21 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LA FEL A LUAT BANII SI JUDECATOAREA BOGDAN – Va prezentam in premiera sentinta care o poate infunda pe judecatoarea Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucuresti. Instanta: "Activitatea prestata in temeiul contractului incheiat cu o societate comerciala a generat o stare de incompatibilitate... cata vreme nu se inscrie in sfera activitatilor didactice prestate in invatamantul superior, singurele permise de lege in cazul judecatorilor" (Sentinta)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

29 February 2016 15:24
Vizualizari: 7470

Cariera in magistratura a judecatoarei Camelia Bogdan de la Sectia a II-a penala a Curtii de Apel Bucuresti poate sfarsi foarte prost. Cel putin asta ar fi concluzia logica, daca ar fi sa comparam situatia Cameliei Bogdan cu cea a judecatoarei Georgiana Pulbere de la Sectia a II-a civila de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Constanta, care isi asteapta hotararea definitiva de la ICCJ in cazul in care a fost declarata incompatibila de ANI pe motiv ca a incasat bani de la un SRL. Daca ar fi mentinuta solutia pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, pe care Lumeajustitiei.ro o prezinta integral in exclusivitate, Georgiana Pulbere ar putea chiar sa fie exclusa din magistratura pentru incalcarea prevederilor din Legea nr. 303/2004, care interzic expres judecatorilor si procurorilor sa desfasoare activitati didactice in alt mediu decat invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri dar si a Constitutiei Romaniei.


Soarta in magistratura a judecatoarei Camelia Bogdan se pune in discutie in aceasta situatie, intrucat asa cum Grupul pentru Investigatii Politice (GIP) a dezvaluit recent, magistrata din dosarul "Telepatia" a incasat, in iulie 2014, circa 10.000 lei de la SC FDI TOP CONSULT SRL, societate contractata de Ministerul Agriculturii pentru organizarea cursurilor de instruire din proiectul CESAR, in care Bogdan a avut calitatea de "lector" (cititi intreaga poveste aici). Situatia Cameliei Bogdan este identica cu cea a judecatoarei Georgiana Pulbere de la Sectia a II-a civila de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Constanta, care la randul sau a detinut, in 2012, in aceeasi perioada in care era si magistrat, si calitatea de prestator-formator la SC Omniatest Plus SRL, societate contractata la randul sau de Consiliul National de Solutionare a Constestatiilor, organism jurisdictional ce are in competenta solutionarea contestatiilor formulate in cadrul procedurilor de achizitie publica. Pentru activitatea prestata in cadrul cursurilor, judecatoarea Georgiana Pulbere a incasat de la respectivul SRL suma de 1.370 lei, in baza contractului civil nr. 7/27.04.2012, ce a avut ca obiect elaborarea si sustinerea de catre magistrat a suportului de curs de formare profesionala in domeniul achizitiilor publice.

In apararea sa, conform sentintei Curtii de Apel Bucuresti, judecatoarea Pulbere a invocat faptul ca suportul de curs a avut un program clar denumit "Perfectionarea profesionala urmare intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila", care "a prezentat interes chiar si pentru judecatorii specializati in materia contenciosului administrativ". A uitat probabil judecatoarea Pulbere de art. 125 alin. (3) din Constitutia Romaniei, care statueaza ca "functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior".

Daca ar fi sa analizam din acest punct de vedere, in cazul Cameliei Bogdan lucrurile sunt si mai grave, intrucat aceasta, conform proiectului UMP CESAR "„Furnizarea serviciilor de consultanta pentru organizarea cursurilor de instruire a personalului APIA”, a predat personalului unei institutii aflate in subordinea Ministerului Agriculturii, minister ce era parte civila in dosarul "Telepatia" pe care Bogdan il judeca la acel moment, iar decizia definitiva in acest caz a fost pronuntata la cateva zile dupa ce s-a intors de la cursurile platite de SRL.

Tot in apararea sa, Georgiana Pulbere a mentionat ca Agentia Nationala de Integritate – institutia care a gasit-o incompatibila si cu care se judeca in apel la Inalta Curte de Casatie si Justitie, formand dosarul nr. 1810/2/2015 – a "interpretat si aplicat gresit normele de drept".

Nu de aceeasi parere cu a Georgianei Pulbere a fost judecatorul Ionel Radu de la Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal a CAB care a decis in data de 6 octombrie 2015, prin sentinta civila nr. 2481 din dosarul nr. 1810/2/2015 ca judecatoarea Georgiana Pulbere de la CA Constanta s-a aflat in stare de incompatibilitate atunci cand a detinut calitatea de prestator-formator la SC Omniatest Plus SRL, societate de la care a incasat suma de 1.370 lei, si care avea contract cu Consiliul National de Solutionare a Constestatiilor, organism jurisdictional ce are in competenta solutionarea contestatiilor formulate in cadrul procedurilor de achizitie publica. Iar aceasta intrucat, motiveaza judecatorul Ionel Radu, "in ce priveste judecatorii, regula este incompatibilitatea dintre aceasta functie si orce alta functie, fie ea publica sau privata. Singura exceptie de la acesta regula este exercitarea functiilor didactice din invatamantul superior".

Ramane sa vedem ce va decide Inalta Curte in dosarul judecatorei de la Curtea de Apel Constanta, desi din punctul nostru de vedere lucrurile sunt clare, activitatea desfasurata de Georgiana Pulbere in particular, fiind remunerata de la un SRL, avand loc, asa cum CAB a stabilit, cu incalcarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cat si a Legii Fundamentale. Iar situatia este identica, daca nu chiar mai grava, pentru Camelia Bogdan.

Prezentam in continuare pasaje din motivarea judecatorului Ionel Radu de la Curtea de Apel Bucuresti:

"Analizand actele dosarului, Curtea retine ca prin raportul de evaluare nr. 8562/G/II/02.03.2015 intocmit de parata, s-a retinut ca reclamanta detine functia de judecator la Curtea de Apel Constanta, iar in anul 2012 a incheiat in calitate de prestator-formator, un contract civil cu SC OMNIATEST PLUS SRL, in calitate de beneficiar, avand ca obiect elaborarea si sustinerea suportului de curs de formare profesionala in domeniul achizitiilor publice, in valoarea de 1.370 lei. In raport cu situatia de fapt retinuta, s-a apreciat ca functiile detinute simultan de catre reclamanta genereaza o situatie de incompatibilitate, in raport cu prevederile art. 101 din Legea 161/2003, art. 5 alin. (1) din Legea 303/2004 si art. 125 alin. (3) din Constitutia Romaniei.

Reclamanta critica raportul de evaluare, sustinand in esenta ca autoritatea parata a interpretat si aplicat gresit normele de drept invocate in cuprinsul actului, insa Curtea constata ca argumentele acesteia sunt nefondate, pentru considerentele ce vor fi expuse in continuare.

Conform art. 125 alin. (3) din Constitutie, functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.

Ca expresie a prevederilor de ordin constitutional, art. 5 alin. (1) din Legea 303/2004 si art. 101 din Legea 161/2003 prevad la randul lor ca 'functiile de judecator, procuror, magistrat asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, in conditiile legii' si respectiv ca 'functia de judecator si procuror este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior'.

Din interpretarea textelor citate reiese ca, in ceea ce priveste judecatorii, regula este incompatibilitatea dintre aceasta functie si orice alta functie, fie ea publica sau privata. Singura exceptie de la aceasta regula este exercitarea functiilor didactice dininvatamantul superior.

In raport cu argumentul de mai sus, Curtea va inlatura sustinerile reclamantei referitoare la interpretarea si aplicarea gresita a legii, retinand ca rationamentul sau porneste de la premisa ca incompatibilitatile sunt limitari ale exercitarii unor drepturi si prin urmare dispozitiile legale care le stabilesc sunt de stricta interpretare si aplicare, iar interpretarea extensiva a acestora nu este permisa. Insa aceasta premisa este gresita in speta, intrucat, asa cum s-a aratat, in cazul magistratilor, incompatibilitatile constituie regula, iar nu exceptia. Prin urmare, ceea ce trebuie interpretat restrictiv din textele citate sunt prevederile care se refera la functiile a caror exercitare este permisa, deoarece acestea sunt exceptii de la regula.

Revenind la situatia reclamantei, Curtea constata ca activitatea prestata de aceasta in baza contractului incheiat cu SC OMNIATEST PLUS SRL a fost o activitate remunerata, care nu se circumscrie celor prevazute de art. 101 din Legea 161/2003, asa cum corect a apreciat autoritatea parata.

Cu privire la intelesul notiunii de 'functie', Curtea observa ca reclamanta leaga aceasta notiune de existenta unui contract de munca incheiat intre angajat si angajator. Aceasta interpretare este insa gresita, deoarece nu tine seama de logica interna a textului constitutional. Astfel, art. 125 alin. (3) din Constitutie prevede ca functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, aceasta prevedere fiind preluata de art. 101 din Legea 161/2003.

Dupa cum se observa, atat legiuitorul constituant cat si cel ordinar folosesc notiunea 'functia de judecator'. Or, este evident ca in cazul judecatorilor nu se poate vorbi de un raport juridic de genul celui la care se refera reclamanta. Concluzia care se impune este aceea ca legiuitorul a folosit notiunea de functie in sensul cel mai larg posibil, respectiv acela de activitate remunerata, indiferent de contextul in care aceasta este prestata.

Avand in vedere argumentele expuse mai sus, Curtea constata ca activitatea prestata de reclamanta in temeiul contractului incheiat cu o societate comerciala a generat o stare de incompatibilitate, asa cum corect a apreciat parata, cata vreme nu se inscrie in sfera activitatilor didactice prestate ininvatamantul superior, singurele permise de lege in cazul judecatorilor.

Prin urmare, constatand ca raportul de evaluare contestat a fost intocmit cu respectarea legii, Curtea va respinge actiunea ca neintemeiata".

*Cititi aici sentinta Curtii de Apel Bucuresti pronuntata in cazul judecatoarei Georgiana Pulbere

Comentarii

# obiectiva date 29 February 2016 15:07 +16

degeaba ne scremem noi la comentat, ca ne/a ciuruit complet si total  :-x :eek: :-x :eek: :-x :eek:

# DODI date 29 February 2016 15:20 +24

Într-o țară normală această ființă ar fi fost demult promovată la munca de ...jos. Dar când avem un președinte dovedit hoț, un CSM format din sfertodocți, o conducere a justiției formtaă doar din înfumurați și slabi pregătiți profesional, nu este nici o șansă să urmeze calea legală această ființă, cu atât mai mult cu cât ea poate divulga sarcina cu care a fost promovată și de care s-a achitat cu brio. Sungurul proces din istoria României când, în plină vacanță judecătorească, a fost ”rezolvat” , cu celeritate și severitate, un dosar care avea la bază telepatia. Ar trebui ca CSM-ul să ia notă și să propună modificarea CP și CPP cu această nouă vină: TELEPATIA.

# Alina date 29 February 2016 15:43 -17

Cu exceptia situatiei in care dispozitia din lege ar fi neconstitutionala. Doamna judecator va putea contesta aceasta dispozitie la CCR.

# traian gaozaru date 29 February 2016 15:47 +14

ce sa faca CSMul? CSMul nu le-a dat afara din magistratura pe "judecatoarele" cracanate la propriu de borcea si olteanu, deci ce sa asteptam noi sa faca in cazul cameliei bogdan???

# unul din lumea cea mare date 29 February 2016 16:09 +12

asta/i MERMELICA,tara statului HOT,CU HOTII IN PUNCTE CHEIE DE LA PRESEDINTE LA BUCATARII CHINEZI,PE TOATE PALIERELE,SI TOTI ZIUA SI NOAPTEA NU/SI MAI INCAP IN PIELE DE CINSTE,DEONTOLOGIE,MODESTIECORECTITUDINE,nu/si mai incap in piele incap DOAR IN MERCEDESURI, AUDI,SI SALI CIT MAI FASTUASE DE MARMURA,ba nenorocitilor cit dracului o sa va mai cotcodaciti ,ba nenorocitilor de mermelaci CIT DRACULUI O SA/I MAI SUPORTAM????CHIAR NU NE ESTE JENA SI RUSINE CUM SINTEM PROSTITI SI FURATI PE FATA!!!!!SI CUM STATUL HOT SI CU HOTII IN FIECARE ZI CER TAXE SI MAI MARI???NICI PE VREMEA FANARIOTILOR NU/I CUM ESTE ACUM,CU D/ADE BOGDAN,KOVESI,PRUNA

# Vladi Mir date 29 February 2016 16:17 +10

Acum ca vine Guru Grig de la Paris, problema Camelutei Bogdan se va rezolva cu calificata celeritate...., aplicata cu ampla, gratioasa si distinsa bolta, peste ochii tuturor contribuabililor romanesti, obligati s-o mai puna de o spirala de sacrificiu. Dar si o veste buna: de maine vine primavara, da coltul ierbii si ne-am scos ... ! Ce-ati zice de-o plachie de loboda, un soteu de gazon, niste urzici in aspic, sau spanac gratinat ! Materia prima o vom putea gasii moca pe terenurile virane rod al genialei privatizari desfaurate transparent in fata ochilor inchisi ai celor din institutia magistral condusa de generalul albastru cu dungi galbene pe cracii nadragilor,  ghici romane cine-i ... ! Raspunsul de-l rostesti, in catuse o sfarsesti !! 

# unul din lumea cea mare date 29 February 2016 16:36 -2

ptr vladi mir//uita/te tu la mine de nu l/o apara pe guru ******lica chiar macoveaua pro bono,sa/mi spui tu mie cutu,inainte o sa iasa si ciolos ca/i ,,misa ngist,, si apoi si citeva articloe de papalaba si sa vezi ca iese si cu despagubire(ca/i specialista in d,alde din astea de la cedo macoveaua,procesul o sa se rejudece caci a fost condamnat in lipsa)

# Vladi Mir date 1 March 2016 13:58 +3

Unule, se pare ca ai cam calcat pe Spirala, ca te umplura astia cu bulion !!! Dar vorba marelui filozof bulgar, Kancio Kanciev: "IN LUMEA ASTA, ORI ESTE, ORI NU ESTE, .... ASTA ESTE !!! "                Si un sfat, ca intre prieteni: nu te mai pune cu prostii, ca te coboara la nivelul lor si de bat cu .. experienta!!  Da-mi si mie un rosu, ca sa le dai tonul la prosti. Multam !

# unul din lumea cea mare date 1 March 2016 22:07 +1

ptr vladi mir//2 semne de rosu sint de la maneken pis si de la cocomisarul prim ministru(ca si el si pruna/s misangisti si probabil un rosu de la guseth,ca si ea bintuie pe aiici in calitate de ,, viitoare fosta ex min de justitie,,(participanta activa la parastase cu dar,si taieri de mot.... de basca).vladi ramine de vazut daca o sa am dreptate.in primul rind (chiar daca nu am studii ,,adinci,, de (ne)drept eu ca si baba vanga prezic ca o sa se rejudece procesul caCi S/A JUDECAT IN LIPSA.SA NE SPUNA AVOCATI CU ANI DE DREPT NU COTCARI FACUTI PE PUNCTE DE ,,ECONOMAT,,(sint convins ca ai auzit de economate)

# JUS date 29 February 2016 16:32 +13

Pentru Alina:"Cu exceptia situatiei in care dispozitia din lege ar fi neconstitutionala. Doamna judecator va putea contesta aceasta dispozitie la CCR." CUM POATE FI NECONSTITUŢIONALĂ PREVEDEREA ART. 5(1) DIN lEGEA NR. 303/2004, ATÂTA TIMP CĂT ESTE IDENTICĂ CU ART. 125 ALIN. (3)DIN CONSTITUŢIE? art. 125 alin. (3) din Constitutie, "functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior". ART. 5 (1) din Legea nr. 303/2004 "Funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, precum şi a celor de instruire din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi al Şcolii Naţionale de Grefieri, în condiţiile legii".

# Alina date 1 March 2016 22:42 +1

Se poate argumenta că doamna judecător nu a deținut nicio funcție la acel seminar.  Depinde cum va defini CCR noțiunea de funcție.  Dacă o va defini stricto sensu, sau dacă o va defini lato sensu. Păstrăm legătura, pentru că este aproape sigur că se va ajunge la CCR.

# Alina date 1 March 2016 22:44 0

CCR va putea oferi o decizie interpretativă, spunând că dispoziția din lege este constituțională în măsura în care prin funcție înțelegem o activitate prestată în mod regulat, nu sporadic, pe la vreun seminar din când în când.  Sau va putea să spună evident că este constituțională interpretarea conferită. Depinde.

# avocat traditional date 2 March 2016 01:06 +1

Alina ai  punctat foarte bine.trebuie clarificata problema functiei legata de predarea sporadica a unor teme,tinerea unmor prelegeri,etc.parerea mea:doamna respectiva nu trebuia sa faca chestia aia pe bani si pontata si  la instanta.

# Depinde date 2 March 2016 09:34 0

Cu o astfel de decizie interpretativa, CCR ar deschide cutia Pandorei, permitand judecatorilor sa fie prestatori de servicii, inclusiv de consultanta juridica de specialitate. Sporadic ar fi si cate un contract din asta, pe luna, de prestari servicii timp de o ora sau doua.Cu siguranta, unul ca Borcea si-ar infiinta mai multe SRL-uri ca sa organizeze seminarii juridice cu participarea indeosebi a judecatoarelor prestatoare-formatoare. Pe undeva, ar fi fost de inteles ca vreun procuror suparat sa invoce exceptia de neconstitutionalitate... deoarece textul constitutional se refera strict la functia de judecator.

# Fara graba .... date 29 February 2016 16:49 -1

Sentinta de mai sus pronuntata in dos 1810/2/2015 nu este definitiva. Cuvantul final il vor avea cei de la ICCJ ... pana atunci, sa nu ne hazardam ...

# Sfarma lemne date 29 February 2016 18:05 +9

Încetul cu încetul ae face oțetul. Adică pas cu pas.  :lol:

# Vlad Tepes date 29 February 2016 18:56 -6

Legea care reglementeaza activitatea judecatorilor e mult prea restrictiva. Opinia mea.  :sigh:

# Judecatorul combinator date 29 February 2016 22:02 +11

Hai sa nu o mai facem asa restrictiva... sa luam bani de peste tot, de la parti, de la prietenii partilor, gasim noi forme acoperite, cu paravan. Ca de aia un parlamentar are 1000 euro salariu si un judecator 3000.  Parlamentarul nu are voie nimic, magistratul are voie sa ia bani pe carti, de la INM, SNG, de la universitati... de ce sa nu ia si de la SRL-uri?... sa manance si gura lor o paine mai alba  :-x

# salarii magistrati date 1 March 2016 15:10 +1

Magistratul nu are un salariu de 3000 de euro. Un judecator de judecatorie are sub o mie de euro. Unul de tribunal putin peste o mie. Unul de curte de apel, cu multa vechime, abia atinge 2000 de euro.

# animalutul20 date 2 March 2016 14:24 +1

si atunci de unde banii aia din declaratiile lor de avere??? :-?

# Son date 1 March 2016 12:28 +2

Daca citeai comentariul lui Jus, realizai ca restrictia este impusa prin Constitutia Romaniei iar exceptia este de stricta interpretare. Deci, ar fi neconstitutionala orice prevedere legala mai permisiva , derogatorie de la textul constitutional. Chestiunea este clara ca lumina si batuta-n cuie. Daca judecatoarele ar fi fost invitate sa participe pro bono, nu le-ar fi putut baga nimeni de vina ca au mancat grisine,covrigei sau alune si au baut suc si cafele pe banii SRL-uli

# Vlad Tepes date 1 March 2016 13:02 0

Posibil, trebuie modificata si Constitutia. Cine a zis ca e perfecta? :sigh:

# Son date 1 March 2016 14:27 +4

Tot ca opinie personala, magistratii au ratat initiativa BOR-ului de strangere de semnaturi pt. modificare Constitutiei . Pe langa chestiunea casatoriei (ca nu cumva sa se poata legaliza vreodata casatoriile gay), puteau rezolva in acelasi timp si treaba cu restrictiile pt. magistrati din Constitutie. Facea CSM un protocol cu BOR-ul si puneau pe liste cele 2 propuneri de modificare. Cu un drum, reprezentantii BOR-ului culegeau semnaturi pt. ambele propuneri. Ba chiar puteau fi prezenti si la intrarile din instantele judecatoresti ca sa semneze pe liste inclusiv justititabilii care sunt de acord cu respectivele modificari. :-)

# klopstock date 2 March 2016 13:39 +1

Apreciez ca impecabila motivarea pentru un motiv nere,arcat de unii : a fost aplicat DIRECT textul constitutional,alaturai de cel legal care putea fi socotit ca indestulator.Aceasta sentinta are valoare de precedent judiciar si trebuie luata ca atare.Adaug o fireasca urmare,in cazul in care se va proceda lao penibila "albire"in acest caz : orice magistrat va putea proceda la fel ca Camelia Bogdan,in viitor si iata unde ar ajunge justitia romana : o taraba ca oricare alta,care incheie contracte civile,fireste remunerate,ceeace e departe de orice idee de independenta si prestigiu in magistratura.

# Vlad Tepes date 2 March 2016 20:00 0

Legea e lege, uneori e facuta prost, pentru ca e facuta de oameni. Sa mai gandim si cu creierul: nu poti da un om afara din magistratura pentru ca a incasat din munca cinstita 1370 lei. Suma e infima.  Pedeapsa ar trebui sa fie un avertisment cel mult, o mustrare. Cam atat.  :-?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva