10 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LUCIAN DUTA MAI ARE TOTUSI O SANSA LA DREPTATE – Judecatorii Andrei Viorel Iugan si Adina Predoria Dumitrache de la Curtea de Apel Bucuresti il tin in inchisoare pe medicul Lucian Duta, condamnat si aruncat in inchisoare de judecatoarele CAB Daniela Panioglu si Alina Gulutanu pentru fapte prescrise. Judecatorii CAB Iugan si Dumitrache au admis in principiu contestatia in anulare, fara a suspenda executarea pedepsei chirurgului Lucian Duta (Minuta)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

11 November 2022 14:02
Vizualizari: 5174

Curtea de Apel Bucuresti are sansa de a repara nedreptatea comisa in cazul medicului Lucian Duta (foto 1), condamnat la ani grei de inchisoare doar in baza unor denunturi formulate de nimeni altii decat patroana Siveco Irina Socol si fostul director HP Radu Enache si cu ignorarea dispozitiilor legale care aratau ca in cazul sau intervenise prescriptia iar trimiterea sa dupa gratii nu mai putea fi sustinuta, conform deciziilor Curtii Constitutionale. Niciunul dintre aceste elemente nu a contat pentru completul care a dispus condamnarea lui Lucian Duta la 6 ani de inchisoare, complet format din judecatoarele Daniela Panioglu si Alina Nadia Gulutanu de la Curtea de Apel Bucuresti. In perioada imediat urmatoare insa judecatorii Andrei Viorel Iugan (foto 2) si Adina Predoria Dumitrache de la Curtea de Apel Bucuresti vor putea decide punerea in libertate a fostului presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, chirurgul Lucian Duta, condamnat la 6 ani de inchisoare pentru o pretinsa luare de mita, prescrisa in 2020. Solutia in acest sens este amanata pana in data de 16 decembrie 2022, cand este programata a fi solutionata contestatia in anulare.


 

Concret, vineri, 11 noiembrie 2022, judecatorii Iugan si Dumitrache au decis admiterea in principiu a contestatiei in anulare formulate de medicul Lucian Duta, "exclusiv sub aspectul cazului de contestatie in anulare prevazut de art. 426 lit. d) din Codul de procedura penala", respectiv "cand instanta de apel nu a fost compusa potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate", fiind respinse in schimb temeiurile prevazute de art. 426 lit. b) si e) ale aceluiasi articol, respectiv "cand inculpatul a fost condamnat, desi existau probe cu privire la o cauza de incetare a procesului penal" si "cand judecata in apel a avut loc fara participarea procurorului sau a inculpatului, cand aceasta era obligatorie, potrivit legii".


Solutia a fost data in cadrul dosarului nr. 5951/2/2022 privind contestatia in anulare formulata de medicul Lucian Duta, dupa ce la termenul din 4 noiembrie 2022 s-a pus in discutie admiterea in principiu a contestatiei in anulare, precum si punerea in libertate de indata a acestuia. La baza actiunii formulate de Lucian Duta a stat faptul ca acesta nu a beneficiat de dreptul la ultimul cuvant, desi instiintase instanta ca nu se poate prezenta (fiind diagnosticat cu covid in acele zile) si solicitase un nou termen, dar si faptul ca in cazul sau instanta de apel, respectiv judecatoarele CAB Daniela Panioglu si Alina Nadia Gulutanu nu au tinut cont de Deciziile CCR nr. 297/2018 si 358/2022 privind intreruperea cursului prescriptiei, care ii erau aplicabile acestuia.


Redam in continuare minuta in dosarul nr. 5951/2/2022:

"In temeiul art. 431 C.pr.pen. Admite in principiu contestatia in anulare formulata de contestatorului-condamnat Duta Nicolae Lucian, exclusiv sub aspectul cazului de contestatie in anulare prevazut de art. 426 lit. d) C.pr.pen.

Respinge ca inadmisibila contestia in anulare formulata de contestatorul-condamnat Duta Nicolae Lucian sub aspectul temeiurilor prevazute de art. 426 lit. b) si e) C.pr.pen.

Fixeza termen pentru solutionarea contestatiei in anulare la data de 26.12.2022, ora. 14:00, pentru cand se citeaza contestatorul-condamnat Duta Nicolae Lucian si se incunostinteaza aparatorul ales al acestuia.

Respinge ca inadmisibila cererea de suspendare a executarii deciziei penale nr. 1049/25.7.2022 a Curtii de Apel Bucuesti – Sectia I penala.

Definitiva.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 11.11.2022".


Amintim ca, in data de 27 iulie 2022, judecatoarele Daniela Panioglu si Alina Nadia Gulutanu de la Curtea de Apel Bucuresti au dispus condamnarea fostului presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, chirurgul Lucian Duta, la 6 ani inchisoare cu executare pentru luare de mita, desi acesta ceruse repunerea cauzei pe rol dupa Decizia CCR 358/2022.

Condamnarea lui Lucian Duta de catre completul format din judecatoarele Panioglu si Gulutanu a fost cu atat mai scandaloasa cu cat acestea au recunoscut faptul ca instanta de fond nu a analizat probe, ci a facut copy-paste dupa rechizitoriu, dar nu au trimis cauza la rejudecare. Practic, prin aceasta recunoastere din partea instantei de apel, devine evident faptul ca Lucian Duta nu a beneficiat un fond efectiv si la un apel efectiv (dublu grad de jurisdictie).


Totodata, motivarea Deciziei penale nr. 1049/A din 25 iulie 2022 din dosarul nr. 45188/3/2018 este revoltatoare avand in vedere ca in cuprinsul acesteia se regaseau pasaje intregi in care chirurgul Lucian Duta era infierat si scos vinovat pentru fapte care nu faceau obiectul cauzei, o atentie deosebita punandu-se pe "concubine" si viata privata.

Comentarii

# Cetateanul date 11 November 2022 17:26 -1

Cine era precum izmenarul interesului național era servit de onorați cu achitare dar așa... PS Ce o fi mai important? Doctor sau fabricant de doctori?

# santinela date 12 November 2022 07:04 +20

Condamnare data de doua TUTE h-rezist ,TUTE care de acum incolo nu mai au de ce se teme fiindca idiotii de la pnl si psd au votat mizeria legilor "facute" de Predoiu sub inaltul patronaj cotrocenist si cu acordul lingailor si slugilor de la CCR !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.12.2023 – Judecatorii pregatesc bomba bombelor pentru Guvern

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva