17 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LOVITURA LUI TUDOREL – Ministrul Justitiei Tudorel Toader anunta scoaterea Inspectiei Judiciare de sub controlul CSM: “Inspectia nu va fi politizata, ii vom spori independenta, autonomia... Voi propune ca Inspectia Judiciara sa se afle sub controlul Consiliului de management strategic, coordonat de ministrul Justitiei din care fac parte Procurorul General, presedintele ICCJ si presedintele CSM”. Decizia ministrului declanseaza panica printre slujitorii Sistemului

Scris de: George TARATA | pdf | print

13 October 2017 12:45
Vizualizari: 10852

Ministrul Justitiei Tudorel Toader (foto) a aruncat bomba, vineri 13 octombrie 2017, in timpul sedintei Sectiei de procurori a CSM, un spectacol ieftin in care sefa DNA Laura Kovesi, insotita de trupa ei, a pus la zid Inspectia Judiciara si a pozat intr-un manager fara pata. Ministrul Tudorel Toader a luat cuvantul dupa intrebarile adresate de procurorii din CSM Laurei Kovesi, de fapt niste mingi ridicate la fileu, si a facut un anunt extrem de important. Si anume ca a luat o decizie in ceea ce priveste soarta Inspectiei Judiciare.


Concret, Tudorel Toader a anuntat ca in cadrul proiectului de lege privind modificarea Legilor Justitiei va propune ca Inspectia Judiciara sa devina o institutie autonoma. Asta spre dezamagirea anumitor membri ai CSM si personaje de la varful Justitiei care trag cu dintii disperati ca Inspectia Judiciara sa ramana sub control Consiliului astfel incat sa poata fi controlata asa cum s-a intamplat in ultimii ani. Mai exact, Tudorel Toader a precizat ca va propune ca Inspectia Judiciara sa se afle sub autoritatea “Consiliului de management strategic” de la Ministerul Justitiei, condus de ministrul Justitiei si din care mai fac parte Procurorul General al Romaniei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Cei patru vor avea un vot egal, vor lua deciziile impreuna si in acest fel Inspectia Judiciara, afirma Tudorel Toader, nu va mai fi politizata, urmand ca independenta si autonomia institutiei vor fi sporite.

Toader a precizat ca va exista o perioada tranzitorie de sase luni de la intrarea in vigoare a noilor legi ale Justitiei in care Inspectia Judiciara se va reorganiza ca institutie autonoma.

Iata declaratia ministrului Justitiei Tudorel Toader:

Cel mai probabil voi propune ca Inspectia Judiciara sa se afle sub controlul Consiliului de management strategic, coordonat de ministrul Justitiei, din care fac parte Procurorul General, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele Consiliul Superior al Magistraturii. Au vot egal, vor decide. Inspectia nu va fi politizata, ii vom spori independenta, autonomia”.

Comentarii

# Danutz date 13 October 2017 13:04 +25

Curaj pt reforma totala în justiție sa se faca DREPTATE și răspunderea magistraților dar și repararea și spălarea abuzurilor din justiție prin gratiere,amnistie sau rejudecarea dosarelor pe ultimii 10 ani. Ca sa nu mai vorbim de aberația legislației anticonstitutionale și anti CEDO. Și micșorarea bugetelor acestor instituții de forță și a judecătorilor și investiți acei bani în domenii care produc bunăstare. Judecatorii nu numai ca nu-și merita banii, ăștia fac cot la cot crime cu procurorii. Dacă ar fi existat judecatori corecti toate aceste probleme din justiție nu ar fi fost posibile, însă EI în loc sa stopeze și sa demaște presiunile și abuzurile procurorilor au făcut blat cu procurorii, dând condamnări pe banda rulanta nedrepte doar ca sa le iasă numărul. Asta este o crimă nationala.  Sa fie judecați și condamnați pt asta.

# ionel hasotti date 13 October 2017 13:22 +2

Asa deci , dar pun si eu o intrebare de " societare civila": Presedintele UNBR de ce sa nu faca parte din respectivul Consiliu de management strategic ? Iarasi se creeaza institutii pentru ei si dintre ei ? Pe de alta parte , se vede solutia de compromis din care rezulta ca in realitate nimeni nu vrea independenta IJ. Faceti-o indepedenta pur si simplu si gata, ca doar Constitutia nu interzice, nu vad la art.133 si art.134 vreo interdictie in acest sens , totul tine de legea organica.Vointa si " putinta " sa fie.

# Reticentul date 13 October 2017 18:48 0

Simplu. Maine ajunge LCK sefa Inspectiei judiciare, sau cineva la fel. Doamne fereste.

# Un dac la Roma date 13 October 2017 13:27 +2

Nu zău! Păi ia să vedem: procuriciul general=Lăzărică; președintele CSM=Ghenadie (de gunoi); președintele ICCJ=Tarcea (care își vrea votul înapoi". Și "ultimul pe listă cu voia dvs.", ministrul justiției=Tudorică pușcă-mică, alias "acum nu este oportun". Cu așa "parteneri de nădejde", 4 crai 4, cum credeți că se va da pe brazdă Netejoru, marele (ex)mason, când o să ne mai plângem și noi, "opinca", de niscai judecătorași corupți care împart dreptatea în funcție de șpaga primită?

# DODI date 13 October 2017 13:30 +3

Sistemul ticăloșit de macovei și hăhăilă ne-a învățat să nu zicem hop până nu sărim gardul. Așa că toate anunțurile cu turle și trâmbițe făcute de dorel sper să nu fie baloane de săpun lansate pentru a amorți și ultimele fărâme de democrație din țara asta. Și Hellvig se pare că a obosit pensionând generali și făcând profesor din repetentul coldea. Iar ciumetele de la Cotroceni ne dă lecții de bună purtare el care și-a ratat cariera profesională. Cariera politică i-a fost dictată și el se execută conștiincios să nu supere sitemul.

# gelu date 13 October 2017 13:34 +3

Ha, ha, ha!!! Si daca Tudose il remaniaza si pe Toader???

# Maria date 13 October 2017 13:47 +1

Si cum rezolvi problemele actuale prin faptul ca Procurorul general, sefa CSM, cea a ICCJ si ministrul Justitiei vor avea fiecare cate un vot? Adica 3 contra 1? Buna treaba! Acum se vor rezolva toate abuzurile facute de Kovesi si Lazar... Poate, pe viitor sa fie o idee buna, dar ce te faci cu prezentul? Sau intr-un viitor in care aceiasi trei vor tutela o grupare numita "Statul sunt eu" sub completul control al serviciilor?

# Averica date 13 October 2017 13:53 0

Mda. Nu pentru slujitorii sistemului. Sistemul se schimba. Azi conduc unii, maine altii. Cand va fi sa dai o hotarare definitiva in contencios, comercial, penal care deranjeaza guvernul, consiliul judetean, un om de afaceri din partidul de la putere, nu o vei face. Vorbim de mize mari, bani multi. Nu te va interesa protectia celui slab (tu, jurnalistule, tu, cititorule). O vei da in favoarea celui care are "intrare" la inspectia judiciara: cel tare, cel cu legatura la partidul de guvernare. Nu iti vei risca salariul, ratele, viitorul. Uite asa, justitia va deveni o mimare a dreptatii. Sa va bucurati atunci cu totii! V-am avertizat.

# Carcotas date 13 October 2017 14:49 0

Riscul acesta este de cand lumea si știm cu toții ca unii judecatori (aici sunt diplomatic!) se tem sa-i înfrunte pe cei puternici. Vedeți ce spune doamna Bica, ca i se cerea sa adopte măsuri mai blânde fata de unii si mai aspre fata de altii. Adica pe unii ii propunea la arestare, judecatorii ii arestau, iar pe altii nu-i propunea la arestare, sau arestați fiind li se schimba repede masura intr-una mai blândă.

# Canada date 14 October 2017 10:19 0

Ei bine, acum o sa faca toti ca Bica. Doar nu isi risca nimeni viitorul.

# Pintea date 13 October 2017 17:27 +7

Numai de s-ar mentine ferm pe pozitie d-nul minsitru, sa nu se mai lase intimidat de nimeni, nici macar de klemm. Inspectia jud trebuie sa fie un organism dur, autonom, nu mamaliga nefiarta ca pana acum. Sa terminam o data cu lalaiala asta si cu joaca de-a prcurorii si judecatorii care au devenit zei. Trebuie sa fie cineva care sa ii puna la punct si pe ei atunci cand derapeaza. Daca nu Ministerul Justitiei, atunci cine? Bisericutele din CSM?

# DOBAS date 13 October 2017 23:34 0

Deja se exagereaza cu subiectele despre justitie si magistrati.Exista Constitutie,exista legi,exista ierarhie.Ce se urmareste de fapt cu intimidarea cetatenilor? Se camufleaza ceva grav prin distragetea atentiei de la problemele cu care se confrunta po******tia?Exista influente externe sau mixte pentru a atinge niste scopuri de grup? Sau mai grav,fenomenele converg spre o politie politica de tip nou unde cetateanul este permanent pus la punct?Doar ansamblul birocratic numit stat considera ca are dreptul la decenta si respect?Ceva tare nu este in regula in Romania.

# Vasile date 15 October 2017 22:15 0

Mda... se mai naște un dumnezeu... pardon: un „independent” imposibil de controlat, verificat..., tot ca DNA, CSM, ÎCCJ, CCR...

# Botomei Vasile,doctor in drept date 16 October 2017 14:11 0

Nu este corecta aceasta propunere! Practic este un CSM restructurat, deoarece toti din conducerea acestor institutii de forta sunt si membrii in CSM. Autonomie se face prin externalizarea Inspectiei Judiciare, prin includerea acesteia in cadrul Institutului de Cercetari Juridice sau in Insitutul Roman pentru Drepturiler Omului. Inspectorii judiciari trebuie sa fie oameni de stiinta in drept. Nu trebuie sa fie magistrati!Desemnarea lor trebuie sa fie in atributul Parlamentului, pe baza de propuneri venite de la Universitati cu Facultati de drept.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.06.2024 – Inca un client al retelei Coldea-Dumbrava

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva