JUSTITIA LUI CIOABA - Tribunalul tiganesc de la Sibiu, condus de regele rromilor judeca despartiri, probleme sociale, conflicte economice, dar face si medieri
Pentru a impune legea tiganeasca, rromii din Sibiu si-au infiintat din primavara acestui an un tribunal al lor, care sa judece cauzele sociale din comunitate dupa legea lor. E drept ca verdictele tribunalului tiganesc nu au putere de lege, dar se respecta. Fiul al lui Florin Cioaba, fostului rege al rromilor, Dorin Cioaba (foto 1) presedintele tribunalul tiganesc de la Sibiu (staborul de la Sibiu) a declarat ca judecata tiganeasca are o indelungata traditie: „Cris (n.n. - legea dupa care se judeca) are o istorie de sute de ani. Inainte, membrii staborului se adunau in fata cortului, la foc. Si cand ploua si afara era frig. De aceea, acum zece ani s-a nascut aceasta dorinta a mea. Si am facut liceul la Medias, la fara frecventa, si apoi Facultatea de Drept... Noi votam si noi am trimis in Parlament deputati”.
Tribunalul are o cladire speciala, ultra dotata
Pentru tribunalul tiganesc s-a amenajat o cladire speciala in Sibiu, vizavi de palatul princiar, fatada cladirii avand forma intrarii unui cort tiganesc (foto 2). Ideea infiintarii acestei instante a fost explicata presei de Dorin Cioaba in felul urmator: „Si in momentul acesta sunt comunitati in care se judeca dupa stabor. Diferenta e ca aici, la Sibiu, vor veni numai cauze grele, cauzele acelea cu sentinta data de staborul local, cu care invinuitul nu a fost de acord. Aici tribunalul va functiona ca instanta superioara celorlalte existente in alte comunitati de romi. Va fi un fel de curte de apel (...) Este eliminat riscul ca partile care se judeca sa se ia la bataie in sala de judecata. Am zis ca daca toata lumea se foloseste de tehnica moderna, hai sa o duc si in mijlocul rromilor. Rezolvam si cu rapiditate, si nici nu mai riscam sa se ia ei la bataie... Familia noastra este mereu chemata pentru a media diverse conflicte, asa ca m-am gandit ca ar fi mai simplu ca rromii sa vina aici, sa avem un sediu, iar eu sa fiu presedinte (...) Staborul va fi format din inteleptii comunitatii, dar vom avea si o echipa de sase juristi, acestia fiind la zi cu noutatile legislative. Aici, la Sibiu, va fi un fel de instanta suprema (...) tribunalul romilor poate judeca diferite cazuri, cum ar fi despartiri, probleme sociale, conflicte economice. Cazurile penale nu vor fi judecate de catre Stabor, ci de catre tribunalele statului roman. Nu este o institutie paralela cu cele ale statului roman, ci este doar o judecata a romilor, care functioneaza de sute de ani”.
Verdictele staborului vor sa previna comiterea de fapte penale
Va vine sa credeti sau nu, dar spre deosebire de multe instante nationale cu probleme logistice, tribunalul tiganesc din Sibiu este dotat cu camere video, care inregistreaza si chiar transmit procesul, prin proiector in sala de judecata sau online, prin internet. In unele situatii s-au luat declaratii de parti si martori prin video-chat. Judecatorii rromi (denumiti kristinitori) si-au confectionat robe identice cu cele ale judecatorilor sadea, inclusiv insigne. De judecat se judeca dupa principiul curtii cu juri din SUA, in sensul ca exista 20 de jurati care i-au decizia. In sala de judecata exista lozinci pe pereti cu mesajele: „Noi nu va judecam, noi va impacam” si „Sa n-apuce soarele peste mania voastra”.
Primele procese judecate la Sibiu in primavara acestui an au avut ca obiect divorturi intre tineri infideli, precum si divorturi cu imparteli impresionante de averi. Pedepsele administrate celor gasiti vinovati, dupa legea tiganeasca, privesc exclusiv conflictele din viata sociala si au un scop preventiv, acela de a impiedica ajungerea la comiterea de fapte penale. Cu prilejul celebrului divort dintre Irinel si Monica Columbeanu, regele Cioaba a incercat si prima mediere, invitiandu-i pe cei doi la o conciliere si a incercat, tot fara succes, sa-i cheme la impacare si pe Pepe si Oana.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# gogu
10 August 2011 22:39
0
# [email protected]
12 August 2011 13:46
-1
# lauremil75
12 August 2011 13:49
-1
# Alina Bica
10 August 2011 22:55
-1
# troglodel rromdotel
11 August 2011 15:59
+1
# adi
12 August 2011 13:03
0
# ala mic a lu piranda
13 August 2011 15:07
0
# molau
13 August 2011 19:46
0
# Pardalian
14 August 2011 03:45
0
# Catalin
17 August 2011 12:26
0
# petra
15 May 2013 16:23
0
# petra
15 May 2013 16:33
0
# Artur
6 December 2018 02:27
0