14 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

APLAUDACUL LUI KOVESI, BATJOCORIT IN ULTIMUL HAL - Iata decizia definitiva de achitare a liderului PNL Ludovic Orban: “Singura proba in raport cu acuzatiile aduse inculpatului sunt numai declaratiile initiale ale martorului denuntator... Nu exista nicio proba plauzibila care sa confirme sustinerea acuzarii... Oferirea sprijinului financiar pentru campania electorala nu s-a facut in considerarea functiei de conducere din cadrul partidului, ci a functiei la care inculpatul dorea sa acceada”

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

19 March 2019 17:11
Vizualizari: 8224

Motivare devastatoare pentru DNA in dosarul fabricat presedintelui PNL Ludovic Orban (foto dreapta), prin care acesta a fost scos din cursa pentru alegerile la Primaria Capitalei din 2016. Judecatorii Iulian Dragomir, Simona Daniela Encean, Ioana Bogdan, Leontina Serban si Silvia Cerbu de la Inalta Curte de Casatie si Justitie - care au mentinut sentinta de achitare dispusa la fond de completul de 3 judecatori ICCJ in temeiul art. 16 lit. b teza I din Codul de procedura penala, potrivit caruia “fapta nu este prevazuta de legea penala” - dezvaluie ca liderul liberal a fost executat de DNA printr-un dosar in care nu exista nicio proba impotriva sa.


Mare aplaudac al Laurei Kovesi, mergand pana acolo incat sa se duca la intrunirile GDS doar sa se bage in seama cu fosta sefa DNA, dupa ce cu ani in urma era un critic al acesteia, Ludovic Orban a fost trimis in judecata de procuroarea DNA Claudia Rosu, plecata intre timp din parchetul anticoruptie, pe motiv ca i-ar fi cerut lui Tiberiu Urdareanu 50.000 de euro cash, pentru campania electorala de la alegerile locale pentru Primaria Capitalei, din 2016. DNA a sustinut in rechizitoriu faptul ca Urdareanu ar fi acceptat sa dea banii „in considerarea functiei de conducere pe care Orban Ludovic o detine in cadrul partidului politic si a potentialului de interventie al acestuia in domenii de interes pentru afacerile controlate de omul de afaceri”.

Intregul dosar s-a dovedit a fi insa o crunta facatura, dovada si cele doua hotarari de achitare primite de Orban. In ceea ce priveste decizia definitiva de achitare, prezentata in exclusivitate de publicatia Lumea Juridica (www.juri.ro), judecatorii din Completul de 5 dezvaluie ca singura proba folosita de DNA impotriva lui Orban a fost constituita de declaratiile omului de afaceri Tiberiu Urdareanu, acestea nefiind coroborate cu alte probe relevante. De asemenea, judecatorii Iulian Dragomir, Simona Daniela Encean, Ioana Bogdan, Leontina Serban si Silvia Cerbu explica faptul ca este evident ca Ludovic Orban nu a pretins vreo finantare de la Tiberiu Urdareanu, acesta din urma fiind cel interesat sa pastreze o relatie cu o persoana care putea ajunge intr-o pozitie din care ulterior l-ar putea ajuta.

Iata pasaje din decizia ICCJ, pe care o atasam integral la finalul materialului:

“Asadar, probatoriul evidentiaza ca inculpatul era un mijlocitor in actiunea martorului denuntator, pentru obtinerea rezultatelor dorite de acesta, punctul de interes nefiind reprezentat de functia detinuta de acesta in partid ci, de functia de demnitate publica pentru care inculpatul isi depusese candidatura, in speta cea de primar al Municipiului Bucuresti. Intrebat, cu ocazia audierii, care a fost motivul care l-a determinat sa accepte si sa-si ofere sprijinul pentru finantarea campaniei, martorul T. a facut urmatoarea precizare: 'Era greu sa refuz o asemenea solicitare venita de la o persoana pentru care exista posibilitatea sa obtina o pozitie, iar prin aceasta functie putea sa-mi garanteze bunul mers al contractelor si proiectelor aflate in desfasurare. Este evident ca ma gandeam la faptul ca domnul O. ar fi putut sa castige alegerile si sa ocupe functia de primar general'.

Contrar sustinerilor parchetului, elementele probatorii anterior detaliate, releva interesul evident si exclusiv pe care martorul T. il avea in 'a nu strica o relatie cu cineva care putea ajunge intr-o pozitie care sa-mi fie de ajutor intr-un fel', fiind evident ca inculpatul O. nu a pretins vreo finantare si ca nu a uzat de functia sa politica in acest scop. Asadar, din probele administrate in cauza rezulta ca oferirea de catre martorul T. a sprijinului financiar inculpatului O. pentru campania electorala nu s-a facut in considerarea functiei de conducere din cadrul partidului, ci a functiei la care inculpatul dorea sa acceada, si reprezenta, in fapt, o 'investitie politica' pentru denuntator. (…)
De altfel, functia inculpatului de prim-vicepresedinte al partidului politic, precum si procentajul bun obtinut in sondajele de desemnare, desi erau de notorietate, nu erau de natura a contura influenta acestuia in cadrul partidului.

In acest context, se retine ca simpla existenta a unei functii si totodata a unei influente, data de prerogativele acesteia, cat si obtinerea unor eventuale foloase necuvenite, nu sunt suficiente pentru a fi intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni, intrucat existenta unei influente sau autoritati generale, inerente oricarei functii de conducere, nu poate fi echivalata cu folosirea, cu directionarea influentei sau autoritatii in vederea obtinerii unui scop.

Similar primei instante, Inalta Curte, Completul de 5 Judecatori retine ca notorietatea unei persoane, in plan politic, nu este data, exclusiv, de functia pe care o detine in cadrul unei formatiuni politice, prestigiul politic fiind cel care ii confera notorietate prin modul in care personalitatea sa se face remarcata in plan politic, respectiv calitatile, competentele si cunostintele acesteia. Functia de conducere detinuta intr-un partid nu genereaza, in mod obligatoriu, un grad mai ridicat de notorietate in comparatie cu un simplu membru al formatiunii politice. (...)

Instanta de control judiciar mai retine si inconsecventa afirmatiilor martorului T. cu privire la imprejurarile solicitarii finantarii campaniei electorale, nuantarile si revenirea acestuia asupra propriilor declaratii. Astfel, desi martorul a sustinut ca nu a avut niciun moment intentia reala de a-i acorda sprijin inculpatului O.: 'Eu sustin ca nu am avut nici un moment intentia reala sa-l ajut in sensul sa-i acord sprijinul financiar pe care mi l-a cerut. Nu am facut nicio promisiune ferma, nu am intreprins nimic concret pentru ca altfel m-as fi dus la banca sa scot bani ca sa-i dau. Am incercat doar sa conduc intr-un anume fel o discutie', si 'nu a existat o constrangere in sensul de a ma forta in vreun fel, dar evident ca a fost mai degraba un interes de a nu strica o relatie cu cineva care putea ajunge intr-o pozitie care sa-mi fie de ajutor intr-un fel', martorul l-a contactat pe inculpat in mod repetat pentru a stabili o noua intalnire, in scopul remiterii sumei de bani si a explicat sms-ul dat inculpatului O. (care nu a dat curs solicitarii de a se reintalni), explicand expresia 'esti un labagiu' prin aceea ca a fost 'un moment de enervare a mea pentru ca i-am dat mai multe mesaje (2, 3) printre care si cel referitor la posibila sa schimbare, in ideea in care daca ne-am fi vazut sau ne-am fi raspuns, ii explicam ca nu mai este nevoie sa ceara ajutor, urmand, din cate am aflat, sa nu mai ramana in cursa si incercand, in felul acesta, sa ii reduc expunerea la risc'.

In cauza, in absenta altor probe, care sa se poata corobora cu depozitia martorului denuntator T. si din care sa rezulte in mod neechivoc ca inculpatul O. a uzat de influenta sa data de functia de conducere din cadrul P..., in solicitarea ajutorului financiar de la martorul T., nu se deceleaza o baza faptica pentru a se putea dispune o solutie de condamnare a acestuia, instanta de control judiciar constatand ca singura proba in raport cu acuzatiile aduse inculpatului in sensul ca ar fi uzat de influenta data de functia de conducere detinuta in partid, sunt numai declaratiile initiale ale martorului denuntator. (…)

Avand in vedere aspectele anterior mentionate, dar si incidenta in cauza a principiului 'in dubio pro reo', consacrat de textul art. 4 alin. 2 Cod procedura penala, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Completul de 5 Judecatori constata ca in cauza nu exista nicio proba plauzibila care sa confirme sustinerea acuzarii, afirmatiile martorului denuntator, necoroborate cu nicio alta proba relevanta, nefiind de natura sa demonstreze savarsirea infractiunii de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite, prevazuta de art.13 din Legea nr.78/2000, de catre inculpatul O”.

* Cititi aici integral sentinta Completul de 5 judecatori al ICCJ de achitare a lui Ludovic Orban

Comentarii

# DODI date 19 March 2019 16:05 +13

Aceast avertisment dat de DNA manelistului orban a avut un impact devastator asupra ”conștiinței politice” a ipochimenului. Acesta s-a desprins cu țucatul feselor ajungând să îi și placă, fapt pentru care nu va renunța întreaga viață la această ”nobilă” îndeletnicire. DNA, din greșală, nu făcut altceva decât să ne arate față penibilului suprem întruchipată în acest subprodus uman care, uneori, răspunde la apelativul orban și care se este... președintele vopsitului PDL.

# imun/teanu date 19 March 2019 16:28 +1

Iata ca si un saltimbanc cabotin se poate ajunge. Bineanteles daca si mediul in care se mormoloceste ii este propice. Si, slava Domnului sau invers, si avem un mediu halal! /oamenii normali le-ar spune "specii". De 30 de ani fofilat pe supt parai din politici aparent s-a ajuns, specializat in linsuri si si dupa cum i se face dictare in latraturi si chiar muscaturi. De fat fiind doar un mijloc de intrebuintare. O biata scula, nicum cum il flata Elena Udrea ca cica organ.

# Lolek si Bolek date 19 March 2019 16:33 +2

Deci Urdareanu UTi l-a facut labagiu pe Orban, dupa ce Orban i-a cerut un sut in fund de 50000 euro ca sa apara la TV in campanie. Suma e prea mare fata de plafonul legal, plata trebuia sa se faca cash. De ce i-ai fi dat banii astia un om de afaceri care nu e pnl-ist? Mie mi se pare evidenta ilegalitatea...

# Gilu date 19 March 2019 17:46 +3

Cine sare, \ Nu ia condamnare ! E pe bune !

# Pintea date 19 March 2019 19:29 +1

Pai asta ține cu madam Lascu tocmai, ca sa arate ca el era nevinovat, dar avea incredere in justice si justice era obiectiva, pt ca el ii proslavea sefa pe segmentul anticoruptie, adica erau imparțiali, si unul si altul.Nici nu discerne ce este un abuz. Dar de ce s-a aparat in instanta, a contrazis justice?

# Jemapel Costel date 19 March 2019 20:37 +3

Daca prostia era considerata infractiune, orbanezu' topaitor primea condamnare la puscarie pe viata. La cine s-a gasit si martalogul asta sa ceara bani.. la un securist pervers, cu mult mai ticalos decat el, cablat ca palatul telefoanelor :lol: Cine stie ce angajamente si-a luat prin birourile dna-ului si moastele cui le-o fi pupat p'acolo de l-au facut scapat, ca de fiecare data cand iesea de la audieri parea ca avea in coltul buzelor fulgi de cucuvea :lol:

# escu date 20 March 2019 04:23 +3

Mare greșeală! Trebuia să i se fi dat măcar un an cu suspendare și să-l fi văzut dacă mai pupa mult la fundul lui Kovesi. Așa, crede că a fost ajutat de general, de Johannis.

# Cine este generalul ? ..... date 20 March 2019 16:46 0

:lol: :D :P Justitie "horror " , ca sa priceapa si sclavetele lu` Obama , adeca Klemm (ambasadorul jucator , sanki ) :-x

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva