21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

JUDECATORII SI GREFIERII SOMEAZA TEHNOCRATII – UNJR cere Guvernului sa ia masuri urgente pentru descongestionarea instantelor: „Suplimentarea schemelor de personal cu judecatori si personal auxiliar... Problemele cele mai mari sunt la instantele de fond... Modul de avarie in care functioneaza multe instante are drept consecinta cresterea semnificativa a riscului unor erori judiciare, scaderea calitatii actului de justitie si a cresterii duratei de solutionare a cauzelor”

Scris de: George TARATA | pdf | print

23 June 2016 15:44
Vizualizari: 15390

Guvernul de asa-zisi tehnocrati condus de Dacian Ciolos, din care face parte si fosta asistenta a Monicai Macovei, ministresa Justitiei Raluca Pruna (foto), trebuie sa ia masuri urgente care sa duca la imbunatatirea actului de Justitie. Este o solicitare formulata de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, care dezvaluie ca peste 2000 de judecatori si grefieri sustin memorandumul UNJR adresat Executivului pentru suplimentarea schemelor de personal din instantele de judecata.

Prin intermediul unui comunicat de presa dat publicitatii joi, 23 iunie 2016, UNJR anunta ca a solicitat Guvernului sa ia masuri urgente pentru suplimentarea schemelor de personal cu judecatori si personal auxiliar, sa dispuna bugetarea acestora si sa mareasca in mod corespunzator bugetul alocat instantelor. Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania precizeaza ca problemele cele mai mari cauzate de numarul insuficient de judecatori si grefieri sunt la instantele de fond, primele cu care cetatenii au contact. Totodata, UNJR avertizeaza ca modul de avarie in care functioneaza multe instante din Romania creste riscul aparitiei unor erori judiciare, duce la scaderea calitatii actului de justitie si la cresterea duratei de solutionare a dosarelor.


In acest context, vicepresedintele UNJR, judecatorul Ioan Ilies Neamt de la Judecatoria Baia Mare, a explicat ca o justitie de calitate presupune ca magistratul sa aiba timpul necesar pentru a studia temeinic fiecare dosar, pentru a se documenta, pentru a se perfectiona continuu si pentru a-si motiva solutiile pronuntate. Cu toate acestea, afirma judecatorul Neamt, in multe dintre instantele de fond activitatea judecatorilor si grefierilor este o lupta continua contra-cronometru din cauza numarului urias de dosare.

Iata comunicatul UNJR:

Peste 2000 de judecatori si grefieri sustin memorandumul UNJR catre Guvernul Romaniei pentru suplimentarea schemelor de personal din instantele de judecata

Printr-un memoriu la care s-au afiliat pana in momentul de fata peste 2000 de judecatori si grefieri, Uniunea Nationala a Judecatorilor a solicitat, pe data de 23 iunie 2016, Guvernului Romaniei sa ia masuri urgente pentru suplimentarea schemelor de personal cu judecatori si personal auxiliar si sa dispuna bugetarea corespunzatoare a acestora, pentru a se asigura conditiile unui act de justitie de calitate.

In sustinerea acestui demers, UNJR a reamintit ca, in conformitate cu Memorandumul adoptat de Guvernul Romaniei in data de 13 iunie 2012 si Memorandumul din 26 septembrie 2012, Guvernul si-a asumat obligatia de a suplimenta cu un numar 534 posturile finantate in instantele judecatoresti si cu 10 posturi de magistrati asistenti la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Totodata, pentru perioada 2013-2015 s-a apreciat necesara suplimentarea cu 414 de posturi de judecator si 604 posturi personal auxiliar.

Toate aceste masuri asumate de Guvern au fost duse la indeplinire doar partial si cu mare intarziere. UNJR aprecieaza eforturile facute de Guvern in ultima perioada in acest sens, insa ele trebuie continuate si dublate de o marire corespunzatoare a bugetului alocat instantelor.

UNJR a subliniat faptul ca problemele cele mai mari cauzate de numarul insuficient de judecatori si grefieri sunt la instantele de fond, primele cu care cetatenii au contact.

Multitudinea problemelor juridice noi rezultate ca urmare a intrarii in vigoare a noilor Coduri si a modificarilor succesive si continue a acestora, precum si adoptarea unor noi institutii juridice care impun prin natura lor personal suplimentar ori cauze suplimentare, coroborate cu scheme de personal deja mult subdimensionate si dotarile tehnice si materiale de multe ori precare, au determinat o ingreunare vadita a activitatii instantelor si epuizarea fizica si psihica a judecatorilor si a personalului auxiliar.

Totodata, UNJR a subliniat ca, dincolo de suplimentarea schemelor de personal, se impune si alocarea resurselor financiare necesare aferente, astfel incat noile persoane intrate in sistem sa-si poata derula activitatea in conditii decente.

UNJR a atras atentia asupra faptului ca modul de avarie in care functioneaza multe instante din Romania din cauza unei lipse acute de personal are drept consecinta cresterea semnificativa a riscului unor erori judiciare, scaderea calitatii actului de justitie si a cresterii duratei de solutionare a cauzelor, cu impact direct asupra drepturilor si intereselor legitime ale justitiabililor, care trebuie sa se bucure de o solutionare corecta si in termen rezonabil a dosarului lor.

'O justitie de calitate presupune timp pentru judecator ca acesta sa studieze temeinic fiecare dosar, sa se documenteze, sa se perfectioneze continuu si sa motiveze solutiile pronuntate. Or, in conditiile in care in multe instante de fond activitatea judecatorilor si grefierilor este o continua lupta contra-cronometru din cauza presiunii numarului imens de dosare calitatea actului de justitie, in toate dimensiunile sale, este invariabil afectata', a declarat judecatorul Neamt Ioan Ilies, vicepresedintele UNJR.

'Ceea ce trebuie sa inteleaga factorii de decizie este ca reforma unui sistem judiciar nu se poate realiza numai prin adoptarea unei noi legislatii, ci aceasta presupune un ansamblu de masuri care sa vizeze toate elementele sistemului, inclusiv existenta unei resurse umane suficiente si bine pregatite. In caz contrar, reforma risca sa ramana una scriptica, teoretica si iluzorie', a mai declarat acesta.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania va continua toate demersurile pentru a intari justitia ca a treia putere in stat, independenta de orice influenta din exterior si la care cetatenii pot apela cu incredere in apararea drepturilor lor legale”.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 23 June 2016 16:08 +8

a dat dzeu ba!!!!!!!!!!SA VA TREZITI SI VOI??????????!!!!!!!!!!!

# CUNOSCATOR date 24 June 2016 18:42 0

Poate sa va dea 50000 de grefieri si tot nu ajung daca mai mult de jumatate sunt protejati ,numai pupincuriștii trăiesc BINE .

# TITULESCU date 23 June 2016 16:46 -6

EU ZIC SA-I DEA AFARA PE TOTI JUDECATORII SI PROCURORII SI SA ANGAJEZE ALTII!!!!!!! Sa-i vezi cum vin la 10 la serviciu IN LOC DE ORA 8.30 ,sa-i vezi ce barfa incing ,ce cafelute ,ce plimbari prin oras IN TIMPUL PROGRAMULUI, asa ca MAI USOR CU CIRCU!!!!!!!!!!!

# Einstein date 23 June 2016 18:19 +10

Acum, na, ce sa zici si tu. Ia solutioneaza tu 100 de doare cu caracter definitiv sau cateva sute fara caracter definitiv, pe luna. Nici in Congo n-ai sa vezi asa ceva. Habar n-ai ce vorbesti.

# TITULESCU date 23 June 2016 19:31 -3

EXACT CE AM SPUS ,SA PLECE ACASA!!!!!!! CINCI DOSARE pe zi fara timp de barfa si cumparaturi in timpul programului. SA NU MAI VORBESC DE FAPTUL CA E ANORMAL SA FACI JUDECATORI DIN AVOCATI fara procese,DIN ABSOLVENTI despre care imi aduc aminte ca spuneau MEREU ,,SPUNE-MI SI MIE SA TREC SI EU EXAMENUL ASTA'', din PERSOANE fara experienta de viata LA 15 ani MA ROG 22 DE ANI magistrat ,ETC. IN CONCLUZIE CAM MULTE LASA DE DORIT....

# eu date 24 June 2016 09:46 +6

Nu e bine sa fii frustrat.Mai e si cald!  ;-)

# mucenicie date 23 June 2016 16:50 +12

Parerea mea e ca la judecatoriile mari si chiar si la cele medii, oamenii aia fac mucenicie la ce volum de dosare au. E drept ca la instantele superioare incarcarea nu este chiar atat de mare ca la judecatorii.

# judecator de judecatorie date 23 June 2016 21:08 +21

Prezidez in fiecare luna cate doua sedinte de aprox. 70-80 de dosare avand ca obiect: fonduri funciare, revendicari, clauze abuzive, pretentii, rectificare carte funciara etc. din care ies in pronuntare cu aproximativ 100. Intre sedinte mai solutionez ordine de protectie, ordonante presedintiale, cereri de ajutor public judiciar, reexaminari anulare cerere, reexaminari ajutor public judiciar, incuviitari de execuri silite, abtineri, cereri cu valoare redusa ș.a. Acum e ora 21 iar eu sunt inca la birou de la 9 dimineata. Imi permit ! Nevasta mea a zis ca oricum divorteaza ... Cu toate acestea tot nu apuc sa studiez temeinic toate dosarele. Imi pare rau, suntem prea putini, eu atat pot, la 29 de ani. La acest volum de munca m-am si impacat cu ideea ca pot oricand sa fiu sanctionat de csm pt orice. Cu Dumnezeu inainte !

# grefier judecatorie date 23 June 2016 23:02 +10

Asta este cruntul adevar, ne sacrificam timpul ce ar trebui acordat familiei si oricum nu reusim sa fim la zi cu toate, nici la serviciu, iar familia sufera si pana la urma stau si ma intreb daca merita, insa asta e meseria pe care am ales-o

# Carcotas date 23 June 2016 22:15 -1

Instantele de fond, adica in special judecatoriile, au avut intotdeauna un volum mare de lucru. Pana prin 2003 cei de la curtile de apel aveau sedinte cu 10, hai 15 cauze serioase, dar asta nu-i facea pe judecatori sa citeasca dosarele din timp. De fapt, aceasta este problema:judecatorul roman citeste dosarul, daca il citeste abia dupa ce a iesit in pronuntare, indiferent ca are un volum de munca mic sau unul mare, pentru ca stie ca nu poate fi verificat de nimeni in timpul procesului. Iar de parti sau de avocati nici ca-i pasa.

# Banst date 23 June 2016 23:34 +6

Poate tu ai face asa. Vorbeste in numele tau. Altii stiu toate dosarele din scoarta in scoarta, iar asta de cand se stiu si indiferent ca au 70 sau 30 pe sedinta. Chestie de educatie si instructie, mon cher ;-)

# argatu date 24 June 2016 11:38 -1

unii judecatori vin la servici sa vada ce spagi mai pot lua.Cit despre dosare multe = Acestea se fac pentru ca e singura cale de a pune mina pe ceva banuti. Eu stiu un escroc din Bucuresti care a intentat unor oameni pete 1000 una mie dosare fictive. Intrebat de ce si cum rezolva : Daca din 1000 reusesc sa corup ceva judecatori si cistig un sfert, tot ma imbogatesc.Trebuiesc triate dosarele si sa fie cele facute "La plesneala".

# pelin date 25 June 2016 19:26 +4

Pe langa suplimentarea schemei judecatorilor,prioritar ramane si pozitia aceliasi UNJR,care a solicitat tuturor oficialilor romani si straini,inclusiv ambasadelor din Romania,ca atunci cand aduc in discutie subiecte legate de justitie sa aiba in vedere principiile de drept si competentele ce revin fiecarui institutii in indeplinirea actului de justitie.A fost privita cu ingrijorare usurinta cu care admin.prezedintiala,a promovat eroarea de traducere si transmiterea catre romani,a consolidarii DNA in locul justitiei,ca a treia putere in stat,lucru debitat recent de presedintele Germaniei.Fuherul bavarez ori iera "obosit",ori nu stia pe ce lume traieste!!!!!!!

# sarah alvin date 27 November 2017 03:08 0

O veste bună tuturor celor interesați de obținerea unui împrumut de capital și a altor forme de împrumut în diverse scopuri. Folosim platforma de publicitate online a companiei noastre "CAPITAL LOAN CENTER" pentru a anunța publicului larg că oferim împrumut companiilor private, persoanelor fizice, proprietarilor de afaceri e.t.c la o rată a dobânzii scăzută de 3,3%. AVERTIZAREA TOTI: Aveți grijă de creditorii de împrumut pe care îi alegeți să îi contactați pentru împrumut deoarece am înregistrat câteva cazuri de persoane înșelătoare de acei creditori falși și după ce ne-au contactat, statutul lor financiar sa schimbat și ei excelează în toate acestea au investit împrumutul pe care l-am împrumutat. Vino la biroul nostru astăzi sau ne puteți contacta prin e-mail: SARAHALVIN792@GMAIL.COM Puteți obține următoarele împrumuturi de la noi; Capitalul de afaceri, Imprumut personal, împrumut imobiliar, Împrumut pentru plata datoriei, Împrumut educațional, Imprumutatul companiei private, Impru

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.05.2024 – Inca o palma pentru Justitia din Romania

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva