18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

JUDECATORII ACUZA: IOHANNIS, PERICOL PUBLIC – Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului il someaza pe Iohannis: “AJADO solicita public Presedintelui revocarea 'de indata', adica ACUM, a doamnei Ana Birchall... Este inacceptabil ca de 40 de zile sa nu respecte Constitutia si domnia legii... Daca cel mai important om in stat refuza sa se supuna legii fundamentale, de ce restul cetatenilor ar mai respecta Constitutia si legile?... Presedintele se afla in afara statului de drept”

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 October 2019 17:24
Vizualizari: 12030

Refuzul presedintelui Klaus Iohannis (foto 1) de a respecta Constitutia Romaniei si de a pune in aplicare deciziile obligatorii ale CCR risca sa aiba consecinte dintre cele mai grave pentru societate, oamenii simpli putand ajunge in situatia de a nu respecta legea si Constitutia. Avertismentul este tras de Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), condusa de judecatoarea Florica Roman (foto 2) de la Curtea de Apel Oradea.

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii luni, 21 octombrie 2019, AJADO il someaza pe presedintele Klaus Iohannis sa respecte decizia CCR care il obliga sa semneze decretul de revocare a ministresei Justitiei Ana Birchall. Si sa o faca “de indata”, adica “acum”, subliniaza AJADO, explicandu-i indirect lui Iohannis ce inseamna “de indata”. De asemenea, Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului subliniaza ca este inacceptabil ca de 40 de zile presedintele sa nu respecte decizia CCR, si implicit separarea puterilor in stat si domnia legii. AJADO se intreaba de ce oamenii de rand ar trebui sa respecte Constitutia si legile, atat timp cat primul om in stat, care ar trebui sa fie un model de urmat, refuza sa se spuna legii fundamentale.


Nu in ultimul rand, indicandu-i paragrafele din decizia CCR care il obliga sa o revoce pe ministresa Justitiei Ana Birchall, AJADO il acuza pe Iohannis ca, prin incalcarea flagranta si continua a legii si a Constitutiei, se situeaza chiar in afara statului de drept pe care pretinde ca il apara. Iar concluzia judecatorilor la adresa lui Iohannis este cat se poate de grava: prin refuzul de a pune in aplicare o decizie obligatorie a CCR, Iohannis dovedeste ca se socoteste mai presus de lege.

Prezentam pozitia AJADO privind refuzul presedintelui Klaus Iohannis de a respecta decizia CCR care il obliga sa o revoce pe ministresa Justitiei Ana Birchall:

“AJADO solicita public Presedintelui Iohannis sa respecte decizia CCR privind revocarea 'de indata' a Anei Birchall din functia de ministru al justitiei

Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) solicita public Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, revocarea 'de indata', adica ACUM, a doamnei Ana Birchall din pozitia de ministru al justitei, astfel cum a dispus Curtea Constitutionala a Romaniei prin Decizia 504/2019.

Este inacceptabil ca de 40 de zile Presedintele Iohannis sa nu respecte Constitutia Romaniei, separarea puterilor in stat si domnia legii (rule of law). Intr-un stat de drept legile sunt general obligatorii si nu facultative, motiv pentru care nici un roman nu poate alege sa respecte sau nu legea, dupa cum ii convine.

Presedintele ofera un model de urmat pentru fiecare cetatean. Or, daca cel mai important om in stat, respectiv presedintele tarii, refuza sa se supuna legii fundamentale, de ce restul cetatenilor ar mai respecta Constitutia si legile din Romania?

Concret, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), sesizata fiind cu o cerere privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Presedintele Romaniei, generat de refuzul Presedintelui de a revoca din functie 3 ministri, printre care si Ministrul justitiei, Ana Birchall, a statuat prin Decizia 504/2019:

'108. Asa fiind, Curtea retine ca revocarea reprezinta un mijloc legal pus la dispozitia prim-ministrului pentru vacantarea unei functii din structura Guvernului, o masura pe care prim-ministrul o propune Presedintelui Romaniei exclusiv in sensul respectarii formalismului si a principiului simetriei ce guverneaza regimul actelor juridice de numire in functii publice si fata de care, fara a avea un drept propriu de apreciere, Presedintele trebuie sa se conformeze intr-un termen legal de 15 zile de la data propunerii prim-ministrului.

109. Curtea retine ca Presedintele Romaniei nu a emis, nici pana in prezent, decretele de vacantare a functiilor in urma propunerilor de revocare din functie inaintate de prim-ministru in data de 26 august 2019, desi termenul legal de 15 zile a expirat.

110. Raportand cele mai sus aratate la circumstantele specifice prezentei cauze, Curtea constata ca Presedintele Romaniei a incalcat dispozitiile constitutionale ale art. 1 alin. (5) privind respectarea legilor, cu referire la normele incidente din Codul administrativ mai sus indicate, precum si ale art. 147 alin. (4) din Constitutie, in considerarea jurisprudentei in materie a Curtii Constitutionale (Decizia nr. 875/2018), refuzand sa dea curs propunerii de revocare formulate de prim-ministru, propunere fata de care, asa cum s-a aratat mai sus, Presedintele nu are un drept de optiune.'

Succint spus, desi Presedintele avea obligatia constitutionala sa emita decret de vacantare a functiei de ministru al justitiei in termen de 15 zile de la data de 26 august 2019, adica cel mai tarziu pana in data de 11 septembrie 2019, acest decret nu a fost emis nici pana in prezent, 21 octombrie 2019.

In concluzie, incepand cu data de 11 septembrie 2019, de 40 de zile, Presedintele Romaniei se afla in afara statului de drept, incalcand flagrant si continuu legea fundamentala a Romaniei.

In perioada mandatului sau, Presedintele Iohannis s-a autoprezentat constant ca un sustinator, aparator si luptator pentru statul de drept din Romania.

Conform definitiei, 'stat de drept' (adica 'domnia legii', de la 'rule of law') inseamna ca toti cetatenii, indiferent de functiile ocupate, sunt sub lege si egali in fata acesteia, cu totii avand obligatia sa o respecte.

In acelasi timp, Constitutia este legea suprema a Romaniei, in care sunt prevazute atributiile fiecarei autoritati din stat. In momentul in care exista conflicte de competenta intre autoritati, este rolul Curtii Constitutionale de a 'solutiona conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice' (cf. art. 146 lit. e. din Constitutie).

Aceasta competenta a CCR deriva din prevederea ca, in conformitate cu art. 142 alin. (1) din Constitutie, 'Curtea Constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei'. De asemenea, potrivit art. 1 din Legea 47/1992, privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, Curtea 'este independenta fata de orice alta autoritate publica si se supune numai Constitutiei si prezentei legi', iar 'Deciziile si hotararile Curtii Constitutionale sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor'.

Art. 1 din Constitutie prevede:

'(3) Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatilecetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate.

(4) Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale.
(5) In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.'

Refuzul Presedintelui Iohannis de a pune in aplicare 'de indata' inca o decizie a Curtii Constitutionale de solutionare a unui conflict juridic de natura constitutionala incalca valorile fundamentale ale statului roman consacrate de art. 1 din Constitutie.

Numai respectarea Constitutiei si a legilor face diferenta intre o societate democratica, asa cum e socotita a fi Romania, conform Constitutiei, si o societate totalitara, unde se aplica legea junglei, in care cel mai puternic este intotdeauna conducatorul care se impune, chiar samavolnic, impotriva tuturor.

In raport cu principiile fundamentale ale democratii constitutionale, ca 'nimeni nu este mai presus de lege' si 'respectarea Constitutiei si a legii este obligatorie', refuzul Presedintelui Iohannis de a pune in executare o decizie a CCR dovedeste ca acesta se socoteste mai presus de lege.

Presedintele Romaniei nu se poate pretinde un aparator al statului de drept, cand el insusi refuza sa puna in aplicare o decizie a instantei de contencios constitutional, obligatorie conform Constitutiei.

Daca cetatenii Romaniei ar urma exemplul Presedintelui Iohannis, refuzand sa se supuna legii, Romania ar deveni nu doar nedemocratica, dar s-ar instaura haosul.

Reiteram solicitarea publica adresata Presedintelui Iohannis, daca este cu adevarat un aparator al statului de drept, sa respecte Constitutia, sa se conformeze, de indata – adica ACUM! –, Deciziei CCR 504/2019 si sa dispuna prin decret revocarea din functie a ministrului justitiei, doamna Ana Birchall”.

Comentarii

# Ultimul Charlot date 21 October 2019 20:04 +10

Asta fie o face cu rea credintă fie este cretin. Un retardat pus in fruntea tarii si uitat acolo. Sau tinut acolo de sluga ce este.

# Gandalf date 21 October 2019 20:32 +7

....???????????? la o tara de orbi am avut 10 ani presedinte un chiar...???????????????? ....la o tara de prosti avem presedinte un analfabet care de la cotroceni silabiseste cuvintele sfârșind din dinți...???????????????? ....oare ce urmează???

# Ciubar voda(in delir) date 21 October 2019 23:04 +8

Nevolnicia oamenilor invită totdeauna Puterea la neruşinare.Pentru Tolomacul Presedinte: -"Dacă atârni un laţ în mâna unui călău, capătul celălalt se leagă singur de grumazul tău." Dumnezeu vede si pune in balanta pe cei buni si drepti, curati in cuget cu ...nebunii, marsavii, vanzatorii de tara; iar Scaraotchi(Satana) ranjeste la oferta sufletelor patimase, ce se vand pentru 30 de arginti. Caci plaja Tenerife din iad, este la oceanul sulfuros de rahat(de sub talpa iadului. Asa va veni brusc, plata nemerniciei pt. W.C. Iohannis.

# gigi date 22 October 2019 06:41 +4

Am mai spuso si o mai spun: acest plavan trebuie dus la IML, n-are intreg creerul! Si nu sunt vorbe in vant, vo spune un meserias. L-am analizat din aparitiile le tv. Trebuie supus de urgenta unui control psihiatric, fara a-i fi rusine de asta. Macar spre batranete sa faca tratament si poate-si revine, caci la puscarie nu te primesc daca nu esti intreg la deabla, ci te trimit la sanatoriu. DIXIT!

# romanul date 22 October 2019 07:59 +3

Puteti cere ce si cat vreti, infractorului, impostorului de la Cotroceni, nu-i pasa! El face ce vrea, iar niste imbecili il aplauda, il si voteaza! Asta-i Romania, tara in care infractiunile sunt tolerate, tara in care Constitutia si legile sunt maculatura, tara in care poporul este inactiv, ba chiar aplauda infractiunea!

# SÃTUL DE LEPRE date 22 October 2019 08:52 +1

VA URMA ÎNCÃ UN MANDAT CU ACEST,,,DINCÃ,,,ROMÂNII CRED CÃ DACÃ,VOTEAZÃ LA URÃ FACE BINE TÃRII,NU,NICI VORBÃ.PEDELEUL,CÃ NU POT SÃ ZIC PNL,PEN.CÃ NU IE PNL,ESTE PDL,DAR VOPSIT,NU VÃ ADUCETI AMINTE DE POLITICA AGRESIVÃ A LU.,FLORIN ROMAN,TURCAN,TOMAC,NU VÃ MAI ADUCETI AMINTE?ACELASI LUCRU ÎL PRACTICÃ SI ACUMA.DAR ÎI PÃCAT CÃ O FAC PE BANII NOSTRI.TOATE JEGURILE BÃSISTE SÎNT LA PUTERE,MAI PUTIN UDREA,DAR CINE STIE.ASA CÃ ACEST .,IMPOSTOR CARE OCUPÃ SCAUNUL LA COTROCENI,ÎSI DÃ CU PÃREREA DE A DESFINTĄ,UN PARTID,,PSD,,DAR OARE DE CE?CÃ NU IO FOST OBEDIENT,CA SI LÃTRÃI LU ,,,PETROV,DACÃ ROMÂNII ,ÎL VOTEAZÃ,TREABA LOR.

# escu date 22 October 2019 09:59 +4

Ceea ce face și prin comportamentul său Johannis instaurează, pas cu pas, dictatura în ROMÂNIA.

# Nu-stiu-si-nici-nu-ma-intereseaza iar a facut-o de oaie .. date 22 October 2019 17:04 +1

Ciolanis , rau e sa fi prost ! Te crezi tu smecher da rsa vezi ce-o iei peste bot , in cazul cu CCR . Toate ca toate , dar ai mers prea departe cu aroganta. O sa ajungi in "prison" , cat de curand ! Posibil si cracanata-ravasitoare . Te pup , ca mai ai putin ...

# nae din dealul feleacului date 22 October 2019 17:36 +1

Mare adevar spuneti D-lor Gandalf si Gigi!Acum pt.D-na Jude Florica Roman:ca ati constatat e bine si jumatate din problema e rezolvata.Pt.restul de 50%-redactarea pligerii impotriva lui KWI-cind va mobilizati?Daca va e teama ,redactati ca noi semnam!Scrie D-na Jude,posteaza aici,noi ne copiem continutul ,semnam si fiecare trimitem unde ati definit destinatarul si se vor aduna un car de plingeri;nu e bine asa?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva