Judecatorii Anton Pandrea si Victor Cornoiu Jitarasu, de la Inalta Curte, au intrat in verificarile Inspectiei CSM, in urma dezvaluirilor din Lumeajustitiei.ro! Cazul poate deveni penal
Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii a anuntat, marti, ca s-a autosesizat in cazul dezvalurii facute de Lumeajustitiei.ro, cu privire la modul in care judecatorul Victor Jitarasu Cornoiu (foto) a judecat doua recursuri, mai inainte de a fi eliberat din functia de procuror al Parchetului General si numit in cea de judecator la instanta suprema. Astfel, Inspectia Judiciara a CSM il va cerceta atat pe judecatorul Victor Jitarasu Cornoiu, dar si pe seful acestuia, judecatorul Anton Pandrea (membru al CSM), care i-a ordonat lui Jitarasu sa intre intr-un complet de judecata din ziua de sambata, 2 octombrie 2010, inainte ca in Monitorul Oficial sa fi fost publicat decretul acestuia de eliberare din functia de procuror si de numire in functia de judecator. Inspectorii CSM vor analiza, de asemenea, si modul in care judecatorul Jitarasu Cornoiu a obtinut, de la Parchetul General, modificarea datei la care a fost eliberat din functia de procuror.
Jitarasu isi asteapta pensionarea, care poate veni cu un dosar penal
Judecatorul Victor Jitarasu-Cornoiu, ex-procurorul care a devenit de abia in urma cu o luna si jumatate judecator al instantei supreme, si-a cerut deja, de saptamana trecuta, pensionarea. Plenul CSM trebuia sa ii ia in discutie cererea de pensionare inca de saptamana trecuta, insa nu a fost intrunit cvorumul necesar pentru a se discuta aceasta chestiune. Ca urmare, Plenul va dezbate abia joi cererea de pensionare a lui Cornoiu si, dat fiind faptul ca discutarea de catre Plen reprezinta numai o formalitate, cel mai probabil, solicitarea lui Cornoiu va fi trimisa la presedintie, pentru a fi emis decretul de eliberare din functia de judecator. Cererea de pensionare, chiar si trimisa la presedintie, nu inseamna insa ca judecatorul Cornoiu va scapa automat de o posibila sanctiune disciplinara, pentru ca, pe de o parte, este posibil ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, sa refuze semnarea decretului de eliberare din functie, asa cum a procedat in cazul judecatorului Elena Turcu, prinsa bauta in trafic, sau este posibil ca, pana la momentul semnarii decretului de eliberare din functie, Inspectia Judiciara a CSM sa termine verificarile si sa propuna luarea unei masuri de sanctionare a judecatorului. Pe de alta parte, in masura in care va constata ca exista indicii cu privire la savarsirea unei fapte penale, Inspectia are la indemana varianta desesizarii si trimiterii cauzei spre cercetare penala, la organele competente. Pe langa judecatorul Cornoiu, insa, Inspectia va mai avea de cercetat si atitudinea sefului acestuia, judecatorul Anton Pandrea, care s-a folosit de functia sa de presedinte al Sectiei Penale a ICCJ pentru a-l determina pe Cornoiu sa intre in completul de judecata, desi ambii stiau ca decretul prin care magistratul Victor Jitarasu Cornoiu devenea judecator nu fusese publicat in Monitorul Oficial. Cercetarea judecatorului Anton Pandrea de catre Inspectia Judiciara a CSM va fi cu atat mai interesanta cu cat acesta mai este inca membru al CSM, pana la incheierea mandatului sau care va avea loc in prima decada a lunii ianuarie 2011. De asemenea, Inspectia CSM va trebui sa aiba in vedere si modul in care Jitarasu a reusit sa convinga conducerea Parchetului General sa ii modifice, in dosarul de personal, data la care a fost eliberat din functie.
Pandrea si Jitarasu au reinventat misiunea procurorilor: sa judece dosare la Inalta Curte
Amintim, asa cum am dezvaluit pe larg in editiile trecute, ca seful Sectiei Penale al instantei supreme, judecatorul Anton Pandrea, l-a determinat pe judecatorul Victor Jitarasu Cornoiu sa intre intr-un complet de trei judecatori, in data de 2 octombrie 2010, intr-o zi de sambata, desi decretul de numire in functia de judecator la instanta suprema al lui Jitarasu a fost publicat in Monitorul Oficial abia in data de 4 octombrie. Prin urmare, la data de 2 octombrie, Jitarasu avea calitatea de procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, si nu pe cea de judecator la Inalta Curte. Dosarele in care a intrat Victor Cornoiu Jitarasu, alaturi de judecatorul Sofica Dumitrascu (n.n. - magistratul care a decis eliberarea lui Omar Hayssam la rugamintile fostului procuror Ciprian Nastasiu) si de presedintele completului, judecatorul Ana Hermina Iancu, au privit un recurs impotriva prelungirii duratei arestarii preventive in cursul urmaririi penale (Dosarul nr. 1219/44/2010) si o contestatie impotriva inlocuirii masurii preventive (Dosarul nr. 7948/1/2010) dosare care au fost solutionate in aceeasi zi, de 2 octombrie, prin respingerea recursurilor. Dupa ce a rezolvat dosarele in care a intrat fara sa fie judecator, Cornoiu a reusit sa determine conducerea Parchetului General sa ii modifice in dosarul de personal data de eliberare din functia de procuror, in loc de 4 octombrie, 1 octombrie, si a incercat sa faca acelasi lucru si la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa fara succes.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Maquiao
16 December 2010 07:42
+8
# DOREL
17 December 2010 03:48
+3
Citeza pe Maquiao
C o r e c t !
# lex
8 January 2011 22:19
+1