LECTIA DE JUSTITIE A GRECIEI – Curtea de Apel Bucuresti a vrut sa pacaleasca Grecia sa-l predea pe omul de afaceri Dragos Savulescu pe baza unui mandat de arestare european care si-a pierdut aplicabilitatea printr-o sentinta data de Italia. Judecatorul Adrian Pacurar a dezinformat Grecia ca “Savulescu nu a inceput executarea pedepsei”, desi stia realitatea. Cititi fenomenala sentinta elena, care a refuzat extradarea si l-a pus la respect pe judecatorul roman (Sentinta)
Lumea Justitiei declanseaza din aceasta editie o serie de dezvaluiri despre modul in care omul de afaceri roman Dragos Savulescu (foto) a fost condamnat – in opinia noastra abuziv - la 5 ani si 6 luni de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu, la 15 ani de la comiterea asa-ziselor fapte, de catre Completul Negru condus de fostul judecator Ionut Matei.
Miliardarul Dragos Savulescu a fost “impachetat” de DNA in 2008 intr-un dosar cu 37 de inculpati in frunte cu fostul primar al Constantei, Radu Mazare, si fostul presedinte al CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, si trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu (cu prejudiciu zero conform expertizelor administrate in cauza) sub acuzatia ca in perioada 2002 – 2004, in calitate de cumparator de drepturi litigioase, a reusit sa obtina o serie de terenuri.
La 13 ani dupa comiterea pretinselor fapte, judecatoarea Corina Cornelia Mindrila de la Sectia a II-a penala a Curtii de Apel Bucuresti (Dosar 6536/2/2008) a condamnat o parte din lotul de 37 de persoane, printre care si pe Dragos Savulescu, prin sentinta penala nr. 148/F din 10.07.2017.
Motivarea judecatoarei Mindrila uimeste printr-o serie de aprecieri de genul ca incheierea de contracte de cesiune de drepturi litigioase, reglementate de Codul civil “nu dovedeste existenta unor fapte penale si a vinovatiei inclupatilor implicati in acest tip de activitati comerciale”. Si totusi, condamnarile la fond s-au dat cu larghete, pe motiv ca, citam din aceeasi sentinta: “chiar daca inculpatii au negat existenta unei asemenea asocieri (n.n. - asociere in vederea savarsirii de infractiuni) AMPLOAREA activitatii infractionale analizate... demonstreaza ca inculpatii au actionat in baza unui plan dinainte stabilit...”
Deci, retineti, AMPLOAREA faptelor si nu faptele in sine este cea care a probat comiterea infractiunilor retinute. Cu toate acestea, Dragos Savulescu a primit la fond doar 3 ani, cu suspendare, probabil si acestia pentru a nu se produce mare suparare la DNA.
Numai ca in apel, solutionat in 2019 la Inalta Curte, in pofida faptului ca inculpatii au invocat lipsa unor motivari adecvate si a altor aspecte de drept, cauza a fost “rezolvata” de vestitul Complet Negru, compus din Ionut Matei (presedinte), Ioana Bogdan si Ioana Alina Ilie, care in doar 4 termene, cu ignorarea tuturor expertizelor care dovedeau inexistenta prejudiciului, a dat condamnari pe toata linia, majorand pedeapsa in cazul lui Dragos Savulescu, de la 3 ani de inchisoare cu suspendare, la 5 ani si 6 luni cu executare, prin decizia nr. 32/A din 07.02.2019, fara sa se mentioneze macar care au fost apararile celor acuzati si de ce le-au fost inlaturate.
Pentru cine stie ce inseamna justitie, realizeaza ca un apel intr-o cauza cu 37 inculpati nu se poate judecat niciodata in doar patru termene, si alea pe repede inainte, in conditiile in care judecatorii au obligatia sa readministreze personal toate probele. Probe a caror administrare ceruta de aparare a fost refuzata de instanta. Acest aspect vorbeste de la sine despre calitatea actului de justitie marca Ionut Matei... cunoscut ca un apropiat al Sistemului.
Cert este ca in urma condamnarilor definitive, in cazul omului de afaceri Dragos Savulescu, rezident in Italia si domiciliat in Milano, s-a emis mandat european de arestare de catre Curtea de Apel Bucuresti, la data de 08.02.2019 pentru a fi prins si adus in tara sa execute pedeapsa aplicata.
Alegand sa nu fie distrus de sistemul juridiar roman, care l-a executat judiciar, Dragos Savulescu s-a predat de bunavoie autoritatilor italiene. A fost dus in fata Curtii de Apel din Napoli, unde in mai putin de o zi, analizandu-i-se situatia, magistratii italieni au decis ca acesta poate executa pedeapsa in tara lor. Prin sentinta din 15.09.2020, ramasa definitiva, Curtea de Apel din Napoli, pe baza acordurilor cadru ale statelor membre din Uniunea Europeana, a declarat inceputa procedura de executare a pedepsei, a aplicat un decret de gratiere a 3 ani din pedeapsa si a constatat ca Dragos Savulescu mai are de executat doar 2 ani si 6 luni de pedeapsa, insa in stare de libertate (intrucat in Italia nu se executa cu inchisoarea mai nicio pedeapsa sub 3 ani), urmand ca in scurt timp sa se decida ce forma alternativa de executare a pedepsei se va aplica (la locul de munca, munca in folosul comunitatii etc).
Dragos Savulescu a intrat astfel sub puterea legilor italiene, care au considerat ca acesta poate sta in libertate, fara niciun fel de restrictii.
Demonstratia mediatizata de forta din Insula Mykonos
De retinut, s-au comunicat autoritatilor romane masurile dispuse de justitia italiana si, in mod normal, Curtea de Apel Bucuresti ar fi trebuit sa anuleze in toamna lui 2020 mandatul european de arestare, cata vreme acesta a ramas fara efect ca urmare a preluarii executarii pedepsei de catre un alt stat membru UE.
Numai ca minune, in loc ca autoritatile romane sa respecte acordurile internationale, mandatul european de arestare nu a fost retras de catre Curtea de Apel Bucuresti, asa cum s-a procedat samavolnic in multe alte cazuri in care Sistemul a avut tinte prestabilite, cel mai revoltator caz fiind cel al omului de afaceri Alexander Adamescu (al carui tata a fost omorit in penitenciar) si care a fost tinut arestat vreme de peste 4 ani in Anglia pe baza unui mandat european de arestare, desi nici macar nu fusese trimis in judecata, iar legea romana interzice tinerea unui om in arest preventiv mai mult de 180 zile, daca nu se emite rechizitoriu in cauza.
Asa se face ca stiindu-se fara nicio restrictie, Dragos Savulescu, care este si rezident in insula Mykonos – Grecia, s-a deplasat impreuna cu sotia la resedinta sa, loc unde in data de 9 august 2021 a fost depistat de autoritati ca fiind dat in urmarire internationala si retinut cu mare tam-tam, si cu mediatizarea de rigoare in Romania, unde presa aservita Sistemului l-a prezentat ca pe o captura periculoasa, mai ceva ca Radu Mazare in Madagascar.
Autoritatile romane au demarat demersurile si au cerut extradarea lui Dragos Savulescu in Romania, pentru a fi incarcerat in penitenciar, fara sa ia in seama ca Italia a devenit statul care va aplica pedeapsa.
Asistat de un renumit avocat grec, Michail Dimitrakopoulos din Atena, omul de afaceri Dragos Savulescu a reusit sa dovedeasca la Curtea de Apel din Aigaio ca mandatul european de arestare emis de Romania si-a pierdut aplicabilitatea, precum si faptul ca daca s-ar mai considera valabil acest mandat ar insemna sa se ajunga la o dubla incriminare, adica un om sa ajunga sa ispaseasca pedeapsa de doua ori, in doua state membre UE.
Judecatorul CAB Adrian Pacurar a dezinformat Grecia: “Va aducem la cunostinta ca dl. Savulescu Emil Dragos nu a inceput executarea pedepsei aplicate pe teritoriul Romaniei”
Incredibil, dar adevarat, in cadrul procedurii de extradare declansate in Grecia, judecatorul delegat Adrian Pacurar (foto 2) de la Curtea de Apel din Bucuresti a trimis procurorului Curtii de Apel de resort din Grecia o adresa prin care a persistat in aplicarea mandatului european de arestare emis pe numele lui Savulescu pe motiv ca (vezi facsimil): “Va aducem la cunostinta pe aceasta cale ca dl. Savulescu Emil Dragos NU a inceput executarea pedepsei aplicate pe teritoriul Romaniei”.
Mai mult, judecatorul Adrian Pacurar a comunicat, in stil pur dambovitean: “Mentionam ca fata de solutia pronuntata de autoritatile judiciare italiene in cauza privindu-l pe Savulescu, autoritatile romane NU si-au dat acordul cu privire la preluarea executarii si schimbarea modalitatii de executare a pedepsei aplicate condamnatului Savulescu Emil Dragos de catre Italia, aspect comunicat expres Curtii de Apel din Napoli. In prezent mandatul european de arestare nr. 2 emis la data de 08.02.2019 de Curtea de Apl Bucuresti Sectia a II-a penala este valid”.
Cam ce credeti ca au facut magistratii eleni cu raspunsul judecatorului Adrian Pacurar, care in opinia noastra crede ca in alte state UE merge cu vrajeala cum merge pe la noi unde fiecare face ce vrea si nimeni nu raspunde, si unde se merge pana in panzele albe cu puscaria!?
Fabuloasa motivare din Grecia: autoritatile romane nu cunosc prevederile europene. Noi credem ca le incalca premeditat!
Atat procurorul, cat si judecatorii Curtii de Apel din Aigaio au respins cererea de extradare a lui Dragos Savulescu, aratand negru pe alb, intr-o maniera decenta, ca autoritatile romane bat campii cand pretind ca nu s-a inceput in Italia executarea pedepsei aplicata in Romania.
Iata pasajele relevante din Decizia Curtii de Apel din Aigaio nr. 3/2021 din 08.09.2021 pronuntata de chiar presedinta Curtii Anna Kalatzi si altii - (vezi facsimilele de mai jos):
“...prin urmare, in conformitate cu cele de mai sus, pedeapsa impusa persoanei cautate prin decizia cu nr. 148/2017 data de Curtea de Apel Bucuresti si care a fost recunoscuta prin decizia cu nr. 4/202 data de Curtea de Apel din Napoli, ce a devenit irevocabila, este conform dreptului italian in faza de executare in acest moment, conform art. 4 alin. 5 a deciziei 2020/584/DEY cu referinta la MAE (…) rezulta faptul ca pedeapsa pentru care s-a cerut extradarea in romania a persoanei cautate a fost aplicata prin decizia nr. 4/2020 data de Curtea de Apel din Napoli (care conform dreptului italian se considera o noua decizie de aplicare a pedepsei pentru faptele savarsite, echivalat cu condamnarea) si prin Ordinul dat de aceeasi instanta este deja in faza de executare in Italia, asa cum s-a mentionat mai sus si, prin urmare, exista un caz de interzicere a executarii mandatului de arestare european, prin aplicarea art. 11, pct. b si a art. 4 alin. 5 din Legea 3251/2004, in baza celor ce au fost depuse in motivatia juridica si din afirmatia autoritatilor romane se specifica faptul ca statul roman nu a dispus niciodata la admiterea sentintei date in Italia nu are niciun efect juridic, deoarece acordul statului emitent nu este o conditie prealabila pentru acceptarea pedepsei intr-un alt stat membru (…) Din acelasi motiv, autoritatile romane sustin in continuare ca ordinea juridica romana nu este multumita de modul in care este evaluata sentinta in Italia, deoarece aceasta nu este o conditie prealabila pentru executarea pedepsei de catre statul membru, ci de catre statul de executare. Executarea pedepsei este aplicata pe baza legislatiei sale interne. La urma urmei, sentinta este considerata suspendata, astfel ca afirmatia autoritatilor romane ca procesul nu a inceput la cererea persoanei solicitate pentru masuri alternative, se bazeaza pe o premisa eronata... DIN ACESTE MOTIVE: DECIDE neexecutarea mandatului european de arestare din dosarul nr. 2 din data de 08.02.2019 emis de Curtea de Apel Bucuresti....ELIMINA conditia prin care se interzice parasirea tarii si a insulei Mykonos dispusa in baza nr. 1/11,08.2021, prin ordinul dat de Curtea de Apel Aigaio...”
(va urma)
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Dan 11 October 2021 20:51 +37
# Michael S. 11 October 2021 21:04 +44
# DOREL 11 October 2021 21:14 +38
# DOREL 11 October 2021 21:37 +17
# Gabriel 11 October 2021 23:27 +23
# maxtor 12 October 2021 00:51 -1
# maxtor 12 October 2021 00:55 0
# santinela 12 October 2021 07:15 +26
# DOREL 12 October 2021 19:02 +3
# Gilu 13 October 2021 07:57 +15