23 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

COMBINATIILE DNA – Lucraturi in serie pentru infundarea fostului presedinte al Consiliului Judetean Bihor Alexandru Kiss. DNA Oradea a deschis dosar de mita pentru un martor din cauza in care procurorul Adrian Muntean si politistul judiciar Traian Surudcan forteaza condamnarea lui Kiss. Stupefiant, dosarul martorului priveste aceeasi speta pentru care Kiss e trimis in judecata, dar a fost tras pe dreapta, iar de trei ani zace la DNA. Sa avem de-a face cu o favorizare a faptuitorului? (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

11 November 2018 11:41
Vizualizari: 9721

Zilele trecute Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie s-a autosesizat dupa ce Lumea Justitiei a publicat o inregistrare audio exploziva privind modul in care DNA Oradea a lucrat cu SRI si cu serviciul secret maghiar pentru executia fostului presedinte al Consiliului Judetean Bihor Alexandru Kiss (click aici pentru a citi). Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie ar trebui sa mai aiba in vedere insa si alte aspecte referitoare la acelasi caz. Spre exemplu, o posibila favorizare a faptuitorului comisa de catre DNA Oradea.

Lumea Justitiei continua dezvaluirile despre dosarul in care Alexandru Kiss a fost aranjat de procurorul Adrian Muntean de la DNA Oradea si politistul judiciar Traian Surducan (foto centru), iar in episodul de astazi vom prezenta o combinatie extrem de ciudata facuta de DNA. Veti vedea cum procurorii anticoruptie de la Oradea i-au deschis dosar unuia dintre martorii din cauza in care se forteaza condamnarea lui Kiss, dosar care atentie priveste aceeasi speta pentru care a fost trimis in judecata Kiss. Cu toate acestea, dosarul martorului a fost tras pe dreapta, el zacand la DNA in nelucrare de trei ani de zile, timp in care se incearca “rezolvarea” lui Kiss si trimiterea acestuia la inchisoare.


Astfel, una dintre acuzatiile pe care DNA i le-a adus lui Alexandru Kiss - aparat in instanta de avocatul Razvan Doseanu, coordonator al Societatii profesionale de avocati Doseanu & Asociatii - a fost aceea ca ar fi intervenit asupra unor functionari din cadrul societatii SC Electrocentrale SA Oradea pentru atribuirea unui contract, in schimb primind un comision: “In perioada 2004 – mai 2008, inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc prevalandu-se de influenta avuta asupra functionarilor din cadrul societatii comerciale S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicati in procedurile de achizitie publica, in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, impreuna cu inculpatul Bojtor Vilmos Laszlo, in mod repetat, au pretins si primit de la un om de afaceri (denuntator in cauza) suma de 3.210.472.21 euro, promitand ca-i vor determina pe functionarii susmentionati sa atribuie contracte de furnizare de carbune energetic catre societatea comerciala administrata de acesta din urma. Pentru a disimula adevarata natura a provenientei banilor, in mod repetat, participantii la comiterea infractiunilor au incheiat mai multe contracte fictive de comision cu firme paravan ori au incorporat foloasele necuvenite in pretul de achizitie al carbunelui. Sumele de bani reprezentand foloasele necuvenite au fost retrase, in numerar, din conturile bancare ale firmelor paravan si au fost remise inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo”.

Detalii despre aceasta afacere au fost oferite la DNA chiar de catre unul dintre inculpati. Si anume de Bojtor Vilmos Laszlo, trimis in judecata alaturi de Kiss, caruia i s-a promis o condamnare cu suspendare daca accepta sa colaboreze si sa faca denunt. Bojtor a formulat un denunt la DNA in care insa a oferit informatii nu doar in ceea ce-l priveste pe Alexandru Kiss, ci si referitoare la directorul SC Electrocentrale SA, Dragos Gligor, despre care a sustinut ca ar fi primit comisioane pentru incheierea contractului mentionat in rechizitoriul DNA, deci o acuzatie similara cu cea adusa presedintelui CJ Bihor. Cu toate acestea, DNA i-a facut dosar separat lui Dragos Gligor, pe care l-a uitat intr-un sertar, oferindu-i in schimb calitatea de martor in cauza lui Alexandru Kiss. Iar totul s-a intamplat in contextul in care, atentie, Bojtor a acuzat ca Dragos Gligor ar fi luat cel mai mare “comision” din intreaga afacere.

Impartirea pradei: cea mai mare parte ar fi mers la martorul DNA

Concret, asa cum reiese din declaratia data la Tribunalul Bihor, Bojtor a facut denunt la DNA in care a oferit detalii despre implicarea directorului SC Electrocentrale SA, Dragos Gligor, in aceeasi afacere pentru care a fost trimis in judecata Alexandru Kiss.

Iata declaratia lui Bojtor in legatura cu comisionul pe care l-ar fi luat directorul SC Electrocentrale SA (vezi facsimil 1):

“Doresc sa mentionez ca acest comision stabilit era pentru amandoi, pentru Mudura Alexandru si inculpatul Kiss Alexandru, comisionul era mai mic decat comisionul pretins de catre directorul general al Electrocentrale, Dragos Gligor Florinel. Acesta singur a pretins 35 eurocenti pe tona de carbune, practic dublu fata de discutia comerciala pe care am avut-o cu Mudura Alexandru.

Lucrul acesta l-am mentionat si am predat documentele catre DNA si mai mult am facut un denunt oficial predat catre DNA, prin care am mentionat cele relatate azi.

Din tot comisionul pe ansamblu, 1 euro brut pe tona de carbune, partea noastra respectiv SC Martex impreuna cu mine, a ramas cu 30 eurocenti pe tona, Dragos Gligor Florinel cu 35 eurocenti pe tona, iar Mudura Alexandru imreuna cu Kiss Alexandru 35 eurocenti pe tona”.


Pe de alta parte, acelasi director si posibila implicare a lui in afacere este amintita si intr-un alt denunt facut la DNA. Ne referim la denuntul pe care Gheorghe Roatis, la randul sau inculpat alaturi de Alexandru Kiss, l-a facut impotriva lui Bojtor Vilmos Laszlo. In denuntul inregistrat la DNA Oradea in mai 2014, deci inainte de trimiterea in judecata a lui Kiss, Gheorghe Roatis il mentioneaza in doua randuri pe Dragos Gligor, dupa cum urmeaza (vezi facsimil 2):

“Cu aceasta ocazie, am propus impartirea profitului in procent de 50-50% intre SC Martex Trans SRL, administrata de mine si Bojtor Vimos Laszlo, la care acesta mi-a spus ca nu este de acord deorece mai are si alte cheltuieli fara de care acest contract nu poate functiona si anume ca el trebuie s imparta profitul cu cei de pe munte (Bojtor l-a numit pe Mudura si Kiss muntele mare si muntele mic nepomenindu-le fata de mine numele decat foarte rar) si directorul Electricentrale Oradea, domnul Dragos Gligor. (…) Din contractele de carbune am primit in numerar prin anii 2005-2006, cred, de la Bojtor in mai multe transe de 10-15.000 euro, suma de aprox. 50.000-60.000 euro, suma care provenea de la societatea infiintata impreuna, Ariston DC, pentru contractul cu Nogradszen, sume pentru care m-a pus sa semnez intr-o agenda unde erau trecute cu sume diferite si celelalte persoane mentionate mai sus (Mudura Alexandru, Kiss Alexandru Francisc Iosif, Dragos, Valaska, Kovacs)”.

Martor in dosarul DNA cu dosar la DNA

Asadar, pentru toate aceste presupuse fapte legate de contractul cu SC Electrocentrale SA procurorii DNA l-au trimis in judecata pe fostul presedinte al CJ Bihor Alexandru Kiss. Dar ce s-a intamplat cu directorul societatii, Dragos Gligor, in conditiile in care si el este vizat de denunturi facute la DNA in legatura cu acelasi contract pentru care Kiss a fost trimis in judecata? Ei bine, Dragos Gligor nu a fost inculpat impreuna cu Alexandru Kiss, fiind clar ca seful CJ Bihor era de fapt tinta reala a procurorilor de la DNA Oradea. Mai mult, Dragos Gligor are calitatea de martor in dosarul lui Alexandru Kiss (vezi facsimil 3). Practic, DNA nu a fost interesata decat de Alexandru Kiss, ignorand aspectele privind-ul pe Dragos Gligor, desi acesta din urma era practic personajul cu putere de decizie pentru incheierea contractelor de furnizare de carbune. Interesant ca in prezent DNA se opune pana si audierii lui Dragos Gligor la Curtea de Apel Oradea.


Totusi, in urma denuntului facut de Bojtor Vilmos-Laszlo la DNA privind contractul de la SC Electrocentrale SA s-a constituit un dosar penal privindu-l pe Dragos Gligor. Este vorba despre dosarul de luare de mita 129/P/2015 (vezi facsimil 4), care zace insa la DNA de trei ani si in care nici macar nu s-a inceput urmarirea penala fata de  Dragos Gligor. In tot acest timp, repetam, Dragos Gligor, denuntat pentru pretinse fapte ce ar fi fost comise in speta lui Alexandru Kiss, este martor chiar in dosarul lui Alexandru Kiss. Halucinant!

Foto: ebihoreanul.ro

Comentarii

# SPARTAKUS date 11 November 2018 13:07 +3

Dupa cum se poate observa,nu rare sunt cazurile cand clanurile mafiote din intreaga tara fac in continuare legea,prostitutie,camatarie,taxa de protectie,trafic de carne vie,etc.sunt joburile de pe urma carora scot sume de ordinul milioanelor de eoro{intr-un cuvant violenta creste).In acest context se poate spune aceea ca CAPITALA,este patria interlopilor.Aici,fiecare "smecher"si-a luat bucatica lui de sector,putandu-si duce la indeplinire cu usurinta planurile,deoarece organele de cercetare penala,in mod special procurorii,sunt agrenati politic,avand ca sarcina supravegherea si incriminarea in diverse fapte penale a celor incomzi care trebuiesc inlaturati,daca se poate incarcerati fiind dati in consemn.In aceasta situatie se afla si A.Kiss si multi altii.Aceasta este starea de fapt,doar traim in tara lucrului bine facut!!!!!!

# DODI date 11 November 2018 15:24 -5

Nimic din ce face DNA nu are legătură cu dreptatea, cu respectarea legii, cu imparțialitatea cercetării și cu profesionalismul. Așa că nimic nu ne mai miră. Nulitățile ne dau cu tifla începând cu ciolanis, cu tractoristul, cu garcea, cu narcomana colivia stanciu și alte asemenea exemplare de oameni negri (în fapt mai mult gri. Ce departe sunt de a fi inteGRI!).

# SILE SPERIATU date 11 November 2018 17:40 0

CIOCU MIC! Uitarăți că CE ne-a arătat pisica - MCV - de supărare că fu revocată din funcție o individă oarecare dar... EUROPEAN UTOPIA nu vrea s-audă că SRI făcu CAMP TACTIC din sistemul judiciar de la noi!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva