18 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LIA A PICAT PE INTERCEPTARI – Detalii savuroase din dosarul in care a fost trimis in judecata procurorul #rezist Sorin Lia de la Parchetul Judecatoriei Corabia. Lia despre o procuroare: “O idioata”. Parchetul Curtii de Apel Craiova s-a sesizat din oficiu dupa ce Sorin Lia a discutat pe Forumul Magistratilor cu procuroarea Alexandra Patras de la PJ Iasi despre o interventie pentru o solutie mai blanda in cazul unui sef din Garda de Mediu. Lia “s-a jurat pe copil” (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

18 June 2023 18:07
Vizualizari: 10205

Lumea Justitiei prezinta in exclusivitate detalii din dosarul in care procurorul Sorin Lia (foto) de Parchetul Judecatoriei Corabia, partener de asociatie #rezist cu vestitul procuror militar Bogdan Pirlog, a fost trimis in judecata de Parchetul Curtii de Apel Craiova pentru presupunse fapte de abuz in serviciu, favorizarea faptuitorului, folosirea de informatii nedestinate publicitatii, fals intelectual si uz de fals. Rechizitoriul in dosarul lui Sorin Lia se intinde pe 186 de pagini, fiind intocmit de procuroarea Alice Cornelia Jemboiu de la Parchetul Curtii de Apel Craiova si confirmat de procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Craiova, Eugen Cristian Grigorie (vezi facsimil 1), alaturi de Lia fiind trimise in judecata alte cinci persoane.


 

In esenta, Sorin Lia este acuzat ca ar fi intervenit la conducerea IPJ Olt pentru ca politistul Sorin Bulintis, la randul sau inculpat in dosar, sa fie mutat cu serviciul in localitatea de domiciliu (Corabia), ar fi clasat un dosar in care Bulintis era cercetat pentru conflict de interese si acte de comert incompatibile cu functia, l-ar fi protejat pe acelasi Sorin Bulintis cand a descoperit un document clasificat din care reiesea ca politistul ar fi comis fapte de coruptie, ar fi protejat pe reprezentantii unei firme de transport, la interventia acestora, astfel incat sa nu fie sanctionati pentru nerespectarea reglementarilor privind incarcatura, ar fi intervenit la un procuror stagiar, pentru ca acesta sa pronunte o solutie favorabila unui inculpat si si-ar fi emis un ordin de deplasare fictiv, ca sa scape de amenzi pentru viteza. Daca a comis sau nu Sorin Lia aceste acuzatii ramane ca instantele sa stabileasca. Pana atunci, Lia se bucura de prezumtia de nevinovatie, asa cum se bucura orice persoana acuzata pana la pronuntarea unei hotarari definitive de condamnare. Iar prezentarea unor detalii din rechizitoriul procurorilor nu echivaleaza cu un verdict de vinovatie din partea noastra. Totusi, din punctul nostru de vedere este important ca opinia publica sa cunoasca detalii din dosarul lui Sorin Lia, in conditiile in care nu vorbim despre un simplu inculpat, ci despre un procuror, adica despre o persoana care trebuia sa aplice lege. Un procuror care, de-a lungul carierei sale, a pus sub acuzare si a trimis in judecata oameni in diverse dosare penale. Or, interceptarile inserate in rechizitoriu si elementele oferite de procuroarea Alice Cornelia Jemboiu de la Parchetul Curtii de Apel Craiova despre Sorin Lia pot creiona un tablou despre modul de gandire si de actiune al acestuia. Desigur, nu vom prezenta la ce se refera fiecare acuzatie in parte, tinand cont de intinderea actului de sesizare a instantei, ci doar cateva fragmente din rechizitoriu.

 Sorin Lia despre colega sa procuroare: “O idioata”


Astfel, in ceea ce il priveste pe Sorin Lia, o mare parte a rechizitoriului vizeaza relatia pe care o avea cu politistul Sorin Narcis Bulintis. Legaturile dintre cei doi erau atat de stranse incat, spre exemplu, Lia si Bulintis ar fi pus la cale inclusiv strategia intr-un dosar deschis de Parchetul Curtii de Apel Craiova in legatura cu un transport de pietris. Relevanta in acest sens, arata PCA Craiova, este discutia purtata in 14 iunie 2022, intre Sorin Lia si Narcis Bulintis, discutie despre care Parchetul Curtii de Apel Craiova precizeaza ca devoaleaza faptul ca Sorin Lia ar fi dorit ca societatea implicata in transportul de pietris sa ascunda adevarul. Mai mult, politistul i-a trimis documente din dosarul instrumentat de PCA Craiova privind transportul de pietris, intre cei doi avand loc o conversatie despre procuroarea de caz, Sorin Lia afirmand ca aceasta este “o idioata” si dandu-i indicatii politistului despre cum trebuie sa fie formulat raspunsul la o adresa a PCA Craiova.


Iata interceptarile (vezi facsimil 2):


“-conversatii avute de Bulintis Narcis Sorin cu Lia Sorin Marian, conform perchezitiei informatice efectuate asupra telefonului mobil apartinand lui Bulintis Narcis Sorin:

In data de 07.06.2022 orele 11.41 – 11.50 numitul Bulintis Narcis Sorin ii transmite lui Lia Sorin Marian fotocopia Procesului-Verbal de aducere la cunostinta a calitatii de suspect a numitului Radoi Costel Florin din aceeasi data de 07.06.2022, in dosarul penal nr. 139/P/2022, inregistrat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova, Lia Sorin Marian reactionand cu emoticoane si apelandu-l pe Bulintis Sorin.

In data de 14.06.2022, intre orele 16.16-19.13 Bulintis Sorin ii transmite lui Lia Sorin Marian fotocopia adresei nr. 139/P/2022 din data de 08.06.2022 a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova catre societatea SC Adrilex Imp Exp SRL, prin care se cereau anumite date de la aceasta societate – respectiv sa se comunice persoana din cadrul societatii care a dat dispozitia, in ziua de 11.02.2022, sa se rastoarne incarcatura de pietris aflata in ansamblul de vehicule format din vehicul tragator marca Iveco si semiremorca Schmitz Cargobull, si daca incarcatura de pietris aflata in data de 11 februarie 2022 in ansamblul de vehicule a fost recuperata de societate si in ce mod – intre cei doi avand loc urmatorul dialog din care rezulta ca Lia Sorin Marian dorea ca Adrilex sa ascunda adevarul procurorului de caz:

Lia Sorin Marian: (n.r. - emoticoane in care rade)

Bulintis Narcis: Nu se lasa.

Lia Sorin Marian: Eu as raspunde asa: 'nu detinem date din care sa rezulte informatia pe care ne-o cereti, intrucat societatea nu a emis dispozitie in acest sens prin organele de conduere. Referitor la incarcatura, mentionam ca obiectul transportului l-au constituit agregatele minerale'.

In data de 16.06.2022, intre orele 11.07-11.44, intre Bulintis Narcis Sorin si Lia Sorin Marian are loc urmatorul dialog:

Bulintis Sorin: Dna procuror de la CA, 'un adevarat procuror'. I-a chemat pe politisti sa-si schimbe declaratiile...

Lia Sorin Marian: Pai ce pot sa schimbe?! Ce sa declare? O idioata.

Bulintis Narcis: Nu stiu, cica au venit politistii foarte degajati. Mi-a zis Tita.

Lia Sorin Marian: Foarte bine ca sunt degajati. Eu cred ca nu au motive. Dar vom vedea”.

 Interventia lui Lia la procuror


Ce v-am prezentat mai sus reprezinta doar o parte a acuzatiilor formulate la adresa lui Sorin Lia. Rechizitoriul contine si alte interceptari ale unor discutii, precum si declaratii de martor, in legatura si cu alte presupuse infractiuni comise de catre procurorul Lia.

Asa cum ati putut citi mai sus, una dintre acuzatiile pentru care Sorin Lia a fost trimis in judecata de Parchetul Curtii de Apel Craiova priveste o posibila interventie asupra unui procuror stagiar, intr-un dosar in care era vizat un politician. De-a dreptul spectaculos este insa modul in care PCA Craiova a aflat despre acest caz. Mai exact, stim ca nu va vine sa credeti, procurorii s-au autosesizat dupa o discutie pe care Sorin Lia a avut-o cu o procuroare din Iasi pe “Formul Magistratilor”, discutie in care cei doi au discutat fix despre cazul referitor la pretinsa interventie in dosar.


Iata ce mentioneaza procuroarea Alice Cornelia Jemboiu de la Parchetul Curtii de Apel Craiova in rechizitoriul prin care l-a trimis in judecata pe Sorin Lia (vezi facsimil 3):


In data de 24.10.2022 organele de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu prev. de art. 297 al. 1 C.p., retinandu-se ca imediat dupa alegerile membrilor CSM din luna septembrie 2022, pe un grup privat de discutii de pe Facebook, format doar din magistrati (Forumul Magistratilor), intre procurorul Patras Alexandra Maria de la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi (nickname Krisma Alexandra) si procrorul Lia Sorin Marian de la Parchetul de pe langa Judecatoria Corabia a avut loc un schimb de mesaje scrise privind pretinsa interventie a procurorului Lia Sorin la un procuror stagiar pentru ca acesta sa dea o solutie de clasare intr-un dosar cu un politician, interventie confirmata pe forum de catre Lia Sorin Marian dar explicata intr-un mod de natura sa o justifice – fiind intocmit dosarul penal nr. 961/P/2022 pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova”.

 


Potrivit rechizitoriului, procurorul care ar fi fost presat de Lia sa dea o anumita solutie este Calin Radu Bogdan, in prezent detasat la CSM, iar “politicianul” ar fi fostul adjunct al Garzii de Mediu, Florin Cotosman. De altfel, in declaratia data in cauza, procurorul Calin Radu Bogdan a relatat pe larg episodul in care Sorin Lia i-ar fi cerut sa pronunte o solutie mai blanda fata de Cotosman (vezi facsimil 3):


“In perioada 2016-2017 numitul Calin Radu Bogdan a avut calitatea de procuror stagiar in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Slatina, in prima perioada a stagiaturii fiindu-i coordonator Lia Sorin Marian.

Sub acest aspect, Calin Radu Bogdan a precizat ca initial a avut o relatie de amicitie cu Lia Sorin Marian, obisnuind sa desfasoare impreuna si activitati sportive in timpul liber.

Relatia de amicitie cu Lia Sorin s-a deteriorat de la refuzul sau de a incheia un acord de vinovatie pe care coordonatorul Lia Sorin Marian i l-a propus sa-l incheie cu un inculpat.

Astfel, in toamna anului 2016 printre dosarele repartizate lui spre solutionare a fost si o cauza care avea ca obiect conducerea sub influenta alcoolului pretins a fi fost savarsita de catre inculpatul Cotosman (fratele sefului de la Operatiuni Speciale – BOS Olt), care la acel moment era sef al Garzii de Mediu la nivel national, cu rang de subsecretar sau secretar de stat, inculpat pe care nu il cunostea.

Coordonatorul sau Lia Sorin a venit la el in birou unde isi desfasura activitatea impreuna cu un coleg, Butaliu Tiberiu, tot stagiar la acel moment, si a deschis discutia cu privire la dosarul acesta propunandu-i sa incheie cu inculpatul un acord de recunoastere a vinovatiei cu amanarea aplicarii pedepsei, motivand ca acesta a colaborat in alte cauze cu organele judiciare.

La acel moment el i-a transmis lui Lia Sorin ca se va ocupa sa administreze probe in dosarul respectiv, pe care nu il citise efectiv si, in urma analizei probelor, va lua o decizie.

Dupa un anumit interval de timp a fost deschisa din nou discutia cu privire la inculpatul Cotosman intre el si Lia si i-a comunicat acestuia din urma ca nu va incheia acordul pentru ca nu este de acord cu aceasta solutie, ci il va trimite in judecata.

Lia Sorin nu a parut suparat la acel moment si nu i-a transmis vreun mesaj care sa exprime aceasta suparare.

Cu toate acestea, la scurt interval de timp Lia i-a solicitat prim procurorului Pavel Marinel Corneliu sa nu mai fie coordonator al sau, acest lucru fiindu-i adus la cunostinta de prim procuror care nu i-a precizat motivul insa a numit coordonator al sau un alt procuror.

Dupa acest episod el nu a mai fost salutat de Lia Sorin desi el initial a incercat sa pastreze o relatie de colegialitate, si nici nu au mai avut loc intre ei doi explicatii cu privire la cele intamplate.

La momentul la care a avut cu Lia Sorin incidentul cu solutia din dosarul privindu-l pe inculpatul Cotosman, el a anuntat conducerea PJ Slatina, respectiv pe prim procurorul Pavel Marinel, despre cele intamplate, iar acesta la scurt timp a organizat o intrevedere intre el si Lia Sorin in care le-a cerut sa gaseasca o solutie de pastrare a relatiilor de colegialitate, insa Lia Sorin a spus ca incheierea acordului de recunoastere a vinovatiei este necesara pentru o practica unitara.

S-a gandit sa sesizeze si Inspectia Judiciara cu privire la cele intamplate, insa colegii l-au sfatuit sa nu mearga atat de departe.

Aceste aspecte sunt confirmate si prin declaratiile numitilor Serban Viorel, Stirbu Madalina, Butaliu Tiberiu si Pavel Marinel Corneliu”.

 Audiat in dosar, seful Parchetului Judecatoriei Slatina, Marinel Corneliu Pavel, a confirmat incidentul, precizand ca procurorul Calin Radu Bogdan a dispus solutia corecta cand l-a trimis in judecata pe seful de la Garda de Mediu. In plus, prim-procurorul Pavel a relatat si cum dupa acest incident in presa locala au inceput sa apara articole denigratoare la adresa procurorului Calin Radu Bogdan, Lia Sorin jurandu-se insa pe copil ca nu el este cel care a livrat informatiile jurnalistilor (vezi facsimil 4):

“Pavel Marinel Corneliu a aratat in acest sens ca in perioada 2013-2018 a avut functia de prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Slatina, perioada in care procuror la aceasta unitate de parchet era si numitul Lia Sorin Marian, in perioada 2016-2017 acesta din urma fiind coordonator de stagiu al procurorilor Serban Viorel si Calin Radu.

Numitul Calin Radu era foarte apropiat de Lia Sorin cu care petrece si timpul liber.

In toamna anului 2016, posibil noiembrie, a fost cautat in birou de Lia Sorin care i-a adus la cunostinta ca nu se mai intelege cu Calin Radu deoarece acesta nu ar fi fost de acord ca intr-un dosar penal sa dea o solutie de acord de recunoastere a vinovatiei.

Intrucat nu cunostea detalii, i-a cerut lamuriri lui Lia Sorin si acesta i-a spus ca este vorba despre un dosar de conducere sub influenta alcoolului, fara a preciza valoarea alcoolemiei, iar inculpatul ar fi numitul Cotosman, care lucrase anterior la Curtea de Conturi si care ajutase organele de urmarire penala sa ia cunostinta de anumite infractiuni, ei primind sesizari in scris de la Curtea de Conturi.

A decis sa vorbeasca si cu Calin Radu care la acel moment nu cunostea foarte bine situatia din dosar din cate si-a dat seama, intrucat era un dosar aflat in supraveghere si probabil se afla la organele de politie. Cu acea ocazie, din cate isi aminteste, Calin Radu a sustinut ca Lia Sorin incearca sa-l influenteze sa incheie un acord cu acel inculpat.

La scurt timp a aflat de la Calin Radu ca acesta nu va da o solutie de acord de recunoastere intrucat l-a audiat pe inculpat si acesta a avut o atitudine foarte aroganta, iar valoarea alcoolemiei este prea mare.

Practica parchetului era sa se incheie acorduri de recunoastere pe alcoolemie, cu amanarea aplicarii pedepsei, daca valoarea alcoolului in sange era de maxim 1,50 gr la mie.

A decis sa ii cheme la el pe amandoi, pe Lia si Calin, pentru a incerca sa aplaneze acest conflict, insa in fata sa fiecare si-a mentinut punctul de vedere, iar dupa acea discutie Lia Sorin i-a depus o cerere scrisa prin care solicita incetarea calitatii de coordonator al lui Calin Radu.

A hotarat ca asa este cel mai bine si a emis un ordin prin care s-a desemnat pe el insusi procuror coordonator al lui Calin Radu si ulterior a contrasemnat rechizitoriul emis de Calin radu in cauza cu inculpatul Cotosman, apreciind ca raportat la valoarea alcoolemiei si persoana inculpatului aceasta solutie este una corecta.

Chiar daca Radu Calin ar fi emis un acrod de recunoastere si el l-ar fi contrasemnat, acest acord nu ar fi fost validat de catre instanta de judecata intrucat si practica instantei era sa admita aceste acorduri doar la o valoare a alcoolemiei in sange de maxim 1,50 gr la mie.

Din cate isi aminteste, la cateva zile dupa ce el il rugase pe Lia Sorin sa puna capat conflictului mai ales ca el era cel matur dintre persoanel implicate, ceilalti procurori fiind la inceput, in perioada stagiatului, a aparut in presa locala online, din cate retine ziarul Concret din Olt, un articol desprre procurorii stagiari Radu Calin si Stirbu Madalina Mirela, cu nume si prenume, in sensul ca se facea referire la modalitatea in care acestia ar profita de banii oferiti procurorilor care nu detin locuinta proprie in localitatea unde isi desfasoara activitatea, si la faptul ca, desi cei doi ar fi impreuna, si-ar deconta separat, fiecare, chiria pentru cate o locuinta.

De asemenea, se mai facea referire la faptul ca numitul Calin Radu ar fi fost observat prin oras sub influenta alcoolului si in compania unor persoane din 'lumea buna' a orasului, sugerandu-se ca acesta ar fi condus autoturismul pe drumurile publice dupa consumul de bauturi alcoolice.

In perioada imediat urmatoare au mai aparut diverse articole in presa din Olt – posibil si in publicatia Eveniment de Olt – in care se critica activitatea Parchetului de pe langa Judecatoria Slatina, fiind publicat chiar un raport al Inspectiei Judiciare privind aceasta unitate de parchet, si referiri la procurorii stagiari Serban Viorel si Butaliu Tiberiu in sensul unei relationari defectuoase a acestora cu organele de politie si grefieri ai unitatii de parchet.

In acest context, existand suspiciuni ca Lia Sorin ar fi dat anumite informatii presei deoarece acesta fusese in relatii apropiate cu Calin Radu si cunostea diverse aspecte, iar ceilalti stagiari erau inca prieteni cu Calin Radu si ar fi fost greu de crezut ca ei s-ar fi aflat la baza acelor articole, a decis sa aiba o discutie cu Lia Sorin in care sa-i faca referire la acele articole succesive aparute in presa cu privire la procurori si unitatea de parchet, insa Lia Sorin s-a jurat pe copil ca nu el a fost cel care a vorbit cu presa.

Din acel moment raporturile cu Lia Sorin s-au racit si retine ca publicarea acelor articole i-a afectat si pe procurorii stagiari Calin si Stirbu, care au solicitat continuarea stagiului la alta unitate de parchet, insa nu le-a fost aprobat transferul”.

 In apararea sa, procurorul Sorin Lia a precizat ca “nu il cunostea pe inculpatul Cotosman si i-a recomandat procurorului stagiar solutia incheierii unui acord de recunoastere a vinovatiei cu amanarea aplicarii pedepsei deoarece a tinut cont de practica judiciara in materie si de criteriile de individualizare a pedepselor, iar in calitate de procuror coordonator trebuia sa contrasemneze solutia adoptata de procurorul stagiar care i-a raspuns intr-un mod arogant, spunandu-i ca 'nu-i place fata inculpatului si ca il va trimite in judecata'”. Totusi, Parchetul Curtii de Apel Craiova mentioneaza ca declaratia lui Sorin Lia data in apararea sa “este contrazisa atat prin declaratiile martorilor audiati in cauza, atat prin faptul ca nu exista o practica judiciara stabilita pe situatia respectiva de fapt, cat si prin actele dosarului nr. 5383/P/2015 al Parchetului depe langa Judecatoria Slatina” (vezi facsimil 5).

 


In final, prezentam concluzia Parchetului Curtii de Apel Craiova in ceea ce il priveste pe procurorul Sorin Lia:


Genul acesta de comportament caracterizeaza activitatea profesionala a procurorului Lia Sorin Marian intrucat folosirea functiei sale in favoarea sau in defavoarea uniei persoane este cofirmata nu doar de probele din prezentul dosar, in legatura cu agentul de politie Bulintis Narcis Sorin, dar si de informatii asemanatoare oferite de martorii din cauza, cum ar fi ofiterii de politie Ispas Stefan si Ruta Ionel, completate cu declaratiile martorilor Radu Ivan, Petcu Daniel, Dogaru Catalin, Dorobet Sorin, etc”.

 


Comentarii

# Cetateanul date 18 June 2023 21:22 +1

Întreb pentru un prieten: grupul respectiv de pe fb are administrator? Sunt ceva raspunderi pentru acest administrator? Ceilalți zeci/sute/mii de magistrați de pe grupul respectiv or consuderat că aceste chestiuni discutate deschis sunt în regulă? Dacă se discuta aranjarea unui omor era tot în regulă? Ori vreun trafic de influență pentru un post de jude european? Retoric desigur. PS Răutăcisme ce depășesc nivelul de aplecare al cotețului. :lol:

# Gang (grup)-steri pe facebook, magistrati pt. "justitiabili" date 19 June 2023 05:15 +8

Acolo se fac judecatile adevarate- pe Facebook, conform art 1 NCPp. Acolo se pun in realitate destinele "justitiabililor" la cale. Acesti magistrati romani au comportament debordant de grup(gang)-steri. Simplul fapt ca se mai "cerceteaza" intre ei este praf in ochii cetatenilor prostiti de mici sa creada ca "legea e lege nu tocmeala" ceea ce e dovedit clar a fi vrajeala ieftina daca vezi/citesti ce isi comunica intre ei. In 2 ani Lia e sef. Mare sef de cariera. Ca asa-i in tennnnnissss.

# santinela date 19 June 2023 07:15 +6

Asta,nima-n drum, si Parlog,doua nulitati profesionale de care,din pacate, este plina procuratura.Exceleaza la acest capitol,de departe insa DNA-ul !

# maxtor date 19 June 2023 10:30 0

coordonator de "practica unitara",interesant.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva