24 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

LIDERII DE SINDICAT VOR FI INCULPATI DACA NU SE SUPUN – DNA a creat un precedent extrem de periculos: orice lider de sindicat va putea fi saltat daca organizeaza greve sau proteste prin care contesta deciziile autoritatilor. Seful sindicalistilor de la metrou, Ion Radoi, este acuzat de santaj pentru actiunea de protest prin care s-a opus demolarii spatiilor comerciale de la metrou. Dosarul miroase a razbunare politica

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 July 2021 10:59
Vizualizari: 6710

DNA a reinceput spectacolul mediatic si fabricarea de dosare cu iz politic. Mai nou, organizarea de proteste si greve prin care sunt contestate deciziile luate de autoritati a devenit fapta de coruptie. Dovada este acuzatia de santaj adusa, miercuri seara, 14 iulie 2021, la adresa liderului sindicatului de la metrou Ion Radoi (foto centru, la iesirea de la DNA), intr-un dosar inceput dupa ce acesta a intrat in conflict cu ministrul Transporturilor Catalin Drula, reprezentantul USR, partid extrem de apropiat de parchetul anticoruptie.


 

Astfel, dupa o zi de perchezitii si circ tv, DNA l-a saltat pe sindicalistul Ion Radoi, punandu-l in final sub contol judiciar si inculpandu-l pentru folosirea influentei sau autoritatii de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un sindicat, in forma continuata, si doua fapte de santaj. Dosarul priveste scandalul izbucnit in urma cu cateva luni, dupa ce Ministerul Transporturilor a dispus dezafectarea magazinelor de la metrou, aflate pe spatii comerciale administrate si date in chirie de catre o firma a sindicalistilor controlata de Ion Radoi.

Departe de noi gandul de a sustine ca Ion Radoi este un personaj imaculat, ba dimpotriva consideram ca modul in care au fost exploate spatiile comerciale de la metrou chiar reprezinta o problema, dar nu putem sa nu observam ridicolul uneia dintre acuzatiile pe care DNA i le aduce acestuia. Si anume ca prin organizarea protestului din primavara acestui an impotriva deciziei de demolare a magazinelor, Ion Radoi ar fi comis un santaj. Asta desi organizarea de greve si proteste, chiar si nelegale fiind, este atributul unui lider de sindicat. Practic, DNA a creat prin acest dosar un precedent extrem de periculos, astfel incat de acum inainte orice lider de sindicat care organizeaza un protest spontan sau greva, contestand decizia unei autoritati va putea fi inculpat pentru santaj.

Totodata, observam ca DNA s-a miscat extrem de rapid in acest caz. Oare sa aiba legatura celeritatea DNA cu faptul ca Radoi a intrat in conflict cu unul dintre liderii USR, ministrul Transporturilor Catalin Drula, suspectat in spatiul public de faptul ca ar fi un colaborator al parchetului anticoruptie, atat timp cat procurorii si-au instalat tehnica de ascultare la acesta in birou?

Pe de alta parte, DNA s-a grabit sa il rezolve pe adversarul lui Drula, insa a ignorat de-a lungul anilor afacerile cu adevarat banoase facute la metrou. Caci sutele de milioane de euro scurse de la metrou au provenit nu din inchirirea spatiilor comericale, ci din licitatii cu dedicatie si contracte de mentenanta dubioase.


Iata comunicatul DNA privind punerea sub control judiciar a sindicalistului Ion Radoi:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 14 iulie 2021, a inculpatilor:

RADOI ION, la data faptei si in prezent presedinte al sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou (U.S.L.M.) si administrator in fapt al SC Sindomet Servcom SRL (societate detinuta de U.S.L.M.) in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de:

-folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un sindicat, in forma continuata,

-santaj (doua fapte),

Persoana fizica, administrator al unor societati comerciale, in sarcina careia s-a retinut comiterea infractiunii de complicitate la folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un sindicat, in forma continuata.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

Prezenta cauza are ca obiect investigarea modalitatii in care au fost exploatate si administrate spatiile comerciale din statiile de metrou si din caile de acces catre metrou, in perioada septembrie 2018 - iulie 2021.

Pentru o mai buna intelegere a celor ce vor fi expuse mai jos, facem urmatoarele precizari:

in cursul anului 2003, SC Metrorex SA a incheiat un contract de asociere in participatiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firma detinuta de Sindicatul Unitatea-Sindicatul Liber de la Metrou (U.S.L.M) si controlata de inculpatul Radoi Ion, ce avea ca obiect exploatarea si administrarea in comun a suprafetelor din statiile de metrou si din caile de acces catre metrou, care se pretau la organizarea de activitati comerciale in scopul obtinerii de profit. In realitate, SC Sindomet Servcom SRL a controlat si gestionat singura administrarea spatiilor comerciale de la Metrou, avand control total asupra modului de atribuire a contractelor de inchiriere a spatiilor comerciale, a modului de infiintare de noi spatii comerciale si a modul de stabilire a chiriei pentru spatiul comercial inchiriat. Cu titlu de exemplu, precizam ca unele dintre contractele de inchiriere ar fi fost incheiate de societatea respectiva pe o perioada cu mult mai mare decat durata contractului de asociere in participatiune, care a incetat in luna septembrie 2018.
In aceste conditii, invocand existenta unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL a refuzat sa procedeze la predarea spatiilor comerciale, continuand exploatarea nelegala a acestora si obtinerea de venituri care se ridica la peste 10.000.000 lei.

In acest context, in perioada septembrie 2018 - iulie 2021, inculpatul Radoi Ion, in calitatile mentionate mai sus, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, s-ar fi folosit de influenta si autoritatea functiei sale de conducere in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL si comercianti din spatiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spatiilor comerciale ce functionau ilegal din luna septembrie 2018.

Concret, pentru a-i determina pe reprezentantii decizionali, Ministrul Transporturilor (care avea dreptul legal de a acorda imputernicire reprezentantilor statului in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) pentru prelungirea/acordarea dreptului de a folosi in continuare spatiile comerciale respective de catre SC Sindomet Servcom SRL) si pe Directorul General al Metrorex (ca si reprezentant decizional in cadrul Consiliului de Administratie al Metrorex), sa ajunga la o solutie favorabila intereselor sale, inculpatul, printre altele:

- ar fi organizat si demarat actiunea de protest din 25/26 martie 2021, care a avut ca si consecinta blocarea circulatiei trenurilor din subteran pe durata aproape a intregii zile de 26 martie 2021, fapt ce a generat dificultati in realizarea transportului suprateran, in conditiile starii de alerta,

- ar fi coordonat angajatii Metrorex si membri ai U.S.L.M., unii cu functii de conducere, prezenti la protestul ilegal, pastrand legatura cu acestia pe toata durata desfasurarii lui,

- ar fi cooptat la protestul suprateran de la Metrou comercianti, beneficiari ai spatiilor in litigiu, aflati sub coordonarea celuilalt inculpat,

- ar fi determinat angajatii de la Metrorex prezenti la locul de munca, sa-si intrerupa programul, pentru a participa la actiunile de impiedicare a demolarii spatiilor comerciale si implicit pentru a nu respecta ordinele date de Directorul General al Metrorex,

- ar fi determinat pe ceilalti lideri de sindicat sa mobilizeze salariati aflati la serviciu care sa participe la actiunile de impiedicare a demolarii spatiilor comerciale,

- ar fi facut demersuri in vederea identificarii unor persoane cu functii de decizie la nivel politic, guvernamental si local, pentru a interveni in sprijinul sau, in favoarea sustinerii propriilor interese, cu scopul de a-i determina pe Ministrul Transporturilor si pe Directorul General al Metrorex sa renunte la actiunile de desfiintare a spatiilor comerciale de la metrou si, ulterior, de a se bloca demararea procedurii de desfiintare a spatiilor respective.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatii trebuie sa respecte o serie de obligatii, intre care:

- sa nu depaseasca limita teritoriala a tarii, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului (pentru ambii inculpati),

- sa nu se deplaseze la sediul U.S.L.M si la sediul SC Sindomet Servcom SRL (pentru ambii inculpati),

- sa nu se apropie si sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar (pentru ambii inculpati),

- sa nu desfasoare activitatea de presedinte de lider de sindicat al USLM, in exercitarea careia a savarsit faptele retinute in sarcina sa (doar pentru inculpatul Radoi Ion),

- sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme (pentru ambii inculpati).

Inculpatilor li s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

De asemenea, celor doi inculpati li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Comentarii

# Prometheus date 15 July 2021 12:14 +45

Pe cat punem pariu ca peste vreo cativa ani toata chestia se sfarseste printr-un "Fapta nu exista"? Ce misto ar fi ca astia care vin si tarasc oamenii prin justitie in mod abuziv pentru a o termina cu "Fapta nu exista" sau "Fapta nu e prevazuta de legea penala" sa fie dati afara si sa li se dea interdictie de a mai lucra la stat in orice capacitate, inclusiv ca maturator de strada. Asta dupa ce revenim la normalitate si nu mai consideram procurorii "magistrati", desigur.

# Cuie Moldea date 15 July 2021 16:00 +14

Securitatea a ridicat jocul la alt nivel , prin uneltele sale DNA si PITICOT. L-au impuscat pe Ceausescu ca era prea slab, stai sa vezi acum SS-ul lui Werner !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2024 – CSM incepe consultarea cu instantele si avocatii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva