JUDEX SUSPECTUS – Fostul deputat PSD Cristian Rizea l-a recuzat pe judecatorul Bogdan Alexandru Dari de la JS1, surprins la protestul magistratilor #rezistenti impotriva Legilor Justitiei: “Acest protest a fost, in fapt, o manifestare anti-PSD, un protest politic... Magistratii, inclusiv judecatorul fondului cauzei, s-au alaturat miscarii #rezist al carei slogan este 'PSD – ciuma rosie'... Implicarea domnului judecator in cadrul acestui protest a subminat increderea in impartialitatea sa”
Situatie extrem de ciudata in dosarul in care fostul deputat PSD Cristian Rizea este judecat la Judecatoria Sectorului 1 pentru abuz de incredere. Dosarul lui Rizea a ajuns pe masa unui judecator care, la finele anului trecut, s-a suit pe scarile Curtii de Apel Bucuresti pentru a protesta alaturi de magistratii #rezistenti impotriva modificarilor la Legilor Justitiei propuse de colitia PSD-ALDE. Or, o asemenea situatie ridica mari semne de intrebare asupra impartialitatii judecatorului, in conditiile in care Rizea a fost timp de 15 ani membru marcant al partidului care a propus modificarile impotriva carora a protestat judecatorul in cauza.
Cristian Rizea a formulat cerere de recuzare a judecatorului Bogdan Alexandru Dari de la Judecatoria Sectorului 1 din Capitala, acuzand ca participarea acestuia la protestul magistratilor #rezist (foto) a subminat increderea in impartialitatea sa si ca magistratul nu mai este capabil sa judece impartial dosarul. Rizea arata ca a fost membru marcant al PSD, iar judecatorul a luat parte la un protest care a fost in realitate unul pur politic, impotriva PSD: “Prin actiunile de protest desfasurate in data de 18.12.2017 magistratii, inclusiv judecatorul fondului cauzei, s-au alaturat miscarii #rezist al carei slogan este 'PSD – ciuma rosie'”. Cristian Rizea sustine ca, avand in vedere acest context, este limpede ca judecatorul Dari este subiectiv si ca are o prejudecata reala cu privire la una din parti.
Evident, cererea de recuzare a fost respinsa de colegii judecatorului protestatar.
Iata fragmente din cererea de recuzare a judecatorului Bogdan Alexandru Dari de la Judecatoria Sectorului 1, documentul integral fiind atasat la finalul articolului:
“Cerere de recuzare
a domnului judecator DARI BOGDAN ALEXANDRU, magistrat care isi desfasoara activitatea in cadrul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, investit cu solutionarea fondului cauzei, avand in vedere ca exista suspiciunea rezonabila ca impartialitatea judecatorului este afectata.
In fapt,
La data de 18 decembrie 2017, domnul judecator DARI BOGDAN ALEXANDRU, in calitate de magistrat care isi desfasoara activitatea in cadrul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, a participat alaturi de alti judecatori si procurori la protestul organizat in fata Curtii de Apel Bucuresti fata de intentia parlamentarilor de a modifica 'Legile Justitiei' si Codurile penale.
Totodata, aratam faptul ca, in timpul protestului, domnul judecator a afisat juramantul profesional, de credinta pe care l-a depus atunci cand a intrat in profesie, asa cum reiese, fara urma de indoiala, din fotografia (captura din cadrul unui fisier video) pe care o anexam prezentei cereri.
In realitate, acest protest a vizat in mod cert activitatea parlamentarilor care au intiat si au propus modificari ale 'Legilor justitiei' si Codurilor penale, iar avand in vedere ca majoritatea parlamentara este constituita din membri ai PSD, acest protest a fost, in fapt, o manifestare anti-PSD, un protest politic.
Este cert faptul ca nu exista nicio legatura intre expunerea juramantului profesional si protestul impotriva 'Legilor Justitiei' si a modificarilor Codului penal, acest aspect constituind inca un argument al faptului ca protestul a vizat doar activitatea PSD, fiind, asa cum am mentionat anterior, in fapt un protest anti-PSD, desi magistratii nu trebuie sa participe la astfel de manifestari politice. De asemenea, prin acest protest, judecatorii i-au sustinut pe procurori intrucat printre masurile vizate de pachetul legislativ propus spre a fi modificat fiind si modul in care poate fi exercitata in continuare profesia de procuror, respectiv trecerea de la profesia de procuror la cea de judecator, instituindu-se, in acest sens, filtre de pregatire.
Inculpatul RIZEA CRISTIAN a fost timp de 15 ani membru marcant al Partidului Social Democrat, asa cum rezulta si din cv-ul atasat prezentei cereri, acesta desfasurand o activitate politica intensa in cadrul acestui partid, fiind cunoscut, de altfel, ca un membru de baza al PSD.
De asemenea, prin actiunile de protest desfasurate in data de 18.12.2017 magistratii, inclusiv judecatorul fondului cauzei, s-au alaturat miscarii #rezist al carei slogan este 'PSD – ciuma rosie'.
In cuprinsul rechizitoriului nr. 607/P/2015 din 16.01.2017 al PICCJ, Sectia de urmarire penala si criminalistica se arata urmatoarele :
'...reaua-credinta a inculpatului fiind demonstrata si de faptul ca, in momentul in care organele judiciare au efectuat o perchezitie la sediul PSD Sector 5 Bucuresti, loc in care acesta a transportat o parte din bunurile apartinand persoanei vatamate OPRISAN ROZA (canapele, masute s.a.), afland despre acest lucru, in aceeasi zi, cu cateva ore inainte de efectuarea perchezitiei, inculpatul a transportat bunurile intr-o alta locatie pentru a nu fi identificate restituite persoanei vatamate OPRISAN ROZA. Prin intreaga sa conduita procesuala, avand in vedere si functia de deputat in Parlamentul Romaniei care presupune un grad de onestitate in raporturile sale institutionale si personale, modul in care a savarsit infractiunea descrisa in cuprinsul actului de sesizare al instantei denota un grad de pericol social deosebit...'.
Astfel, raportat la calitatea inculpatului RIZEA CRISTIAN de membru marcant al PSD, avand in vedere obiectul dosarului nr. 1753/299/2017* si modul in care domnul judecator a inteles sa isi manifeste opozitia fata de activitatea politica a PSD, rezulta, fara putinta de tagada, ca implicarea domnului judecator in cadrul acestui protest a subminat increderea in impartialitatea sa, impartialitatea acestuia fiind in mod vadit afectata.
Avand in vedere toate aceste aspecte, ne aflam in situatia in care judecatorul cauzei este subiectiv si are o prejudecata reala cu privire la una din parti, iar orice observator rezonabil poate sustine ca, fata de modul in care a inteles sa participe la protest, judecatorul nu mai este capabil la acest moment sa judece impartial.
Printre modificarile preconizate se regasesc, de altfel, si modificari menite sa consacre drepturi suplimentare inculpatilor, participarea domnului judecator la aceasta manifestare, in afara salii de sedinta, impotriva unor modificari prin care s-ar largi spectrul drepturilor conferite persoanelor aflate in conflict cu legea penala, aplicabile si inculpatului RIZEA CRISTIAN, contravine atat prevederilor din Statutului judecatorilor si procurilor, precum si celor din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.
Conform dispozitiilor art. 2 alin. (3) din Legea nr.303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor: 'Judecatorii sunt independenti se supun numai legii si trebuie sa fie impartiali'.
Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, adoptat prin Hotararea Plenului C.S.M. nr.328/2005 prevede urmatoarele:
- 'Judecatorii (…) trebuie sa-si exercite functia cu obiectivitate si impartialitate, avand ca unic temei legea, fara a da curs presiunilor si influentelor de orice natura' (art.3 alin.2);
- acelasi Cod consacra impartialitatii un intreg capitol (Capitolul IV, art.9-11), dispunand, printre altele: '(1) Judecatorii (…) trebuie sa fie impartiali in indeplinirea atributiilor profesionale, fiind obligati sa decida in mod obiectiv, liberi de orice influente. (2) Judecatorii (…) trebuie sa se abtina de la orice comportament, act sau manifestare de natura sa altereze increderea in impartialitatea lor'– art.9; 'in caz de incompatibilitate, judecatorii (…) sunt datori sa se abtina, potrivit legii' (art.10)”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Floare Albastra
16 January 2018 15:12
-17
# Edelweiss - Ouimit de Bukowina
16 January 2018 16:28
+2
# Floare Albastra
16 January 2018 22:00
-2
# DODI
16 January 2018 17:26
+4
# Edelweiss - Pionier al art. 64 lit. f) (din Bukowina)
16 January 2018 16:11
+2
# Edelweiss - Pionier al art. 64 lit. f) (din Bukowina)
16 January 2018 16:13
+2
# Edelweiss - Pionier al art. 64 lit. f) (din Bukowina)
16 January 2018 16:14
+1
# Mitica Popescu
16 January 2018 16:20
+5
# l-am prins!
16 January 2018 16:57
0
# Floare Albastra
16 January 2018 21:50
-3
# Edelweiss - Rarinc de Bukowina
16 January 2018 18:00
+2
# Edelweiss - Rarinc de Bukowina
16 January 2018 18:05
+1
# comisaru ciordache
17 January 2018 09:04
-1
# Floare Albastra
17 January 2018 14:57
0