LEGE PENTRU AVOCATII CONDAMNATI – Parlamentul a modificat Legea avocaturii 51/1995, precizand ca o persoana nu mai e demna sa fie avocat daca e condamnata pentru comiterea cu intentie a unei fapte pedepsibile cu cel putin 1 an inchisoare. Pana acum, legea viza doar infractiuni intentionate „de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei”. In 2017, CCR a declarat neconstitutionala aceasta sintagma din art. 14 lit. a al legii, apoi in 2022 a desfiintat intreaga litera a
Parlamentul s-a pus in miscare dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a desfiintat un pasaj din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Totusi, a fost nevoie sa treaca cinci ani pentru modificarea actului normativ.
Marti, 27 septembrie 2022, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a votat modificarea art. 14 lit. a din Legea avocaturii, in sensul de a clarifica situatiile in care o persoana nu mai este nedemna de a fi avocat. Este vorba mai precis despre cei condamnati pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni pedepsibile cu cel putin 1 an de inchisoare. Altfel spus: poate ramane avocat orice persoana condamnata pentru infractiuni minore, a caror limita inferioara de pedeapsa sunt doar cateva luni de inchisoare sau chiar o simpla amenda penala. De exemplu: amenintarea, furtul si insusirea unui bun gasit, lovirea sau alte violente, incaierarea, distrugerea (inclusiv cea din culpa), avortul in conditiile art. 201 alin. 1 Cod penal, lasarea fara ajutor, impiedicarea ajutorului, hartuirea (inclusiv cea sexuala), exploatarea cersetoriei, folosirea prostitutiei infantile, racolarea minorilor in scopuri sexuale, violarea domiciliului, a sediului profesional sau a vietii private etc.
Proiectul a fost initiat de catre 44 de deputati si senatori, aproape toti de la PSD si PNL – inclusiv senatorii PSD Robert Cazanciuc (foto stanga) si Titus Corlatean (foto dreapta) –, plus USR-ista Oana-Marciana Ozmen si fostul PNL-ist Constantin Sovaiala, plecat din partid odata cu fostul presedinte Ludovic Orban (vezi facsimil 1). In Senat, la 1 septembrie 2022, initiativa de act normativ a primit 84 de voturi „pentru”, unul singur „impotriva” (al senatoarei Diana Iovanovici-Sosoaca) si 22 de abtineri (18 de la AUR, 3 fosti USR-isti plecati in REPER-ul lui Dacian Ciolos si un fost PNL-ist plecat in Forta Dreptei a lui Orban). In Camera Deputatilor, la 27 septembrie 2022, au fost exprimate 179 de voturi „pro”, 49 „contra” si 28 de abtineri.
Acum, urmatorul pas este ca presedintele Klaus Iohannis sa promulge actul normativ.
Iata cum arata art. 14 lit. a din Legea 51/1995 in forma iesita din Parlament:
„Este nedemn de a fi avocat: a) cel condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva la o pedeapsa privativa de libertate pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de cel putin 1 an, cu exceptia situatiei in care, pana la data verificarii starii de nedemnitate, a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei”.
La fel ca la prescriptie: nici Parlamentul, nici Guvernul n-au miscat un deget
Ne referim la doua decizii in oglinda cu cele de la art. 155 alin. 1 Cod penal privind prescriptia (ba chiar anticipandu-le): initial, Curtea a desfiintat doar o sintagma, apoi, vazand inertia Parlamentului si a Guvernului, CCR a declarat neconstitutional intregul pasaj care continea acea sintagma.
Totul a inceput acum cinci ani, cand, prin Decizia nr. 225/2017, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala sintagma „de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei” din art. 14 lit. a al Legii 51/1995: „Este nedemn de a fi avocat: a) cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei”. Argumentatia Curtii este usor de intuit: caracterul prea vag al formulei de mai sus creeaza haos in aplicarea legii.
Din aprilie 2017 pana in aprilie 2022 (intre cele doua decizii ale CCR), nici Parlamentul, nici Guvernul nu a initiat vreun proiect de modificare a art. 14 lit. a din Legea avocaturii. Pe cale de consecinta, instanta de contencios constitutional a considerat ca lucrurile s-au agravat si a declarat neconstitutionala intreaga litera a) de mai sus. Repetam: la fel avea sa se intample in aprilie 2018 si mai 2022 cu art. 155 alin. 1 CP privind prescriptia.
* Cititi aici expunerea de motive
sursa foto: Mondonews.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Botomei Vasile,doctor in drept 0744191717 1 October 2022 15:31 -89