24 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

JUDECATOAREA LUI BLAGA, ARSA LA BUZUNAR – Monica Cipariu de la Tribunalul Bucuresti, care l-a achitat la fond pe fostul lider PDL Vasile Blaga, a fost sanctionata disciplinar cu diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 10% pe o perioada de 2 luni pentru abaterea disciplinara constand in neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege. Cipariu era cat pe-aci sa fie data afara din magistratura in 2015 (Minuta)

Scris de: V.B. | pdf | print

6 November 2019 16:54
Vizualizari: 4562

Ziua de marti, 5 noiembrie 2019, a fost una cu ghinion pentru judecatoarea care l-a achitat in prima instanta pe fostul presedinte PDL Vasile Blaga (foto) in dosarul in care DNA il acuza de trafic de influenta. Este vorba despre magistrata Monica Claudia Cipariu, de la Sectia I Penala a Tribunalului Bucuresti.


Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din CSM a sanctionat-o pe Cipariu prin taierea salariului cu 10% timp de 2 luni, gasind-o vinovata de neredactarea hotararilor judecatoresti din motive imputabile, in termenele prevazute de lege (abatere disciplinara sanctionata de art. 99 lit. r teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor). Totusi, Monica Cipariu mai are o sansa: recursul la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Redam minuta CSM din dosarul nr. 9/J/2019:

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Cipariu Monica Claudia – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti.

In baza art. 100 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Cipariu Monica Claudia – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti – sanctiunea disciplinara constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 10% pe o perioada de 2 luni' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. (r) teza I din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

Praf de doua degete pe dosarele judecatoarei

Intr-un raspuns din luna mai 2019 adresat catre G4media.ro, Inspectia Judiciara mentiona ca o gasise pe Monica Cipariu cu 32 de hotarari restante la motivare, cea mai veche datand din octombrie 2017. Printre acestea se numara si sentinta din dosarul lui Blaga, unde termenul fusese depasit cu cel putin 17 luni.

Iata raspunsul IJ:

Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de doamna judecator Cipariu Monica Claudia, de la Tribunalul Bucuresti, pentru neredactarea hotararilor judecatoresti din motive imputabile, in termenele prevazute de lege, abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. r) teza I din Legea nr. 303/2004 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

In motivarea actiunii disciplinare s-a retinut ca, la data efectuarii cercetarii disciplinare, judecatorul mai avea spre motivare 32 de hotarari in care termenul legal a fost depasit, dintre care cea mai veche din luna octombrie 2017.

Cu referire la dosarul indicat de dumneavoastra (dosarul lui Vasile Blaga – n.r.), va confirmam faptul ca acesta a facut obiectul sesizarii din oficiu, inspectorii judiciari constatand ca termenul legal de motivare a fost depasit, in acest caz, cu cel putin 17 luni”.

I-a trecut glontul pe la ureche

In 28 octombrie 2015, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a sanctionat-o pe aceeasi Monica Cipariu cu excluderea din magistratura, pentru intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile. Hotararea a fost luata cu scorul de 5 la 3, opinia minoritara fiind in sensul suspendarii Monicai Cipariu din functie timp de 6 luni. Totusi, judecatoarea a castigat recursul, judecatorii Cristina Tarcea, Elena Floarea, Bianca Elena Tandarescu, Ileana-Izabela Dolache-Bogdan si Cezar Hincu de la Inalta Curte de Casatie si Justitie dandu-i o sanctiune mai blanda: reducerea salariului cu 20%.

Redam intai minuta CSM din 2015 (dosar nr. 23/J/2015):

Cu majoritate:

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Cipariu Claudia Monica, judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti.

In baza art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Cipariu Claudia Monica, judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti, sanctiunea disciplinara constand in 'excluderea din magistratura', pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. h) teza a II-a din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pronuntata in sedinta publica azi, 28 octombrie 2015”.

Prezentam minuta ICCJ din cauza nr. 12/1/2016:

Minuta deciziei civile nr. 187. Admite recursul declarat de CIPARIU MONICA – CLAUDIA impotriva hotararii nr. 29 J din 28 octombrie 2015 pronuntata de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori in materie disciplinara in dosarul nr. 23/J/2015. Caseaza, in parte, hotararea atacata. Aplica recurentei Cipariu Monica – Claudia sanctiunea disciplinara constand in diminuarea indemnizatiei de incadrare bruta lunara cu 20% pe o perioada de 6 luni, prevazuta de art. 100 lit. b) din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Mentine celelalte dispozitii ale hotararii. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 30 mai 2016”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2024 – CSM incepe consultarea cu instantele si avocatii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva