19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LAZARICA PE NASALIE – Iata adresa prin care ministrul Justitiei Tudorel Toader a sesizat Inspectia Judiciara cu privire la refuzul Procurorului General Augustin Lazar de a comunica membrilor Comisiei de ancheta dosarul "Sufrageria lui Oprea": "Acest refuz al domnului Augustin Lazar, in exercitarea functiei de Procuror General al Romaniei, nu este in acord cu principiul cooperarii loiale dintre institutii, principiul loialitatii fata de Constitutie si prevederile Constitutiei Romaniei”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

16 August 2017 17:50
Vizualizari: 7364

Asa cum a anuntat miercuri dimineata, 16 august 2017, ministrul Justitiei Tudorel Toader a sesizat Inspectia Judiciara cu privire la refuzul Procurorului General al Romaniei Augustin Lazar (foto) de a comunica membrilor Comisiei parlamentare de ancheta o copie a dosarului "Sufrageria lui Oprea", precum si declaratiile persoanelor audiate, in vederea "aflarii adevarului" in ce priveste evenimentele din seara celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din 2009. Sesizarea ministrului Justitiei Tudorel Toader este intemeiata pe faptul ca refuzului lui Augustin Lazar „nu este in acord cu principiul cooperarii loiale dintre institutii, principiul loialitatii fata de Constitutie, prevederile Constitutiei Romaniei: art. 1 alin. (5), art. 61 alin. (1), art. 54 alin. (2) si art. 131 alin (1) asa cum au fost interpretate in jurisprudenta Curtii Constitutionale”.


Iata comunicatul Ministerului Justitiei din 16 august 2017:

Precizari legate de sesizarea Inspectiei Judiciare in cazul domului Augustin LAZAR, Procurorul General al Romaniei

Ca urmare a adresei nr. 4C-30/92 din 11 august 2017 a Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential, inregistrata la Ministerul Justitiei cu nr 70082/11.08.2017, Biroul de presa al Ministerului Justitiei face urmatoarele precizari:

-La data de 16 august, Ministerul Justitiei a sesizat Inspectia Judiciara cu privire la refuzul domnului Augustin Lazar, Procurorul General al Romaniei de a pune la dispozitia Comisiei speciale de ancheta o copie a dosarului nr. 213/P/2017, inregistrat pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si declaratiile persoanelor audiate, necesare aflarii adevarului in cauza ce formeaza obiectul activitatii Comisiei speciale de ancheta pentru efectuarea unor verificari prealabile in legatura cu raspunderea disciplinara;

-Sesizarea este intemeiata pe faptul ca acest refuz al domnului Augustin LAZAR, in exercitarea functiei de Procuror General al Romaniei, nu este in acord cu principiul cooperarii loiale dintre institutii, principiul loialitatii fata de Constitutie, prevederile Constitutiei Romaniei: art. 1 alin. (5), art. 61 alin. (1), art. 54 alin. (2) si art. 131 alin (1) asa cum au fost interpretate in jurisprudenta Curtii Constitutionale;

-Conform art. 45 alin. (1) raportat la art. 44 alin. (4) din Legea nr. 317/2004, Ministrul Justitiei este titularul actiunii disciplinare, iar Inspectia Judiciara are competenta de a realiza verificarile prealabile asupra modului de indeplinire a atributiunilor de serviciu de catre Procurorul General al Romaniei.”

La scurt timp de la momentul la care Ministerul Justitiei a anuntat sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la Augustin Lazar, Parchetul General a postat pe Facebook, unde altundeva, o reactie.

Iata reactia PICCJ la decizia lui Tudorel Toader de a sesiza Inspectia Judiciara:

“Avand in vedere solicitarile mass-media de a se comunica un punct de vedere referitor la declaratiile facute in cursul zilei de astazi, 16 august 2017, de catre domnul Tudorel Toader, ministrul Justitiei, Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Domnul Augustin Lazar, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PiCCJ), a avut in cursul zilei de astazi, 16 august 2017, o discutie telefonica cu domnul Tudorel Toader, ministrul Justitiei. In cadrul discutiei, procurorul general i-a comunicat ministrului Justitiei punctul de vedere al PICCJ referitor la solicitarea Comisiei parlamentare de ancheta a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 de a transmite copii dupa actele de urmarire penala efectuate intr-un dosar solutionat de catre Sectia de urmarire penala si criminalistica. In acest sens, domnul Augustin Lazar a reiterat opinia exprimata de catre PICCJ si transmisa Comisiei in data de 14 iulie 2017, potrivit careia nu se poate da curs solicitarii, intrucat nu exista dispozitii legale care sa permita transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale catre o comisie parlamentara sau, in general, catre o alta institutie extrajudiciara.

Mentionam, totodata, faptul ca hotararea de a nu da curs solicitarii Comisiei este expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros si etapizat, avand la baza studiile realizate la nivelul PICCJ si nicidecum o decizie arbitrara.

Cu referire la solicitarea adresata Consiliului Superior al Magistraturii de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, aceasta a fost justificata, intre altele, de caracterul fara precedent al solicitarii Comisiei, cu posibil impact si consecinte asupra intregului sistem judiciar. Se ridica astfel o chestiune de drept care intereseaza nu doar Ministerul Public, ci sistemul judiciar in ansamblu, anume problema conditiilor in care un dosar judiciar poate fi pus la dispozitia altor autoritati sau institutii, in afara celor cu atributii privind solutionarea ori verificarea lui. Astfel, problema cu care se confrunta in acest moment PICCJ poate interesa, pe viitor, si alte parchete, dar, in egala masura, si instantele. De aceea, rezolvarea ei trebuie sa fie unitara, atat in privinta dosarelor de urmarire penala si a lucrarilor aflate la parchete, cat si in privinta dosarelor aflate la instante, atat in privinta dosarelor in curs de solutionare, cat si in privinta dosarelor solutionate si indiferent de modul in care au fost solutionate. Ori, avand in vedere calitatea Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independentei justitiei, necesitatea pronuntarii acestei institutii intr-o asemenea chestiune apare ca un demers firesc. De altfel, asa cum a declarat public presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, raspunsul transmis PICCJ a fost unul administrativ, fiind de asteptat ca Plenul Consiliului sa se pronunte intr-o proxima sedinta”.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 16 August 2017 18:31 +4

duca/se ducea/s/ar!!!!!linga mama mare

# Mda date 16 August 2017 18:52 +12

Nu se respecta drepturile omului în România. Nu ați auzit la A3 ce a declarat Popoviciu? Ca din aceasta cauza a ales M. Britanie. O situație absolut de toată jena. Foarte bine a ales Popoviciu. Problema este ca nu toată lumea are banii lui Popoviciu pt a face asta. Dacă vă câștiga în M Britanie părerea mea ca toată justiția românească se VA PRĂBUȘI fără doar și poate, asa Cum DE ALTFEL MERITA. Nu are sens sa plătim acești șarlatani degeaba, cu drepturi peste drepturi și mii de euro. Multe condamnări sunt ilegale în tara RUȘINII,  condamnări abuzive, cu probe obținute  ilegal, cu legi interpretabile, niște escroci cei care te condamna sau judecă,niste mafioți. De asta se doreste cu ardoare extrădarea lui Popoviciu? Va e frica de consecințe? Justiția britanica e dreapta, nu o mafie ca în TARA RUȘINII. O justiție ilegala asta este în România. Lăsați problema condițiilor din penitenciare,  aia e minora comparativ cu ilegalitățile pe care le comit procurorii și judecătorii în dosare. 

# DODI date 16 August 2017 19:13 +6

Când vrei să ascunzi un adevăr te folosești de vorbe. Cu câte mai multe, cât mai bombastice și cu aparent aspect de seriozitate și corectitudine. Cât mai cred foștii procurori comuniști. foștii milițieni că maio pot prosti acest popor. Cred că singurul din țara asta care mai crede este TĂTUCUL și TĂCUTUL de la Cotroceni, nulitatea întruchipată, șantajabilul ideal și țiganul pus pe 9 perne. Cum acestea au început să-i cadă nu mișcă în front ca să nu deranjeze formele sistemului care l-au pus ilegal în funcție.

# match decisiv date 16 August 2017 21:56 0

Bietul (Tu)Dorel își salvează postul. Cum știe prea bine că Lăzărică fu uns cu Mapa profesională măsluită de romanticul duo Ko-Co, a ajuns la concluzia că nu mai poate tergiversa!

# Lăzărică pe arătură date 16 August 2017 22:47 +1

Ageamiul Lăzărică încearcă marea cu deștu - refuz chipurile fundamentat. TeTe luat în balon în așa hal de licheluța LULUȚEI (în grădina ei era dosarul penal nu ... la Honolulu), nu mai are loc de-ntors și vorba românească, mai bine să plîngă dna mă-ta ... :P :P :P

# Lăzărică încasează... date 17 August 2017 11:06 0

AG și-a dat foc la valiză! Profu TeTe nu va permite ca gîngavul Lăzărică să aibă ultimul cuvînt și de dimineață l-a taxat că nu deține „adevărul absolut”. Nu e (Tu)Dorel omul să spună ăluia în față că e cazul să silabisească Constituția dar nici nu va admite să i se știrbească autoritatea.

# muiercea Lăzărică date 17 August 2017 11:22 0

Penalul AG e prost de-mpunge. Se face preș în fața subalternei LCK. N-a observat că cea cucuveamov e în același rahat cu el și nu poate nimic croncăni contra lui fără a-și pune în pericol funcția, că de la ea a pornit făcătura cu din penal ditamai PROCUROR GENERAL.

# duel gingaș date 17 August 2017 13:14 0

Ghiolban, Lăzărică n-a sesizat gingășia duelului Hăhăilă-1/4dokta Ko. Pornit să-și salveze clanul penal, Băse aruncă cîte-o fumigenă către femeia curajoasă. Domnia sa nu se consideră atacată - POT SĂ UD ȘI CANAPEUA, MAMA NU SE SUPĂRĂ! Se vede și din dronele SRI că ambii sunt părtași la mînării...

# penalu nostru... date 16 August 2017 23:15 +1

O fi dat acatiste TeTe de fericire că n-a fost cazul să-l propună el pe penalul AG ca ditamai PROCUROR GENERAL. Ex-ministresa PRUNA s-a limitat să dea-n scris că n-a fost informată de dosarul penal al candidatului. Doamne-ferește să-i treacă prin creierul mic că era cazul să fie zburat din funcție Lăzărică.

# arbitru de centru date 17 August 2017 11:11 0

Arbitru de centru e MARELE MUT. De crede că AG îi e încă util, îi va cere lui (Tu)Dorel să ia o decizie... politică. Doar e expert dovedit cu raportul „fracturat” :P :P :P .

# Un Dac la Roma date 16 August 2017 21:56 +4

Facem pariu că rămâne ca-n tren? Uitați cum va rezulta: inspectorul judiciar de "supt" bagheta pușcăriabilului Netejoru va da rezoluție de clasare in ceea ce-l privește pe procuriciul general Lăzărică, și că urmare fratele lui de cruce Tudoraș o să ne aburească după metoda cunoscută deja, cum că nu are pârghiile legale (el uitând în mod convenabil că fiind titularul acțiunii disciplinare, în ciuda rezoluției poate cere continuarea procedurii disciplinare, ceea ce înseamnă traducerea în fața comisiei pentru procurici a CSM). Oricum însă, dacă Lăzărică ajunge in fața comisiei, tot îl absolvă aia de vină, că doar e omul lor "la aparate" acolo... Marea abureală însă vine de la faptul că onorariu pușcăriabilul Toduraș ar putea pur și simplu să-i de-a un șut în cur lui Lăzărică, având el puterea asta, dar nu o face. Și atunci de pune întrebarea: cui prodest? Și așa ajungem la izvorul otrăvii: azi Dragnea și Tăriceanu, care-l susțin pe Tudoraș, mâine de-alde Orban, ejuste farinae.

# REMEMBER date 16 August 2017 22:29 0

STIMABILUL TeTe nu e implicat în promovarea frauduloasă a lui AG și e căzut în limbă după jobul său. CSM va încerca să-și apere favoritul. CSM s-a rușinat să ceară de la SRI, DNA, SIE informații despre AG; s-a limitat la o adresă către CNSAS de făcu Lăzărică poliție politică înainte de 1990. secundatv.ro

# Azorică se hodine date 16 August 2017 22:02 +1

S-o fi crezînd șmecher AG, fiind în concediu. De nu-și ia și concediu ... postnatal, n-are ambîț :P

# simplă întrebare date 16 August 2017 23:05 +3

O fi și subalterna sa în CO? Cum care subalternă? Aia care-l cheamă la ordine, în public, pe Lăzărică Azorică, Ciordutza- AVEM DE VORBIT.

# livia date 17 August 2017 06:58 0

Dar "viteazul" Tudorel nu este seful lui Lazarica? De ce nu poate lua singur o decizie si apeleaza la terti? Daca a constatat ca Lazarica a incalcat legea, sa-l revoce din functie! Ii tremura chilotii; daca pentru Lazarica nu este in stare de ceva, il credeti capabil sa o revoce pe luluta?

# Outsider date 17 August 2017 11:32 0

Chiar de e șeful lui AG, omul politic (Tu)Dorel își va mînui cu prudență barca, atent să nu supere pe nimeni. Dovadă: diploma dată de PNL - „Muncește ca un ministru liberal”, 6 april a.c.

# geo date 17 August 2017 07:55 0

Ce să trimită comisiei?. Dosarul în cauză este gol și s-ar face din nou de litera treia.

# Pif date 17 August 2017 12:12 +1

Intre copertile dosarului ,totusi ar trebuie sa existe ceva foi din momentul autosesizarii PICCJ si pana la clasare. Ar fi absolut aiurea sa se fi dechis un dosar doar ca sa se inchida rapid, fara sa fi existat nici cea mai mica cercetare in el. Chiar daca procurorul de caz s-o fi blocat cand a constatat ca ar fi trebuit sa-i cheme inclusiv pe Luluta si pe pe Coldea la dat declaratii. Presupun ca i-a fost arhisuficient de cercetat cazul dupa ce gazda l-a asigurat ca invitatii din sufragerie au venit acolo fix pt. spart seminte si baut bere, urmarind doar meciurile de fotbal de pe programele TV sportive. Si doar din cand in cand, pt. divertisment, mai mutau cu telecomanda si pe canalele TV ancorate in alegerile prezidentiale din Romania ca sa vada cum evolueaza scorul pe masura numararii voturilor.Exact ca orice cetateni normali de rand, pasionati mai mult de footbal decat de alegerile prezidentiale.

# mitica date 17 August 2017 09:45 +1

A sosit momentul ca acest procuror comunist sa stea permanent in concediu, impreuna cu Lulutza! Si nu oriunde, ci dupa gratii!

# sejur gratis date 17 August 2017 12:06 0

Pe vipia asta le-ar prinde bine un sejur sponsorizat de stat, la răcoare :P :P :P .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva