20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

LUCRATURA LUI MAN, REJUDECATA DE LA ZERO – Judecatoarele Simona Trestian si Ancuta Pura de la CA Cluj au dispus rejudecarea procesului in care procurorul Ciprian Man de la DNA Oradea a trimis-o in judecata pe Mariana Gal, sotia fostului sef al PT Bihor Virgil Gavra. Gal a fost condamnata definitiv in 2015 la 3 ani inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta. CA Cluj a dat rejudecare dupa ce CEDO a constatat ca Marianei Gal i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

7 March 2023 18:26
Vizualizari: 6114

Un dosar instrumentat de catre procurorul Ciprian Man (foto 1) pe vremea cand activa la DNA Oradea va fi rejudecat de la zero. Asa au dispus judecatoarele Simona Trestian si Ancuta Pura de la Curtea de Apel Cluj luni, 6 martie 2023, ca urmare a unei hotarari prin care Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat ca uneia dintre inculpate i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil.Este vorba despre Mariana Gal (foto 2 dreapta), sotia procurorului Viorel-Gheorghe Gavra (foto 2 stanga), fost sef al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor. In 2015, Mariana Gal a fost condamnata definitiv de catre Curtea de Apel Cluj la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta. Sotia fostului prim-procuror nu s-a dat batuta, ci a actionat statul roman in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. In 2022, CEDO i-a dat dreptate, constatand ca femeia fusese condamnata cu incalcarea dreptului la un proces echitabil. Mai exact, atat Tribunalul Cluj, cat si Curtea de Apel Cluj au refuzat audierea publica a martorului-denuntator, chiar daca aceleasi instante retinusera ca DNA il transformase pe acel martor in informator in schimbul promisiunii ca avea sa scape de diverse probleme penale. Speta este mult mai dramatica decat o putem rezuma acum, una dintre ramificarile ei ducand chiar pana la sefa DNA din acel moment, Laura Kovesi, care a solicitat si a obtinut excluderea din magistratura a procurorului Viorel Gavra (click aici pentru a citi).

Si asa ajungem in zilele noastre, cand luni, 6 martie 2023, completul Trestian-Pura de la CA Cluj au admis cererea de revizuire formulata de Mariana Gal, dispunand rejudecarea de la zero a procesului – incepand cu faza de fond, la Tribunalul Cluj. Sotia lui Viorel Gavra a fost aparata de avocatii Radu Chirita si Bianca Pantea.

Dupa cum vedeti in facsimilul de mai jos, rechizitoriul nr. 98/P/2011 semnat de procurorul Ciprian Man a primit confirmarea sefului DNA Oradea de la acea vreme, Marius Iancu.


Prezentam minuta hotararii nr. 396/2023 din dosarul nr. 4830/117/2022:


In temeiul art. 465 din Codul de procedura penala, admite cererea formulata de revizuenta Gal Mariana, avand ca obiect revizuirea in cazul hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului a deciziei penale nr. 492/A/2015 din data de 03.04.2015 a Curtii de Apel Cluj si a sentintei penale aferente nr. 433/2014 din data de 14.05.2014 a Tribunalului Cluj, pe care le desfiinteaza cu privire la solutia pronuntata fata de revizuenta, si dispune rejudecarea de catre Tribunalul Cluj, instanta in fata careia s-a incalcat pentru prima data dreptul la un proces echitabil al petentei.

In temeiul art. 275 alin. 3 din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia.

Definitiva. Pronuntata azi, 06.03.2023, prin punerea solutiei la dispozitia revizuentei si a reprezentantului Ministerului Public prin intermediul Grefei Curtii”.


sursa foto Gal-Gavra: Ebihoreanul.ro

 


Comentarii

# santinela date 8 March 2023 08:04 +1

Nenorocitul asta de Portocala 2,recte Man,mai este in sistem ? Nu inteleg cum de dosarul a fost dat spre rejudecare tot la aceeasi instanta care a incalcat drepturile petentei !

# # JOS NEMERNICII !!! date 8 March 2023 11:22 0

:cry: <img src=ops:' /> :lol: :P :-x :eek: Si pe acest VIRCOLAC din vest, il trage cineva la raspundere ??? Nimeni si nimic nu schimba in acest sens doar PALAVRE... :zzz

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2024 – Dosarul 10 august a nimerit la un judecator #rezist

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva