Legea lustratiei decapiteaza Inalta Curte - Presedintele ICCJ, judecatoarea Livia Stanciu, obligata sa plece de la conducerea instantei supreme daca Legea Lustratiei intra in vigoare!
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Livia Stanciu (foto) va fi obligata sa isi paraseasca functia in care a fost numita, in 90 de zile, odata cu intrarea in vigoare a Legii Lustratiei. Livia Stanciu a fost inainte de 1989, conform CV-ului publicat pe site-ul instantei supreme, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati, ceea ce echivaleaza, in acceptiunea Legii Lustratiei, cu apartenenta la “structurile de putere si aparatul represiv al regimului comunist”. Conform Legii Lustratiei, cei care au ocupat inainte de 1989 functia de procuror nu pot, timp de cinci ani de la intrarea in vigoare a Legii Lustratiei, sa ocupe functia de presedinte ori vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Cei care ocupa o astfel de functie in momentul intrarii in vigoare a Legii Lustratiei inceteaza exercitarea acesteia la 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii.
Conform Legii Lustratiei, in calitatea sa de procuror, Livia Stanciu a facut parte din “aparatul represiv al regimului comunist”
Potrivit articolului 1 al Legii Lustratiei, asa cum a trecut aceasta de Camera Deputatilor, camera decizionala ”(…) au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist, incalcand prin atributiile de serviciu pe care le-au exercitat, asa cum rezulta din Nomenclatorul de functii al partidului comunist, drepturile omului, Constitutia din 1965 sau legile in vigoare la acea data sau conventiile si tratatele internationale semnate si ratificate de Romania in acea perioada(…): g) persoana care a exercitat functia de presedinte sau presedinte al unei sectii a Tribunalului Suprem, de procuror, procuror general sau procuror general adjunct in cadrul unitatilor de procuratura, precum si persoana care a indeplinit functia de secretar de partid in oricare dintre instantele judecatoresti”.
In 90 de zile de la intrarea in vigoare a Legii Lustratiei, presedintele instantei supreme va trebui sa isi paraseasca functia
Articolul 2 din legea mai sus mentionata arata ca persoana care a fost procuror inainte de 1989 nu poate, timp de cinci ani, sa fie numita in functia de presedinte ori vicepresedinte al instantei supreme si, conform ultimului articol din lege, daca ocupa aceasta functie in momentul intrarii in vigoare a Legii, este obligata sa plece. “Persoana care se afla in vreuna dintre situatiile prevazute la art. 1 (n.n. - adica persoana care a ocupat si functia de procuror) nu poate fi numita pe o perioada de 5 ani consecutivi de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pentru urmatoarele demnitati si functii publice: h) presedinte sau vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurori generali, prim – adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurori generali adjuncti, procuror sef si procuror sef adjunct ai Directiei Nationale Anticoruptie, prim – procurori”. Conform articolului 6 al acestei legi, “exercitarea functiei pentru persoana numita aflata in una dintre situatiile prevazute de prezenta lege inceteaza la 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi”.
* Cititi aici Legea Lustratiei, asa cum a trecut de Camera Deputatilor
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# lustratele
4 March 2012 13:40
+1
# DOREL
4 March 2012 23:44
-1
# Ex-judecator CSJ
4 March 2012 16:01
+14
# Ex-judecator CSJ
4 March 2012 16:10
+14
# punctul 8
4 March 2012 16:37
+6
# doru
4 March 2012 22:10
+6
# eu
5 March 2012 01:35
+4
# Stelian
5 March 2012 08:25
+4