25 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUSTITIE SUBJUGATA – AMJ trage semnalul de alarma: "Parchetele si instantele sunt aservite si departe de a fi independente... Mandatele domnului Basescu au fost caracterizate prin aservirea serviciilor secrete si, prin intermediul acestora, a institutiilor-cheie din Justitie – CSM, Parchetul General, DNA si conducerile instantelor... Cercetarile penale in curs au relevat ca interventiile presedintelui s-au realizat mai ales in scopul ocrotirii unor grupari de interese economice"

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

28 October 2014 13:45
Vizualizari: 8568

In pragul alegerilor prezidentiale, Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei a realizat, pe baza propriilor rapoarte pe Justitie, o scurta, dar sumbra radiografie a sistemului judiciar romanesc la finalul celor 10 ani de regim Traian Basescu. Intr-un articol publicat, luni 27 octombrie 2014, pe site-ul amjust.ro, intitulat "Pentru o relatie sanatoasa cu Justitia", AMJ deplange starea jalnica in care a ajuns sistemul judiciar, in special dependenta acestuia de politic.


AMJ avertizeaza ca parchetele si instantele sunt "aservite unor interese de facturi diferite si departe de a fi independente" si ca cele doua mandate ale presedintelui Traian Basescu "au fost caracterizate printr-un interventionism neconstitutional, prin aservirea serviciilor secrete si, prin intermediul acestora, a institutiilor-cheie din Justitie – CSM, Parchetul General, DNA si conducerile instantelor". Criticile Asociatiei nu s-au limitat la Traian Basescu, ci l-au vizat si pe prim-ministrul Victor Ponta - principalul favorit in lupta pentru Cotroceni, care, in opinia AMJ, "nu ofera garantiile necesare unei persoane care ocupa functia de Presedinte".

Este pentru a doua oara in decursul acestei luni cand Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei acuza vehement principalele institutii ale statului, Presedintia si Guvernul, ca au adus grave atingeri sistemului judiciar. La 9 octombrie 2014, AMJ condamna imixtiunea in actul de justitie a primilor doi oameni in stat, respectiv, afirmatiile publice pe care presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta le-au facut pe seama dosarului de evaziune fiscala deschis impotriva concernului rusesc Lukoil.

Prezentam integral articolul Asociatiei pentru Monitorizarea Justitiei:

"Pentru o relatie sanatoasa cu Justitia

Rapoartele pe justitie intocmite de AMJ au aratat ca Justitia se afla intr-o stransa, prea stransa, dependenta de celelalte puteri in stat si de serviciile secrete.
Initiativele din spatiul social sau normativ, pe care institutiile Statului, Presedintia sau Guvernul, le-au avut, cu scopul declarat de a apara independenta Justitiei, au fost de fiecare data fie o incercare de intimidare, fie de manipulare a acesteia.
Din pacate, chiar evolutia recenta confirma ca
Parchetele si instantele de judecata sunt aservite unor interese de facturi diferite si departe de a fi independente.
Nu dorim sa comentam daca, din perspectiva politica, o astfel de actiune este binevenita, insa ea constituie o imixtiune in activitatea Justitiei si, pe termen lung, nu poate decat sa fie daunatoare.
Aducem in discutie acest lucru deoarece persoana care va fi aleasa Presedinte in urmatorul scrutin are un rol deosebit de important, atat prin prisma atributiilor constitutionale, cat si prin raportare la evolutia institutiei in perioada celor doua mandate ale domnului Traian Basescu.
Asa cum aratam si anterior,
mandatele domnului Basescu au fost caracterizate printr-un interventionism neconstitutional, prin aservirea serviciilor secrete si, prin intermediul acestora, a institutiilor cheie din Justitie – Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul General, Directia Nationala Anticoruptie si conducerile instantelor. Si nu in ultimul rand, prin infiltrarea agentilor printre magistrati.
In timpul mandatelor sale,
organele de cercetare si instantele de judecata in materie penala au pus accent intr-un mod quasi-exclusiv pe informatiile obtinute prin mijloace de siguranta nationala, in special interceptari ambientale si telefonice, chiar si dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a statuat ca legislatia privind interceptarile se afla in conflict cu prevederile Conventiei.
Presiunile pe care Presedintele Traian Basescu le-a pus asupra institutiilor din Romania au condus la pervertirea ideii de Stat de drept si a principiului separatiei puterilor in Stat.
Recent, cercetarile penale in curs au relevat ca interventiile Presedintelui s-au realizat mai ales in scopul ocrotirii unor grupari de interese economice si nu in scop constitutional.
In acest context,
ascensiunea neo-comunistilor reprezentati de Partidul Social Democrat se datoreaza in cea mai mare masura abuzurilor institutionale si antidemocratice pe care Presedintele Traian Basescu le-a facut in timpul mandatelor sale si mai putin afinitiatilor doctrinare ale electorilor.
Domnul Victor Ponta, credibilizat de catre mass-media ca fiind candidatul la Presedintie cu cele mai mari sanse de castig, este astfel beneficiarul acestei situatii conflictuale calchiata pe starea de demoralizare a societatii civile.
Aceasta cu toate ca, evolutia sa nu ofera garantiile necesare unei persoane care ocupa functia de Presedinte.
Din perspectiva respectarii normelor de drept civil,
domnul Ponta a incalcat legislatia privind dreptul de autor, insusindu-se in mod nedrept opera unor alte persoane.
Plagiatul a fost constatat in mod transant de catre Universitatea Bucuresti, chiar daca, din punct de vedere penal, pe considerente de ordin procedural, fapta sa nu a putut face obiectul unei condamnari.
Viitorul Presedinte al Romaniei ar putea sa fie o persoana care a nu are nici un respect pentru proprietatea intelectuala, insusindu-si opera unei alte persoane.
Din perspectiva respectarii normelor de drept penal, in cadrul dosarului de cercetare privind organizarea si desfasurarea referenumului, domnul Ponta s-a autodenuntat ca ar fi savarsit infractiunile incriminate de Codul penal.
Este evident ca, in calitate de fost procuror si avocat, domnul Ponta a facut denuntul cunoscand atat norma legala cat si fapta savarsita, cel mai grav fiind faptul ca la momentul savarsirii faptei domnul Ponta avea calitatea de Prim-ministru.
Recentele controverse privind pretinsa calitate a domnului Ponta de agent SIE in perioada in care era Procuror pe langa Parchetul General ridica serioase semne de intrebare cu privire la profilul sau real pentru ca, din perspectiva respectarii normelor de drept constitutional, declaratiile Presedintelui Traian Basescu sa reveleze un conflict legal in care s-a aflat domnul Ponta in perioada in care era procuror.
Dispozitiile constitionale care interzic unui procuror sa fie in acelasi timp agent in cadrul unui serviciu de informatii sunt de maxima importanta deoarece ele creeaza o separatie neta intre cei care conduc tara pe baze elective si structurile secrete dintr-un stat.
Or, daca o persoana care in calitatea sa de Procuror este chemata sa apere respectarea legii, incalca norma fundamentala intr-un mod atat de flagrant, se pune intrebarea care sunt sansele ca sa o respecte, odata ajuns Presedinte, cand va beneficia de imunitate!
Toate acestea contureaza un profil deloc de invidiat al candidatului creditat in prezent cu cele mai mari sanse la castigarea alegerilor prezidentiale si promit o era si mai intunecoasa sub aspectul respectarii Statului de drept decat a ultimii decade
".

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 28 October 2014 13:59 +13

ceea ce va spuneam ca ,,SE CLOCESTE CEVA,, JUSTITIA NENAIMITA incepe sa miste.!!!!!!!!acum incepe circul.oare udrea o sa fie in scuta vreme arestata?ca si ,,baiatul de la pompa de benzina de la cotroceni,, dar sprincenata?dar morar?dar ala cu nasul in suflet?dar alti papici tulusi iacobi cerbi selari si alte surate?????

# carbaxin date 28 October 2014 14:21 -11

Eu cred ca o sa te bage pe tine la periculosi din nou.

# obiectiva date 28 October 2014 14:25 +10

zise carbaxin dupa care noi trebe` sa tragem apa !  :D

# carbaxin date 28 October 2014 15:33 -9

obiectivo, m-ai lovit drept in Manipura-Chakra, nu ma asteptam, am pretentii mai mare decit de la "pilotul de atelaj"

# securistul de serviciu date 29 October 2014 22:34 0


Citeza pe carbaxin
obiectivo, m-ai lovit drept in Manipura-Chakra, nu ma asteptam, am pretentii mai mare decit de la "pilotul de atelaj"
Carbaxin, n-am inteles: ai "pretentia" marita sau ai pretentii mai mari????Daca ai "pretentia" marita, mergi la medic preventiv sa nu fi luat ceva de la Nuti!!!!!! :roll: :roll: :sigh: :sigh: :P :P :P :P

# obiectiva date 28 October 2014 17:47 +7

@unule, hai sa NU mai raspundem la provocari ! cu timpul se vor plictisi sa ne cloneze, si pe tine, si pe mine ! eu, una le gasii ac de cojoc, o trimit pe livia stanciu la inaintare, dupa cum am zi decis cu ceva timp in urma ! nu vezi ca NUMAI cu asta ne ocupam ? sa le raspundem astora ce vor sa ne enerveze ? :sad:

# obiectiva date 28 October 2014 14:13 +5

vaai, ce curaj si pe AMR ul asta, cu 5 zile inainte de alegeri sa il critice pe baSS si SS ca si-au subjugat JUSTITIA...apai, eu am facut-o in martie 2012, la curtea de apel bacau, in SEDINTA PUBLICA, ORAL, cand am sustinut in fata instantei CA DACA AR FI POSIBIL MI-AS SUSPENDA JUDECAREA DOSARELOR PANA LA ELIBERAREA JUSTITIEI DE SUB CIZMA SRI....... 8)

# obiectiva date 28 October 2014 14:15 +4

iar la tribunalul bacau la penal, in MARTIE 2012, cand am venit ametita direct din spital dupa un atac ischemic tranzitoriu , care nu a fost deloc intamplator, am fost prima din RO care a spus in sedinta publica ca ROMANIA ESTE STAT POLITIENESC...si apoi, a tradat si frunzaverde si la fel a spus ...dupa mine....astia cred ca au asistat la sedintele mele  :lol: :lol: :lol:

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 28 October 2014 14:24 -8

N-a fost un atac ischemic tranzitoriu, cred ca te-a atacat securitatea pentru ce le-ai facut oral. Si erai ametita de la rachiu, ai circumstante...

# obiectiva date 28 October 2014 14:26 0

a fost un atac la AJNA CHAKRA asa cum m-au amenintat anterior ! pentru ca NU am vrut sa le fac...nu doar oral, ci NIMIC !  :lol:

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 28 October 2014 15:35 -4

obiectivo, vad ca esti o persoana neinhibata si cu idei moderne, spune-mi esti cumva maritata? cuvint de cod strobe lights

# obiectiva date 28 October 2014 17:45 +1

NU mai sunt ! si nici nu ma intereseaza sa mai fiu vreodata in cat mi-a mai ramas de trait din viata asta de cosmar !  :D :D :D si esti clona, pentru ca adevaratul unul are alt stil de a scrie, cand imi/ne scrie !

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 28 October 2014 18:29 -3

Dupa cum vezi sint o clona cu suflet, imi pare rau ca viata ti-a aratat partea urita. Daca n-ai trecut de 40, mai ai vreme sa-ti schimbi parerea. cuvint de cod pentru stie el cine//EDP :o

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 28 October 2014 14:17 -5

bine ca ai facut-o oral ca altfel....am uitat cuvint de cod left flaps

# obiectiva date 28 October 2014 14:24 +4

conform principiul oralitatii, fraiere de clona...catre adevaratul UNUL, acuma ma crezi ca aceste clone ale tale sunt femei de serviciu pe la parchete pierdute prin fundul tarii ?  :eek:

# unul din lumea cea mare date 28 October 2014 14:27 -4

ptr obiectiva//DA TE CRED !!!!!!! NU CRED CA/S LA PARCHETE........DAR CRED CA/S PE LA CEVA W/C URI PUBLICE

# remember date 28 October 2014 18:39 +1

Subscriu la ideea cu ******-urile publice "acoperite"!!! <img src=ops:' /> <img src=ops:' />

# CW VCtin cocosatu fara dinti date 28 October 2014 15:33 -4

Ba cocosatule, chiar nu intelegi ca toti rad de tine cat esti de agramat ? Nu poti sa inveti macar un cuvant ESTI UN ESCROC ! 

# 1 din lumea cea mare date 28 October 2014 21:28 -2

olelei, comunicatu AMJ pare copii-peist dupa ideile din emisiunile Antena3. 

# Avocatul31 date 28 October 2014 21:44 +1

Olelei,olelei,tu nu esti cu Antena 3,esti cu basescu,să ****** 10 milioane de pule pe data de 2 Noiembrie,iti doresc.

# dankh date 29 October 2014 00:07 -3

cu placere ,impreuna cu carbaxim o sa o fac

# unul din lumea cea mare date 29 October 2014 01:00 -2

lasati-ma sa complotez putin cu obiectiva si intre timp invat sa fac si un oral la toata lumea. va pupa tata pe toti la bass. cuvint de cod antenna 3 suge bomboana la toti prostii

# agentul mulder .....3,14 date 29 October 2014 08:08 +4

Intrebarile care se pun sunt: 1. dupa regimul Basescu, cei corupti de acesta mai stau sau pleaca la pachet? 2.ce facem cu cei care vin, probabil Ponta (PÓNTĂ, ponte, s. f. Proces de depunere a icrelor la pești și a ouălor la păsări, la insecte, la reptile etc.; p. ext. icrele, ouăle depuse în urma acestui proces. – Din fr. ponte. Sursa: DEX '98),pe care insusi numele il recomanda ca fiind cel care va duce spre "perfectiune" ce a facut baselu'..... :eek: 3. tov gral cu mii de stele, singurul care a avansat pe timp de pace mai mult ca maresalul Antonescu in al doilea razbel, va fi cameleon?! sau nu?, va avea onoarea de a-si da demisia pe ....un biletel..... :-x etc.....

# ADEVARUL date 29 October 2014 11:06 +2

RASPUNSURILE LA INTREBACIUNILE TALE(DACA EXISTA CUVANTUL INTREBACIUNI BINE,DACA NU IL IVVENTEZ ACUM)NU SUNT GREU DE GASIT1.BASESCU SI ESCROCII DE POLITICIENI,INCLUSIV PRIMARII SI PUTORILE DIN CONSILII,SUNT EFECTE SI SIMPTOME ALE CANCERULUI DIN JUSTITIE,CARE IN ACEASTA PERIOADA ESTE IN FAZA DE REMISIE,STAU LINISTITI COMUNISTII,LOAZELE,DAR NICIDECUM NU PLEACA DIN TARA PARAZITII ASTIA CE NE ROD SUFLETUL SI BANII ROMANIEI,BASESCU ESTE PENTRU COMPLICII LUI MAGISTRATI CEEA CE ESTE BERCEA PENTRU CLANUL BASESCU,UN PROST CU CARE SCOATE CASTANELE DIN FOC.2.PRESEDINTELE DACA NU ESTE ESCROC NU SE POATE INTELEGE CU NOMENCLATURA EXISTENTA,CONSILIUL SUPERIOR AQL MAGISTRATURII ESTE LA FEL CA SI COLEGIUL MEDICILOR,INGRIJORAT DE MENTINEREA APARENTELOR SI NICIDECM DE PERFORMANTA SISTEMULUI,UNICA SOLUTIE LA PROBLEMELE RESPECTIVE O REPREZINTA OMUL,MUNCA,SMERENIA SI PROFESIONALISMUL,ASPECTE DE CARE SATANELE SI IMPOSTORII FUG...CA DRACU DE TAMAIE.3.A TREIA INTREBARE CONTINE RASPUNSUL...TOTI SUNT GENERALI.

# santinela date 29 October 2014 08:47 -1

Bai "asociatie" care esti,cam tirziu frate.Pina acum ati tacut ca porcul in "cucuruz" desi ce facea Basescu se vedea de la Cuca Macaii.Bine ca aveti curaj acum la spartul tirgului dar urmeaza sa aratati cu subiect si predicat de ce Livia Stanciu,Matei,Morar,Kovesi,Papici si alti plici urmeaza ori sa infunde puscaria ori sa plece din sistem.Aveti curaj sa faceti asa ceva ?

# florica date 29 October 2014 10:20 +1

daca ai fi avut curiozitatea sa te uiti pe site-ul lor, ai fi vazut ca au fost permanent luari de pozitie ca acestea, deci nu doar acum si nu doar in acest sens

# pps date 29 October 2014 10:12 -1

:lol: a'ti ajuns de rasul rasului..."unule...", esti disperat rau daca ai ajuns sa intrebi femeile daca's maritate...dar uite asa o pune luju de o nunta si transforma tematica site'ului in matrimoniale ...iar cu una ca, "obiectiva" deschide'ti leger un club de swing' eri...sa va fie rusine, va etalati in justitiari ..sunteti paranoia..aveti impresia ca toata lumea sta si se uita in gura voastra...

# obiectiva date 29 October 2014 10:39 +1

mie, in locul lui @pps, mi-ar fi rusine sa imi divulg ANALFABETISMUL pe Luju......Doamne, ce porcurori si ce baSSisti avem......unul mai analfabet ca altu` !  :-x :-x :-x

# obiectiva date 29 October 2014 10:38 +1

@pps, treci la scoala, NOTA 2 LA GRAMATICA.....ai sa ramai repetent/a, lasa paranoicii si justitiarii sa scrie ce le trece prin cap...```deschide'ti``` se scrie DESCHIDETI.....in acest context........pentru ca e PLURAL......FA, BA PROASTO, PROSTULE....... :lol: :lol: :lol:

# obiectiva date 29 October 2014 10:44 +1

@pps, de asemenea, ``a'ti ajuns`` se scrie ATI ajuns........siu pe tine te freaca grija de faptul ca Luju se transforma in site de matrimoniale, in loc sa fii ingrijorat de capacitatea ta intelectuala  :lol: :lol: :lol:

# constantin date 29 October 2014 12:06 0

rog administratorul acestei publicatii sa nu mai accepte comentarii infantile,suburbane.codificate si de neinteles.nu este de loc confortabil sau linistitor ca in urma unei abordari serioase sa ai parte de asemenea comentarii.eu cred ca ;lumea justitiei 'se adreseaza intelectualilor,in mare parte cu studii juridice si nu celor din felentari,jilava etc.daca nu se face ordine in acest sens este mare pacat fiindca la un moment dat chiar aveau ce citi si justitiabilii,

# obiectiva date 29 October 2014 13:32 0

@constantin, fiecare scrie ce ii trece prin cap la comentarii....TU citeste articolul, ce trebe` sa mai citesti si comentariile ??? AUZI LA EL......```rog administratorul acestei publicatii sa nu mai accepte comentarii .......codificate si de neinteles.nu este de loc confortabil sau linistitor ```....daca aceste comentarii ti se par CODIFICATE, DE NEINTELES, ma intreb cum ti se par articolele ? :eek: iar la partea a doua iti raspund ```LINISTE, CE DRACU`!  :D.....NOI VREM LINISTE.....apai, daca NU am scrie noi, astia care am scris pana ce ai scris si tu UN SINGUR COMENTARIU, ar mai avea Luju atata rating ???  8)

# pps date 29 October 2014 14:34 0

Analfabet esti tu...si am sa ma expilic si de ce te pun la sex masculin, cu toate ca, mi'e greu sa te incadrez si la acest gen intru'cat jignesc multi barbati fara de nici o vina...stiu foarte bine cine esti si ar fi mult mai indicat sa nu ma provoci nu de alta, dar te poti trezi asaltat de zeci de telefoane cu injurii...sau daca iti doresti si vizite pot posta si adresa...spurca'te tu cu cine vrei...sa-ti fie rusine...iar webmaster'ului acestui site sa incerce cu mai multa raspundere sa'si faca datoria ...atacul la persoana este o infractiune.

# obiectiva date 29 October 2014 14:35 0

oups, @pps vorbesti singur ??? :D

# obiectiva date 29 October 2014 14:37 0

`expilica`, am disponibilitate .....INTRUCAT se scrie legat, abia astept sa fiu asaltata de telefoanele cu injurii pentru ca este INFRACTIUNE, si adresa pti sa o dai ca am toporul dupa usa, PRIMUL SOSIT, PRIMUL POCNIT....eu nu ma spurc cu NIMENI.... :lol: :lol:

# obiectiva date 29 October 2014 14:38 0

iar daca IMI dai adresa si telefonul MEU pe site, pe public, voi ceru EU la LUju, prin plangere penala , sa dea ID ul tau si am sa am grija sa faci si puscarie si sa platesti si daune !  :D

# obiectiva date 29 October 2014 15:00 0

AMENINTAREA si HARTUIREA sunt infractiuni, analfabetila, HAI, DA-LE !  :roll:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.07.2024 – DNA nu e de nasul lui Ardelean

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva