LEFURI NESATISFACATOARE LA JUDECATORII – Magistratii de la JS3 au intrat in greva de avertisment pentru ca vor indemnizatii mai apropiate de cele ale colegilor de la tribunale. Activitatea JS3 va fi suspendata pe durata nedeterminata, intre orele 10 si 12. Purtatorul de cuvant al JS3, Denisa Lazar: “Diferenta de salarizare, care poate ajunge la 20.000 de lei, e nejustificata dat fiind ca toti judecatorii, indiferent de grad, au aceleasi obligatii, incompatibilitati si interdictii” (Documente)
Judecatorii din cadrul Judecatoriei Sectorului 3 au protestat marti, 6 iunie 2017, cu greva de avertisment, impotriva noii grile de salarizare, suspendand sedintele de judecata intre orele 10.00 si 12.00. Ca urmare a deciziei adoptate cu unanimitate de voturi de Adunarea Generala a judecatorilor JS3 la 31 mai 2017, activitatea instantelor JS3 va fi suspendata pe o durata nedeterminata in acest interval orar, incepand de marti, 6 iunie 2017, pana la o clarificare a situatiei. Purtatorul de cuvant al JS3, Denisa Lazar, a precizat, pentru Lumeajustitiei.ro, ca nemultumirile judecatorilor vizeaza indemnizatia, dar si coeficientii de salarizare a magistratilor de la judecatorii in forma propusa si asumata de Consiliul Superior al Magistraturii.
Astfel, a exemplificat Denisa Lazar, diferenta dintre indemnizatia unui judecator cu grad de judecatorie si un magistrat cu grad de tribunal, curte de apel sau de ICCJ, poate ajunge, in anumite situatii, la 20.000 de lei. Purtatorul de cuvant al JS3 a mai adaugat ca diferenta aceasta de salarizare este nejustificata, “tinand cont de faptul ca si judecatorii cu grad de judecatorie au aceleasi obligatii, aceleasi incompatibilitati si aceleasi interdictii ca si ceilalti judecatori cu grad de tribunal, curte de apel si ICCJ”. In plus, mai spune Denisa Lazar, volumul de munca al judecatorilor cu grad de tribunal este, de multe ori, mai mare decat cel al colegilor de la instante superioare: “Din verificarile efectuate a rezultat ca peste 70% din numarul dosarelor inregistrate pe rolul instantelor judecatoresti este procesat de judecatorii de la judecatorii, iar multe dintre aceste dosare raman definitive prn neexercitarea cailor de atac prevazute de lege”.
In acelasi timp, Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat intr-un comunicat dat publicitatii marti, 6 iunie 2017, ca a luat act de nemultumirile judecatorilor de la JS3 si ca a transmis inca din 26 mai 2017 Comisiei pentru munca si protectie sociala, precum si Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, ambele din cadrul Camerei Deputatilor, o serie de propuneri de amendamente formulate pe marginea Legii – cadru privind salarizarea personalului platit din fondurile publice, urmare a dezbaterilor si analizelor ce au avut loc in cadrul sedintei Comisiei nr.1 din cadrul CSM. Reprezentantii CSM mai precizeaza, in comunicat, ca forul superior al magistraturii a transmis Camerei Deputatilor si propunerea de amendament solicitata de adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor de la nivelul mai multor instante si parchete din tara.
Iata declaratia acordata pentru Lumeajustitiei.ro de purtatorul de cuvant al Judecatoriei Sectorului 3, Denisa Florina Lazar:
”Noi apreciem ca aceasta diferenta de salarizare intre un judecator cu grad de judecatorie si un judecator cu grad de tribunal, curte de apel si ICCJ este disproportionata, ajungandu-se la diferente de peste 20.000 de lei in anumite situatii. Diferenta aceasta de salarizare este nejustificata tinand cont de faptul ca si judecatorii cu grad de judecatorie au aceleasi obligatii, aceleasi incompatibilitati si aceleasi interdictii ca si ceilalti judecatori cu grad de tribunal, curte sde apel si ICCJ. In plus, din verificarile efectuate a rezultat ca peste 70% din numarul dosarelor inregistrate pe rolul instantelor judecatoresti este procesat de judecatorii de la judecatorii, iar multe dintre aceste dosare raman definitive prn neexercitarea cailor de atac prevazute de lege la judecatorii. Tin sa mentionez ca judecatorii din cadrul Judecatoriei Sectrului 3 nu doresc eliminarea indemnizatiei si a coeficientilor de salarizare atribuiti celorlalti judecatori cu grade mai mari, ci doresc doar cresterea indemnizatiei si a coeficientilor judecatorilor din judecatorii in raport de responsabilitatea si de vechimea in munca a fiecarui magistrat potrivit grilei cu care Adunarea generala a judecatorilor Judecatoriei Sectorului 3 a fost de acord in sedinta din data de 31 mai 2017.
Suntem de acord ca trebuie sa existe o diferenta de salarizare intre judecatorii cu grad de judecatorie si cei cu grad de tribunale, curti de apel si ICCJ, insa aceasta diferenta intre indemnizatii este extrem de ridicata, ceea ce contravine recomandarilor din Raportul Comisiei Europene pentru eficienta justitiei”.
Iata Comunicatul de presa privind pozitia CSM asupra proiectului Legii - cadru privind salarizarea personalului platit din fondurile publice:
”Avand in vedere forma de protest initiata de judecatorii de la Judecatoria sectorului 3 din Bucuresti, constand in suspendarea activitații instanței timp de doua ore pe zi, in intervalul orar 10,00 — 12,00, incepand cu data de 06.06.2017, pe perioada nedeterminata, ca urmare a nemultumirilor exprimate pe marginea diferentelor ce exista intre indemnizația și coeficienții de salarizare alocați judecatorilor de la judecatorii, in comparatie cu cele ale judecatorilor de la instantele ierarhic superioare, diferente ce rezulta din analiza formei actului normativ propusa spre adoptare si pretins asumata de Consiliul Superior al Magistraturii,
Aducem la cunostinta opiniei publice ca, prin adresa nr.9327/2017 din 26 mai 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis Comisiei pentru munca si protectie sociala precum si Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, ambele din cadrul Camerei Deputatilor, o serie de propuneri de amendamente formulate pe marginea Legii – cadru privind salarizarea personalului platit din fondurile publice, urmare a dezbaterilor si analizelor ce au avut loc in cadrul sedintei Comisiei nr.1 din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
Totodata, prin adresa completatoare nr. 9327/2017 din 31 mai 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis Camerei Deputatilor si propunerea de amendament solicitata de adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor de la nivelul mai multor instante si parchete din tara, in considerarea faptului ca puterea decizionala apartine acestei camere a Parlamentului, care va avea posibilitatea sa analizeze si sa aprecieze inclusiv asupra argumentelor ce sustin acest amendament complementar.
De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii subliniaza ca dialogul si argumentele sunt principalele instrumente ce trebuie folosite in cadrul raporturilor dintre puteri, sens in care, in cursul zilei de maine, va fi facuta publica o pozitie oficiala cu privire la forma de protest adoptata de magistratii-judecatori din cadrul Judecatoriei sectorului 3 Bucuresti, dupa o prealabila analiza a situatiei si discutii cu conducerea instantei”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# tupeu si infractiune
6 June 2017 18:39
0
# RUSINE PSD
6 June 2017 18:57
+1
# 7000 de Euro pe luna????
6 June 2017 18:59
+1
# Ciocoii sunt printre noi
6 June 2017 19:08
+2
# DODI
6 June 2017 19:55
+2
# Cetateanul turmentat
6 June 2017 20:27
+2
# Micsorate salariile la max 1000euro/luna
6 June 2017 20:43
+1
# ??????
7 June 2017 10:29
0