17 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LEGE NOUA PENTRU GREFIERI – Ministerul Justitiei a finalizat proiectul noului statut al grefierilor: „Reglementarile permit validarea si recunoasterea importantei profesionale a grefierilor si a altor categorii de personal cu functii de specialitate din instante, parchete si INEC, atributiile si responsabilitatile profesionale sporite impunand modificari pe linie de recrutare si gestionare a carierei, infiintare de noi functii, corelare drepturi si obligatii” (Proiectul si expunerea de motive)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

22 November 2022 15:08
Vizualizari: 8884

Ministerul Justitiei – condus de Catalin Predoiu (foto) – a anuntat marti, 22 noiembrie 2022, ca a finalizat proiectul noii Legi privind statutul grefierilor si al altor categorii de personal care ocupa functii de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti, al parchetelor de pe langa acestea si al Institutului National de Expertize Criminalistice (INEC).Este vorba despre actul normativ menit sa inlocuiasca actuala Lege nr. 567/2004.


Proiectul se concentreaza pe cinci directii:


- reorganizarea si sporirea rolului personalului din instante si parchete;

- clarificarea modului de recrutare si gestionare a carierei pentru grefieri si celelalte categorii de personal;

- armonizarea legislatiei cu deciziile CCR;

- preluarea din actuala Lege 567/2004 a prevederilor legate de personalul de specialitate criminalistica;

- interventii punctuale pe aspectele care pana acum au creat probleme in aplicarea legii.

Urmeaza ca proiectul sa primeasca avizele de la celelalte ministere, apoi sa fie adoptat in sedinta de Guvern, pentru ca la final sa fie trimis in Parlament, pentru vot.


Iata comunicatul Ministerului Justitiei:


Ministerul Justitiei a finalizat proiectul de Lege privind statutul grefierilor si al altor categorii de personal


In acord cu obiectivele Programului de guvernare in domeniul Justitiei, Ministerul Justitiei a finalizat proiectul de Lege privind statutul grefierilor si al altor categorii de personal care ocupa functii de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti, al parchetelor de pe langa acestea si al Institutului National de Expertize Criminalistice (INEC), intervenind legislativ asupra unor dispozitii esentiale functionarii actului de Justitie:

1. Reorganizarea personalului care functioneaza in cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor, sporirea rolului acestei categorii de personal;

2. Clarificarea modului de recrutare si gestionare a carierei acestei categorii profesionale;

3. Implementarea la nivel legislativ a deciziilor obligatorii ale Curtii Constitutionale, inclusiv a considerentelor acestora;

4. Preluarea, intr-o forma actualizata si imbunatatita, din Legea nr. 567/2004 (care constituie in prezent reglementarea-cadru ce urmeaza a fi abrogata prin prezentul proiect), a dispozitiilor referitoare la statutul personalului de specialitate criminalistica si al personalului care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica din cadrul INEC si al laboratoarelor interjudetene;

5. Interventii cu caracter de noutate, punctuale, pe anumite aspecte care genereaza disfunctionalitati constatate in aplicarea legislatiei in vigoare.

Noile reglementari permit validarea si recunoasterea importantei profesionale a grefierilor si a altor categorii de personal care ocupa functii de specialitate in cadrul instantelor judecatoresti, al parchetelor de pe langa acestea si al INEC, atributiile si responsabilitatile profesionale sporite impunand modificari pe linie de recrutare si gestionare a carierei, infiintare de noi functii, corelare drepturi si obligatii.

Forma consolidata a proiectului de act normativ, rezultata in urma dezbaterilor si consultarilor publice si interinstitutionale, are in vedere realizarea unui act de Justitie intr-un termen rezonabil si de calitate, inclusiv prin raportare la standardele Uniunii Europene, si asigura individualizarea activitatii unor categorii de personal fara de care serviciul public al Justitiei, destinat interesului superior al cetateanului, nu se poate realiza.

Ministerul Justitiei va transmite Proiectul de lege pe circuitul de avizare interministeriala.

Ministerul Justitiei a incheiat astfel elaborarea tuturor proiectelor majore din cadrul Programului de guvernare alocat domeniului Justitie, respectiv proiectele de legi privind: desfiintarea SIIJ (adoptat ca Legea nr. 49/ 2022), statutul judecatorilor si procurorilor (adoptat ca Legea nr. 303/2022), organizarea judiciara (Legea nr. 304/2022), statutul CSM (Legea nr. 305/2022), extinderea competentelor ANABI (Legea nr. 230/2022), protectia avertizorilor in interes public (adoptata de Senat), modificarea Codului penal si a Codului de Procedura penala (incheiata avizarea interministeriala), statutul personalului de probatiune (in avizare interministeriala), statututul grefierilor si al altor categorii de personal (in avizare interministeriala), precum si Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar 2022-2025 si Strategia Nationala Anticoruptie 2021-2025”.


* Cititi aici proiectul de lege, insotit de anexe

* Cititi aici expunerea de motive

Comentarii

# maxtor date 22 November 2022 16:54 +18

oricum prin spitale asistentele tzipa la medici.....le uram judecatorilor "putere de munca!", vor tipa la ei si politistii si arhivarii si registratorii si,de ce nu,femeile de servicii.....

# Petentul 2022 date 22 November 2022 19:23 +148

Asta da lege! I-au speriat pe magistrati cu varsta de pensionare, care au simțit pericolul au ieșit repede la pensie. Au ramas cei care nu aveau vechimea necesara si noi intrati. Pentru cei ramasi ministerul le da o mana de ajutor, asa ca inventeaza o nou functie in sistem, cea de GREFIER JUDICIAR. Art 207 din noua lege spune intr-o forma academica ca gref judiciar, "intocmeşte un sumar al situației de fapt..", "identifică problemele de drept incidente în cauză...", "verifică cadrul procesual...", indrumă activitatea grefierului de ședință. Etc In concluzie s-a inventat o noua functie sa faca treaba judecatorului si un nou sef pt grefierul de sedinta. Eu ca justitiabil vreau ca solutia data de judecator sa fie argumentata de acesta nu sa vina un grefier judiciar care sa faca un sumar al situatiei de fapt si o identificare a prob de dr in cauza. Codul de procedura spune clar cine motiveaza si cum o face. Este trist, calitatea actului va fi afectata.

# V date 23 November 2022 08:08 0

Știați că Ministerul Justiției nu are legătură cu justiția ? Lucrezi 30 ani in sistem, iar la pensie , perioada lucrata in minister nu este luată în calcul că vechime in specialitate. Zice că n este instanta ?!? Dar Parchetul General este sub incidenta Ministerului justiției . Deci MJ , cu ce se ocupa ? Este RADET ? Poate face cumva și avem căldură !

# Liana date 23 November 2022 08:56 +22

@Petentul 2022, Predoiu legifereaza ceea ce deja se intampla in marea majoritate a cazurilor, adica grefierul "intocmeşte un sumar al situației de fapt...", "identifică problemele de drept incidente în cauză...", "verifică cadrul procesual..."

# V date 23 November 2022 09:44 0

Știați că MJ nu se ocupa cu justiția ? Daca ai lucrat in MJ și în PICCJ , atunci când ieși la pensie , anii lucrați în MJ nu sunt echivalați cu cei din parchet. Se spune că MJ nu este instanta. Dar, parchetul general este sub incidenta MJ. Deci, daca ai fost funcționar public în MJ și apoi grefier in parchet cu o vechime in sistem de 30 de ani, nu beneficiezi de pensie de serviciu. Atunci , MJ ce este, cu ce se ocupa? Este RADET ? Atunci, macar sa ne dea căldură, sa nu mai înghețăm in case .

# ioan bucsa date 23 November 2022 11:40 0

şoferul de la instanţă are 35 zile concediu odihnă pe an !!! trai neneacă pe vătrai.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva