1 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LUSTRANGIII LUI KOVESI – Procurorii din CSM s-au transformat in avocatii sefei DNA si s-au dat peste cap incercand sa ii puna in dificultate pe adjunctul Inspectiei Judiciare Gheorghe Stan si pe inspectoarele Adriana Pampu Romanescu, Monica Plesea si Mihaela Hitruc. Lui Kovesi nu i-a iesit trucul cu biletelul pierdut. Ministrul Justitiei l-a suparat pe Codrut Olaru: “Vorbesc cu cine cred eu din aceasta incapere”. Cititi cum s-au desfasurat ostilitatile din CSM

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

16 October 2017 15:45
Vizualizari: 8995

Marea mascarada de la CSM inceputa vineri, 13 octombrie 2017, a continuat si luni, 16 octombrie 2017, totul cu scopul de a o scoate basma curata pe sefa DNA Laura Kovesi, in ciuda raportului devastator al Inspectiei Judiciare.


Daca saptamana trecuta procurorii Cristian Ban, Codrut Olaru, Nicolae Solomon, Tatiana Toader si Florin Deac (foto 1) i-au ridicat mingea la fileu lui Kovesi prin intrebarile adresate acesteia in timpul audierii, dandu-i ocazia sa se victimizeze la nesfarsit, in incercarea de a desfinta raportul intocmit de inspectoarele Sanda Mates, Monica Plesea si Mihaela Hitruc, care este distrugator pentru DNA, luni i-au anchetat pe procurorul Gheorghe Stan, adjunctul Inspectiei Judiciare, pe directoarea Directiei pentru procurori din Inspectia Judiciara Adriana Claudia Pampu Romanescu si pe inspectoarele Monica Plesea si Mihaela Hitruc (foto 2). Si nu o spunem doar noi, ci chiar ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care a remarcat acest lucru si le-a cerut procurorilor Olaru, Ban, Solomon, Toader si Deac sa dea dovada de echilibru si impartialitate si sa ii lase pe cei de la IJ sa-si spuna parerea.
Audierile au inceput la ora 10.00, iar timp de aproape 60 de minute, procurorul Gheorghe Stan a lansat acuzatii fara precedent la adresa inspectoarei Elena Radescu, cea care a cordonat echipa de control: “O parte din inspectori au avut opinii si au interpretat regulamentul cum au vrut ei si nu cum ar fi trebuit. Aceasta stare de lucru s-a datorat atitidinii adoptate de doamna Elena Radescu. Imi este greu sa inteleg comportamentul autoritar, intruziv, necolegial atat fata de colegi, dar si fata de IJ. Elena Radescu a adus doar prejudicii actului de verificare, cu scopul decredibilizarii controlului facut de ceilalti colegi... In data de 3 iulie, doamna Radescu s-a dus la DNA fara sa se consulte cu membrii echipei si fara a consulta conducerea IJ. Regulamentul nu prevede o astfel de intalnire (…)
Ce este inedit in acest raport este o nota de opinie separata, intocmita de catre inspectorii Radescu, Prisacariu si Focica, in care ce fac doamnele inspector? Arata ca nu sunt de acord cu ce au retinut colegele lor in raport. Adica, mai precis, contesta constatarile facute de aceste colege. Aceasta procedura eu, personal, nu am intalnit-o in 19 ani de magistratura si sapte ani ca inspector — sa contesti constatarile faptice retinute de colegi intr-un raport de control... Raportul nu a respectat structura din ordinul inspectorului-sef, din cauza faptului ca, dupa incheierea propriu-zisa a activitatii de control, doamna inspector Radescu, in calitate de coordonator, a remis in scris colegelor inspector o adresa prin care solicita ca partea lor din raport sa fie intocmita dupa o noua structura, stabilita personal de ea, fara consultarea celorlalti membri ai echipei si in contradictie cu ce era mentionat, de altfel, in ordinul inspectorului-sef...”
Adjunctul IJ a declarat la CSM ca nu-si explica schimbarea brusca de atitudine a Elenei Radescu, si ca activitatea de control nu se poate realiza in mod corespunzator doar pe baza unor date vagi puse la dispozitie de catre procurori, fara a avea acces direct la informatii, la dosar. Atat Gheorge Stan cat si directoarea Directiei pentru procurori din IJ Romanescu Pampu, au desfintat asa-zisele abuzuri reclamate de Elena Radescu, care a sustinut ca inspectoarele Plesea, Hitruc si Mates au incalcat regulamentul cand au cerut sa vada si dosarele verificate si nu au facut controlul doar in baza unor fise, asa cum ar fi dorit Codruta Kovesi.
Potrivit lui Stan si lui Romanescu, cu prilejul altor controale, Elena Radescu a verificat si a cerut sa vada si dosarele, metodologia stabilita atunci fiind identica cu cea de la controlul la DNA. Si s-au intrebat ce anume s-a intamplat, avand in vederea schimbarea brusca a coordonatoarei controlului: “Este vorba de un control de fond la o unitate de parchet care nu a mai fost controlata de peste 10 ani de zile. Nu am avut in vedere efectuarea unei analize a dosarelor din punct de vedere al situatiei de fapt cercetate in cauza, ci realizarea unei verificari efective a modului de respectare a normelor procedurale si regulamentare de catre procurori, asa cum s-a procedat in cursul tuturor misiunilor de control desfasurate pana la aceasta data. Prin verificarea dosarelor doar pe baza de liste, fise sau referate prezentate de catre procurorii verificati nu se poate examina conformitatea datelor puse la dispozitie de catre procurori cu realitatea celor efectiv realizate in dosarele verificate" .

Manevra nu a tinut

Procurorul Gheorghe Stan i-a dat replica Laurei Kovesi in legatura cu biletelul pe care aceasta l-a prezentat CSM si pe care a sustinut ca l-a pierdut unul din inspectori care scrisese anumite numere de dosare, si ca acest lucru, ar arata, in opinia sefei DNA, ca inspectorii ar fi venit special ca sa vada anumite dosare: “Ma intreb daca este in favoarea sistemului judiciar si a credibilitatii acestuia sa sustii in calitate de conducator de unitate de parchet controlata ca ai avut senzatia ca s-a venit cu anumite teme care trebuie verificate. Este destul de periculos, de neproductiv si de asemenea daunator atat sistemului judiciar, cat si societatii civile. (...)
Aceeasi senzatie a avut-o doamna procuror-sef si cu privire la acel biletel pe care inspectorul judiciar a scris numere de dosare penale, sustinand ca in realitate prin acest control s-au facut si alte chestiuni exterioare verificarilor. Ma gandesc ca prin aceste afirmatii s-a incercat sa se induca in mod public ideea ca inspectorii judiciari nu si-au exercitat atributiile de serviciu cu obiectivitate si impartialitate, senzatie care este departe de adevar. Respingem categoric astfel de insinuari. Probabil ca aceste demersuri se subsumeaza intentiei declarate de la inceput, si anume aceea de a crea premisele contestarii raportului prin invocarea unor vicii de procedura inexistente
.
Referitor la audierea unor procurori care nu mai activau la momentul controlului in structura DNA, inspectorul sef adjunct Gheorghe Stan a explicat ca initial coordonatoarea echipei de control, Elena Radescu, a fost de acord, dar ulterior si-a schimbat opinia: "S-a decis in final, cu vot majoritar, ca daca in cursul verificarilor care vor fi efectuate vor rezulta indicii privind probleme de comunicare, se va aprecia de catre echipa de control daca se vor solicita puncte de vedere de la acestia. Totodata, s-a stabilit si ca, pentru motive intemeiate, inspectori din cadrul echipei pot efectua orice alte verificari, impreuna cu membrii celorlalte echipe. Acesta a fost cadrul in care, la datele de 23 si 24 august 2017, au fost realizate discutii cu procurorii care au functionat in cadrul structurii centrale a DNA in perioada verificata, care nu-si mai desfasoara activitatea in unitate la data verificarilor".
Monica Plesea a dezvaluit si ceea ce s-a intamplat in spatele usilor inchise, povestind cum Elena Radescu si-a informat colegii ce i-a transmis sefa DNA: “La ora 10, in data de 25 august, ne-am adunat toti inspectorii in sala de sedinte a DNA. Doamna Radescu ne-a comunicat ca din dispozitia procurorului sef directie, trebuie sa lamurim anumite aspecte privind audierile audierile procurorului care au plecat din DNA... Mi s-a vorbit urat de catre celelalte doua colege, asa ca am plecat...”. De altfel, inspectorii au mai dezvaluit la CSM ca Laura Kovesi a nu a fost vreun moment interesata de ceea ce au declarat procurorii din DNA, fiind interesata doar de declaratiile facute de cei care au plecat din parchetul anticoruptie.

Ban, Deac, Olaru si Toader, urecheati de ministrul Justitiei

Si a venit randul membrilor Sectiei de procurori din CSM sa puna intrebari. Nu, nu le-au ridicat mingea la fileu, asa cum au facut cu "mama catuselor", ci Gheorghe Stan, Monica Plesea, Mihaela Hitruc si Romanescu Pampu au fost supusi unui tir de intrebari din partea procurorilor Ban, Toader, Solomon, Deac si Olaru. O ancheta, mai bine zis, desi rostul audierilor era cu totul altul. Membrii Sectiei de procurori pareau mai interesati sa-i puna pe inspectori in incurcatura decat sa-si formeze o parere clara si obiectiva asupra situatiei. Spre exemplu, vicepresedintele CSM Cristian Ban a intrebat cine a stabilit perioada controlului-17 iulie-11 august, avand in vedere ca era o perioda de concedii, si era foarte preocupat de experienta unuia dintre inspectori. Numai ca a primit replica chiar de la ministrul Justitiei, Tudorel Toader, singurul care parea interesat de neregulile constate de inspectori la DNA si de remedierea acestora: Ati pus in discutie experienta inspectorilor la momentul inceperii controlului. Eu n-as pune in discutie aceasta experienta, pentru ca inspectorii vin din sistem, au avut functii manageriale”.
Vazand ca audierea se transforma, de fapt, intr-o acuzare a IJ de catre procurori, Tudorel Toader a intervenit, lucru care nu a fost deloc pe placul celor patru: “Fac apel la dumneavoastra, daca nu va suparati, la un fel de echilibru, de egalitate de arme, de abordare. Sentimentul meu este ca faceti ancheta cu dansii acum, si am participat si la audierea cealalta. Doamna Kovesi cu adjunctii au relatat ce au avut de relatat, lasati-i si pe dansii in aceeasi maniera”.
Vicepresedintele CSM a simtit nevoia sa se justifice, insa nu a fost deloc convingator: “Nu mi se pare, trebuie lamurite anumite aspecte”. Replica ministrului Justitiei a fost o adevarata lovitura pentru Ban: “Adica nu vi se pare, este”.
Vizibil iritat de faptul ca ministrul Justitiei si-a permis sa le ceara membrilor Sectiei de procurori sa fie obiectivi si sa nu mai faca ancheta, pentru ca nu asta le era menirea, Codrut Olaru a avut o reactie teatrala. Pur si simplu a refuzat sa discute cu inspectoarele Plesa si Hitruc, dar si cu Pampu Romanescu, spunand, ironic, ca nu vrea ca acestea sa se simta presate: ”Vorbesc cu domnul inspector sef, nu vreau sa va simtiti presate, dati-mi libertatea sa vorbesc cu cine cred eu din aceasta incapere”.
Dupa care i-a reprosat adjunctului IJ ca nu a prezentat un raport unitar si l-a intrebat din ce cauza, in conditiile in care acesta explicase anterior ca nu a avut cum, avand in vedere ca inspectoarele Focica, Radescu si Prisacariu au intocmit un raport separat, lucru nemaintalnit de el pana acum.
Ultimul cuvant i-a apartinut ministrului Justitiei, care a spus, printre altele, ca este inadmisibil ca un dosar din 2004 de la DNA sa fie rezolvat, prin conexare, abia in 2017, asa cum s-a descoperit in urma controlului: “In momentul in care am solicitat acest control managerial am spus, si am raportul din 2007, ca de 10 ani de zile nu s-a procedat la o astfel de evaluare, astfel de control si am primit precizari publice ca in ultimii 10 ani s-au facut 136 de controale. Eu stiu lucrul asta, dar cele 136 de controale sunt punctuale... Dar o evaluare de fond nu s-a facut din 2007...Concluzia mea este ca cel putin la cinci ani, daca nu o fi prea mult, un astfel de control tematic de fond ar trebui facut la fiecare unitate de Parchet. Poate nu e bine la cinci ani, poate e la patru ani, sa coincidă cu durata mandatului celui care are functie de conducere, dar e nefiresc 10 ani de zile altii sa fie controlati de 10 ori si una sau alte entitati sa nu fie controlate niciodata (...)
Aici imi exprim o mare nedumerire. Sa ai dosar penal din 2004, sesizare penala, de 13 ani de zile si sa nu fie rezolvat decat prin conexare in 2017. Termenul rezonabil, celeritatea, lipsa unei proceduri penale selective sunt excluse. Se prescrie din 2004 de atatea ori. A venit noul cod penal. E ceva in neregula acolo... Si trei ani de zile mi se pare foarte mult”.

Comentarii

# codrut date 16 October 2017 15:53 -6

https://dexonline.ro/definitie/lustragiu

# Integritate cu dubla masura date 16 October 2017 18:00 +21

Daca Ban si Solomon au dosar la DNA de ce nu isi dau demisia si sa plece acasa, precum ministrii din guvernul Tudose? Sau ce nu se poate la ministri se poate la magistrati?

# gelu date 16 October 2017 20:54 +5

Procurorii sunt dulaii cu care Presedintele Romaniei ii numeste pe functii si de aceea acestia sunt uneltele lui Joahannel prin care DNA in primul rand dar si Parchetul General fac dosare penale adeversarilor acestuia pentru a-i scoate din cursa politica sau de la guvernare. Ori de cate ori Johannel doreste sa-si impuna guvernul lui de loaze pnl, usriste si pmpiste sau sa-si netezeasca drumul la Cotroceni pentru obtinerea unui viitora mandat e de ajuns ca Kodruta sclava umila a plavanului nemtesc sa deschida pe banda rulanta niste dosare si treaba-i rezolvata. Johhannel folosind procurorii pe post de mafioti tocmai pentru ca PSD sa fie scos de la guvernare furand astfel voturile cetatenilor care au vot acest partid. Adica Johannel este un hot de hot iar procurorii sunt slugile lui preasupuse.

# DODI date 16 October 2017 17:10 +7

Începe să îmi placă tot mai mult dorel. Pare-se că a înțeles și el ce îi poate pielea luluțea și a lingăilor din CSM care, nu or fi toți proști, dar prin modul lor de comportament nu lasă loc la o altă concluzie. Și pe termen mediu și lung fac un imens deserviciu noțiunii de CSM și al rolului acestei instituții în societate. În aceste condiții, dacă Parlamentul va scoate o nouă lege de organizare și funcționare a CSM, nu trebuie să mire pe nimeni. Nu cred că scrie undeva că luluța este intangibilă, este neprihănită, este perfecțiunea întruchipată și fără ea societatea românească va degenera. Cred că dimpotrivă. Și dacă procurorii din CSM au ochelari de cal, jugnim caii pentru aceste superbe animale nu sunt lichele.

# visu date 16 October 2017 17:35 +1

Hastage Codrute, ai dreptate, respectivii nu e abangii cu n ci cu l...

# Ana Babana date 16 October 2017 19:08 +6

Ban si Solomon sunt 2 gusteri ajunsi in functii foarte mari. Doi frustrati care alergau procuroarele pe culoarele parchetului. Ce pretentii aveti de la ei? Daca nu ajungeau in CSM ramaneau 2 anonimi.

# Dan Spatosul date 16 October 2017 20:40 +2

Iapa DNA , plagiatoarea dovedita , incerca sa se fofileze. Ce vrajeala baga , cum ca inspectia sa verifice cum vrea slanina ea ...;oaie , inspectia judiciara verifica tot , la sange , insa neavand dreptul sa schimbe ceva-n dosare sau sa intervina in ele de vreo maniera . PS. Observa cum SRI de la stiri-pe-bani limiteaza accesul ca nu le convin comentariile anti-sistem si deci obliga lumea sa treaca prin firma slugilor internatioinale "faicebuc"

# Michelle date 17 October 2017 01:46 +1

Se poate anticipa usor solutia Sectiei pt. procurori din CSM chiar si fara a urmari spectacolul.

# santinela date 17 October 2017 08:01 +2

Ce bine ca a fost televizata aceasta sedinta fiindca asa s-a vazut cum un "nimeni", cu "telectul" pina la genunchiul broastei, a incercat sa se ratoiasca la Tudorel Toader care este doxa de carte.Bineinteles ca a fost facut praf, ca de altfel si ceilalti papagali din sectia de procurori ,slugi ale baschetbalistei !

# Marin ŢULUŞ, Olt date 17 October 2017 11:01 -1

Toţi fac o propagandă ieftină şi au în gură doar lupta anticorupţie!Să dau un exemplu concludent trimis si la CSM şi la DNA. Am fost chemat la DNA la 7 dec.2016 şi mi s-a spus de procurorul Badea că lui nu trebuie să-i mai scriu,iar printr-o fiţuică semnată de acesta si de Pr.Popoviciu mi s-a precizat că faptele reclamate de mine nu sunt de natură penală.Mi s-a trimis tot printr-o fituică tot materialul privind faptele judecătorilor de la CA Craiova şi judecătoria Slatina, cu aceleaşi motive.Astfel, judecătorii Ctin Luis şi Gligă Adrian deşi sunt cercetaţi de 2 ani nu sunt trimisi in judecată, nu sunt  suspendati  din funcţie.Ce luptă anticorupţie putem să invocăm când cele mai concrete cazuri de corupţie  sunt în sistemul puterii judecătoreşti şi noi, justiţiabili nu suntem protejaţi?!Ce  luptă anticorupţie desfăşurăm când sistemul de corupţie al stabilirii profesiei de avocat NU este anihilat şi se atribuie puteri depline UNBR fără acte de infiinţarE ŞIse condamnă avocatii UNBR Bota?

# Ghita Bizonu' date 17 October 2017 11:59 +1

Care doar? Al cui? Ce ifractiune ? Prejudiciu? Presuepun ca nu este vorba de o baba care a dat 12 oua, o gaina si 2 k,ile de tuica ..

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2022 – Argentina Campeon!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva