26 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LUCRATURA DIICOT-SRI, MOARTA-N FASA – Lovitura dura pentru DIICOT. Judecatorul Valentin Chitidean de la CA Cluj a dispus in camera preliminara restituirea unui dosar in care DIICOT a lucrat cu SRI in baza Protocolului din 2009: "Constata nulitatea absoluta a rechizitoriului... Dispune excluderea si eliminarea de la dosar a tuturor probelor si mijloacelor de proba. Dispune restituirea cauzei la procuror” (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

28 November 2018 13:13
Vizualizari: 12072

Au fost confirmate o data in plus efectele nocive ale protocolului secret incheiat in 2009 intre SRI si Parchetul General. Judecatorul Valentin Chitidean (foto 1), de la Curtea de Apel Cluj, a dispus luni, 26 noiembrie 2018, in camera preliminara, restituirea la DIICOT a dosarului in care oamenii de afaceri salajeni Ioan Huluban si Ioan Galis  au fost trimisi in judecata pentru pretinse fapte de evaziune fiscala, spalare de bani si constituire de grup infractional organizat in legatura cu produse petroliere, cu un presupus prejudiciu de 26 de milioane de lei.


Pe 7 octombrie 2018, Lumea Justitiei publica documente care aratau ca lucratori ai SRI au efectuat transcrieri ale unor interceptari vizandu-i pe Galis si Huluban, incalcand articolul 143, alineatul (4) din Codul de procedura penala. Articolul prevede faptul ca transcrierile sunt efectuate de catre procuror sau de catre organul de cercetare penala – asadar nicio mentiune despre vreun ofiter de informatii. In schimb, Serviciul Roman de Informatii a recunoscut negru pe alb – in patru adrese catre DIICOT Salaj, trimise ulterior Curtii de Apel Cluj – faptul ca a transcris convorbiri interceptate de catre acelasi SRI, in baza unor mandate emise de ICCJ in perioada octombrie 2011 – aprilie 2012 (click aici pentru a citi).

Luni, 26 noiembrie 2018, prin incheierea finala de camera preliminara numarul 5/2018, pronuntata in dosarul nr. 1069/33/2017/a1, judecatorul Chitidean a constatat nulitatea absoluta a rechizitoriului emis pe 20 decembrie 2017 in dosarul nr. 67/D/P/2015, a actelor de urmarire penala efectuate in cauza, a probelor si a mijloacelor de proba intocmite, dispuse si autorizate de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Salaj. Pe cale de consecinta, magistratul a dispus excluderea si eliminarea de la dosar a tuturor probelor si mijloacelor de proba, precum si restituirea cauzei la procuror. Hotararea judecatorului nu este definitiva, putand fi contestata in termen de trei zile de la comunicarea incheierii.

Site-ul Clujust.ro scrie ca avocatii Calin Budisan (foto 2) si Gheorghita Mateut (foto 3) au invocat necompetenta DIICOT pe motiv ca presupusele fapte pentru care au fost cercetati clientii lor nu intrau in categoria grupului infractional organizat, astfel incat sa atraga competenta acestui parchet.

Prezentam un extras din exceptia depusa de avocati:

Constatarea nulitatii absolute a tuturor actelor de urmarire penala, ca urmare a admiterii exceptiei necompetentei materiale a organelor de urmarire penala, efectuate de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism — Biroul Teritorial Salaj.

Argumentele principale:

- Prin Decizia nr. 302/04.05.2017, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in dispozitiile art. 281 alin. 1, lit. b, din Cpp, care nu reglementeaza in categoria nulitatilor absolute incalcarea dispozitiilor referitoare la competenta materiala si dupa calitatea persoanei a organului de urmarire penala, este neconstitutionala.

- DIICOT este o structura speciala, fara a se putea plasa pe un amunit nivel in ierarhia parchetelor de drept comun, iar competenta sa este reglementata strict de art. 12 din Legea nr. 508/2004 — in vigoare la data sesizarii din oficiu, respectiv 12.11.2015:

In realitate, inculpatilor li s-au retinut infractiuni cae nu se circumscriu dispozitiilor legale mai sus indicate, intrucat infractiunea de abuz in serviciu reglementata de art. 297 C.P. nu este prevazuta printre infractiunile mentionate la lit. (i) sau lit. (ii), iar infractiunea de evaziune fiscala este de competenta DIICOT numai in situatia in care savarsirea ei a intrat in scopul unui grup infractional organizat.

- Or, nu a existat un grup infractional organizat, nefiind intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni, pe care inculpatii sa-l fi sprijinit.

Pentru o astfel de infractiune (constituirea grupului infractional organizat) nici nu s-a pus in miscare actiunea penala, ceea ce aduce atingere grava dreptului la aparare al inculpatilor, prin imposibilitatea stabilirii obiectului exact si a limitelor judecatii.

Solutia ce se impunea a fi dispusa era de declinare de competenta in favoarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj — raportat la calitatea persoanelor implicate in prezentul dosar.

Pe cale de consecinta: In temeiul art. 47 alin. 2 C.P.P., apreciem ca se impune admiterea exceptiei necompetentei materiale a organelor de urmarire

penala si constatarea nulitatii absolute a tuturor actelor de urmarire penala”.

Iata minuta judecatorului Valentin Chitidean:

Solutia pe scurt: Admite exceptia necompetentei materiale si dupa calitatea persoanei a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Biroul Teritorial Salaj. Constata nulitatea absoluta a rechizitoriului din 20 decembrie 2017 emis in dosarul nr. 67/D/P/2015, a actelor de urmarire penala efectuate in cauza, a probelor si a mijloacelor de proba intocmite, dispuse si autorizate de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Biroul Teritorial Salaj. Dispune excluderea si eliminarea de la dosar a tuturor probelor si mijloacelor de proba. Dispune restituirea cauzei la procuror. Stabileste in favoarea Baroului Cluj suma de cate 230 lei reprezentand onorariul din oficiu al avocatilor desemnati in cauza pentru inculpatii DI- avocat CI -, DP- avocat GSJ- si PDP - avocat AV -, precum si suma de 195 lei reprezentand onorariul avocatului desemnat din oficiu pentru persoana vatamata BVV - avocat MLI - , sume ce se vor avansa din FMJ. Cu contestatie in termen de 3 zile de la comunicarea incheierii. Pronuntata in sedinta publica, azi, 26 noiembrie 2018”.

Sursa foto 2: Clujust.ro

Comentarii

# Eleonora date 28 November 2018 15:11 +11

Toate dosarele DIICOT au fost bazate pe confecționări ilegale şi abuzive,pe programe de ascultări în masă a populației şi comenzi de forță impuse către judecători în instanțe. Absolut toate dosare din țară ar trebui anulate şi revizuite corect conform drepturilor,constotuției şi legilor ori o amnistoe generală! sau poate se doreşte DOAR scăparea tuturor javrelor fara nici o raspundere penala din justiție şi instituțiile de forță care au paradit toată țara ilegal 14 ani :-x

# un mizantrop date 28 November 2018 18:32 0

Mai mult decat atat, se incearca repenetrarea institutiilor prin reorganizari, la cererea DIICOT. Uzand de "apropierea" legala cu SRI, DIICOT incearca sa recupereze "atributul" de politie politica pierdut (oarecum) de DNA si prin infratirea DGA (omoloaga DNA din MAI) cu BCCO, structura beneficiara de aport sereistic si "colaboratoare" a DIICOT se incearca reintroducerea SRI in dosare si accesul acestuia la informatii de nisa. Pana nu se lamureste cadrul legal in care fiinteaza DIICOT, pana nu se anuleaza ticaloasa Ordonanta 6/Pruna, nu se poate vorbi de un act de justitie corect. Pana atunci, o reevaluare a activitatii DIICOT si o amnistie sunt absolut necesare

# DODI date 28 November 2018 15:58 +5

Încă un exemplu, dacă mai era necesar, al calității profesionale a dosarelor marca DNA. Tonele de maculatură lansate pe piață de DNA vor să creeze impresia unei munci asidui pentru aflarea adevărului. Nimic maio fals. Cei de la DNA nu au aflat că MULTUM IN PARVO. Este adevărat că hârtia suportă orice. Dovadă stau și tonele de dejecții cu care DNA își umplu dosarele. Din păcate ei nu văd suferința pricinuită, viețile distruse, valorile ponegrite de ”munca” lor imbecilă. Și nici măcar nu le poți cere să le fie rușine. Pentru aceasta ar trebui să aibă bun simț. Ceea ce la DNA nu este cazul.

# un mizantrop date 28 November 2018 18:42 +3

Poate ca la DIICOT e cea mai clara monstruoasa coalitie avocat-procuror, aici nu-i cerceteaza nimeni. Cand aud de "revizuiri" ma apuca groaza, cine aproba revizuirile si cine le judeca?! Ce garantii ai ca avocatul nu e parte a ticalosiei? Cine ofera garantii in Romania pentru un proces echitabil?! Si dupa rejudecare, cand "onorata instanta reinventata" iti da dreptate, ce faci, te apuci sa-l dai in judecata pe judecatorul initial? Si cu procurorul ce faci, sau cu politistul, dupa chipul si asemanarea lui...Realizati ca majoritatea oamenilor, grav afectati de aceasta experienta, va prefera sa taca, sa-si duca viata cu aceasta rana necicatrizata, decat sa dea din nou piept cu sistemul populat de aceeasi oameni?! Desfiintati ticaloasele parchete si "reeducati" magistratii, eventul cu "granturi norvegiene" si pe modelul lor!

# Jana date 29 November 2018 00:54 +1

Procurorii DIICOT fac cele mai multe abuzuri. In cardasie cu avocatii si judecatorii toate dosarele astora iau condamnari grele. Judecatorii nici nu deschid dosarele. Pur si simplu dau solutia pe placul procurorilor nimeni nu-i verifica vezi Doamne nu sunt VIP-uri implicate. Daca s-ar rejudeca dosarele cine dracu da dreptate oamenilor? Aceiasi escroci care le-au judecat si inainte? Adica sa-si dea singuri cu tesla in *oaie? Sa plateasca oamenii aceiasi mafioti de avocati in cardasie cu procurorii?! DIICOT trebuie desfiintata. O mafie ce e acolo ! Incredibil. RO nu are nevoie de atatea institutii,de atatia trantori mafioti platiti regeste sa ruineze tara,sa se pishe pe drepturile si libertatile oamenilor.Trebuie alte institutii alti oameni. Nu mai amanati atata ca astia ruineaza Ro de tot. O sa ajungem sa ramana in tara doar batranii politicienii si cei din institutii.

# LEX date 29 November 2018 08:48 0

Tot ce s-a scris este f. adevarat. Unii avocati sunt slugile procurorilor, nici macar nu-l asculta pe cel ce l-a angajat si agraveaza situatia, cer amanari fara justificare ca sa-si mareasca onorariile. Unde este juramantul lor?Procurorii aduna maculatura, fac mult tam tam prin ziare, si distrug viata oamenilor care au muncit cu multa seriozitate si pt a le distruge reputatia. Unde este profesionalismul procurorilor, aceasta speta nu trebuie sa fie numiti magistrati, pateaza onoarea lor si determina neincredere in adevaratii magistrati. Trebuie sa fie scosi din sistem cat mai urgent.

# EXTRA date 29 November 2018 20:56 +2

Felicitari d-lui judecator. Ati dat dovada de profesionalism, obiectivitate si impartialitate. Numai cu astfel de magistrati se face o justitie corecta.

# Son of a protocol. date 1 December 2018 23:23 0

Judecatorul destoinic ce il ridicati in slavi este cunoscut ca fiind fostul sef al sectiei penale. Este copilul din flori de protoco al CA Cluj. Faptul ca a facut la timp un pas in lateral nu il face pe jude mai putin partas la abuzuri. Intamplator sau nu....in peroada in care asa zisii inculpati erau demonizati prin presa ..judele acesta a tacut chitic din postura de sef de atelaj Curte de Apel. Visinescu reloaded. Oare unde a primit garsoniera??

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.03.2023 – Agitatie in Baroul Dolj

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva