21 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LEGEA AVOCATURII, ERODATA TOT MAI MULT – CCR a desfiintat intreaga litera a) a art. 14 din Legea 51/1995: „Este nedemn de a fi avocat cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei”. Decizia se bazeaza pe alta din 2017, prin care CCR a declarat neconstitutionala sintagma „de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei”. Parlamentul a dormit in toti cei 5 ani

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

29 April 2022 13:16
Vizualizari: 6748

Inertia Parlamentului risca sa creeze haos in lumea avocatilor. Timp de cinci ani, Legislativul nu a fost in stare sa puna in acord o prevedere din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat cu o decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei. Iar acum CCR – condusa de judecatorul Valer Dorneanu (foto) – a pronuntat o decizie mai dura, bazata pe cea din 2017.Joi, 28 aprilie 2022, instanta de contencios constitutional a declarat neconstitutionala intreaga litera a) din articolul 14 al Legii 51/1995, care prevede ca „este nedemn de a fi avocat cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei”. Dupa cum insasi CCR a explicat in comunicat, decizia de acum se bazeaza pe Decizia nr. 225/2017, prin care Curtea a declarat neconstitutionala doar sintagma „de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei”. Repetam: niciodata in intervalul 2017-2022 nu a existat vreun proiect de lege care sa propuna modificarea art. 14 din Legea avocaturii (vezi facsimile).

 Iata comunicatul Curtii Constitutionale a Romaniei:


In sedinta din data de 28 aprilie 2022, (...) Curtea Constitutionala, in cadrul controlului legilor posterior promulgarii, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sunt neconstitutionale prevederile art.14 lit.a) din Legea nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat si, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.26 lit.d) din acelasi act normativ sunt constitutionale in raport de criticile formulate.

Textul declarat ca neconstitutional are urmatorul cuprins: „Art.14. – Este nedemn de a fi avocat: a) cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei”.

Curtea Constitutionala a retinut ca sintagma „de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei” a fost constatata ca neconstitutionala prin Decizia nr.225 din 4 aprilie 2017.

Deciziile sunt definitive si general obligatorii.

Argumentele retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Curtea Constitutionala vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

Comentarii

# Parlamentul este ~al serviciilor ... date 29 April 2022 17:56 +228

USR = nazisitii globalizarii , PSD=gunoaie SRI , UDMR=adunatura de huni nu-i partid, PNL= zeama spalaturilor lui Petrov + alte deseuri SIE

# maxtor date 29 April 2022 19:11 -1

si luju stie ce inseamna asta: "a nu se introduce in niciun dosar".....https://alephnews.ro/guvern/ion-cristoiu-elenei-lupescu-i-s-a-confiscat-averea-pentru-c-a-stricat-casa-reginei-elena/

# FOST JUDECATOR date 29 April 2022 19:23 +200

ȘI ART 14 LIT B DIN LEGEA AVOCATURII E LA FEL, NEDEMNITATE PE TEMEI DISCIPLINAR, DAR MAI GREA DECAT LA CONDAMNAREA IN PENAL, SANCTIUNEA DISCIPLINARA NU CONTEAZA DACA ARE LEGATURA SAU NU CU AVOCATURA, ESTI NEDEMN. IAR PENTRU CA IN LEGEA MAGISTRATURII NU RADIAZA SANCTIUNEA DISCIPLINARA PENTRU CA NU PREVEDE TERMEN IN ACEST SENS ESTI NEDEMN PERPETUU, IAR AVOCATUL REABILITAT PENAL REDEVINE AVOCAT.LEGEA MIZERABILA.ESCROCII DE AVOCATI PARLAMENTARI NU VOR SA MODIFICE LEGEA.

# maxtor date 30 April 2022 13:14 -1

da' cu ciomu cum a fost?(o concesie: un semn pe roba de apucat,sa stie lumea cu cine are de a face....)

# art.14 legea 51/1995 nedemnitate avocati date 24 November 2022 14:52 0

ESTE O VARIANTA MAI REA DECAT CEA ANTERIOARA As da un exemplu: O persoana este condamnata cu inchisoarea si nu se incadreaza in conditia a treia privind ce infractiuni atrag nedemnitatea De exemplu este condamnat pt viol la 2 ani inchisoare,fie si cu executare in penitenciar. Conform formei actuale ar putea sa fie avocat chiar daca se afla in inchisoare pt ca violul nu este prevazut ca infractiune pt a atrage nedemnitatea Este absurd! DE CE? 1.Nu se prevede nimic de infracțiunile prevăzute în legi speciale. Sunt peste 700 ca si numar Vezi Infracţiunile prevăzute în: Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri Infracţiunile prevăzute în Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie Infracţiunile prevăzute în Legea nr. 656/2002 privind prevenirea şi sancţionarea spălării banilor Infracţiunile prevăzute în Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva