21 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Legea lustratiei decapiteaza Inalta Curte - Presedintele ICCJ, judecatoarea Livia Stanciu, obligata sa plece de la conducerea instantei supreme daca Legea Lustratiei intra in vigoare!

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

4 March 2012 12:54
Vizualizari: 13242

 

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Livia Stanciu (foto) va fi obligata sa isi paraseasca functia in care a fost numita, in 90 de zile, odata cu intrarea in vigoare a Legii Lustratiei. Livia Stanciu a fost inainte de 1989, conform CV-ului publicat pe site-ul instantei supreme, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati, ceea ce echivaleaza, in acceptiunea Legii Lustratiei, cu apartenenta la “structurile de putere si aparatul represiv al regimului comunist”. Conform Legii Lustratiei, cei care au ocupat inainte de 1989 functia de procuror nu pot, timp de cinci ani de la intrarea in vigoare a Legii Lustratiei, sa ocupe functia de presedinte ori vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Cei care ocupa o astfel de functie in momentul intrarii in vigoare a Legii Lustratiei inceteaza exercitarea acesteia la 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii.


Conform Legii Lustratiei, in calitatea sa de procuror, Livia Stanciu a facut parte din “aparatul represiv al regimului comunist”

Potrivit articolului 1 al Legii Lustratiei, asa cum a trecut aceasta de Camera Deputatilor, camera decizionala ”(…) au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist, incalcand prin atributiile de serviciu pe care le-au exercitat, asa cum rezulta din Nomenclatorul de functii al partidului comunist, drepturile omului, Constitutia din 1965 sau legile in vigoare la acea data sau conventiile si tratatele internationale semnate si ratificate de Romania in acea perioada(…): g) persoana care a exercitat functia de presedinte sau presedinte al unei sectii a Tribunalului Suprem, de procuror, procuror general sau procuror general adjunct in cadrul unitatilor de procuratura, precum si persoana care a indeplinit functia de secretar de partid in oricare dintre instantele judecatoresti”.

In 90 de zile de la intrarea in vigoare a Legii Lustratiei, presedintele instantei supreme va trebui sa isi paraseasca functia

Articolul 2 din legea mai sus mentionata arata ca persoana care a fost procuror inainte de 1989 nu poate, timp de cinci ani, sa fie numita in functia de presedinte ori vicepresedinte al instantei supreme si, conform ultimului articol din lege, daca ocupa aceasta functie in momentul intrarii in vigoare a Legii, este obligata sa plece. Persoana care se afla in vreuna dintre situatiile prevazute la art. 1 (n.n. - adica persoana care a ocupat si functia de procuror) nu poate fi numita pe o perioada de 5 ani consecutivi de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pentru urmatoarele demnitati si functii publice: h) presedinte sau vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurori generali, prim – adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurori generali adjuncti, procuror sef si procuror sef adjunct ai Directiei Nationale Anticoruptie, prim – procurori”. Conform articolului 6 al acestei legi, “exercitarea functiei pentru persoana numita aflata in una dintre situatiile prevazute de prezenta lege inceteaza la 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi”.

* Cititi aici Legea Lustratiei, asa cum a trecut de Camera Deputatilor

* Cititi aici CV-ul judecatoarei Livia Stanciu, presedinte al ICCJ, in care apare ca a fost procuror in perioada comunista

Comentarii

# lustratele date 4 March 2012 13:40 +1

lista e deschisa, langa Macovica mai incap multi. sa vedem viitorul lustratiei macar cu ce a ramas ca-n rest au cam scapat securistii din sistem

# DOREL date 4 March 2012 23:44 -1

Pana la urma, cum e ? E bine sau e rau ca o lustreza pe stimabila prezidenta ?! O fi mai bine fara LD Stanciu decat cu LD Stanciu ? Da' intrebarea adevarata nu ar trebui sa fie: intr-o lume (ma rog. intr-o tara) normala, ce-ar trebui sa pateasca una ca LD Stanciu care a calcat procedura in picioare ca sa-l condmane pe Gutau si asa sa-si plateasca postul de presedinte ? Si, b): da, nu cumva o fi mana lu' Gutau, ca nu de pomana a trecut el la UNPR ?! Sau o fi (iar) mana cui stim noi ??

# Ex-judecator CSJ date 4 March 2012 16:01 +14

Sa nu fie numai lustrata, ci sa fie "lustrata"din sistem.Este autoarea condamnarii lui Gutau fara probe si a patentat aceasta practica in sanul ICCJ.Asistam si datorita ei la o criza criminala cu care se confrunta una din puterile statului,criza de judecatori in adevaratul sens.Plecarea din sistem a unor judecatori experimentati si cunoscatori de carte (H.Iancu,N.Jidovu,T.Gherasim...) scarbiti de derapajul actului de justitie si subordonarea acestuia grupurilor de influenta politico-infractionale a dus la functionarea din plin a sistemului recomandarilor si al sugestiilor venite din partea a diverse persoane cu functii, ingerinte de care, se tine cont in majoritatea cazurilor. Si se dicteaza, indirect,pe diverse canale de catre diversi politruci-juridici (Morar, Aida Popa, L.Stanciu...) ca ar fi bine ca in cutare dosar sa dai o anumita solutie, se fac compromisuri inimaginabile in aplicarea legii.Importanta strategica a unor dosare a subjugat actul de justitie.

# Ex-judecator CSJ date 4 March 2012 16:10 +14

Ce este mai grav in comportamentul unor judecatori (I.Matei, I.Dragomir, A.Popa, L.Stanciu), care exceleaza in gafe in sentintele pronuntate, este faptul ca ei cred ca erorile lor judiciare constituie izvor de drept sau, si mai grav, reprezinta o aplicare justa a legii.A lasa painea si cutitul in mainile unor judecatori care nu au capacitatea de a face distinctie intre bine si rau si care sunt depasiti de puterea cu care au fost investiti, este o greseala nu numai a factorilor de conducere ai instantelor, ci, mai mult, a profesorilor care i-au pregatit pe acei magistrati si a celor care i-au promovat.Fara exagerari si cu profund regret trebue sa va marturisesc ca in proportie de 80% dintre judecatorii ramasi in sistem sunt incompetenti sau corupti (coruptie inseamna si faptul ca pronunta sentinte, decizii sau hotarari la presiunea sau recomandarea altcuiva).Asa ca ar trebui "lustrati"multi judecatori si ceea ce fac ei acum tot un soi de politie politica si activism politic se cheama

# punctul 8 date 4 March 2012 16:37 +6

Este prea lung termenul de 90 de zile. Ar fi trebuit ca in 30 de zile sa plece. Acesta ar fi un termen rezonabil.

# doru date 4 March 2012 22:10 +6

stati linistiti, legea va fi declarata neconstitutionala.

# eu date 5 March 2012 01:35 +4

Sunteti siguri ca va doriti sa fie cineva lustrat? Legea asta este stupida prin momentul aparitiei ei. Am fost unul din adeptii punctului 8 (daca mai stie cineva dintre voi ce e aia), dar dupa 20 de ani e absurd. Si cum il lustram pe Voiculescu si pe cei ca el? N-am nimic, nici bun nici rau cu madam, dar era un prapadit de procuror de procuratura locala (ca pe vremea aia nu era nici parchet nici "pe langa"), iar noi am avut un presedinte care a fost in "top class" si pe care nu l-a mai lustrat nimeni.

# Stelian date 5 March 2012 08:25 +4

Puterea judecatoreasca este intesata de puterea politica cu procurori deveniti judecatori. Tendinta nu denota vreo reorientare profesionala masiva a procurorilor-acuyatori catre activitatea judecatoreasca ci o intarire de catre politicul romanesc a unei puterii judecatoresti servile si santajabile.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva