19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATOAREA LAURA ANDREI, DECORATA DE AMBASADA FRANTEI – Fosta presedinta a Tribunalului Bucuresti, judecatoarea Laura Andrei de la Curtea de Apel Bucuresti, a primit insemnele de Cavaler in ordinul Legiunii de Onoare. Ambasadoarea Frantei la Bucuresti, Laurence Auer: “Doar doi magistrati romani au mai fost onorati cu aceasta distinctie prestigioasa: Corneliu Birsan, fost judecator la CEDO, si Laura Kovesi, actualul procuror general al Parchetului European”

Scris de: L.J. | pdf | print

24 July 2022 11:48
Vizualizari: 5158

Judecatoarea Laura Andrei (foto dreapta) de la Curtea de Apel Bucuresti, fosta presedinta a Tribunalului Bucuresti, a fost decorata de Ambasada Frantei la Bucuresti. Andrei a primit insemnele de Cavaler in ordinul Legiunii de Onoare.


 

Ceremonia a avut loc marti, 19 iulie 2022, ambasadoarea Laurence Auer inmanandu-i Laurei Andrei, in numele presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, insemnele de Cavaler in ordinul Legiunii de Onoare. Cu ocazia discursului sustinut, ambasadoarea Frantei a subliniat ca Laura Andrei este prima judecatoare din Romania decorata cu Legiunea de Onoare. De asemenea, oficialul francez a amintit ca aceeasi distinctie au mai primit-o fostul judecator roman la CEDO Corneliu Birsan si fosta sefa DNA Laura Kovesi, in prezent sefa Parchetului European.


Redam discursul ambasadoarea Frantei la Bucuresti, Laurence Auer, prezentat de publicatia Qmagazine:


“Doamnelor si domnilor,

Stimata Laura Andrei,

Ne-am reunit in aceasta seara pentru o ceremonie de acordare a unei decoratii de o natura exceptionala.

Intr-adevar, stimata Laura Andrei, sunteti, din cate stiu, prima femeie judecator roman numit in ordinul Legiunii de Onoare. Inaintea dumneavoastra, din 1989, doar doi magistrati romani au mai fost onorati cu aceasta distinctie prestigioasa: domnul Corneliu Birsan, fost judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, si doamna Laura Codruta Kovesi, actualul procuror general al Parchetului European.

Patru calificative ar putea rezuma parcursul dumneavoastra exceptional: inradacinarea in Bucuresti; protejarea celor mai vulnerabili; convingerea fata de valorile europene; si in cele din urma atasamentul fata de Franta. Toate sunt asociate cu tot atatea valori care v-au marcat intotdeauna cariera, alcatuite din profesionalism, etica si deschidere internationala.

Inradacinarea in Bucuresti, in primul rand, ca simbol al fidelitatii dumneavoastra.

In acest oras, in care v-ati nascut si in care ati studiat, ati inceput primul post de judecator la varsta de 25 de ani, la Judecatoria sectorului 4. Dupa un scurt pasaj la Curtea de Apel Bucuresti, v-ati intors la aceasta instanta din sectorul 4 pentru a prelua de data aceasta presedintia.

Apoi, in 2002, ati intrat in Tribunalul Bucuresti, mai intai in calitate de presedinte al Sectiei Conflicte de munca, apoi, rapid, in functia de vicepresedinte, iar in final, din 2012, in calitate de presedinte al acestei instante.

In timpul acestui mandat, ati contribuit, in masura in care v-a fost posibil, la progresele semnificative inregistrate de Romania in domeniul judiciar, progres care i-a permis vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, sa spuna cu ocazia publicarii Raportului MCV din ianuarie 2017: 'In ultimii zece ani, in calitate de membru al UE care a intreprins reforme in cadrul MCV, Romania a facut progrese considerabile. Tendinta pozitiva manifestata de Romania si oamenii sai in lupta impotriva coruptiei si protectia independentei sistemului judiciar in ultimii trei ani a fost confirmata si in ultimul an. Elanul creat pana acum ne permite sa ne concentram acum asupra pasilor cheie finali care trebuie facuti pentru a realiza obiectivele MCV si, astfel, sa incheiem acest proces important in cadrul mandatului actualei Comisiei.' Actiunea dumneavoastra in fruntea Tribunalului Bucuresti timp de 5 ani a contribuit incontestabil la aceasta miscare de progres in justitia romaneasca.

In sfarsit, in 2018, ati preluat functia de sef al Camerei insarcinate cu litigii de drept public de la Curtea de Apel Bucuresti, ceea ce a constituit, prin prisma pregatirii dumneavoastra in materie de drept civil, o noua provocare pe care ati depasit-o cu succes.

Atat viata dumneavoastra personala, cat si cea profesionala, sunt un simbol al loialitatii fata de capitala Romaniei si de influenta ei juridica.

Dar, daca ati fost fidela unui spatiu, ati fost loiala si unei idei care tinde sa vrea sa-i protejeze pe cei mai vulnerabili.

Protejarea celor mai slabi, restabilirea echilibrului, incalcarea legii tacerii in beneficiul copiilor, femeilor si victimelor traficului, acestea au fost primele dumneavoastra batalii. Si se poate spune ca in aceste domenii ati fost inaintea timpului.

Foarte devreme, v-ati remarcat prin implicarea dumneavoastra in dreptul minorilor, subiect de cooperare timpurie cu Franta, care a asigurat primul post de expert tehnic francez la Bucuresti. Ca parte a unui proiect PHARE din 2006, ati scris un articol demn de remarcat despre protectia juridica internationala a minorilor.

In 2011 ati devenit membru al grupului de lucru interinstitutional anti-trafic de la nivelul orasului Bucuresti. Iar in 2017 ati participat la trei conferinte la nivel inalt despre traficul de persoane si drepturile copiilor, la Bucuresti, Viena si Bruxelles.

In domeniul delicat al combaterii violentei impotriva femeilor, care a devenit o prioritate nationala pentru Franta in 2020, v-ati implicat foarte devreme in educare, prevenire si reprimare. in 2016 si 2017 ati elaborat ghiduri de formare profesionala pentru uzul profesionistilor in lupta contra acestui flagel.

Pe aceste subiecte, ca si pe altele mai generale, este de remarcat angajamentul dumneavoastra puternic fata de transmiterea cunostintelor. Intr-adevar, pentru a va impartasi experienta vasta si valorile dumneavoastra, ati derulat de peste 20 de ani activitati didactice in cadrul Institutului National al Magistraturii din Romania, incercand totodata sa participati si la programe internationale in cadrul retelei judiciare europene. Fie ca este vorba de relatia cu mass-media, managementul instantelor sau probleme de drept civil, public, penal si european, multi magistrati romani si europeni au putut beneficia de cunostintele dumneavoastra aprofundate, transversale si bazate pe practica.

Al treilea calificativ care caracterizeaza angajamentul dumneavoastra, este convingerea fata de valorile europene.

In 2007 ati trait aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si de atunci ati insotit schimbarile si reformele pe care aceasta aderare le-a implicat. Astfel, in 2007 ati fost numita membru al Consiliului de Administratie al Eurojust pentru o perioada de aproape un an. Ati participat la numeroase lucrari organizate sau finantate de Uniunea Europeana, in special in anul 2010 privind familia, in cadrul noului cod civil, si cu privire la jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului in materie de cooperare civila. Mai recent, in 2017, ati participat la al XI-lea Forum european privind drepturile copilului, care a pus sub semnul intrebarii problema copiilor privati de libertate. Ati imbratisat pe deplin ideea de a promova si disemina valorile si drepturile europene in Romania.

In cele din urma, ultimul calificativ care imi vine in minte este atasamentul dumneavoastra fata de Franta. Acesta s-a manifestat foarte devreme in pregatirea dumneavoastra in cadrul Colegiului juridic franco-roman si a continuat pana in prezent cu stagii de formare in cadrul scolii Nationale a Magistraturii Franceze. De curand, colega lui Pierre De Monte, Mona Popescu, i-a spus ca v-ati intalnit in primavara acestui an la École nationale de la magistrature o sesiune de formare pe tema justitiei europene.

Dar, mai ales ca presedinta a Tribunalului Bucuresti, ati lucrat pentru diseminarea dreptului francez, in special prin participarea la lucrarile franco-romane privind violenta impotriva femeilor. Asa cum am mentionat anterior, in decembrie 2017 la Bucuresti ati participat la seminarul international Vedem, numim, eliminam violenta impotriva femeilor, organizat de ambasada noastra in cooperare cu Guvernul Romaniei si cu alte institutii.

Ati colaborat de asemenea la elaborarea unui Memorandum bilateral intre autoritatile franceze si romane pentru depistarea si prevenirea violentei impotriva minorilor. in sfarsit, ati facilitat de multe ori actiuni de informare organizate de Institutul Francez din Romania, fiind mereu un partener important pentru noi pe probleme legate de justitia din Romania.

Astfel, stimata Laura Andrei, pentru toate aceste servicii eminente aduse, si in numele Presedintelui Republicii Franceze, va inmanam insemnele de Cavaler in ordinul Legiunii de Onoare”.


* Vedeti aici discursul sustinut de judecatoarea Laura Andrei de la Curtea de Apel Bucuresti

Comentarii

# Pentru ce? date 24 July 2022 11:50 +51

Pare fleasca toata..... :cry:

# Ce frumos. date 24 July 2022 12:22 +71

Probabil se va lasa de judecat ori va prevala legea si nicidecum marca straina din piept. Saracii francezi...dupa doua gherle...mai incearca o data.

# DODI date 24 July 2022 12:40 +71

După principiul ”Una caldă, una rece” ambasada Franței își mai spală imaginea nefastă primită după gafa acordării Legiunii de onoare dezonorantei plagiatoare legale slujirea.

# maxtor date 24 July 2022 13:01 +61

3 iulie 2022: „Este ceva atât de special la o femeie care domină în lumea bărbaților„- Iulia Motoc, este judecător la CEDO.....nu intelegem de ce vrea Franta sa ne domine-doar e sora mai mare,pig sister.

# Fost judecător date 24 July 2022 13:16 +121

Rușine, trădare, trădători de Neam și Țară, Justiție aservită intereselor străine!

# John date 24 July 2022 15:36 +123

Cand ambasade straine decoreada judecatorii e ca si atunci cand vecinii de scara iti decoreaza sotia pentru merite deosebite.

# Fost judecător date 24 July 2022 16:08 +116

Proștilor,pentru o tinichea ei fură gazele din Marea Neagă, energia electrică, pâmânturile strămoșești, codrii seculari, apele și aurul, refuzați colanul legiunii franceze, asta e Trădare, când ne -au vrut străinii binele? Nu uita că ești român!

# Stoica date 24 July 2022 16:40 +121

Oare ce servicii a adus Franței că ei pt.asta te decorează.Oare când se ocupa de conflicte de muncă a salvat niscai firme franceze?de a urcat apoi așa repede pe scara ierarhica ?La cum s_au inversat valorile nu mai poți crede că se premiază valori și de către un stat străin.

# Aranjament date 24 July 2022 22:44 +113

Se bagă din nou pentru Înalta Curte și vrea să vină cu ceva care să-i asigure promovarea. Ce zice, mamă le-am luat fața! Cine mai e decorat de străini la iccj?

# santinela date 25 July 2022 07:06 +113

Adica au fost decorate doua TUTE si un judecator-meserias pe bune-!

# Jiji date 25 July 2022 17:25 +107

D -NA ABASADOR SA ZICA ZAU CU MINA PE INIMA!Eu mai stiu una:procurorLaura Ceh!

# Retardanis date 26 July 2022 09:42 +127

Ma asteptam sa il decoreze pe mamalischi ala de procuror de la sector 1 pentru blocarea anchetei clatitei. Acum este canicula si nu se poate lucra la ancheta.

# marin date 26 July 2022 13:46 +211

iaca medalia de onoare a tradatorilor Romaniei...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva