25 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATORII ICCJ AU PE MASA PROBA SUPREMA – Rasturnare de situatie in procesul pentru palmaresul clubului de fotbal Universitatea Craiova. Iata documentele care confirma ca la privatizarea FC Universitatea Craiova, noua entitate constituita, ajunsa intre timp la omul de afaceri Adrian Mititelu, a primit palmaresul. Tribunalul Dolj a consfintit ca societatea infiintata dupa privatizare, si preluata de Mititelu, e urmasa Universitatii Craiova. Mititelu a fost deposedat abuziv de palmares

Scris de: George TARATA | pdf | print

17 June 2024 16:02
Vizualizari: 5292

Documente bomba care arunca in aer unul dintre cele mai importante procese din Romania au fost publicate in urma cu cateva zile. Este vorba despre procesul privind palmaresul clubului de fotbal Universitatea Craiova, care se judeca, in faza de recurs, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sunt documente care schimba total cazul si care demonstreaza ca omul de afaceri Adrian Mititelu a fost deposedat abuziv de palmaresul clubului Universitatea Craiova, care a ajuns la o echipa aparuta in 2013.


 

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest caz, facem in primul rand o scurta recapitulare. In 2014, Clubul Sportiv Universitatea Craiova (n.r. - Clubul Sportiv Universitatea Craiova detinut de autoritatile locale, unde presedinte era Pavel Badea, s-a asociat cu o firma privata, luand nastere o sectie de fotbal, in vara anului 2013, devenita ulterior actuala CSU Craiova detinuta de omul de afaceri Mihai Rotaru) a deschis o actiune la Tribunalul Dolj prin care a cerut sa se constate ca palmaresul echipei Universitatea Craiova (din 1948, anul infiintarii) ii apartine. Cererea CSU Craiova a fost insa respinsa in 3 februarie 2015.

Sentinta a fost atacata cu apel de CSU Craiova, apel care a fost admis de Curtea de Apel Craiova, dosarul fiind trimis la Tribunalul Dolj pentru rejudecare. In 23 mai 2017, dupa rejudecare, Tribunalul Dolj a respins cererea de chemare in judecata formulata de CSU Craiova.

Din nou, sentinta Tribunalului Doj a fost atacata cu apel, insa cauza a fost stramutata de la Curtea de Apel Craiova la Curtea de Apel Timisoara. In iunie 2018, Curtea de Apel Timisoara a respins apelul CSU Craiova, pastrand sentinta Tribunalului Dolj.

Decizia Curtii de Apel Timisoara a fost atacata cu recurs la Inalta Curte, iar in martie 2023 instanta suprema a casat decizia recurata si a trimis cauza la rejudecare la Curtea de Apel Timisoara (cu opinie separata in sensul respingerii recursului).

In 10 iulie 2023 a venit lovitura de gratie, prin care in mod inexplicabil clubul Universitatea Craiova al lui Adrian Mititelu (cel care a continuat activitatea de peste 70 de ani a Universitatii Craiova) a fost lasat fara palmaresul istoric. Mai exact, in 10 iulie 2023, prin decizia nr. 360/A pronuntata in dosarul 33/59/2023, Curtea de Apel Timisoara a admis apelul CSU Craiova, a schimbat in parte sentinta Tribunalului Dolj si i-a acordat CSU Craiova palmaresul echipei Universitatea Craiova incepand cu 1948: “Constata ca reclamanta detine dreptul de proprietate asupra palmaresului sportiv al echipei istorice de fotbal Universitatea Craiova si a tuturor derivatelor acestuia, precum si dreptul de a utiliza in mod exclusiv in scopuri comerciale si sportive palmaresul echipei istorice de fotbal Universitatea Craiova si toate derivatele acestuia”.

Practic, in 10 iulie 2023, odata cu decizia Curtii de Apel Timisoara, palmaresul unei echipe de traditie din Romania, in care omul de afaceri Adrian Mititelu investise zeci de milioane de euro, a fost sters din pix si a ajuns sa fie dat in folosinta unui club infiintat in 2013. Fix pe aceasta decizie, cea a Curtii de Apel Timisoara, urmeaza sa se pronunte in recurs Inalta Curte.


Documentele care arunca in aer decizia CA Timisoara


Intre timp insa lucrurile s-au schimbat radical. Mai exact, au aparut noi dovezi care atesta ca decizia Curtii de Apel Timisoara nu are nicio legatura cu realitatea istorica. Ne referim la documentele la care faceam trimitere la inceputul articolului, documente care atesta ca la momentul privatizarii clubului de fotbal Universitatea Craiova, in 1994, palmaresul a fost preluat de noua entitate infiintata, entitate care ulterior s-a transformat in societate, care societate dupa ce a fost detinuta de mai multi oameni de afaceri a fost cumparata de Adrian Mititelu.

Astfel, Fotbal Club Universitatea 1948 (denumirea actuala a echipei patronate de Adrian Mititelu) a prezentat pe pagina sa de Facebook actul incheiat la 16 iunie 1994, la Notariatul de Stat din Craiova, privind privatizarea clubului de fotbal Universitatea Craiova. Foarte important este ca prin aceasta tranzactie, noua entitate formata (a carei constituire s-a finalizat prin sentinta nr. 72/1994 a Judecatoriei Craiova) a preluat de la vechea echipa Universitatea Craiova traditia (adica palmaresul), sigla si emblema clubului. Vorbim despre o noua entitate care apoi a devenit societate comerciala, aceasta din urma fiind detinuta de mai multi oameni de afaceri pana cand a fost preluata de Adrian Mititelu.

De asemenea, o alta proba care atesta fara echivoc faptul ca echipa lui Adrian Mititelu este continuatoarea clubului de traditie Universitatea Craiova este sentinta nr. 89/2006 a Tribunalului Dolj. O hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit in mod definitiv si irevocabil ca SC Fotbal Club Universitatea Fcraiova, aparuta in baza legii 69/2000 (societate care a continuat activitatea entitatii formate dupa privatizarea din 1994 si care in cele din urma, dupa mai multi proprietari, a fost cumparata de Mititelu) este succesoarea sportiva unica a clubului de fotbal istoric Universitatea Craiova, detinand inclusiv palmaresul, sigla si emblema.


Iata explicatiile oferite de Fotbal Club Universitatea 1948 si documentele prezentate:


Dovada indubitabila ca palmaresul si sigla sunt ale FCU

Documentele de mai jos dovedesc indubitabil si irevocabil faptul ca, atat palmaresul, cat si sigla sunt in patrimoniul FCU

In 16 iunie 1994, la Notariatul de Stat din Craiova, s-a semnat privatizarea clubului Fotbal Club Universitatea Craiova si, odata cu aceasta privatizare, au trecut la noua entitate traditia (palmaresul), sigla si emblema clubului. eamintim ca Fotbal Club Universitatea Craiova functiona inca de la 1 februarie 1991 ca unitate autonoma in cadrul Ministerului invatamantului si Stiintei.

Cand spunem privatizare, ne referim la faptul ca, pana la acea data, era un club de stat universitar, aflat sub tutela Ministerului invatamantului si stiintei si a Universitatii din Craiova. Aceasta privatizare a fost facuta in baza regulamentului fotbalului profesionist, emis prin ordinul Ministrului Tineretului si Sportului nr. 266 din 08.05.1992, dat in baza HG 994/1990, a HG 537/1991 si a HG 15/1992.

Din actele care au stat la baza constituirii noii entitati private de la acea vreme, rezulta indubitabil ca au fost transferate traditia, sigla si emblema echipei, dar si ca aceasta privatizare s-a facut ca singura solutie pentru continuarea activitatii clubului de fotbal.

Astfel, Camataru Rodion, Zamfir Nicolae (Tica), Geolgau Ion, Tomita Paul, Popescu Tamara, Arnautu Eugen, Cantar Mircea, Ticleanu Aurel, Rinderiu Ion, Impuscatoiu Ion, Florescu Constantin, Sandoi Emil, Arcanu Dorin, Bita Gheorghe, Craioveanu Gheorghe, Gane Ionel Tersinio, Zamfir Nicolae, Neagoe Eugen, Pigulea Adrian, Mogosanu Daniel si Calin Augustin au calitatea de membri fondatori ai entitatii private Fotbal Club Universitatea Craiova. Actul de constituire a fost semnat la Notariatul de Stat din Craiova, in fata notarului Emil Cernobai.

Precizam ca aceasta forma de structura sportiva a functionat pana in anul 2002, cand, in vederea aplicarii Legii Sportului nr 69/2000, aceasta asociatie s-a transformat in Societatea Comerciala Fotbal Club Universitatea Craiova SA.

Din actele de mai jos veti vedea ca la dosarul constituirii acestei entitati, care a fost finalizat cu sentinta 72/1994 a Judecatoriei Craiova, emblemele si siglele istorice ale clubului sunt parte din dosar, la acea vreme neexistand OSIM, marca fiind marca fiind inregistrata in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor.

Ulterior, sentinta 89/2006 a Tribunalului Dolj, prezentata mai jos, a consfintit definitiv si irevocabil ca SC Forbal Club Universitatea Fcraiova, aparuta in baza legii 69/2000, este structura sportiva unica succesoare a clubului Universitatea Craiova, cu toate drepturile si obligatiile ce decirg, incluzand traditie, sigla, emblema.

Precizam faptul ca SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA, clubul rezultat din aplicarea legii 69/2000, si-a schimbat ulterior in mai multe randuri denumirea, respectiv in 2004 in SC stiinta U Craiova SA, in 2005 in SC Univ stiinta Fotbal Craiova SA si in 2006 in SC Fotbal Club U Craiova SA, care a ramas pana in prezent.

Schimbarea denumirii a survenit din motive legale, deoarece in 2004, prin modificarea legii 26/1990, art. 39, guvernul Nastase a interzis ca societatile comerciale sa poarte denumiri ca 'national', 'academie', 'universitate' etc. Astfel, clubul a fost fortat sa elimine denumirea de 'Universitatea', fara voia sa.

In final, in functie de cum au considerat decidentii de la acea vreme, s-a ajuns la concluzia ca Fotbal Club U Craiova este denumirea cea mai apropiata de numele original al clubului”.


 

* Cititi aici documentele care atesta ca palmaresul Universitatii Craiova apartin de drept clubului patronat de Adrian Mititelu

Comentarii

# Darius date 17 June 2024 17:24 +5

ICCJ s-a pronunțat, prin completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în sensul neaplicării deciziei CJUE pe prescripție: https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=100000000349857 O decizie istorică

# Just date 17 June 2024 18:23 +1

Palmaresu joaca fesu

# tot yo date 17 June 2024 18:33 +3

De fapt totul este la clubul de drept public. fcu , csu - simple aiureli Iar voi vă faceți de râs

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva