26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LEGEA EXECUTORILOR, PE MASA GUVERNULUI – Executivul discuta proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 188/2000 privind executorii judecatoresti. Lansat in dezbatere publica de Ministerul Justitiei in septembrie 2022, proiectul de lege prevede infiintarea Institutului National de Pregatire si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti (Proiectul si Expunerea de Motive)

Scris de: G.T. | pdf | print

8 February 2023 11:04
Vizualizari: 2715

Legea executorilor judecatoresti a ajuns pe masa Guvernului Romaniei. Executivul condus de premierul Nicolae Ciuca (foto) va discuta in sedinta de miercuri, 8 februarie 2023, modificarile la Legea executorilor.


 

Mai exact, pe ordinea de zi a sedintei de guvern figureaza proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti. Lansat in dezbatere publica de Ministerul Justitiei in septembrie 2022, proiectul de lege prevede infiintarea unui institut de pregatire si perfectionare, la fel ca in cazul avocatilor si notarilor. Concret, este vorba despre Institutul National de Pregatire si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti (INPPEJ). Acesta va asigura perfectionarea activitatii de executare silita, pregatirea profesionala initiala si, dupa caz, continua a executorilor judecatoresti si a executorilor stagiari, a altor specialisti, a personalului de specialitate al birourilor executorilor judecatoresti, al Camerelor si al Uniunii. De asemenea, INPPEJ va avea dreptul de a elibera diplome sau certificate de absolvire recunoscute de institutiile publice si private abilitate.

Nu in ultimul rand, Institutul va organiza, la solicitarea Biroului executiv al Consiliului Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, concursul sau examenul de dobandire a calitatii de executor judecatoresc stagiar, examenul de definitivat, concursul sau examenul de admitere in profesia de executor judecatoresc pentru persoanele care au cel putin 6 ani vechime in functii de specialitate juridica, concursul sau examenul de schimbare a sediului executorilor judecatoresti.


Iata prevederile din proiectul de lege privind Institutul National de Pregatire si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti:


„Art. 35 - (1) In cadrul Uniunii se infiinteaza, se organizeaza si functioneaza Institutul National de Pregatire si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti, denumit in continuare INPPEJ, ca entitate de interes public, cu personalitate juridica, in conditiile stabilite prin prezenta lege si prin regulamentul propriu, aprobat prin hotarare a Consiliului Uniunii.

(...)

„Art. 35/1 - (1) INPPEJ asigura perfectionarea activitatii de executare silita, pregatirea profesionala initiala si, dupa caz, continua a executorilor judecatoresti si a executorilor judecatoresti stagiari, a altor specialisti, a personalului de specialitate al birourilor executorilor judecatoresti, al Camerelor si al Uniunii, avand dreptul de a elibera diplome sau certificate de absolvire recunoscute de institutiile publice si private abilitate.

(2) INPPEJ are sediul in municipiul Bucuresti, are stampila care cuprinde denumirea sa si stema Romaniei si sigla proprie. INPPEJ se infiinteaza, se organizeaza si functioneaza in baza prezentei legi, fara indeplinirea altor formalitati.

(3) Statutul INPPEJ, regulamentul de organizare si functionare a acestuia, precum si modalitatile de formare profesionala initiala sau, dupa caz, continua a executorilor judecatoresti si a executorilor judecatoresti stagiari, a personalului de specialitate al birourilor executorilor judecatoresti, al Camerelor si al Uniunii se aproba prin hotarare a Consiliului Uniunii.

(4) INPPEJ organizeaza, la solicitarea Consiliului Uniunii, concursul sau examenul de dobandire a calitatii de executor judecatoresc stagiar, examenul de definitivat, concursul sau examenul de admitere in profesia de executor judecatoresc pentru persoanele care au cel putin 6 ani vechime in functii de specialitate juridica, concursul sau examenul de schimbare a sediului executorilor judecatoresti, in conditiile legii si ale regulamentului de organizare si desfasurare a acestora, aprobat prin ordin al ministrului justitiei, la propunerea Consiliului Uniunii.

(5) Organele de conducere ale INPPEJ sunt:

a) Consiliul director;

b) Presedintele;

c) Vicepresedintele.

(6) Consiliul director este ales de Consiliul Uniunii, potrivit regulamentului de alegeri.

(7) Presedintele si vicepresedintele sunt alesi de catre Consiliul Uniunii, potrivit regulamentului de alegeri.

(8) In cadrul INPPEJ functioneaza Consiliul stiintific, ca organ cu atributii in procesul de formare initiala si pregatire profesionala continua.

(9) Consiliul stiintific este numit de catre Consiliul Uniunii, la propunerea presedintelui INPPEJ.

(10) Mandatul organelor de conducere ale INPPEJ are o durata de 4 ani si incepe la data de 1 ianuarie a anului calendaristic urmator celui in care s-au organizat alegerile.

(11) Demisia din organele de conducere ale INPPEJ se inregistreaza in registrul de corespondenta al INPPEJ si produce efecte dupa implinirea unui termen de 15 zile de la data inregistrarii”.


* Cititi aici proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 188/2000 privind executorii judecatoresti

* Cititi aici expunerea de motive a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii 188/2000 privind executorii judecatoresti

Comentarii

# maxtor date 8 February 2023 12:56 +1

a ajuns pe masa Guvernului-draftu o sa iasa cu sos,cu mustar, poate si cu ruj- ce mai face col. gheorghitza?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva