Judecatorul Mirancea, de la CAB, si-a declarat dilema dintr-un caz pe care l-a judecat si in care, culmea, a condamnat - „Audierile procurorului Bocsan, de la Istanbul”
In cadrul dezbaterii de vineri pe tema implementarii noilor Coduri – Penal, Civil, de procedura penala si procedura civila – au fost evidentiate si cateva aspecte negative legate mai ales de Codul de procedura penala. Spre exemplu, procurorul DNA, Florentina Mirica (foto 2) a spus ca in noul cod, articolul privitor la tehnicile speciale folosite de anchetator avea nevoie de o definire clara. Procuroarea Mirica a aratat ca in ce priveste folosirea investigatorului acoperit va trebui avuta in vedere intotdeauna conditia unei suspiciuni rezonabile ca urmeaza sa se savarseasca o infractiune sau continua sa se savarseasca.
O gafa nepermisa in noul Cod de procedura penala
Pe de alta parte, articolul 150 din noul Cod de procedura penala prezinta, in opinia procurorului Florentina Mirica de la DNA, o necorelare a textului legislaltiv. La aliniatul 1 se arata: ”constatarea unei infractiuni de coruptie sau a incheierii unei conventii in conditiile art.138 alin.10 si 11 se poate dispune de judecatorul de drepturi din libertati la solicitarea procurorului care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala ...” iar la aliniatul urmator se arata ca ”masura se dispune de procuror, din oficiu sau la cererea organului de cercetare penala”.
Reprezentantii Ministerului Justitiei au explicat ca aici s-a facut o greseala, pentru ca la Parlament s-a introdus prima parte si au uitat sa mai faca corelarea necesara. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a dat asigurari ca se va avea in vedere acest aspect si se va reglementa totul pana la punerea in aplicare a noilor Coduri.
Teoreticianul Volonciu i-a dat clasa practicianului Mirancea
Un alt magistrat, judecatorul Dumitru Mirancea (foto 1) de la Curtea de Apel Bucuresti, a pus pe tapet o speta legata de „excluderea probelor” in care, culmea, s-a si pronuntat, condamnand o serie de politisti la inchisoare, cu suspendare intr-un dosar controversat al DNA.(n.red. - este vorba despre cazul prezentat pe larg de Lumeajustitiei.ro in care niste cetateni straini au declarat in Istanbul procurorului Bocsan de la DNA ca ar fi dat spaga 1000 de dolari unor politisti de frontiera din Aeroportul Baneasa).Desi nu a nominalizat dosarul pe care l-a solutionat, judecatorul Mirancea a spus ca are o dilema daca in astfel de situatii se pune problema ca aceste audieri (probe) sa fie excluse pentru ca nu era de fata avocatul si nici interpretul autorizat: ”E foarte greu de audiat aceste persoane, procurorul s-a dus si i-a audiat in tara respectiva.”
Profesorul Volonciu, extrem de abil si pe faza, a percutat perfect, intrebandu-l ce a avut in vedere procurorul acelui caz: legislatia Romaniei sau legislatia tarii respective? Replica lui Volonciu l-a lasat fara grai pe Mirancea.
Amintim in legatura cu cazul audierilor din Turcia, ca procurorul DNA, Gheorghe Bocsan a audiat anul trecut la Istanbul mai multi cetateni straini, fara a exista avocat si fara a fi realizata comisie rogatorie.In aceste conditii, aceste audieri cu care procurorul a venit ca probe la dosar ar fi trebuit excluse. Dar se vede treaba ca domnul judecator Mirancea (fost procuror) are si acum dubii cu toate ca n-a exclus probele si i-a condamnat la inchisoare pe inculpati tinand cont de ele. Credem ca profesorul Volonciu a fost si subtil, dar si explicit in acelasi timp.
In continuare, la semina s-a discutatvreme indelungata despre institutia investigatorului acoperit, aratandu-se ca aceasta este o tehnica speciala extrem de delicata, in care se pune problema institutiei provocarii, adica de unde incepe aceasta provocare pentru ca ”este foarte greu de cuantificat” si trebuie ca una dintre conditii sa fie cea a existentei unei suspiciuni rezonabile. Ministrul Predoiu a declarat ca ”la nivelul Consiliului Europei se discuta solutii mult mai flexibile care sa permita mai usor administrarea probelor”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Gigi Marga
15 April 2011 18:47
+6
# Justin
15 April 2011 23:59
+6
# Jack Spintecatorul
16 April 2011 02:53
+6
# c.z.codreanu
16 April 2011 14:07
+2
# pompiliu bota
16 April 2011 14:27
+4
# Osman Pasa
16 April 2011 17:28
+4