27 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

Legea turnatoriei

Scris de: Sorin ROSCA-STANESCU | pdf | print

10 February 2022 11:10
Vizualizari: 7064

Pentru noua Securitate, pentru sistemul de forta al statului in general, astazi este o zi mare. Cel mai ilustru reprezentant al sistemului, generalul cu patru stele, Nicolae Ciuca, in calitatea pe care o detine de premier al Romaniei, a inscris pe ordinea de zi a Guvernului legea turnatoriei. Desigur, sub o denumire ceva mai putin ostentativa: Legea avertizorului public de integritate. De fapt, un proiect care urmeaza sa treaca prin Parlament in mare viteza, sustinut fiind de toti “acoperitii”. Despre ce este vorba?


 

Proiectul de Lege al avertizorului public de integritate, lege pe care eu, fara sa ma sfiesc, o calific drept a turnatoriei, va institui un mecanism prin care concetatenii nostri vor fi incurajati sa-si verse naduful asupra unor colegi sau sefi de serviciu, furnizand „institutiilor abilitate ale statului” delatiuni cum ca acestia ar fi incalcat acte normative sau pur si simplu din integri ar fi deveni ne-integri. Asemenea turnatorii sunt permise, incurajate si protejate prin toate mecanismele existente, chiar daca ele se bazeaza doar pe suspiciuni rezonabile. Asa scrie negru pe alb in proiectul de lege care astazi urmeaza sa fie aprobat in Executiv.

Cum va functiona acest sistem? El va fi prezent in orice societate comerciala care are minimum 50 de angajati. Dar, fireste, nu scapa nici societatile mai mici. Daca sunt mai mici, conform legii, ele vor trebui sa se asocieze in acest scop. Astfel incat turnatoria sa functioneze si sa ajunga unde trebuie. Imaginati-va va rog o carciuma mai mare care, cu femei de serviciu cu tot, indeplineste acel criteriu prevazut de lege de a avea 50 de angajati. Carciumarul va trebui sa creeze, obligat fiind in acest sens de noul act normativ, o structura adecvata si functionala, la care avertizorul de integritate publica sa se poata adresa. De pilda un ospatar sau un picolo aflat in dusmanie cu bucatarul, ar putea sesiza ca acesta nu este integru. Ca fura la cantar. Ca miscoreaza portiile, doseste produse alimentare si le duce acasa. in aceste conditii, „avertizorul de integritate” nu se va adresa ca pana acum patronului, relatandu-i ca este furat la gramaj. Se va adresa „structurii de intergitate publica” create in acest scop undeva printre cotloanele sau debaralele respectivului restaurant. Pentru ca, atentie, structura nu functioneaza pur si simplu in vazduh. Reprezentantii acesteia vor trebui sa primeasca sesizarile scrise sau verbale, sa le consemneze intr-un registru, deci va fi necesar si un birou cu lacat, daca nu cumva un seif, iar apoi sa le dirijeze „organelor abilitate”. Care la randul lor vor trebui sa tina la mare secret, pentru a o proteja, identitatea turnatorului. O asemenea turnatorie facuta in „interes public” nu este neaparat necesar sa fie insotita de dovezi. Si nici nu este obligatoriu sa se confirme vreodata. Pentru ca este suficienta suspiciunea rezonabila. Adica picolo nu-l vede pe bucatar ca fura la gramaj, dar il suspecteaza, in mod desigur rezonabil, ca o face. si pac turnatoria!

Mai complicata este situatia in care mai multe societati comerciale mici trebuie sa se asocieze pentru a indeplini criteriul prevazut de lege al minimului 50 de angajati. Cum va fi desemnat in aceste conditii seful noii structuri? Adica securistul locului? Prin tragere la sorti? Si va fi in vreun fel remunerat? Si de catre cine? Intrebarile sunt legitime, pentru ca proiectul de act normativ nu precizeaza nimic in acest sens.

Mai departe, intr-un termen stabilit tot prin acest act normativ, turnatoriile, odata centralizate, trebuie sa ajunga mai departe. Unde? La procurori, la politie, in mod cert la Agentia Nationala de Integritate si probabil si la ANAF sau la pompieri, dupa caz. Indiferent ce bazaconii sunt scrise in turnatorie sau ce panglici sunt scoase pe gura daca delatiunea este verbala, persoana respectiva nu raspunde, pentru ca ceea ce a comis, a comis din sentimente patriotice si suspiciuni rezonabile.

Desigur, asa cum se intampla din ce in ce mai frecvent in ultimii ani, si aceasta nazbatie, ca si multe altele, este pusa pe seama Uniunii Europene. De aceea, in proiectul de act normativ sunt invocate, fara a fi citate, fel de fel de directive venite de la Bruxelles. Acest act normativ, dupa ce va iesi din Parlament, se va insuruba cu succes in alte reglementari de acelasi calibru. Intre timp, vom avea si un CNA care poate controla si hacui spatiul virtual, vom avea si interdictii in Parlament privind preluarea si difuzarea unor imagini si multe alte interdictii, in fata carora orice persoana care intelege ce inseamna libertatea si democratia se poate pe drept cuvant cruci. Sistemul de forta al statului de drept se inchide treptat ca o conserva, iar in interiorul ei ne vom sufoca noi, muritorii de rand. Asta inseamna sa ai un stat cu epoleti!


Sursa: Corectnews.com

Comentarii

# Intrebare date 10 February 2022 11:57 +54

Si ce sa faca un amarat de functionar cand nu mai poate????? Legea e singura nadejde a unui functionar. Si cu leea, doar un om intefru si curajos isi face de lucru cu mafia.

# Aveti un reflex din comunism..Biologic normal. date 10 February 2022 12:08 +6

Legea e din 2004. E f putin modificata. Un om care n-avea buletin la Revolutie nu o vede ca dvoadtra

# Din preaplinul urâciunii lor... date 10 February 2022 14:26 +188

Prespurcaților cu buton în mână, nu uitați că Dumnezeul nostru, cel în care voi nu aveți nădejde, va lovi ca un trăznet în "nerânduiala" voastră şi potopul se va revărsa peste voi. Toate legile generate de căpățânile voastre SMINTITE le veți simți pe pieile voastre vândute... si amar vă veți mai căi când veți primi înmiit tot ce ați dat...

# Valter COJMAN date 10 February 2022 16:20 +213

Timp de 54 de ani, in comunism, turnatoria a fost la loc de cinste... IohaniSS, PNL, USR si UDMR o readuc la loc de cinste Se pare ca si #PSD e de acord... RUSINEEE

# Domnule, mai cititi o data legea date 10 February 2022 17:10 -5

Ce inseamna sa traduci si sa preiei neologisme fara sa gandesti. Su tradus whistelblower. Cuvant care n-a prins nicaieri. Lipsa PR. E de fapt legea functionarilor de aparare impotriva coruptiei.

# imun/teanu date 10 February 2022 20:20 +6

Din militarul vajnic, cu pieptul inaintat catre gloante, in acest caz el declarat si erou de razboi al unei batalii careia i-a aparut dupa ce s-a terminat, dl. g(h)eneral, acum lascivat in valurile poli-tichiei, apeleaza la primara (de la primitiv) resursa de joasa speta umana a vanzatorilor de orice, si mama si tata. Asa ca, sub tunica voinica si grea de decoratiile atarnate nu se afla decat un biet om, care organic si uman isi are deci cutumele lui organice supravietuirii, mananca, bea, se pise, se caca. "Omnia mea mecum porto" /ca orice soldat dl. acum "prim" si-a avut in traista bastonul lui

# Beria date 11 February 2022 08:57 +7

E legea CEKS ,la începuturi. Așa incep toate dictaturile (Comisia extraordinară pe întreaga Rusie pentru combaterea contrarevoluției, speculei și abuzului de putere).

# impotenta si puturosenia serviciilor naste monstrii (hibrizi date 11 February 2022 09:11 +20

si la ce naiba mai platim un miliard de lucratori din serivii cu salarii de peste 30000 lei / luna, ca tot solicita sa aiba traiuri decente, sa o duca ca afara, ca in vest, sa nu aiba griji, necazuri, dureri, ... etc.? si la ce naiba le mai votam bugete de miliarde de euro / luna ? si la ce naiba sa le mai votam bani pentru aparaturi de alte mlrd de euori? si la ce naiba ...

# Vasilache date 11 February 2022 09:51 +12

intr-un restaurant avertizorului public de integritate va sesiza ca un cetatean a consumat de 100,74 lei, fara sa fie ofiter de informatii, fara sa fie procuror, judecator, politist , ci unul din PULIME .

# Sa se aplice si SRI-ului date 12 February 2022 04:02 +11

Sa poata si aia de acolo sa-si dea in gat sefii fara sa ajunga in fata procurorilor militari.

# Relaxati-va : acest tip de lege "esista" date 15 February 2022 16:45 +35

in mai multe tari occidentale ("lumea buna") . Singurul lucru care diferentiaza major alea (foste) comuniste de cele occidentale este ca propaganda LOR a functionat , caci cazura primele , dar in rest tot un drac ! PS.Arafat , cum ai tinut spurcatule o tara 2 ani in puscarie ! Valabil si pentru Citu si Baciu (vax si formulare securiste ? )

# Eu as zice ca parlamentul date 16 February 2022 18:08 +23

sa mai faca si treaba , de exemplu discutarea si corectarea tuturor legilor anti-constitutionale . De ce bizda ma-mii lor tot dau pe legi ? Logic ar fi ca , facand asta de zeci de ani , vom ajunge incatusati toti , caci sunt toate restrictii , sub o forma sau alta. Ho ba ! Mai Oprea ! Unde scrie ca trebuie sa tot dati pe legi ? Hai sa le faceti bune pe alea de sunt deja, zic !

# Este chiar... O adevarata Retea de Contra-Informatii ?!? date 16 February 2022 21:17 +18

Inainte de 1989 existau ofiteri de Contra-Informatii in fiecare Unitate Militara, incapere, sigiliu, "usa cu fanta" pentru denunturi anonime in afara programului... raportari periodice catre superiori, programe de instruire..., tehnica/aparatura de specifice domeniului, etc. CURIOZITATI... GUVERNUL ROMANIEI,PREMIERUL CIUCA AU AFLAT PANA ACUM CARE ESTE SUPRAFATA TOTALA DE TEREN RETROCEDATA IN ACTE DE PREFECTII STATULUI - DIN 1989 PANA LA DATA CURENTA ? DOMNUL GENERAL CIUCA NE POATE SPUNE CINE SI UNDE TREBUIE AVERTIZAT ATUNCI CAND STATUL ROMAN- PRIN GUVERNELE SI PREFECTII SAI - A RETROCEDAT SUPRAFETE DE TEREN CARE DEPASESC SUPRAFATA TARII - ASA CUM AFIRMA PUBLIC MINISTRUL CU AGENTIA NATIONALA DE CADASTRU SI PUBLICITATE IMOBILIARA IN SUBORDINE !?? TERENURILE RETROCEDATE NELEGAL SUNT INSTRAINATE RAPID ?! "AVERTIZORII DE INTEGRITATE NATIONALA"..: PARCHETUL GENERAL, DNA, SIIJ, GUVERN, PARLAMENT, SRI, ARMATA , SE AUTO-SESIZEAZA!? TREBUIE SESIZATE UE, ONU, NATO, DAVOS, ..RUSIA, CHINA...??

# Salutari din Canada ! date 17 February 2022 20:39 +31

Poate ati vazut cate ceva despre demonstratia din Canada , cea cu cmaioanele care acum a infectat si UE :-) . Uitati aici cum este luat la ... intrebari Justin Trudeau , primul-ministru federal de la liberali (practic asta conduce tara) si sa comparati cam cum trebuie sa-l luati la intrebari pe Arafat , de exemplu . Aici : https://www.youtube.com/c/ParliamentaryPrecinct/videos

# Băran Gheorghe date 18 February 2022 09:40 +18

Legislatie la nivel de UE ,in acest sens exista deja, de mult. Sunt multe societati comerciale in Romania , fie ca sunt nationale fie ca sunt filiale straine sau reprezentante care deja au in organigrama functia, de exemplu @ofiter de conformitate@. Eu nu vad nimic rau in asta.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.05.2024 – Dosar cu procurori DNA si judecatori, trimis la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva