LABELE PICIOARELOR, INTREBARE PENTRU ICCJ – Iata la ce a trebuit sa raspunda judecatoarea Dorina Zeca de la CAB, candidata pentru Inalta Curte: “V-ati pune, doamna judecator, nu stiu, pe o pagina de socializare poze cu labele picioarelor goale?... Persoana care foloseste cuvantul 'feudalizare' este un coleg, magistrat, persoana care si-ar pune, sa zicem, parti ale corpului pe Facebook este tot un coleg magistrat. V-ati asocia in vreun fel cu o astfel de persoana?” (Video)
Concursul de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie a ajuns o mascarada. Cel putin daca ne uitam la proba interviului. Mai nou, “labele picioarelor” au devenit subiect la interviul sustinut de cei care vor sa ajunga la instanta suprema.
Un dialog stupefiant a avut loc in Sectia pentru judecatori a CSM intre simplul membru Bogdan Mateescu si judecatoarea Dorina Zeca (foto 1) de la Curtea de Apel Bucuresti, candidata pentru Sectia I civila ICCJ (picata in cele din urma). Greu de crezut ca se poate intampla la un asemenea nivel, insa judecatoarea Zeca a fost chestionata de Mateescu in legatura cu “labele picioarelor”. Concret, Bogdan Mateescu i-a cerut judecatoarei Zeca sa ii spuna daca si-ar pune sau nu pe pagini de socializare “poze cu labele picioarelor”. Si nu doar atat, dar judecatoarea Zeca a fost intrebata de acelasi Mateescu ce ar face daca magistratul care isi pune poze pe retelele de socializare cu “labele picioarelor” ar sustine ca una dintre propunerile facute de CSM pentru modificarea Legilor Justitiei duce la o feudalizare a sistemului. Cu alte cuvinte, o dubla vina: magistratul din mintea lui Mateescu nu doar ca isi pune poze cu “labele picioarelor”, ci indrazneste sa critice o propunere a CSM in legatura cu Legile Justitiei.
Totusi, ce importanta are pentru promovarea la ICCJ faptul ca un judecator sau o judecatoare isi etaleaza "labele picioarelor" pe retelele de socializare atat timp cat este bine pregatit profesional? Practic, dupa mintea lui Mateescu judecatoarele nu ar trebui, spre exemplu, nici sa mai poarte sandale sau sa isi puna fotografii in timp ce sunt incaltate cu sandale.
Uitati cine vorbeste: Mateescu in pantalonasi cat boxerii, cu mana intre picioare
La cine anume s-a referit Bogdan Mateescu nu se stie, daca a avut in vedere vreun judecator sau judecatoare anume sau doar a fost un caz ipotetic. Totusi, inainte de a va prezenta dialogul de noaptea mintii care a avut loc in Sectia pentru judecatori a CSM in urma cu cateva zile, sa facem un exercitiu de imaginatie. Oare ce este mai neplacut: o judecatoare sa posteze o poza in care apare in picioarele goale la mare (caci la mare, pe plaja lumea sta in picioarele goale, nu cu ciorapi), cu pedichiura perfect facuta sau un judecator care se afiseaza in niste pantalonasi scurti cat boxerii? Si in acest din urma caz il avem in vedere chiar pe simplul membru CSM Bogdan Mateescu, cel preocupat de "labele picioarelor", acesta putand fi admirat pe Facebook in toata splendoarea sa, imbracat in niste pantalonasi minusculi si pozand mana intre picioare (foto 2).
De asemenea, oare ce este mai neplacut: o judecatoare sa posteze o poza in care apare in picioarele goale la mare, cu pedichiura perfect facuta sau un barbat care isi face freza la parul de pe maini? Si in acest caz il avem in vedere tot pe Bogdan Mateescu, surprins intr-una dintre sedintele CSM in timp ce foarte dedicat isi aranjeaza parul de pe maini (vezi video).
Iata dialogul dintre simplul membru CSM Bogdan Mateescu si judecatoarea Dorina Zeca despre “labele picioarelor”:
“Bogdan Mateescu: Nu as vrea sa depasim, exact, in contextul acesta cu Legile Justitiei. Stiti, una dintre critici a fost feudalizarea Justitiei, prin insusirea propunerii adresate de CSM vizand participarea de drept a sefilor de sectii in colegiul de conducere. Dvs sunteti presedinte de sectie, va simtiti parte dintr-o feuda?
Dorina Zeca: Nu
Bogdan Mateescu: Cum va raportati la un astfel de termen?
Dorina Zeca: De feudalizare? Da, nu cred ca este potrivit acest termen de 'feudalizare', pentru ca feudalizarea are in vedere alte principii, are in vedere o persoana autoritara care isi impune vointa. Din punctul meu de vedere modalitatea de reglementare are in vedere o echipa si are in vedere exprimarea ideilor intr-o echipa, si nu feudalizarea.
Bogdan Mateescu: Deci ati respinge o astfel de...
Dorina Zeca: Nu mi se pare potrivit acest termen. As spune un brainstorming s-ar realiza intr-un colegiu de conducere in care sunt implicati de drept presedintii de sectie. Mai mult, in reglementarea anterioara la Inalta Curte de Casatie si Justitie exista aceasta reglementare, presedintii de se...sau nu, nu, nu exista, acuma exista, erau de drept mi se pare vicepresedintii in colegiul de conducere, dar era organizat in asa fel incat sa fie reprezentate toate sectiile din cadrul Inaltei Curti.
Bogdan Mateescu: Deci dvs respingeti ideea de feudalizare si inteleg de la dvs ca nu ati facut ideea de feuda. As vrea sa retin un pic acest raspuns pentru ca mi-a atras atentia in mod placut ceva din raport, s-a consemnat la solicitarea dvs pentru ca reprezinta opinia dvs, in legatura cu a fi rezervat, cu discretia. Asa ati spus, asa ati consemnat, discretia judecatorului in spatiul public, rezerva si tot raspunsul.
Dorina Zeca: Da, discretia, cerinta de neutralitate si...
Bogdan Mateescu: Pe aspectul cu discretia va intreb, tinand minte raspunsul la prima intrebare, nu are legatura, o sa conchideti la final. V-ati pune, doamna judecator, nu stiu, pe o pagina de socializare poze cu labele picioarelor goale?
Dorina Zeca: Nu, eu, desi suntem in era informaticii, eu nu am Facebook, nu am Twitter, nu am...
Bogdan Mateescu: Dar daca ati avea, ati face-o?
Dorina Zeca: Nu, nu, si nu am pentru ca mi s-a parut extrem de dificil sa gestionez o astfel de pagina de Facebook, pe de-o parte, iar pe de alta parte cred ca anumite aspecte din viata privata, anumite aspecte care implica pudoarea, care implica anumite elemente intime nu trebuie facute publice, trebuie pastrate in spatiul privat.
Bogdan Mateescu: Corect. Si acuma sa conchidem. Sa presupunem, e chiar o chestiune ipotetica: persoana care foloseste cuvantul 'feudalizare' este un coleg, magistrat, persoana care si-ar pune, sa zicem, parti ale corpului pe Facebook este tot un coleg magistrat. V-ati asocia in vreun fel cu o astfel de persoana, s-ar putea lipi imaginea, sau i-ati atrage atentia, ati fi de acord cu ea? V-ati asocia?
Dorina Zeca: Nu m-as asocia, m-as distanta de o astfel de persoana in principal, daca este un coleg, sa zicem un coleg de sectie sau un coleg, poate intr-o discutie privata daca m-ar intreba ce parare am i-as spune ca din punctul meu de vedere nu este o abordare potrivita pentru un coleg, numai daca as fi intrebata. Daca nu, m-as distanta de o astfel de abordare.
Bogdan Mateescu: Eram curios cum vede un judecator de curte de apel cu atata experienta, mai ales de curte de apel, situatia aceasta”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ion 13 December 2022 15:48 +169
# DODI 13 December 2022 17:35 +84
# Dobrițoi 13 December 2022 18:26 +43
# BOBITA O ARE MICA ! 13 December 2022 22:13 +34
# AF 13 December 2022 22:24 +199
# Degradant 14 December 2022 20:36 +256