psdolt
23 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

EXCLUSIV - Achitare la ICCJ in dosarul „Grenadierul” fabricat de seful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei. Dupa noua ani, cei patru acuzati de atentatul cu explozibil la Pizzeria „Pharaon” din Turda au fost achitati, pentru ca nu ei au comis fapta, de judecatorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iasi si, in rejudecare, de judecatorii Corina Jijiie, Luciana Rog si Lavinia Lefterache de la ICCJ

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

19 November 2012 17:14
Vizualizari: 15389

 

Dosarul „Grenadierul”, asa cum a fost denumit de presa, a ajuns la capatul judecatii. Verdictul pentru cei patru inculpati trimisi in judecata prin semnatura de pe rechizitoriu a procurorului Mircea Hrudei (foto), actualmente sef al DIICOT Cluj, pentru savarsirea de infractiuni incadrate juridic la Legea privind combaterea terorismului este de achitare pe linie. Pe temeiul ca nu acuzatii sunt cei care au comis fapta. De remarcat, procurorul Mircea Hrudei este un ratangiu notoriu, care pana in prezent a reusit sa avanseze pe fondul achitarilor incasate.


Dupa rejudecarea cauzei la Inalta Curte de Casatie si Justitiei, cand completul format din magistratii Corina Jijiie, Lavinia Lefterache si Luciana Rog a readministrat intreg probatoriul la cererea procurorilor DIICOT, decizia a fost de respingere a recursului inaintat de parchet, astfel ca a ramas definitiva sentinta de achitare data de Curtea de Apel Iasi. Aceasta achitare reprezinta inca o bila neagra pentru procurorul Hrudei, in conditiile in care acesta este cunoscut in zona ca un personaj care face anchete de mantulaia, punand presiuni pe martori si trimitand in instanta oiverse persoane fara a exista impotriva lor un probatoriu solid.

Acuzatii de terorism, care au dat greutate unui rechizitoriu subtire

Prin rechizitoriul nr.1196/P/2003 al Ministerului Public, s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatilor Zagrean Victor, Vancea Ovidiu Manuel, Moldovan Mihai Septimiu si Szasz Francisc pentru savarsirea infractiunilor de tentativa la omor calificat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si nerespectarea regimului materiilor explozive, toate cu aplicarea dispozitiilor din legea speciala privind prevenirea si combaterea terorismului.

In actul de sesizare a instantei au fost retinute, in sinteza, urmatoarele: in seara de 28 decembrie 2003 a fost aruncat in interiorul localului „Pizzeria Pharaon” din municipiul Turda, judetul Cluj, un dispozitiv exploziv (o grenada defensiva), ranind persoanele aflate in bar. Conform rechizitoriului, inculpatul Zagrean Victor ar fi fost persoana mascata care ar fi aruncat dispozitivul exploziv in interiorul localului „Pizzeria Pharaon- determinat de inculpatul Vancea Ovidiu Manuel (descris drept autorul moral al comiterii faptelor) si cu sprijinul inculpatilor Moldovan Mihai Septimiu si Szasz Francisc, in scopul de a se razbuna pe Otvos Gheorghe - participant la un conflict de strada, soldat cu agresiuni, intre doua grupari rivale.

Pe tot parcursul cercetarii judecatoresti, asistenta juridica a celor patru coinculpati a fost asigurata de avocatul Nechita Ionel Nicolae din cadrul Baroului Iasi care, inca de la inceput, a sustinut ca nici o proba directa nu a stabilit fara dubiu si dincolo de orice indoiala rezonabila ca vreunul dintre cei patru inculpati ar fi savarsit faptele pentru care au fost trimisi in judecata.

ICCJ a reaudiat martorii si tot nu a gasit nimic!

Aparatorul inculpatilor, av. Nechita, a dovedit in cele din urma ca afirmatiile din rechizitoriul intocmit de actualul sef al DIICOT, procurorul Mircea Hrudei, nu au nicio sustinere probatorie. Drept urmare, prin sentinta penala nr.45/22 aprilie 2010, Curtea de Apel Iasi i-a achitat pe toti cei patru inculpati care erau invinuiti de infractiunile de tentativa la omor calificat - in toate formele de participatie, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si nerespectarea regimului materiilor explozive - toate cu aplicarea disp. art.32 pct.1 si 2 din Legea nr.535/2004, in temeiul disp. art.11 pct.2 lit.”a” rap. la art.10 lit.”c” C.pr.pen.

Impotriva acestei hotarari a fost formulat recurs la Inalta Curte de Castie si Justitie de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi, sub aspectul nelegalitatii cat si al netemeiniciei, procurorii solicitand ”admiterea recursului si casarea hotararii de fond cu rejudecarea cauzei in devolutie integrala, cu pronuntarea unei solutii de condamnare a inculpatilor pentru infractiunile retinute in rechizitoriu”. In data de 14.02.2012 au avut loc dezbaterile in recurs, fiind amanata pronuntarea pentru data de 28.02.2012, iar prin incheierea de sedinta din aceeasi data, instanta a apreciat necesar a se pune in discutia partilor readministrarea probelor, sens in care a repus cauza pe rol.

Dupa reaudierea martorilor din lucrari propusi de reprezentantul Ministerului Public, dupa solicitarea diferitelor relatii de la diverse institutii si verificarea amanuntita a tuturor actelor si lucrarilor dosarului, judecatorii I.C.C.J. au hotarat, la data de 14.11.2012, respingerea recursului promovat de Ministerul Public ca nefondat si mentinerea solutiei primei instante (n.red.- data in 22 aprilie 2010 de judecatorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iasi), de achitare a inculpatilor, de sub invinuirea savarsirii infractiunilor pentru care au fost trimisi in judecata.

Seful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, un ratangiu care a incasat achitari de prea multe ori, fara sa fie tras la raspundere

Despre procurorul Mircea Hrudei, actual sef al DIICOT Cluj, presa a semnalat de-a lungul timpului despre modul periculos si abuziv in care acesta ”produce„ dosare care, dupa ce demareaza in tromba, se dezumfla total in fata instantelor de judecata. Printre ele se afla dosarul in care au fost acuzati trei oameni de afaceri din Cluj, Fotache Sorin, Sandor Francis Iosif si Turcsa Oliver Gabriel, achitati definitiv pe instanta, dar in urma procesului, firmele acestora au ajuns in stare de faliment. Evident, procurorul nu a fost tras la raspundere si nici oameni de afaceri nu au fost despagubiti dupa ce si-au pierdut firmele.
O alta ”perla„ de dosar esuat al procurorului Hrudei este cel in care au fost trimisi in judecata presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, Georgios Christofourou, directorul general al Bank of Cyprus Romania si alte sase persoane, sub acuzatia de spalare de bani. La acestea se mai adauga dosarul Paszkany. Omul de afaceri clujean, Arpad Paszkany a fost achitat definitiv de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) in dosarul Gazeta II in care era acuzat de procurorii DIICOT Cluj de sprijinire a unui grup infractional organizat. Acuzatiile din acest dosar lucrat de actualul sef al DIICOT Cluj, procurorul Mircea Hrudei, s-au evaporat inca de pe parcursul procesului. Martorii nu si-au mai sustinut declaratiile in fata de urmarire penala, iar altii au sustinut ca au fost fortati de procurori sa spuna ca Paszkany este vinovat.

In decembrie 2012, DIICOT va face bilantul. In ce priveste evaluarea sefilor din teritoriu, Lumeajustitiei.ro considera ca mai marele DIICOT, Codrut Olaru, ar trebui sa ia taurul de coarne si sa-i schimbe pe cei care instrumenteaza dosare doar de ochii lumii si de gura Raportului MCV, unul dintre acestia, care a adunat destule esecuri, fiind chiar seful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei.

foto: www.stiridecluj.ro

* Cititi aici sentinta de achitare nr. 45 din 22 aprilie 2010 data de Curtea de Apel Iasi

Comentarii

# ie ie ieeeeee date 19 November 2012 18:44 0

 Io ma duc la Diicot Cluj fara probleme, snt amic cu Radian.

# RADIAN kreiser TIGANELA JEW ? date 19 November 2012 19:03 0

RADIAN TIGANELA JEW ? Analfabetu asta merita linsat !

# bingo date 19 November 2012 21:20 +2

maiculita, ce mecla difuza are asta. zici aca a mancqat fasole cu cacaaaaaaaaat toata viata. asta e sef dicot? haoleoo............ :eek: :eek: :eek:

# Lily date 19 November 2012 23:21 +2

Va lipsesc pagini din sentinta atasata la articol...

# Laurenţiu date 19 November 2012 23:33 +6

Auzind de soluţia dată de judecătorul ieşean Dan Anton, respectiv de apărarea făcută de avocatul ieşean John Nechita - ambele confirmate de completul format din cei 3 supremi - constat că acest oraş are, totuşi, şi profesionişti valoroşi. Nu doar juzi incapabili, corupţi, cozi de topor prin CSM etc :-|

# Ezoteric date 20 November 2012 03:55 +4

Bine,dar cand plateste gunoiul asta pt viata oamenilor pe care i a distrus. E aachitat omul,dar tot ca puscarias e vazut ,de familie,vecini etc. Iar gunoiul rade la noi,nu ? Blestemele nu mai sun suficiente,e nevoie de putina razbunare pe lumea asta,sa nu plateasca copii lui,ci el ,bestia dracului.

# Crinel date 20 November 2012 16:00 0

Din pacate nimeni nu si-a pus intrebarea daca mai avea si altcineva motive sa arunce grenada aia. Atit cei atacati, cit si atacatorii sunt parte din grupari mafiote cunoscute in Turda. Eradicarea acestora era necesara si pentru insanatosirea vietii politice din oras. In Turda politicienii, oamenii de afaceri si mafiotii colaboreaza fara probleme si aranjeaza pina si alegerile. Ecuatia arata asa: oamenii de afaceri promoveaza politicienii (sau chiar ei sunt politicieni), iar politicienii asigura umbrela pentru afaceristi si mafioti. Mafiotii asigura voturi si servicii politicienilor si oamenilor de afaceri. Servicii violente, informative, sexuale si de alta natura. Din punctul meu de vedere, in aceasta tara cucerita de mafie cu ingaduinta politicienilor o sentinta de condamnare a celor de la Turda ar fi fost un fapt pozitiv. Si sa nu uitam ca probele si martorii in atitia ani au putut fi alterate de catre cei care au primit mita inculpatilor.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva