LA LOC COMANDA – Judecatorii nu vor putea fi Procurori Generali ai Romaniei. Comisia speciala parlamentara pe noile Legi ale Justitiei a renuntat la amendamentul care dadea posibilitatea ca un judecator sa fie numit la sefia Ministerului Public. Senatorul PSD Robert Cazanciuc: "Avand in vedere dezbaterile cu judecatorii si procurorii, rezulta ca nu este necesar acel amendament" (Document)
Numirea Procurorului General al Romaniei va fi facuta strict din randul procurorilor. Posibilitatea ca un judecator sa ajunga la sefia Ministerului Public a picat.
Comisia parlamentara speciala care dezbate noile Legi ale Justitiei a eliminat amendamentul de la viitoarea Lege privind statutul judecatorilor si procurilor care prevedea ca Procurorul General este numit din randul magistratilor, deci atat din randul procurorilor, cat si din randul judecatorilor. Este vorba despre un amendament adoptat de aceeasi comisie in sedinta din 28 septembrie 2022, amendament propus de deputatul Ibarm Iusein, potrivit caruia:
“Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este numit de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre magistratii care au o vechime minima de 15 ani in functia de procuror sau judecator, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, in acelasi mod”.
Opozitia procurorilor din CSM a fost luata in calcul
Motivul pentru care comisia parlamentara a eliminat amendamentul a fost ca acesta nu se corela cu alte articole din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor referitoare la numirea in functie a Procurorului General. De asemenea, senatorul PSD Robert Cazanciuc (foto) a cerut comisiei sa tina cont si de pozitia exprimata de Sectia pentru procurori a CSM, care s-a opus introducerii in lege a unei dispozitii care sa permita ca la conducerea PICCJ sa fie instalat un judecator:
“V-as propune sa reluam votul avand in vedere dezbaterile cu judecatorii si procurorii din care rezulta ca nu este necesar acel amendament. Am vazut si un comunicat al Sectiei de procurori a CSM care spune ca 'fara a nega dreptul Parlamentului de a legifera, ne exprimam increderea ca pana la finalizarea procesului legislativ propunerea in discutie nu va fi insusita'. Inseamna ca acest amendament nu este necesar”.
In cele din urma, comisia parlamentara speciala a adoptat raportul pe Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, fara amendamentul care dadea dreptul unui judecator sa fie Procuror General al Romaniei, cu 17 voturi “pentru” si 6 “impotriva”. Proiectul noii Legi privind statutul judecatorilor si procurorilor va fi votat marti, 4 octombrie 2022, in plenul Camerei Deputatilor.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# comic 3 October 2022 19:00 +56
# Botomei Vasile, mobil 0744191717 5 October 2022 16:20 0