19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LA NETI NU E CA LA BOBI – CSM a aprobat un ciudat calendar de concurs pentru numirea noului sef al Inspectiei Judiciare. Judecatorul Lucian Netejoru va ramane interimar peste o luna dupa cele 2 mandate permise de lege. Sefia ii expira la 15 mai, dar urmasul nu va fi inscaunat mai devreme de 20 iunie. Legea ii permite lui Netejoru sa stea interimar la conducerea IJ, spre deosebire de judecatorul Bogdan Mateescu, caruia nici legea, nici Constitutia nu-i dau dreptul la interimat in fruntea CSM

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

17 March 2022 17:33
Vizualizari: 3568

Chiar daca judecatorul Lucian Netejoru (foto) s-ar grabi sa paraseasca fotoliul de sef al Inspectiei Judiciare, Consiliul Superior al Magistraturii il tine pe loc timp de peste o luna. Joi, 17 martie 2022, Plenul CSM a aprobat organizarea concursului pentru numirea unui nou inspector-sef la IJ. Netejoru nu mai poate candida, intrucat a avut deja cele doua mandate permise de Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.Iata minuta Hotararii nr. 29/2022 a CSM:


Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat organizarea concursului pentru numirea in functie a inspectorului-sef al Inspectiei Judiciare, la Bucuresti, in perioada 17 martie – 17 iunie 2022, conform calendarului cuprins in Anexa nr.1, precum si cererea tip de inscriere, potrivit Anexei nr.2. (unanimitatea voturilor valabil exprimate: 17 voturi DA, 2 voturi NULE)”.

Totusi, dupa cum vedeti in facsimilul 1, calendarul concursului se intinde pana in data de 17 iunie 2022. Or, cum 17 iunie 2022 pica intr-o zi de vineri, rezulta ca noul inspector-sef nu-si va lua in primire biroul mai devreme de luni, 20 iunie 2022. Iar mandatul judecatorului Lucian Netejoru expira la data de 15 mai 2022 – deci actualul sef al IJ va fi nevoit sa ramana interimar vreme de mai bine de o luna.


Ciudatul calendar

 

De neinteles este insa de ce Consiliul a ales un calendar atat de larg, in loc sa comprime datele de desfasurare a concursului, astfel incat noul inspector sef al Inspectiei sa isi inceapa activitatea imediat dupa expirarea mandatului lui Netejoru. Se observa astfel, spre exemplu, cum CSM a pus la dispozitie o luna pentru depunerea candidaturilor, mai putin decat la alegerile pentru viitorul CSM, cum a decis ca e nevoie de aproape trei saptamani pentru verificarea conditiilor de participare la concurs, sau cum intre data afisarii listei finale a candidatilor si sustinerea interviului in fata Comisiei de concurs a fost lasata aproape o luna. Or, sunt niste timpi morti care puteau fi folositi astfel incat sa se evite pastrarea lui Netejoru ca interimar al IJ.

 Netejoru nu are probleme cu legea, ca Mateescu


Subliniem ca nu este nimic in neregula cu interimatul inspectorului-sef, chiar si dupa incheierea celui de-al doilea mandat. Situatia este reglementata de art. 67 alin. 7 din Legea 317/2004:

In situatia vacantarii functiei de inspector-sef sau, dupa caz, de inspector-sef adjunct al Inspectiei Judiciare ca urmare a expirarii mandatului, interimatul functiei se asigura de inspectorul-sef sau, dupa caz, de inspectorul-sef adjunct ale caror mandate au expirat, pana la data ocuparii acestor functii in conditiile legii”.

Nu acelasi lucru putem spune despre judecatorul Bogdan Mateescu, cel care se incapataneaza sa se erijeze in presedintele interimar al CSM, in ciuda faptului ca nici Constitutia, nici vreuna dintre legi nu permite interimatul in fruntea Consiliului Superior al Magistraturii, ci limiteaza mandatul de presedinte strict la un an.

Incheiem, mentionand ca toti judecatorii care au deja calitatea de inspector judiciar si care doresc sa se inscrie la concursul pentru conducerea IJ isi pot depune candidaturile la CSM pana inclusiv la 20 aprilie 2022 (vezi facsimil 2).

 


Comentarii

# nae din dealul feleacului date 17 March 2022 20:27 +1

Mai barbiereste-te drakului ca se sperie copii si trebuie sa dau drumul la ciine!O nulitate care se crede mai ceva decit Marx in ale filozofiei ..injustitiei!

# slugoi date 18 March 2022 11:49 +1

netejoru este sluga lui slugărete.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva