Judecatoarea Georgiana Tudor, de la Tribunalul Bucuresti, a hotarat ca medicii au amanat nejustificat externarea lui Adrian Nastase, iar politistii puteau sa-l duca direct la penitenciar, imediat dupa ingrijirile de urgenta pentru rana de la gat (Sentinta)
Judecatoarea Georgiana Tudor de la Tribunalul Bucuresti, noteaza, in motivarea sentintei penale din din 26 iunie 2012, prin care a decis ca nu exista nicio impiedicare in punerea in executare a mandatului emis pe numele lui Adrian Nastase in urma condamnarii acestuia la 2 ani de inchisoare in dosarul “Trofeul Calitatii”, ca medicii de la Spitalul Floreasca au amanat in mod nejustificat externarea fostului premier, dupa tentativa de suicid a acestuia. Magistratul apreciaza, in motivarea deciziei data publicitatii luni, 2 iulie 2012, ca membrii comisiei multidisciplinare intrunite in cadrul Spitalului Floreasca, unde a fost dus Adrian Nastase in data de 20 iunie, dupa ce a incercat sa se sinucida, nu au motivat de ce fostul premier putea fi tratat dupa interventia chirurgicala doar in unitatea respectiva. Judecatoarea mai noteaza in documentul citat ca politistii puteau sa il duca pe Adrian Nastase la penitenciar imediat dupa ce acesta a primit ingrijirile medicale de urgenta pentru rana de la gat.
Judecatorul: “Nepunerea in executare a mandatului era posibila... cand se constata, pe baza unei expertize medico-legale, ca cel condamnat sufera de o boala grava, care face imposibila executarea pedepsei
Motivarea data publicitatii in 2 iunie 2012 vine dupa ce judecatoarea Georgiana Tudor de la Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat, marti, 26 iunie 2012, pe cererea Politiei referitoare la faptul daca a fost impiedicata sau nu punerea in executare a mandatului de incarcerare emis pe numele lui Adrian Nastase, dupa ce acesta a fost condamnat definitiv, in data de 20 iunie 2012, la 2 ani de inchisoare cu executare in dosarul “Trofeul Calitatii” de Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie format din Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrascu si Ioana Alina Ilie.
Judecatoarea Georgiana Tudor a decis ca nu exista nicio impiedicare in punerea in executare a mandatului emis pe numele lui Adrian Nastase, astfel ca in seara zilei de 26 iunie 2012 Adrian Nastase a fost externat de la Spitalul Floreasca si a fost transportat la Penitenciarul Rahova. Fostul premier a ajuns, in noaptea de 20 iunie 2012 la Spitalul Floreasca, dupa ce a incercat sa se sinucida in momentul in care politistii s-au prezentat la domiciliul sau pentru a pune in executare mandatul emis pe numele acestuia in urma deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care l-a condamnat pe fostul premier la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul “Trofeul Calitatii”. Adrian Nastase a fost judecat si condamnat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat la Presedintie.
Judecatoarea Georgiana Tudor: “Nici aprecierile comisiei multidisciplinare intrunite in cadrul Spitalului… reluate in adresa inaintata de spital catre M.A.I. – D.G.P.M.B. - Serviciul de Investigatii Criminale, nu pot impiedica punerea in aplicare a mandatului de executare a pedepsei inchisorii nr…. din .. cu privire la condamnatul N.A.. Acestea nu incearca decat sa amane, in mod nejustificat si cu nesocotirea dispozitiilor legale in materie, redate mai sus, externarea persoanei condamnate N.A. in vederea conducerii sale la un loc de detentie, in temeiul art.422 alin.1 din Codul de procedura penala. Astfel, nu se motiveaza deloc de ce luarea masurilor de siguranta in urma anesteziei generale, monitorizarea evolutiei postoperatorii si cea cardiologica de specialitate a condamnatului, si nici tratamentul psihiatric nu se pot efectua decat in Spitalul … (n.n. – Floreasca) Cat despre patologia complexa reprezentata, in esenta, de: (...) aceasta este preexistenta internarii si, in lipsa autoagresiunii care ar fi determinat conducerea condamnatului la Spitalul …, nu ar fi impiedicat cu nimic conducerea sa la locul de detentie”.
Magistratul Georgiana Tudor a concluzionat ca politistii puteau pune in aplicare mandatul de executare imediat dupa ce medicii i-au acordat lui Adrian Nastase ingrijirile medicale de urgenta pentru rana de la gat, rezultata in urma tentativei de suicid.
Magistratul Georgiana Tudor, de la Tribunalul Bucuresti: “Singurul caz in care boala de care sufera condamnatul poate duce la amanarea executarii pedepsei inchisorii, prevazut de legea procesual penala, este cel de la art.453 alin.1 lit.a) din Codul de procedura penala, si anume: cand se constata, pe baza unei expertize medico-legale, ca cel condamnat sufera de o boala grava, care face imposibila executarea pedepsei, iar instanta apreciaza ca amanarea executarii si lasarea in libertate nu prezinta un pericol concret pentru ordinea publica. in acest caz, executarea pedepsei se amana pana cand starea de sanatate a condamnatului se va ameliora, astfel incat pedeapsa sa poata fi pusa in executare. Cererea de amanare a executarii pedepsei nu poate fi admisa daca se constata ca tratamentul condamnatului se poate efectua sub paza permanenta, in conditiile prevazute de art. 139 indice 1, care se aplica in mod corespunzator. in aceste conditii, in lipsa unei hotarari judecatoresti de amanare a executarii pedepsei inchisorii, organele de politie puteau pune in aplicare mandatul de executare imediat dupa acordarea asistentei medicale de urgenta pentru traumatismul prin impuscare, pentru care condamnatul ar fi fost transportat la Spitalul …. (n.n. – Floreasca)”.
Magistratul noteaza, in documentul citat, ca Administratia Nationala a Penitenciarelor are o retea sanitara proprie care cuprinde cabinete de medicina primara, cabinete de medicina dentara, farmacii, puncte farmaceutice, infirmerii, cabinete si ambulatorii de specialitate, penitenciare-spital si mijloace de transport medical. Magistratul de la Tribunalul Bucuresti noteaza in documentul citat ca medicul de la spitalul penitenciar recomanda ca un detinut sa fie tratat intr-un spital din reteaua Ministerului Sanatatii.
Judecatoarea Georgiana Tudor, in motivarea deciziei: “In situatia prezentarii pentru primirea in unitate a unei persoane private de libertate bolnave, care necesita internare in spital sau examinari medicale suplimentare, medicul recomanda internarea/consultul medical intr-un penitenciar-spital sau, dupa caz, in spitalul cel mai apropiat din reteaua Ministerului Sanatatii ori a altor ministere cu retea sanitara proprie, consemnand recomandarea in fisa medicala si in Registrul de consultatii punct primire detinuti. Prin urmare, medicul care examineaza persoana condamnata la primirea in penitenciar decide daca aceasta trebuie internata /consultata intr-un spital din reteaua Ministerului Sanatatii, si nu invers; in speta, nu medicul de la Spitalul … decide daca persoana condamnata poate fi sau nu internata intr-un penitenciar-spital”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# A_L_I_E_N
2 July 2012 18:28
+4
# obiectiva
2 July 2012 20:48
+4
# DOREL
2 July 2012 21:39
+3
# Doamna dr.de la TB
2 July 2012 18:54
+5
# fanus
2 July 2012 20:47
+1
# A_L_I_E_N
2 July 2012 19:07
+6
# vivat Nasty
2 July 2012 20:32
-3
# DITER
2 July 2012 21:53
+2
# silvia
2 July 2012 22:31
+1
# Dan B.
2 July 2012 22:32
0
# IOAN DUSCAS
2 July 2012 23:34
-4
# IOAN DUSCAS
2 July 2012 23:41
-2
# Ezoteric
3 July 2012 01:23
-1
# silvia
3 July 2012 08:17
+4
# LICA
3 July 2012 09:05
+2
# cum vad eu un presedinte
3 July 2012 10:22
+2
# Aya
4 July 2012 02:52
-3