27 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATURA DISCRIMINATA – Instantele din Romania sfideaza din 2000 o hotarare a CSM potrivit careia in sala de judecata avocatul sta intr-o banca identica cu cea a procurorului!

Scris de: Adina A.STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

9 April 2012 17:01
Vizualizari: 7448

 

Instantele din Romania aveau obligatia din anul 2000 sa ia masuri administrative pentru adaptarea salilor de judecata conform cerintelor Hotararii CSM nr. 111 din 27 septembrie 2000, in care s-a decis arhitectura/pozitionarea mobilierului si locul participantilor la proces. Potrivit schitei din anexa Hotararii CSM nr. 111/2000 (vezi facsimil) se observa ca in fata mesei judecatorilor, in stanga si in dreapta acestuia, au fost pozitionate mesele avocatilor si procurorului. Pe pozitii de egalitate.


Din pacate insa, Hotararea CSM, chiar daca a avut caracter de recomandare, a fost ignorata de conducatorii instantelor din tara, iar avocatii continua sa stea pretutindeni nu in acelasi rand cu procurorii, ci discriminati, in banca intai a salilor de judecata, in timp ce procurorii de sedinta stau sus la prezidiu, creand impresia ca si ei judeca. Astfel, in Romania – stat care a ratificat in 1994 Conventia Europeana a Drepturilor Omului si care s-a obligat sa respecte principiile unui proces echitabil - egalitatea de tratament a ramas o vorba goala, procurorii continuand sa stea la prezidiu, sa intre pe aceleasi usi cu judecatorii, sa ia contact cand vor cu judecatorii, sa poate obtine dosarele cand vor si cat vor, in timp ce avocatii nu au aceste drepturi. Dimpotriva, un avocat care ar lua contact cu judecatorul altfel decat in sala de judecata ar risca sa fie inculpat pentru trafic de influenta.

Hotararea CSM nr. 111/2000 trebuia respectata nu doar de sefii de instante, care se ocupa de administrare, ci si de Ministerul Justitiei care, in calitate de ordonator de credite si finantator a multor construiri si renovari de sedii de instante, trebuia sa ia masuri de aranjare a mobilierului in asa fel incat sa se raspunda celor stabilite in documentul mentionat, dar si cerintelor CEDO.

Lumeajustitiei.ro a solicitat in scris CSM si Ministerului Justitiei sa raspunda de ce nu s-au dus la indeplinire cele decise prin Hotararea 111/2000 desi de-a lungul anilor au existat numeroase dezbateri publice privind necesitatea asigurarii unei egalitati intre acuzare si aparare.

* Cititi aici anexa Hotararii 111/2000 a CSM

Comentarii

# carcotas date 9 April 2012 20:37 -3

Asta ramane treaba interna a justitiei; ca avocat va spun:cainele moare de drum lung si...cineva de grija altuia!Gasiti altceva sa-i invrajbiti pe avocati si procurori.

# DOREL date 9 April 2012 22:29 +6

Ba, chiar asa ! Departe de a fi o formalitate, este de esenta procesului echitabil ! Si, b): din moment ce a spus-o si Cristi (da, da, Cristi Danilet !), chiar ca asa e ! Nu neaparat pentru ca a spus-o el, da' asa trebuie ! E si atat de simplu ...

# STAHANOV date 10 April 2012 12:56 +1

Asta da ! Hai ma Dorele, ce dracu, credeam ca ti-ai revenit si gandesti cu capul tau, nu cu al altuia, mai ales al ONG-istului Danilet! Sau de fapt glumeai atat de bine, ca m-ai (in)dus in oroare!!!

# Alberto Kurtyan date 17 April 2012 12:16 -1

Pai normal, "carcotasule", daca tu iti aranjezi procesele altfel decat in instanta, este normal sa nu-ti pese. Iar independenta si impartialitatea justitiei este problema tuturor romanilor, nu este doar o treaba "interna".

# carcotas 2 date 10 April 2012 11:38 +1

Hotararea asta v-a pus-o la dispozitie biroul de presa al ICCJ. Altminteri habar nu aveati de ea...

# Unul de buna credinta... date 10 April 2012 14:32 -1

Daca trebuie sa treaca 12 ani si ministrul justitiei, de profesie avocat, nu face nicio presiune asupra presedintilor de instante, ce sa mai speram... De asemenea, este jalnica si comunicarea prin posta electronica. Pacat ca nu se pricepe ce inseamna infaptuitori de justitie, adica a face ce este drept, adica binele. Restul merge de la sine dupa aia... Vreau sa va spun ca daca puterea judecatoreasca va functiona cu adevarat in viitorul apropiat speranta de viata va creste considerabil. Nu sepoate la nesfarsit a fi totul o loterie!

# CI date 10 April 2012 17:29 +1

Eu am experimentat poziția de justițiabil. E umilitor. Judecătorul n-are chef să te asculte, profesional e praf, face orice să nu judece fondul, acceptă orice sugestie să scoată dosarul pe vreo excepție și, în general, să scape de el, nu e interesat de ce e adevărat, ci de cum ar putea să forțeze interpretarea unei stări de fapt să nu administreze probe, să nu aibă dureri de cap, n-are nici un pic de rol activ. Aroganță fără temei și nesimțire. E o jale prin instanțe și voi vă țineți de schițe și decorațiuni interioare ale sălilor de judecată! Bravos!

# Mare dreptate ai date 10 April 2012 17:51 0

Daca ai experimentat pozitia de justitiabil si esti inca in libertate intr-adevar e jale prin instanta respectiva, si judecatorul a fost praf.

# experiment date 10 April 2012 18:10 0

Ia spune-ne mai bine in ce regiune a tarii ai "experimentat" tu asta, care era calitatea ta in cauza si de ce nu ti-au trecut nici acum frustrarile. Hai, stim ca nu esti la job acum :D Ai timp de joaca!

# DAR LE ZICE BINE CI date 17 April 2012 11:23 0

Nu mai blamati omul ,ca are dreptate.Noi de 20 de ani ne tot judecam. Recent s-a ajuns la stupida situatie ca nici hotararile judecatoresti sa nu mai fie respectate,tot asa,ca judecatorul vrea sa scape de dosar, si nu se cerceteaza fondul. Nu-i lua in seama pe rautaciosi CI!Eu iti dau un plus pentru comment.

# avocatTM date 10 April 2012 17:42 0

...avocatura in prezent a ajuns un fel de "cenusareasa" a justitiei si asta nu datorita faptului ca judecatorii si procurorii intra pe aceasi usa, bravo lor stiu cum sa-si apere profesia si interesele, ci datorita faptului ca am ajuns sa fim cea mai dezorganizata forma profesionala, cea mai vulnerabila si expusa fata de celelalte profesii juridice. Este efectul inevitabil, al ignorantei, superficialitatii si nu in ultimul rand al prostiei celor care ar putea si ar trebui totodata sa faca ceva in acest sens. Faptul ca se va ajunge probabil la un moment dat sa stam la acelasi nivel cu procurorii in sala de judecata nu este suficient si nu rezolva nici pe departe problemele acute din sistem.

# Erich Gollent date 17 April 2012 10:15 0

Oameni Buni. Eu nu sunt Avocat si nici o goanga care ma numesc Procuror sau Judecator. Sunt doar un om Normal care am politica mea de a trai. In anul 2011 am avut si eu prilejul de a vedea cum este in instantele judecatoresti din romania, am ramas ingrozit. Tot ce se afirmeaza in Presa referitor la "AVOCATURA DISCRIMINATA – Instantele din Romania", am facut eu scandal in anul 2011. Am postat afirmarile mele pe facebook, Nimeni nu a reactionat. Am trimis scrisoare la Presedinta unei Judecatori, nu sa reactionat. Am scris scrisoare la ministrul Justitiei. Nu s-a facut nimic. Sper ca doar cu ajutorul publicitati se mai poate schimba ceva. Voi "Avocati" aveti putere de a face ceva. De a schimba regimul. O intrebare: va convine ca in sala de judecata, sa fie publicul care in spate sta si susote?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.01.2025 – Tovarasul de suferinta al lui Bucurica se vrea sef

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva