16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATORUL GALEA S-A ELIBERAT – CSM a aprobat iesirea la pensie a magistratului Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor, care a invins DNA in doua dosare. De la aceeasi instanta, se pensioneaza judecatoarea Veronica Ionita, in ziua in care a ramas definitiva o achitare pe care a dispus-o intr-un dosar fabricat de Binomul SRI-DNA. Judecatorul Gheorghe Constantinescu de la Tribunalul Gorj, autorul erorii judiciare din cazul Igeanu, a renuntat la cererea de pensionare (Lista)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

23 March 2023 18:01
Vizualizari: 3437

Judecatorul Ovidiu Galea (foto 1) de la Tribunalul Bihor pleaca din sistem. Sectia pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii i-a aprobat cererea de pensionare in sedinta de joi, 23 martie 2023.Amintim ca judecatorul Galea a invins Directia Nationala Anticoruptie in doua dosare. Ne referim atat la celebrul dosar trimis in instanta in 2014 (in care Galea a fost inculpat alaturi de judecatoarele Florica Roman, Denisa Vidican, Raluca Beatrix Cuc) – cauza intoarsa la parchetul anticoruptie in camera preliminara, apoi inchisa prin clasare chiar de DNA –, cat si la dosarul in care tot DNA a vrut sa-l paradeasca pe Galea pentru ca acesta nu-si trecuse in declaratia de interese apartenenta la masonerie. Aceasta a doua speta s-a soldat cu achitare definitiva.

La inceputul acestei luni, Galea a trimis un mesaj in care le-a dat sfaturi tinerilor care se pregatesc sa imbrace roba de judecator si le-a multumit institutiilor de presa – inclusiv Lumea Justitiei – pentru ca au ales sa nu propage pe nemestecate acuzatiile DNA, ci s-au aplecat cu atentie asupra dosarelor, scotand la iveala abuzurile parchetului anticoruptie impotriva magistratului oradean (click aici pentru a citi).


Judecatoare pensionata in ziua in care i-a ramas definitiva o celebra sentinta


De la acelasi Tribunal Bihor, iese la pensie judecatoarea Veronica Ionita (foto 2) – fosta presedinta a Sectiei penale –, cunoscuta pentru o achitare pronuntata intr-un dosar fabricat de catre Binomul SRI-DNA si nu numai. Ne referim, de exemplu, la fostul presedinte al CJ Bihor Alexandru Kiss, din dosarul caruia magistrata a exclus toate interceptarile efectuate de catre Serviciul Roman de Informatii (click aici pentru a citi). Coincidenta face ca in aceeasi zi in care CSM i-a aprobat Veronicai Ionita pensionarea, sa ramana definitiva achitarea pe care magistrata a dispus-o fata de Kiss in prima instanta. Mai exact, judecatorii Mihail Udroiu si Florin Filimon de la Curtea de Apel Oradea au mentinut achitarile pronuntate de Ionita fata de Kiss si alti doi inculpati, inclusiv pe „fapta nu exista”. (Vom reveni cu detalii in alt articol despre aceasta achitare.)


Judecatorul din dosarul Igeanu se mai gandeste


Pe de alta parte, judecatorul Gheorghe Constantinescu de la Tribunalul Gorj a renuntat la solicitarea de pensionare. Ne referim la magistratul care in anul 2011 l-a condamnat in prima instanta la 20 de ani de inchisoare pe un tanar pentru o crima pe care acesta nu o comisese si a carui nevinovatie avea sa fie confirmata prin achitarile primite atat in apel, cat si la recurs – o reeditare, la o scara mai mica, a celebrei erori judiciare careia i-a cazut victima Marcel Tundrea.

Este vorba despre Mihail Constantin Igeanu, acuzat ca ar fi ucis un barbat de 54 de ani care avusese o altercatie cu unchiul sau. Tinut noua luni in arest preventiv, Igeanu (in varsta de 18 ani la data cand avusese loc omorul) a fost condamnat la fond dupa ce toate acuzatiile formulate de catre procurorul Gheorghe Emil Mota in rechizitoriu au fost admise de judecatorul Constantinescu, toate apararile inculpatului fiind respinse de catre magistratul Tribunalului Gorj, el insusi fost procuror (click aici pentru a citi). In cele din urma, Igeanu a fost achitat de Curtea de Apel Craiova si definitiv de Inalta Curte.


Redam minuta Sectiei pentru judecatori a CSM (vezi facsimil):


I. Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat inaintarea catre Presedintele Romaniei a propunerilor privind: (unanimitate)

1. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei BALACI LIANA, judecator la Curtea de Apel Craiova.

2. Eliberarea din functie, prin pensionare, a domnului ARBANAS PETRICA, judecator la Curtea de Apel Bucuresti.

3. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei VINTANU GABRIELA, judecator la Curtea de Apel Bucuresti.

4. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei POENARU ANDREEA, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, detasata la Consiliul Superior al Magistraturii.

5. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei CIONTU ALINA-GABRIELA, judecator la Curtea de Apel Craiova.

6. Eliberarea din functie, prin pensionare, a domnului GALEA OVIDIU-DANIEL, judecator la Tribunalul Bihor.

7. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei IONITA VERONICA, judecator cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Bihor.

8. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei CORUGA-BUTUCA MIHAELA, judecator cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Iasi.

9. Eliberarea din functie, prin pensionare, a domnului BALAN CONSTANTIN, judecator la Tribunalul Suceava.

10. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei DUTA RODICA, judecator cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Bucuresti, detasata la Consiliul Superior al Magistraturii.

11. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei TRAILA VICTORIA-ALINA, judecator cu grad profesional de curte de apel la Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti.

II. De asemenea, Sectia pentru judecatori Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de renuntarea la cererea de eliberare din functie, prin pensionare, a domnului CONSTANTINESCU GHEORGHE, judecator la Tribunalul Gorj”.

 


Comentarii

# DODI date 23 March 2023 22:23 +1

Pleacă la pensie mulți dintre magistrații cu coloană vertebrală și rămân o sumedenie de acoperiți, preaplecați sau neprofesioniști. Așa speră ”drumețul” de la Cotroceni că vom avea o justiție independentă, imparțială și corectă. Câtă nesimțire și tupeu nemțesc!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva