La MJ au fost admisi, prin interviu, 87 de experti tehnici judiciari in specializari cerute de instante, precum exploatari forestiere, protectia mediului, sticlarie si ceramica, urbanism si amenajari teritoriale
Ministerul Justitiei a solicitat in fiecare an, instantelor, sa transmita care sunt specializarile expertizei tehnice judiciare de care au nevoie, dar intampina greutati pentru ca nu existau experti pe anumite domenii sau numarul acestora era foarte redus. Raspunsurile au fost date MJ-ului prin birourile locale pentru expertize judiciare tehnice si contabile din cadrul tribunalelor. Drept urmare, in perioada 24.10.2011 – 27.10.2011, Ministerul Justitiei a derulat procedura privind interviul pentru dobandirea calitatii de expert tehnic de catre persoanele care au titlul de academician, profesor universitar sau conferentiar universitar, doctor docent ori doctor, intr-o anumita specializare, in conformitate cu dispozitiile art. 12 alin. (1) lit. c) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, aprobata prin Legea nr. 156/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.In urma verificarii dosarelor de inscriere si a sustinerii interviului, din cei 116 candidati inscrisi au fost declarati admisi 87 de candidati, in 40 de specializari.
Conducerea MJ a transmis, printr-un comunicat de presa, ca “in urma modificarilor legislative initiate si sustinute de catre institutie - modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara - s-au adus schimbari esentiale, de importanta majora pentru imbunatatirea imediata a situatiei actuale si pentru eficientizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara in viitorul apropiat. Astfel, Ministerul Justitiei a organizat, atat in anul 2010 (aprilie), cat si in anul 2011 (octombrie), interviu pentru dobandirea calitatii de expert tehnic de catre persoanele care au titlul de academician, profesor universitar sau conferentiar universitar, doctor docent ori doctor”.
Prin organizarea interviului, MJ considera ca “s-a asigurat suplimentarea numarului de experti tehnici judiciari in numeroase specializari, cu persoane care au o inalta pregatire in domeniu, scazand in acest fel numarul cauzelor in care celeritatea este afectata datorita lipsei raportului de expertiza in anumite specializari.Prin emiterea Ordinului ministrului Justitiei nr. 199/2010 pentru aprobarea Nomenclatorului specializarilor expertizei tehnice judiciare s-au implementat noi specializari frecvent solicitate de instantele judecatoresti si de alte organe cu atributii jurisdictionale.
In urma interviului organizat la MJ au fost admisi experti la specializari la care nu existau experti sau unde numarul actual de experti este foarte redus(Ecologie si protectia mediului, Echipamente pentru procese industriale, Sisteme si echipamente termice, Automatica si informatica industriala, Urbanism si amenajarea teritoriului, Materiale de constructii, Prelucrarea sticlei si ceramicii) sau la care exista numeroase solicitari ale instantelor judecatoresti (Exploatari forestiere, Autovehicule, circulatie rutiera).
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cezarescu Constantin 5 November 2016 15:15 0