24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LIVIU DRAGNEA PRIMESTE SATISFACTIE LA CEDO – Decizie bomba a Curtii de la Strasbourg: judecatorii care nu au judecat procesul nu pot semna si motiva hotararile altora, intrucat violeaza dreptul la un proces echitabil. Decizia Completului de 5 al ICCJ de condamnare a lui Liviu Dragnea trebuie revizuita intrucat a fost semnata de sefa ICCJ Cristina Tarcea pentru judecatoarele Livia Stanciu si Luminita Zglimbea, care s-au uschit la pensie ignorandu-si obligatiile profesionale (Hotararea CEDO)

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

18 July 2017 15:54
Vizualizari: 87016

Decizie istorica a Curtii Europene de la Strasbourg pronuntata in data de 7 martie 2017 (si devenita definitiva la 7 iunie 2017), in cazul “Cerovsek si Bozicnik contra Sloveniei” (Dosarele 68939/2012 si 68949/2012). Judecatorii europeni au statuat ca judecatorii care nu au participat la proces, nu pot motiva hotararea judecatoreasca, si sa o semneze, pentru ca nu pot oferi garantia ca au facut o buna administrare a actului de justitie si ca atare incalca dreptul la un proces echitabil. O asemenea imprejurare a fost declarata ca violeaza Articolul 6 din Conventie – dreptul la un proces echitabil. Asta cu atat mai mult cu cat judecatorii care au participat la judecarea si pronuntarea unei hotarari s-au pensionat (stiind din timp ca pleaca) si nu si-au mai motivat deciziile, desi erau obligati sa o faca in termen de 30 de zile (n.n. - acelasi termen imperativ este prevazut si in legislatia romana) sau in caz contrar, daca stiau ca nu pot, sa se retraga din dosar si sa lase pe alti judecatori in locul lor. De asemenea, in cazul “Cerovsek si Bozicnik contra Sloveniei” s-au mai facut trimiteri si la o serie de alte decizii anterioare ale Curtii privitoare la incalcarea principiului nemijlocirii, in sensul ca judecatorii care dau verdictul trebuie sa fie aceeasi cu cei care au administrat probele in timpul procesului.


CEDO: judecatorii nu pot sa plece la pensie si sa nu-si motiveze deciziile

Cazul este tras la indigo cu cel al liderului PSD Liviu Dragnea, precum si cu multe alte cazuri din Justitia romana, unde a devenit un fapt cotidian ca judecatorii care se pensioneaza, pleaca din sistem, se afla in concediu de odihna ori sunt detasati sa-si lase dosarele balta fara sa le mai motiveze dupa ce au pronuntat hotarari, si sa vina altii in locul lor sa semneze ca primarii. Legislatia romana prevede ca “judecatorul care este impiedicat sa semneze” (n.n. - noi interpretam ca asemenea situatii sunt posibile doar cand judecatorul a decedat sau e grav bolnav) este substituit de presedintele de instanta sau de sectie, care semneaza hotararea redactata in locul acestuia. In Justitia romana a devenit o obsnuinta sa nu se redacteze hotararile in termenul imperativ de 30 zile prevazut de lege, iar dupa jumatate de an, un an sau chiar mai mult, se ajunge frecvent ca hotararile sa fie semnate de alti judecatori care nu au participat la sedinta, nu cunosc dosarul, si isi asuma “ca primarul” solutia colegilor lor, intrucat cei care au participat la judecata propriu-zisa nu s-au mai obosit sa-si duca la indeplinire obligatiile profesionale.

CEDO de la Strasbourg a stabilit in cauza “Cerovsek si Bozicnik contra Sloveniei” ca asemenea practici constitutie o incalcare a dreptului la un proces echitabil garantat de art. 6 din Conventia EDO. Reclamantii sloveni (unul condamnat pentru taieri ilegale de arbori si altul pentru furt) au reclamat faptul ca judecatorii cauzei au administrat un probatoriu complex, dar in final, cei care au redactat (motivat) deciziile de condamnare, la circa 3 ani dupa judecata, nu au mai fost aceeasi care au participat la proces si au dat verdictul, intrucat cei care au judecat dosarul si au dat verdictul s-au pensionat.

Judecatorii CEDO au mai remarcat faptul ca desi apare acceptabil ca un alt judecator care nu a participat la judecarea procesului, sa semneze in locul altuia, acest lucru poate fi considerat justificat doar in caz de deces sau absenta indelungata (boala, accident).

Judecatorii CEDO au respins argumentele Guvernului sloven si au statuat ca motivatia ca judecatorii s-au pensionat nu poate fi luata in seama.

Cu privire la judecatorul A.K, CEDO a retinut: “...Curtea observa ca data pensionarii trebuia sa-i fie cunoscut judecatorului A.K. dinainte... avea posibilitatea sa ia toate masurile sa termine cazul in timp util, singur sau cu interventia unui alt judecator care sa fie prezent in stadiul incipient al procedurilor... asta insemna ca judecatorul A.K. sa fie preocupat de faptul ca avea obligatia sa redacteze motivele solutiei sale... In concluzie, Curtea considera ca petentii aveau dreptul la un proces echitabil, care a fost incalcat intrucat judecatorii care au condus procesul acestora trebuiau sa fie cei care sa motiveze hotararile pronuntate... a fost violat Articolul 6 din Conventie”.

Liviu Dragnea are deschisa calea revizuirii in baza hotararii

Cazul “Cerovsek si Bozicnik contra Sloveniei” este identic cu cel al condamnarii definitive a presedintelui PSD Liviu Dragnea la 2 ani de inchisoare, cu suspendare, in “Dosarul Referendumului”, de catre Completul de 5 al ICCJ format din judecatorii Livia Doina Stanciu – presedinte, Angela Dragne, Luciana Mera, Livia Luminita Zglimbea si Ioana Bogdan. Acestea au pronuntat decizia penala prin care au respins apelul lui Dragnea si altii, la 22 aprilie 2016 (Dosar 2795/1/2015), dar hotararea a fost motivata ilegal, 10 luni mai tarziu (in februarie 2017), desi legea prevede obligatia ca judecatorii sa-si motiveze hotararile in termen de 30 zile.

Grav este ca in intervalul celor 10 luni de la pronuntare, la redactare, judecatoarele Livia Stanciu si Luminita Livia Zglimbea s-au pensionat fara sa mai motiveze, iar hotararea in forma motivata – cea care se pune in aplicare/executare – a fost semnata in locul celor doua de actuala presedinta a ICCJ Cristina Tarcea (foto) care este judecator de civil si nu de penal, si nu a participat la judecata (vezi facsimil)

Nimic nu le impiedica pe judecatoarele Stanciu (promovata de Klaus Iohannis, ca rasplata, judecator la Curtea Constitutionala) si Zglimbea sa redacteze si semneze hotararea in termen de 30 zile, stiind foarte bine ca se pensionau. In opinia noastra a fost un gest de lasitate si fuga de raspundere, mai ales ca nu au condamnat un oarecare, ci liderul partidului de guvernamant intr-o maniera care nu a convins societatea ca a avut loc un act corect de justitie.

In baza deciziei CEDO prezentata mai sus, Liviu Dragnea poate solicita revizuirea si anularea deciziei prin care i s-a incalcat dreptul la un proces echitabil, precum si rejudecarea apelului sau.

* Cititi aici motivarea in limba engleza a Hotararii CEDO din 7 martie 2017 din cauza “Cerovsek si Bozicnik contra Sloveniei”

* Cititi aici opinia avocatului Pompiliu Bota despre cazul Dragnea si nulitatea deciziei Completului de 5 al ICCJ

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 18 July 2017 16:07 +23

CRISINICO!!!!!IMI ESTE RUSINE SA ,,SPUI,, CA TE CUNOSCUI, SI CA TE CHEAMA PUPILA STANCIU,cristinico !!!!in scurta vreme judecatori te vor uri asa cum o urim si noi pe sprincenata,ti/ai terfelit toata cariera,si ai facut de rusine si pe mata si pe tactu(fara cratima)

# Vladimârrr...!!! date 18 July 2017 17:54 +6

Unule drag, daca in Dudestiul copilariei noastre iti furam mingea de carpe mesterita din ciorapii "expirati" ai familiei tale, puteai sa-mi dai o sfanta mamă de bătaie, fara a-mi sari in ajutor nici macar "gasca" mea din vecinatatea Depoului de Tramvaie Dudesti. Acum, daca matracucile care nu au vrut sa semneze pentru ce si cum au judecat impreuna cu suratele lor care au semnat pentru ce nu au judecat, ascunzand precum pisicile "mizeria" in litieră, nu o sa pateasca nimic, că asa-i la noi. Asa ca Unule drag, eu cel putin, daca imi voi mai cauta candva in euroatlantica noastra Romanie dreptatea furata , ma voi adresa cu mult mai multe sanse de succesuri (sic) primului STABOR al fostilor nostri mult mai cinstiti vecini de cartier..... . Iti doresc o seara tihnita alaturi de cei dragi !!!

# unul din lumea cea mare date 18 July 2017 18:28 +6

dragul meu prieten,dudestiu copilariei noastre era plin de deontologie,si sper ca/ti amintesti vorba din dudesti unde a fost crucea de piatra,, noi, intre noi curvele, sintem fete cinstite,,!!!actuala cruce de piatra a justitiei nu mai are nimic sfint in ea.staborul tiganesc a ajuns curtea suprema de justitice,iccj .justitia in mermelica este azi facut NUMAI DE GAINARI,ADICA DE judecatori(CHELNERI) DE BACSISURI MICI(ca aia de la bufet de la ciocanul-azi parcarea mall vitan.bunule prieten mai am doar 3 investitii de recuperat si voi pleca fara sa mai intorc capul,deja mi/am externalizat banii din mermelica,si sper sa nu mai aud de aceasta tara care a ajuns mai rau decit o gaura neagra

# Camora date 18 July 2017 16:08 0

Exact ce v-a zis Bota- Cauza Beraru !

# Al fonso date 18 July 2017 16:32 0

Asa e: paragraful 46. ...mutatis mutandis, Beraru v. Romania ! La CEDO nu il bate nimeni pe Bota !

# avi avi date 18 July 2017 17:34 -3

Fugi de-aicea,bota si CEDO ! ? :D Pai a pierdut pe toate fronturile. :D :D :D

# eu date 20 July 2017 15:01 0

Ce s-a obținut în urma protestului de la CEDO? Cum s-a pronunțat CEDO în cauzele lui Bota?

# tu date 20 July 2017 16:36 0

Fa o adresa la UNBR, semneaz-o si intreaba.

# avi avi date 20 July 2017 22:23 0

mai TU acesta,tu crezi ca UNBR tine evidenta lui bota?Pentru noi asta este inexistent si ca persoana publica si ca jurist.

# ea date 24 July 2017 17:17 +1

Nu s-a obtinut nimic la CEDO, doar joc de imagine. Iar daca ar fi castigat ceva la CEDO, ar fi facut publica orice victorie. Nefiind nimic in spatiul public, concluzia logica este aceea ca ori nu a obtinut nimic inca ori ca a pierdut cauzele. Dixit.

# deci date 18 July 2017 16:53 +1

asta e o practica la nivel European ... nu doar in mandra Romanica ... ca sa vezi 8) 8) 8)

# DODI date 18 July 2017 17:06 +19

Această soluție vine și după condamnarea lui Dragnea pentru o faptă care nemenționată de procurori și nejudecată în timpul procesului. Acum să îl vedem pe ciolanis și gașca lui de pupiuncuriști cu ce tupeu îl mai fac pe Dragnea condamnat penal. Totdeauna în România hoțul strigă ”hoții” și cei cu musca pe căciulă urlă cel mai tare, iar vocea lor este luată în seamă indiferent de condițiile legale și de bunul simț. Nu îl admir nespus pe Dragnea dar când condamni politic un om ori o faci ca lumea cap-coadă ori te lași păgubaș. Ar trebui să plătească Colivia stanciu pentru fărădelegile făcute și statul român să îi recalculeze pensia de 7000 euro lunar.

# ionica date 18 July 2017 20:36 -13

Dragnea a fost condamnat in mod corect. In ziua votului n-ai treaba cu organizatul tombolelor cu adusul oamenilor la vot, cu impunerea de tintelor de prezenta pe sectii, localitate, judet etc. Toate aceste activitati sa fac pana in preziua votului.

# Vladimârrr...!!! date 19 July 2017 13:01 +8

IONICĂ tată, daca esti convins ca asa se fa e o judecata dreapta, atunci iti urez sa ai parte si matale de aceeasi dreapta judecata si cand vei iesi de la parnaie sa ne chemi sa ne spui cat de misto e ca DNA sa vina sa te ia si pe mana uneia ca Stanciu sa te dea. Dar pana atunci #rezista taticu, că nu e mult si vă va veni si voua randul, ca nu degeaba zice romanul nostru pe care-l nesocotiti voi ca, ORICE NAŞ IŞI ARE NAŞUL ...!!! Si o mica ruganinte, daca ma mai vezi stand batraneste in picioare in tranvai sau autobuz langa scaunul pe care iti citesti pe mobil mailurile, ofera-mi rogu-te locul, pentru ca si eu i l-am oferit in tinerete bunicilor matale ... Multumesc !

# unul din lumea cea mare date 19 July 2017 13:48 +7

ptr bunul meu prieten vladi// bravo!!!!!!!!!!! vladi imi trezesti numai nostalgii,,de proasta crestere de pe vremuri,,.mi/ai readus in minte cind mergeam cu masina 40 sau cind mergeam cu tramvaiul 2,9,11,26 la liceu in rahova. erau acele 2 scaune fata in fata si intre ele scris cu rosu cu un sablon,,scaune rezervate,pentru batrini,invalizi,bolnavi,femei cu copii in brate si gravide,,...mi/ai adus aminte de orele de dirigentie in care ,,nenorocitii de comunisti,, ne invatau sa ajutam sa trecem strada persoanele cu handicap sau orbii(si democratul boc le/a taiat indemnizatiile,sper sa orbesti boc,sa dea dumnezeu),mi/ai adus aminte de povestile copilariei mele in care invariabil copilul facea o fapta buna curatind un pom fructifer din marginea drumului,si pomul invariabil il rasplatea cu fructe(ce ,,idioti comunistii aia,,.......nu stiau ca padurile trebuiesc rase in numele democratiei de companii austriece cu sprijin direct de la ala nalt ca bradul ,prost ca gardul si cu mucii pe

# Vladimârrr...!!! date 19 July 2017 15:00 +2

Unule bun si drag, daca-mi mai spui ca liceul la care mergeai in Rahova purta numele Marelui nostru Eminescu, inseamna ca pe langa faptul ca am copilarit pe aceleasi meleaguri dudestene, am mai absolvit si acelas liceu cu Pino Caramitru, Ale (Aurelian) Andreescu si atati de multi si prea buni altii ... !!! Ia mai gandeste o tara, ca te pomenesti ca poate om fi fost chia si colegi de ... "fumoar" si ti-oi fi ramas dator cu vreun "Carpati" fara filtru ...

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 19 July 2017 18:18 +2

la bolintineanu!,ce ,,idiot,, si asta! auzi tu sa scrie el ,,ce iti doresc eu tie scumpa romanie,...........idiotul de bolintineanu ii dorea viitor de aur si cind colo a iesit un viitor mermelit dupa chipul si asemanarea cu moroiul,sprincenata,malaca si malacul din marginimea sibiului.........ce ,,idiot,, si bolintineanu asta!!!ca si aia din ,,scoala ardeleana,,.marele nostru noroc A FOST CA A VENIT DEMOCRATIA

# avocat traditional date 24 July 2017 20:19 0

UNULE,tu faci misto si eu nu m-am prins sau chiar nu stii cine a scris versurile alea?Cred ca pana si bota stie (sau nu?)

# date 18 July 2017 17:24 0

Da, marele ganditor Bota.... :-* :-| 8)

# Cufurel Merdenescu date 20 July 2017 18:02 0

Bota bate la 'capul gol' multi pretinsi juristi din Romanica...doar ca de atata ranchiuna care zace in ADN-ul imprastiat romanesc, va e greu sa acceptati.

# ajutor in iubire unde nu-i nevoie de ajutor cauza umple date 18 July 2017 18:58 -2

cand ai rabdare poti vede cat de prosti sunt imparatiii. intre ziaristi auguri baba baba  sa fie chemati rusii sa vada oblaticia.

# Petru date 18 July 2017 19:24 -5

Cele doua cauze difera mult, deci ceea ce a statuat Curtea in cauza aceasta nu e aplicabil in speta lui Dragnea. Si acum sa explic si de ce. 1. In cauza aceasta, hotararea de prima instanta a fost pronuntata de un singur judecator, judecator care nu a mai motivat hotararea. In dosarul domnului Dragnea, hotararea a fost pronuntata de un complet de 5 judecatori si, potrivit dispozitiilor Codului de procedura penala (conforme Conventiei), hotararea se motiveaza de unul dintre judecatorii care a luat parte la judecata. Doi dintre cei 5 judecatori care au solutionat cauza s-au pensionat, dar au mai ramas inca 5 care au putut motiva hotararea, lucru care s-a si intamplat. 2. In cauza aceasta, judecatorii care nu au luat parte la dezbateri au motivat si au semnat hotararea. In dosarul lui Liviu Dragnea, doamna Tarcea doar a semnat hotararea, nu a si motivat-o. Pe cale de consecinta, cele statuate de Curte in cauza aceasta contra Sloveniei nu sunt aplicabile in dosarul domnului Dragnea.

# DOREL date 18 July 2017 22:18 +3

Mai draga, Cristina Tarcea a semnat motivarea hotararii ! Si, b): sau ne iei de prosti ?! Parerea mea ...

# Petru date 18 July 2017 22:53 0

A semnat-o pentru ca legea prevede ca hotararea se semneaza de toti judecatorii care au participat la judecata, iar, in cazul in care unul sau mai multi se afla in imposibilitatea de a semna, de catre presedintele instantei. Deci nu o semneaza doar judecatorul care motiveaza hotararea. Cititi mai bine hotararea CEDO la care se face referire si vedeti pentru ce a constatat Curtea o incalcare a art. 6 din Conventie. Dupa cum spuneam, Curtea a constatat incalcarea cu privire la faptul ca hotararea a fost motivata de alti judecatori decat cei care au luat parte la dezbateri, nu cu privire la semnarea hotararii.

# @Petru date 19 July 2017 01:54 -1

Ai dreptate, Petre. Desi hotararea de condamnare a lui Dragnea a fost abuziva, e total diferita fata de speta de la CEDO.

# Pif date 19 July 2017 09:41 +1

Totusi, nu e frumos ce a facut Petru. Le-a stricat comentatorilor botisti bucuria, fiind prea explicit. ;-)

# @Pif date 19 July 2017 11:04 +1

Pifane, eu am postat comentariul de la 19 iulie 2017 01:54, in care i-am dat dreptate lui Petru, desi sunt membru al UNBR-Bota. Prin urmare, canta la alta masa !

# Pif date 19 July 2017 12:58 -1

'nteles, s'traiti ! Nu va era scris "botist" pe epoleti . :lol: Luciferule!

# Dora date 19 July 2017 06:08 -2

Daca hotararea unei sentinte se ia in unanimitate de catre cei 5 judecatori nu conteaza cine redacteaza mor=tivarea ci ,prin semnatura,cetifici ca este corecta asa cum a reiesit din judecarea cauzei.Daca unul din judecatori nu este de acord face opinie separata.Nu este corect ca un judecator care nu a participat la proces sa certifice prin semnatura o motivare.Oricum,de la pronuntarea sentintei si pana la pensionarea celor 2 judecatoare din completul de judecata au trecut mai mult de 30 de zile,acesta fiind termenul legal de motivare a unei sentinte.

# Pif date 18 July 2017 21:09 -1

Revizuire ??? Cum poate invoca Dragnea art.465 NCPP ?

# Grigore Mitica date 18 July 2017 23:30 +8

usor,usor se face dreptate,iar criminali Stanciu si Kovesi trebuiesc judecati de urgenta si condamnati la Tirgoviste pentru uciderea dreptului constitutional la un proces echitabil !!!!!

# avi un@beticus date 19 July 2017 07:39 +1

avi, ceva stiintific despre Beraru vs Romania poti sa ne spui ? Sau dupa ce absolvi generala ?

# avi avi date 19 July 2017 16:12 +1

Mai 3,14, nu am ce sa spun. Indiferent de hotarare si de parerea mea, tu , la stiinta ta de carte, nu vei intelege nimic.

# avi un@beticus date 19 July 2017 21:54 0

Bravo avi, nu ai ce sa spui, lasa-ne si cauta un site pe masura ta.

# santinela date 19 July 2017 07:52 +4

Tarcea asta a luat-o bine de tot pe urmele rusinii justitiiei romanesti recte Livia Stanciu !

# NS date 19 July 2017 14:00 +3

Mare problema si cu aceste "MOTIVARI"! se da o sentinta pe baza unei "judecati-rationament" , dar nu am timp sa scriu MOTIVATIA, adica DE CE ! cum s-ar zice "Mi-a cazut ciocanul cu decizia" dar este greu sa scriu MOTIVATIA ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva