25 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUSTITIA SE PRIVATIZEAZA – AMJ il acuza pe ministrul Justitiei ca a modificat taxele de timbru pentru a impiedica accesul la justitie si a aduce mai multi bani la buget: “...prin lipsa totala de experienta juridica practica a domnului ministru, din CV-ul dansului nereiesind daca a intrat vreodata intr-o instanta de judecata, fie ca procuror, fie ca justitiabil”

Scris de: L.J. | pdf | print

7 July 2013 13:29
Vizualizari: 9120

 

Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei a publicat un protest impotriva OUG 83/2013, prin care au fost abrogate dispozitiile legii 146/1997 privind taxele de timbru, protest prin care acuza faptul ca “Justitia se privatizeaza” ca urmare a demersurilor ministrului Justitiei Robert Cazanciuc (foto). Iata materialul AMJ:


Justitia se privatizeaza

Noul ministru al Justitiei, domnul Robert Cazanciuc, a promovat o Ordonanta de urgenta, aprobata de Guvern (OUG 83/2013), prin care au fost abrogate dispozitiile legii 146/1997 privind taxele de timbru, fiind modificate in sens radical atat cuantumul cat si situatiile la care se aplica acestea.

Intentia declarata a domnului ministru a fost de a stabili un echilibru “corespunzator” intre eforturile bugetare de asigurare a unui serviciu public si “obligatia cetateanului care foloseste acest serviciu de a contribui la sustinerea costurilor”, facand totodata referinta la un sistem de taxare neadecvat, cu consecinte negative pe planul situatiei justitiabililor si al nevoilor acute ale sistemului judiciar.

Problema trebuie sa fie tratata din trei perspective: a Justitiabilului, a Sistemului Judiciar si a Guvernului.

Justitiabilul

Noul act normativ creste nivelul taxelor de timbru si scade numarul situatiilor in care cererile sunt scutite de taxa de timbru. Concluzia generala si imediata este aceea ca se ingreuneaza, daca nu blocheaza, accesul la Justitie. Cresterea gradului de taxare in justitie trebuie privita in corelare cu scaderea nivelului de trai al populatiei si cu cresterea nivelului de coruptie din Administratie. Acest din urma fenomen nu poate fi reglementat decat prin Justitie, insa daca accesul la Justitie se ingreuneaza, prin orice mijloace, inclusiv fiscale, mecanismul de reglare democratic dintre cele trei puteri in stat, risca sa nu mai functioneze.

In Romania, credem ca Guvernul ar fi trebuit sa aiba o preocupare crescuta fata de nevoia de crestere a gradului de educatie civica al populatiei, accesarea serviciilor Justitiei fiind o masura a constientizarii drepturilor pe care cetatenii le au si asumarea unui efort, inclusiv financiar, in vederea apararii si impunerii respectarii acestor drepturi. In conditiile in care exista o problema recunoscuta de lipsa a informatiilor suficiente si accesibile societatii civile privind procedurile din domeniul Justitiei, este evident ca popularizarea si promovarea cresterii taxelor pentru accesarea serviciilor din Justitie duce la restragerea si mai mult a numarului de persoane care doresc si reusesc sa acceseze aceste servicii.

In acelasi timp, observam ca au fost eliminate din actuala forma a actului normativ prevederile privind scutirile de la plata taxelor de timbru pentru cererile reclamand atingerile aduse dreptului la imagine si reputatie, ca si a celor privind imobilelel nationalizate sau decurgand din perioada de detentie sau opresiune a fostilor detinuti sau persecutati politic in timpul regimului comunist.

Cum prin aceste prevederi s-a incercat sa se restabileasca raporturile juridice normale intr-o societate, in care normalitatea nu este aceea a atingerii dreptului de proprietate si al drepturilor fundamentale ale omului, excluderea facilitatilor fiscale prevazute pentru restabiliarea unui echilibru stricat de regimul comunist, inseamna abdicarea de la valorile care au fost reclamate in 1989 si care stau la baza oricarei societati democratice.

Remarcam de asemenea, cresterea taxelor privind cererile de pe parcursul proceselor, cum ar fi cele privind recuzarea judecatorilor. In conditiile in care, asa cum AMJ a aratat si anterior si cum se reflecta si in numeroasele raporte de tara, in Romania exista o Justitia are o problema legata de lipsa de independenta si impartialitate a magistratilor, care refuza, totodata, sa puna in aplicare prevederilor legale si procedurale privind recuzarea, existand un grad de aproape 100% de respingere a cererilor de recuzare, fara cale efectica de atac, noua prevedere este de natura sa descurajeze orice incercare de relevare a situatiilor de incompatibilitate ale magistratilor. Aceasta masura dubleaza practic modificarile prevazute in aceasta materie de Codul de procedura civila prin care se duce in derizoriu institutia incompatibilitatilor, prin tratarea sa nu ca un incident procedural dirimant, ci ca un avatar legislativ pastrat pentru linistea institutiilor europene, insa fara nici un fel de incidenta practica.

Sistemul Judiciar

Se sustine ca prin cresterea taxelor se are in vedere cresterea nivelului de calitate al serviciului judiciar. Este de mentionat ca taxele de timbru, in ciuda aparentei, nu au o destinatie speciala – Justitia. Ele sunt colectate prin intermediul autoritatilor locale, la bugetul de stat central si rerepartizate de Parlament conform nevoilor bugetare.

Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, in cursul anului 2012 sa promoveze independenta financiara a sistemului judiciar prin auto-finantarea sa din taxele de timbru. CSM a avut o pozitie de respingere a propunerii, considerand ca sistemul judicar trebuie sa fie sustinut de catre bugetul de Stat.

In aceste conditii, de ce aceste comunicate populiste si de dezinformare prin care societatii civile i se induce existenta unei interdependente intre cresterea nivelului taxelor de timbru si calitatea actului de justitie?

Deci, magistratii sunt platiti de la bugetul de Stat, chiar daca ordonator de credite este mai nou Inalta Curte de Casatie si Justitie si nu Ministerul Justitiei.

Legislatia prevede pentru magistrati o multitudine de sporuri de stres, de vechime, de grad de instanta, de mobilitate, etc, care, raportat la nivelul veniturilor medii pe cap de locuitor (dintre cele mai mici in Europa), sunt indestulatoare si de natura sa asigure nivelul calitativ dorit al actului de justitie, iar daca pana la acest moment el nu a fost atins, problema nu este una financiara, strategia Guvernului, daca exista una, in acest sens, trebuind a fi regandita.

Guvernul

Domnul Ministru Cazanciuc a propus modificarea legii taxelor de timbru din considerente de ordin practic.

Laudabil. Din pacate, propunerile domnului Cazanciuc, ca de altfel si premisele de la care pleaca, dovedesc necunoasterea sistemului judiciar si lipsa de contact cu profesiile juridice. Aceasta se explica si prin lipsa totala de experienta juridica practica a domnului ministru, din CV-ul dansului nereiesind daca a intrat vreodata intr-o instanta de judecata, fie ca procuror, fie ca justitiabil, si cu atat mai putin ca functionar, ceea ce este indispensabil pentru dobandirea unei experiente reale si pentru a putea ca masurile luate in Justitie sa aiba legatura cu realitatea din Justitie si nu cu planul cincinal.

Deci, de unde a ajuns domnul Ministru la concluzia ca ar exista o carenta calitativa a serviciilor instantelor de judecata? Si de ce a considerat ca aceasta problema poate fi rezolvata prin impunerea suplimentara a justitiabililor?

Credem ca se impune concluzia de la sine: noul act normativ nu are nici o legatura cu calitatea actului de justitie. El este rezultatul a doua influente: cea a instantelor de judecata, de ingreunare a accesului justitiabilului la Justitie si cea a Guvernului de a mari sumele care alimenteaza bugetul de Stat.

Cu alte cuvinte, nici in aceasta ecuatie, Justitiabilul nu a fost luat in consideratie, ceea ce nu ne mira avand in vedere ca acesta nu se gaseste in centrul nici unei strategii pe Justitie neelaborate de catre guvernanti.”


Comentarii

# manifest date 7 July 2013 13:54 +6

Justiţie este privatizată de mult. Cu onorariul de expert 800 Ron, 100 Ron cererea de recuzare şi venit 0 Ron, te judeci \"la Paştele cailor\" şi poţi să speri şi la un proces echitabil. Cererile de recuzare oricum se resping, prin majorarea taxei de timbru la recuzare se informează cetăţeanul discret că nu e voie să recuzi un magistrat. Ai mai multe şanse la 6/49 să câştigi decât în instanţă la un proces echitabil. Vai de capul nostru!

# manifest date 7 July 2013 13:56 0

Justiţie este privatizată de mult. Cu onorariul de expert 800 Ron, 100 Ron cererea de recuzare şi venit 0 Ron, te judeci \"la Paştele cailor\" şi poţi să speri şi la un proces echitabil. Cererile de recuzare oricum se resping, prin majorarea taxei de timbru la recuzare se informează cetăţeanul discret că nu e voie să recuzi un magistrat. Ai mai multe şanse la 6/49 să câştigi decât în instanţă la un proces echitabil. Vai de capul nostru!

# Marinaru date 7 July 2013 14:25 +4

Nu o fi practicat profesia,dar are una mai buna-E VARUL LUI PONTA-si asta face mai mult decit orice practica.In Romania nu trebuie sa fii BUN,trebuie sa fii in mafia conducerilor si aservit TOTAL.Halal stat de drept !!!!!!!

# VIC@CAZA IN VIZITA LA MOBINNNS date 7 July 2013 15:50 0

ASA SE AUDE...CA FAMILIA A FOST IN CONTROL LA MOBINSSSa...SI AU PRIMIT MICI ATENTII/ -DECLARATIE M.V.....SI...PRIETENIE VECHE...TOTUL PE SUPORT VIDEO..DE BUNA CALITATE = DOSAR DNA 33 P 2005 - DECLARATIE MARTOR =,, Pentru „ridicarea moralului”, Radulescu Stefan ne-a prezentat, mie si lui Purnichescu Violeta, o adresa- memoriu apostilata de Adrian Nastase catre Cristian Diaconescu - ministrul justitiei, ca pe o mare victorie, inceputul sfirsitului procurorului Gherta. Cam in aceeasi perioada, Radulescu Stefan si Radulescu Mariana au pomenit despre intilnirile si discutiile avute cu Robert Cazanciuc – sef al corpului de control al primului-ministru, actualmente purtator de cuvint al Parchetului General la o casa a acestuia din judetul Prahova si la domiciliul mamei acestuia din Drumul Taberei. Acesta le promisese ca intervine pe linga procurorul general Ilie Botos, dar ca acesta era plecat in delegatie in SUA si nu avusese inca prilejul sa discute cu el.,,

# obiectiva date 7 July 2013 17:12 +2

PUNETI/MA PE MINE MINISTRU AL JUSTITIEI....ca am dovada de 14 ani ca JUSTITIABIL.....care respect legea si codurile de procedura , mai dihai ca TOATE instantele pe unde m/am perindat, ca TOATE INCALCA PANA SI NORMELE DE PROCEDURA, ce sa mai vorbim de o judecata corecta, impartiala si legala, de la judecatorie, incepand, pana la CEDO , inclusiv.....

# unul din lumea cea mare date 7 July 2013 18:22 +2

pentru obiectiva//nu o sa te puna nimeni.de tine au ei nevoie??????!!!!!cum sa te puna daca nu esti napireca si vipera!!!! ai innebunit!!!!!lor le trebuieste coruptie din ce sa iasa altfel banii repede?????tu delirezi.......auzi la tine...esti cettean corect....tu esti cosmarul lor ca nu pot sa te forteze sa faci nenorociri cum fac ei!!!!!!sper ca nu te/a deranjat ce ti/am scris.NU ESTI BUNA NU AI PREGATIRE DE INFRACTOARE SI SARMALE IN CAP!!!!!!ITI ESTE CLAR?????????

# obiectiva date 7 July 2013 19:09 0

da, corect !

# IOAN DUSCAS date 7 July 2013 18:54 +2

MAREA PROBLEMA A JUSTITIEI ROMANE SE CHEAMA LIPSA DE RASPUNDERE A JUDECATORULUI SI MAI ALES A PROCURORULUI CARE COROBORATA CU NUMARUL MARE AL MAGISTRATILOR ACOPERITI A TRANSFORMAT JUSTITIA ROMANA INTR-O SOCIETATE PRIVATA FAPT PENTRU KARE EU PERSONAL II PUSEI NUMELE SC \"JUSTITIA\" SRL ! 

# obiectiva date 7 July 2013 19:07 +2

ba eu am pus prima numele de SC JUSTITIA SRL....

# oarecare date 8 July 2013 10:10 -3

Ho, nu va mai certati, sunteti la fel fe nebuni !!!

# obiectiva date 8 July 2013 10:17 +1

unde vezi tu ca ne certam, analfabetule ??? daca vrei sa vezi certuri, du/te pe grupurile avocatiale BOTA si FLOREA !!! aia sunt nebunii care se cearta !!!

# obiectiva date 7 July 2013 19:05 +4

fratilor, SCENARIUL pe care il VAD eu in viitor E HORROR....se implementeaza NWO adica statul politienesc mondial.....bani la mediator, restrangerea motivelor de RECURS, la civil mai e cum mai e, dar la PENAL e diabolic de a/ dreptul, avocat OBLIGATORIU in orice recurs civil, taxe de timbru URIASE, de la 4 lei la 100 lei, ma intreb cat se face o fila de copie din dosar, companiile de stat devin private, ajung in mainile strainilor, pana si in spatele lui GRUIA de la CFR sta SUA, ajunge pretul la gaze si curent electric si la alimente URIAS, ne reduc TOATE DREPTURILE SI LIBERTATILE CETATENESTI, iata cum accesul liber l ajustitie DEVINE INTERES PRIVAT, doar BOGATII te vor putea jefui in liniste ca tu NU te mai pot adresa justitiei, ca e un pret de prohibitie, la CEDO iti blocheaza toate actiunile REFERENTUL JURIDIC ROMAN, ca nu mai ajung cererile la un judecator, si daca ajung, e si CEDO implicat in porcaria asta....MAFIA cat casa !!! apoi, vor veni si evreii israelieni care au primit cetatenie romana ILEGAL prin mana lui CATALIN PREDOIU si te JEFUIESC de toate bunurile, iar tu NU MAI POTI REACTIONA DECAT in cateva feluri, ori pleci in bejanie, unde vezi cu ochii, ori te sinucizi !!!! copiii astia de la BAC vor putea fi bagati in puscarie pentru culpa ca au indraznit sa dea BAC ul, nu sa intre pe piata muncii sa devina vidanjorii europei, ce atata carte, strica UNUI SISTEM REPRESIV prea multi oameni care stiu sa citeasca....si sa isi cunoasca drepturile si sa le reclame in justitie !!!! SI ACUM TACETI ????

# unul din lumea cea mare date 7 July 2013 21:13 +1

pai nu se zice pe romaneste,,capul plecat sabia nu/l taie,,ce idioata vorba de sclav si ca sclavii stau si tac romanii.sper ca nu pentru multa vreme

# ptr. obiectiva date 7 July 2013 21:39 +4

Un singur amendament : informarea privind medierea este o procedura GRATIS ! In rest, ai facut o \" fotografie \" clara a situatiei din aceasta colonie, condusa de guvernatorul / tradatorul bass.

# obiectiva date 8 July 2013 08:43 +1

iar BOGATANII ROMANI sa nu isi inchipuie ca vor scapa de MAFIA ISRAELIANA....neexistand CLASA MIJLOCIE IN RO ....e suficient ca sa ravneasca un SIONIST la AVEREA lui, de fapt, statul ISRAEL dispune prin DIRECTIVA UE DE DATELE NOASTRE PERSONALE......TOATE....la nevasta, fiica sau fiul lui, ii fac o INSCENARE , il baga la puscarie pe NEDREPT, ii confisca INTREAGA AVERE...ii distrug intreaga familie....procurorii il vor acuza la comanda, judecatorii vor judeca la COMANDA, ca altfel, ori procurorul , ori judecatorul vor ajunge ei, in locul lui, in puscarie.....si e mai bine sa avansezi si sa fii platit in plus decat sa faci puscarie ca nu ai acuzat un nevinovat....TOTAL CONTROL....si iata cum....se castiga RAZBOIUL NEVAZUT AL EVREILOR SIONISTI CU ROMANIA.....

# obiectiva date 8 July 2013 08:44 0

privind MEDIEREA , cu informarea GRATUITA , pe cat punem PARIU, ca din august va fi CU PLATA ????

# ptr. obiectiva date 8 July 2013 10:54 0

Ma bag la ramasag. Pe cat pui pariu ca nu va fi cu plata niciodata ? N-ai sange-n instalatie, faci doar gargara ieftina pe aici....

# obiectiva date 8 July 2013 12:28 0

pai, cu cine pun pariul ??? cu ptr. obiectiva ??? nici macar un nick??? sper din toata inima sa ma insel, ca nimeni nu vrea sa fie cu plata sedinta de informare la mediator !!! dar, am rata de predictie de 99, 99 % !!! inca mai astept acel 0,1% de confirmat privind faptul ca baSSescu nu isi termina mandatul actual !!!

# corect obiectiva date 7 July 2013 22:40 +2

mos florea, predoiu cu socrul zamfirescu si actualii avocati de la guvernare sunt in spatele distrugerii justitiei in romania .nu vedeti ca cei care nu au acte profeseaza protejati de procurorii statului totalitar romania?

# obiectiva date 8 July 2013 09:44 +1

asta cu mos florea, predoiu si zamfirescu e ADEVARATA !!! pe noi, avocatii traditionali ne/au TRADAT....am platit TOTI BANII din contract, INAINTE DE FINALIZAREA PROCESULUI PENAL, si o gramada de bani pe langa contract, si ne/au lasat in pielea goala !!! nici aparare nu ne/au acordat....si au facut tot posibilul ca inculpata ORI sa faca ori 9 ani cu executare *parchetul visa 12 ani cu executare, ori sa fie declarata bolnava psihic si sa fie internata si drogata in spital psihiatric !!! pusa sub interdictie fiind, era PRIVATA de toate drepturile civile si de intreaga ei avere !!! pentru neexcutarea CONTRACTULUI l/am actionat in judecata, in civil, instanta a stabilit o taxa de timbru ILEGALA, DE 3 ORI MAI MARE DECAT PREVEDE LEGEA, plangere penala la parchet...tot el cu coada sus, o acuza pe batrinica, de aproape 80 de ani, care a incheiat contractul de asistenta judiciara pentru fiica ei, medic, arestata fiind, ca i/a adus atingere ONOAREI....adica, pe scurt, si f..a , si batuta si cu banii luati.....avocatul TRADITIONAL TRADATOR e din bacau si SCRIE AICI, PE LUJU, IL RECUNOSC cine este dupa STIL....ii transmit pe aceasta cale ca NU il urasc pentru ca NU a executat contractul, ci pentru ca a dorit ca ruda mea sa STEA 9 ANI IN DETENTIE !!!! ca stiu ca a fost AMENINTAT, asta daca nu lucreaza el insusi pentru SRI.....ca prea apara SRI ul....inca mai are TIMP sa dea inapoi banii pentru contractul neexecutat.....daca NU, BLESTEMELE se vor implini , iar JUSTITIA IMANENTA VA ACTIONA.....ca se dadea a fi mare credincios !!! eu stiu ca SIONISTII sunt la mijloc, dar chiar asa ??????? REGRET CA SUNTETI CARPE DE SPALAT PE JOS PENTRU SIONISTI......VA VENI SI RANDUL VOSTRU !!! dar, de sionisti se mai scapa, de PEDEAPSA lui Dumnezeu, NU !!! aviz si procurorilor, si judecatorilor......VINE VREMEA PLATII....intotdeauna, AICI, pe PAMANT !!!!

# obiectiva date 8 July 2013 09:53 +1

mentionez ca batranica parte contractuala, de aproape 80 de ani se gasea intr/o stare de sanatate extrem de grava, aproape pe moarte, internata fiind in spital la cardiologie, in momentul in care acest AVOCAT TRADITIONAL a decis UNILATERAL sa nu mai execute contractul....EXISTA DUMNEZEU, d/le avocat, va spun eu , care va va PLATI CRUNT pentru FAPTA DOMNIEI VOASTRE !!!

# oarecare date 8 July 2013 09:51 -1

Luju, va rugam, nu mai permiteti postari de la nebuni, gen DUSCAS, obiectiva. Ne pierzi de cititori.

# obiectiva date 8 July 2013 09:55 +2

@oarecare ...chiar ??? chiar suntem nebuni ??? si ce daca te pierde LUJU pe tine ca cititor ?? ne are pe noi, ca si comentatori care facem rating !!!

# obiectiva date 8 July 2013 09:57 +3

iti tine cinvea pistolul la tampla sa CITESTI SI COMENTARIILE , si nu doar articolele ???? nu cred, esti UN SECURIST deranjat de ADEVAR !!!

# obiectiva date 8 July 2013 10:05 +4

faptul ca SATANA , alias baSSescu, a tinut neaparat sa felicite GRUPAREA TERORISTA AVOCATIALA FLOREA...in mod public si oficial, mi/a intarit credinta ca politia politica baSSista si SRI actioneaza fff eficient in cadrul grupului terorist avocatial traditional care isi TRADEAZA CLIENTII ca si IUDA !!!!

# Cristian date 2 April 2015 22:06 0

Cel mai simplu calculator de timbru judiciar, conform prevederilor OUG nr. 80/2013, la www.timbrujudiciar.ro.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.07.2024 – DNA nu e de nasul lui Ardelean

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva