LA UN PAS DE EXECUTIE – Judecatoarele Madalina Gabriela Radulescu si Andreea Doris Tomescu de la CAB au respins toate probele solicitate in apel in procesul dintre Kovesi si jurnalistii Luju.ro si Antena 3. Judecatoarele ar fi vrut sa dea solutie pe loc, la primul termen, daca nu le impiedica art. 244 CPC. Incredibil, judecatoarea Andreea Doris Tomescu este fost procuror DNA, facuta judecator si prin votul dat de Kovesi in CSM. Kovesi a plecat imbufnata cu alaiul de presa de casa dupa ea
Momente incredibile la Sectia a III-a civila a Curtii de Apel Bucuresti. Completul format din judecatoarele Madalina Gabriela Radulescu si Andreea Doris Tomescu, investit sa judece apelurile declarate de Laura Kovesi si de jurnalistii Razvan Savaliuc, Mihai Gadea, Radu Tudor, Bianca Nae si Mugur Ciuvica a incercat sa judece apelul inca de la primul termen. Intentia celor doua judecatoare CAB a fost blocata de art. 244 alin. (1) si (3) din Codul de procedura civila, invocat de avocatul Marius Arizan, aparatorul jurnalistilor chemati in judecata de Kovesi.
Amintim ca la faza de fond a acestui dosar, Laura Kovesi a obtinut daune de 250.000 lei (aproape 60.000 euro) de la judecatoarea Crina Buricea de la Tribunalul Bucuresti, printr-o sentinta practic nemotivata. Desi in fata instantei de fond Laura Kovesi a recunoscut verbal ca nu poate dovedi daunele morale, i s-a acordat imensa suma de 60.000 euro in baza unui raport al CSM din 9.07.2014 prin care i s-a admis cererea de aparare a reputatiei profesionale a sefei DNA in legatura cu o serie de afirmatii facute in cadrul emisiunii "Sinteza Zilei" din 19.06.2014 orele 21.30. Respectivul Raport a fost invocat de judecatorul fondului fata de toti jurnalisti mai sus enumerati, fara sa se tina cont, in mod voit, de faptul ca jurnalistul Razvan Savaliuc nici macar nu a participat la respectiva emisiune, iar jurnalistul Radu Tudor nu a spus absolut nimic legat de persoana sefei DNA in timpul emisiunii. Judecata in fond a fost practic o executie pe care toti jurnalistii mai sus enumerati au atacat-o cu apel.
Instanta a respins toate probele jurnalistilor
Revenind la termenul apelului din data de 23 martie 2016, judecatoarele Madalina Gabriela Radulescu si Andreea Doris Tomescu au respins absolut toate probele cerute in aparare de jurnalisti, dupa cum urmeaza:
-reaudierea fostului procuror Eugen Iacobescu;
-audierea ca martor a procuroarei Angela Nicolae (proba refuzata la fond);
-audierea ca martor a consilierei lui Kovesi, Dana Titian;
-emiterea unei adrese in vederea stabilirii persoanei din DNA care a livrat un document catre o institutie de presa;
-reinterogarea Laurei Codruta Kovesi;
-comunicarea inregistrarilor audio de la sedintele de judecata de la fond (refuzate chiar si la fond, desi orice parte trebuie sa aiba acces la propriul dosar);
-cererea de indreptare a erorii materiale din Raportul CSM de aparare a reputatiei sefei DNA, formulata de Razvan Savaliuc pentru a dovedi ca nu a participat la emisiunea "Sinteza Zilei" din 19.06.2014, etc.
Ridicam astfel doua intrebari legitime:
-Cum oare se mai poate spera la o judecata echitabila intr-un apel devolutiv (unde se permite administrarea oricaror probe in legatura cu cauza), in conditiile in care nu mai exista nici macar aparenta unei drepte judecati cata vreme absolut toate probele cerute in aparare au fost respinse pe banda rulanta?
-Cum oare sa respingi accesul la inregistrarile sedintelor de judecata de la fond, atat timp cat este dreptul partilor de a avea acces la propriul dosar si cata vreme aceasta cerere a fost facuta in scopul de a dovedi ca nu s-au consemnat integral declaratiile procurorului Eugen Iacobescu, care a relatat cum i s-a luat dosarul fratelui lui Traian Basescu, Mircea Basescu, precum si faptul ca in plina sedinta de judecata, Laura Codruta Kovesi a recunoscut ca nu poate face dovada prejudiciului moral suferit?
La orele 14.30, dupa o ora de deliberari asupra probelor solicitate de jurnalisti in aparare, instanta compusa din judecatoarele CAB Madalina Gabriela Radulescu si Andreea Doris Tomescu a anuntat ca respinge toate probele si a incercat sa dea cuvantul pe fond, de parca era presata sa dea pe loc decizia. Mentionam ca sefa DNA, impreuna cu consiliera sa Dana Titian, a fost prezenta in sala de judecata incepand cu orele 9.00 si pana la orele 15.00, cand sedinta a luat sfarsit.
Ne-a frapat faptul ca judecatoarele pareau vizibil timorate de prezenta in sala a sefei DNA. Judecatoarele au fortat judecata, cerand partilor sa puna concluzii finale si doar invocarea de catre avocatul jurnalistilor, Marius Arizan, a prevederilor art. 244, coroborate cu prevederile art. 482 CPC, a determinat instanta sa acorde un termen extrem de scurt – 6 aprilie 2016 – in conditiile in care la dosarele strigate anterior s-au dat termene pentru data de 18 mai 2016.
Cele doua judecatoare au fost nevoite sa accepte, deloc usor, prevederea art. 244 potrivit careia "dupa incheierea cercetarii procesului se fixeaza termen pentru dezbaterea fondului daca vreuna din parti solicita acest lucru". Evident, in cazul de fata, nu a avut loc nicio cercetare judecatoreasca, ci doar s-au respins in bloc toate probele in aparare.
Surpriza maxima: judecatoarea Andreea Doris Tomescu a fost procuror DNA regretata de Kovesi
Surprinde faptul ca desi in speta este vorba de sefa DNA – care s-a considerat lezata de afirmatiilor jurnalistilor, dar si de faptul ca Razvan Savaliuc are in acelasi dosar o cerere reconventionala impotriva DNA si Laurei Kovesi, care se judeca in paralel – judecatoarea Andreea Doris Tomescu nu a gasit de cuviinta sa se abtina. Trebuie precizat ca la iesirea din sala de judecata, observand ostilitatea cu care am fost tratati de instanta prin respingerea tuturor probelor, ni s-a atras atentia de niste justitiabili ca judecatoarea Andreea Doris Tomescu este fost procuror DNA. Asa am aflat!
Culmea, Andreea Doris Tomescu a devenit judecator in noiembrie 2006, ca urmare a avizului dat de Plenul CSM unui grup de 11 procurori DNA. Laura Codruta Kovesi a facut parte, in calitate de Procuror General al Romaniei, din Plenul CSM care a avizat transformarea procuroarei Andreea Doris Tomescu in judecator. Cu acel prilej, Laura Kovesi si-a exprimat public regretul fata de plecarea grupului de procurori pe care i-a avizat. Pe site-ul magistrati.ro, in articolul intitulat "Mai bine judecator decat procuror" exista declaratia Laurei Kovesi, despre care se relateaza urmatoarele: "Procurorul General al Romaniei, Laura Kovesi, si-a exprimat regretul fata de plecarea unor procurori din Ministerul Public, deoarece 'au fost foarte buni profesionisti... sper sa se descurce la fel si in viitoarea activitate' , a spus Kovesi in sedinta Plenului CSM din noiembrie 2006."
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI
23 March 2016 18:11
+40
# unul din lumea cea mare
23 March 2016 23:06
+13
# unul din lumea cea mare
24 March 2016 01:20
+1
# Socrate
24 March 2016 13:40
+2
# coca
23 March 2016 18:11
+26
# Vladi Mir
23 March 2016 18:59
+20
# Motan
23 March 2016 22:01
+8
# remember
23 March 2016 22:48
+15
# Motan
24 March 2016 09:28
+4
# santinela
24 March 2016 08:11
+7
# Ion
24 March 2016 09:10
+9
# fyi
25 March 2016 13:47
0
# fyi 2
25 March 2016 13:50
0