6 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt

Jurnal de mediator. Patria recuperatorilor exotici

Scris de: Gheorghe MOROSANU, fost judecator | pdf | print

15 July 2022 15:59
Vizualizari: 4059

Mai multe persoane, mai ales din familia largita, au venit in ultima vreme si mi-au aratat somatii de la executori judecatoresti, formulate la cererea a tot felul de firme de recuperare debite cu sedii in Europa – de la Bruxelles pina in Malta, unele reprezentate de celebra KRUK.



Toate vor sa recupereze, cica, restante la credite din anii 2005-6-8 etc., care s-au prescris de cind bunica.

Dar bietul om nu stie de prescriptie. Ultima persoana, o cumnata, mi-a spus intimplator despre asta, cind tocmai se ducea sa plateasca o suma egala cu debitul intial, dupa ce platise atunci timp de 2-3 ani, si a dracului suma nu scazuse de loc. Asta pentru ca, in documentatia primita, era si o incheiere a instantei, numita "incuviintare executare silita", si omul muncii, vazind in antet "Judecatorie", crede ca, gata, a intrat legea pe fir, e bun de plata, iar pentru acea suma i se va vinde casa, masina etc.

Deci ce poate face mediatorul intr-o asemenea situatie?

Nu prea pare a fi loc de o mediere "clasica" gen negociere (mai da, rumine; mai lasa, jupine). Dar poate trimite acelui executor o corespondenta in care sa arate ca persoana in chestie are sansa unei contestatii la executare, cu sanse reale cind e vorba despre plati intrerupte acum 8-12 ani.

Pentru juristi si avocati ar mai fi si sugestia unor exceptii de neconstitutionalitate, de exemplu:

- pentru / contra art. 666 (2) C.pr.civ., care permite judecatorului, adica il obliga, sa incuviinteze executarea fara citarea partilor, deci fara nicio aparare din partea oropsitului om;

- pentru / contra prevederilor aceluiasi cod care permit executorului sa-si stabileasca singur onorariul (de exemplu, 17 milioane lei vechi pentru fix 3 hirtii scrise), suma pusa in sarcina aceluiasi pretins debitor, fara nicio dezbatere si nicio aparare a acestuia;

- pentru / contra Legii Curtii constitutionale insesi, pe baza careia toti judecatorii resping "de pe scaun" orice tentativa de a sesiza CCR, desi oricit ai citi acea lege, nu gasesti un articol clar in acest sens.

In orice caz, cind mai primiti asemenea somatii cu iz exotic, despre datorii de acum 10 ani, nu va repeziti la banca sa platiti! Cautati mai intii avocatul si va hotariti apoi.

PS: Culmea ca in speta de mai sus era vorba despre Bancpost SA, o banca ce nu mai exista de multi ani.

Comentarii

# maxtor date 15 July 2022 19:25 +70

" pe baza careia toti judecatorii resping "de pe scaun" orice tentativa de a sesiza CCR " - a se vedea Decizia 321/2017, doar Inalta poate proceda.

# Togan date 15 July 2022 20:15 +70

Sau soluțiile plângerilor penale pt abuz,... Oricum e nașpa. Taxa timbru la valoare,avocat, ... Și dacă câștigi (adică,și norocul sa nu te judeci in Bv,unde câștigi in fond și pierzi in apel),recuperezi banii .. vezi tu când și de la cine,. Altfel juecători care sa zbiere că ei când încuviințarea nu stau sa verifice cererile ( da'e mumos sa pleci acasă cu fo 5 kilo euro) găsești cu zecile/sutele

# Retardanis date 17 July 2022 11:28 -1

Am un prieten care avea de platit o datorie, in solidar, umfata de ANAF de 4 ori, de acum 10 ani. S-a dus la avocat iar acesta i-a cerut comision de "succes" de 10% + onorariu. Adica, daca prietenul castiga procesul avea de platit avocatului o suma frumusica, iar daca pierdea mai platea si onorariul avocatului, pe langa suma impusa. Atentie, omul nu avea nici o treaba cu suma impusa, "gaura" fiind facuta de unul din solidar care nu mai traia. Deci avantaj avocatul. In final s-a reprezentat singur si a castigat. Asa ca asta cu "te du la avocat" este pentru fraieri sau pentru hoti. Pe de alta parte este mult de discutat si despre executorii judecatoresti. Sunt HJ clare la care iau comision dar nu recupereaza nimic, in schimb se baga in rahaturi din astea prescrise. Apropo, face cineva o statistica cat din prejudiciile stabilite, in civil (nu in penal - acolo este mai rau) au fost si recuperate de pagubiti?

# maxtor date 19 July 2022 00:12 0

decizia 321:"21. Din cele de mai sus rezultă că, în accepțiunea Înaltei Curți de Casație și Justiție, recursul reglementat de Legea nr. 47/1992 nu poate fi înțeles drept o cale extraordinară de atac în condițiile Codului de procedură civilă sau penală, după caz. Așadar, Curtea reține că este vorba de o cale de atac pe care legiuitorul a conceput-o, distinct de orice calificare procesual civilă sau penală, numai în privința hotărârilor judecătorești prin care se respinge cererea de sesizare a Curții Constituționale. Prin urmare, acest recurs este un remediu judiciar care nu preia niciunul dintre elementele și caracteristicile proprii recursului din Codul de procedură civilă sau penală. De asemenea, Curtea constată că, dat fiind faptul că textul art. 29 alin. (5) din Legea nr. 47/1992 este aplicabil atât în materie procesual civilă, cât și penală, acesta își menține natura juridică de cale de atac specială ce nu poate fi calificată în funcție de reglementările proprii procedurii........"

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 6.11.2024 – Ghita de la CAB se plange de judecatorii ICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva