CAB RIDICULIZEAZA DNA – Judecatorii Ovidiu Richiteanu Nastase si Carmen Veronica Gaina au umilit parchetul lui Kovesi in decizia prin care au dispus achitarea fostilor sefi FRF si LPF, Mircea Sandu si Dumitru Dragomir, pe motiv ca fapta nu exista sau nu este prevazuta de legea penala: “Ceea ce pare a fi intocmit 'in mod defectuos' este rechizitoriul, intrucat nu realizeaza o descriere completa a faptelor anterior expuse, retinute in sarcina inculpatilor” (Decizia)
Lumeajustitiei.ro prezinta motivarea deciziei Curtii de Apel Bucuresti prin care fostii sefi ai Federatiei Romane de Fotbal si Ligii Profesioniste de Fotbal, Mircea Sandu (foto centru) si Dumitru Dragomir (foto stanga), au fost achitati definitiv in dosarul in care DNA i-a trimis in judecata pentru abuz in serviciu, folosirea influentei ori autoritatii si sustragere de sub sechestru pentru dezafilierea Universitatii Craiova. Mircea Sandu si Dumitru Dragomir au primit achitare pentru toate acuzatiile pe motiv ca fapta nu este prevazuta de legea penala si fapta nu exista.
Astfel, judecatorii Ovidiu Richiteanu Nastase si Carmen Veronica Gaina pur si simplu si-au batut joc de parchetul condus de Laura Kovesi (foto dreapta).
Instanta arata in motivare ca nu exista vreo proba care sa sustina acuzatiile parchetului privind acuzatia de abuz in serviciu, iar nu cei doi inculpati si-au indeplinit in mod defectuos atributiile, ci chiar rechizitoriul este intocmit in mod defectuos: “Curtea constata ca in speta dedusa judecatii, ceea ce pare a fi intocmit 'in mod defectuos' este rechizitoriul, intrucat nu realizeaza o descriere completa a faptelor anterior expuse, retinute in sarcina inculpatilor, nementionand care atributii statutare sau regulamentare le-ar fi permis fie inculpatilor persoane fizice, fie inculpatelor persoane juridice sa desfiinteze, ca urmare a hotararii nr. 6 din data de 20 iulie 2011 a Comitetului Executiv al FRF, de excludere provizorie a S.C. ... S.A., contractele incheiate intre acest din urma club si jucatorii legitimati la acesta si sa legitimeze acesti jucatori la alte cluburi de fotbal”.
In aceeasi motivare se dezvaluie ca instanta nu a putut identifica nicio atributie de serviciu, stabilita in sarcina vreunuia dintre cei doi inculpati, care sa le permita sa desfiinteze contracte juridice incheiate in mod legal intre un club de fotbal si jucatorii legitimati la clubul de fotbal Universitatea Craiova. Si ca umilinta sa fie maxima pentru DNA, judecatorii arata ca organismul jurisdictional al FRF a refuzat sa se pronunte cu privire la actiunile formulate de jucatori, prin care acestia solicitau incetarea raporturilor contractuale in baza contractelor de munca sau conventiilor civile incheiate cu echipa de fotbal din Craiova, insa cu toate acestea, DNA a apreciat ca Mircea Sandu si Dumitru Dragomir, in calitate de sefi ai LPF si FRF, ar fi desfiintat aceste contracte, fara a descrie insa care a fost actul sau faptul juridic realizat in exercitarea atributiilor de serviciu, in baza carora acestia ar fi desfiintat respectivele contracte.
Prezentam cele mai importante fragmente din decizia CAB, pe care o atasam integral la finalul materialului:
“Curtea constata ca in speta dedusa judecatii, ceea ce pare a fi intocmit 'in mod defectuos' este rechizitoriul, intrucat nu realizeaza o descriere completa a faptelor anterior expuse, retinute in sarcina inculpatilor, nementionand care atributii statutare sau regulamentare le-ar fi permis fie inculpatilor persoane fizice, fie inculpatelor persoane juridice sa desfiinteze, ca urmare a hotararii nr.6 din data de 20 iulie 2011 a Comitetului Executiv al FRF, de excludere provizorie a S.C. ... S.A., contractele incheiate intre acest din urma club si jucatorii legitimati la acesta si sa legitimeze acesti jucatori la alte cluburi de fotbal. (...)
Curtea nu a putut identifica nicio atributie de serviciu, stabilita in sarcina vreunuia dintre cei doi inculpati persoane fizice si nici in sarcina Comitetului Executiv, ai carui ..inculpatii S.M. si D.D. erau la data faptelor, care sa le permita sa desfiinteze contracte juridice incheiate in mod legal intre un club de fotbal si jucatorii legitimati la acel club de fotbal. (...)
Curtea constata ca atat in cazul inculpatilor persoane fizice S.M. si D.D., cat si in cazul persoanelor juridice FEDERATIA ROMANA DE FOTBAL si LIGA PROFESIONISTA DE FOTBAL, prin adoptarea de catre Comitetul Executiv al FRF a solutiei de excludere provizorie a S.C. ... S.A., intemeiata pe art.18 alin.1 lit.b din Statutul Federatiei Romane de Fotbal si prin desfiintarea, conform acuzatiilor din rechizitoriu, a contractelor civile incheiate intre S.C. ... S.A. si jucatori si legitimarea jucatorilor la alte cluburi de fotbal, nu s-a identificat vreo dispozitie cuprinsa in legislatia primara (inteleasa ca lege adoptata de Parlamentul Romaniei, sau ordonanta emisa de Guvernul Romaniei) incalcata. Pe cale de consecinta, Curtea constata ca, in ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu retinuta in sarcina inculpatilor persoane fizice S.M. si D.D., cat si in cazul inculpatelor persoanelor juridice FEDERATIA ROMANA DE FOTBAL si LIGA PROFESIONISTA DE FOTBAL, nu sunt indeplinite conditiile de tipicitate, avand in vedere ca nu este indeplinita niciuna dintre cele doua conditii ce trebuie indeplinite cumulativ in ceea ce priveste latura obiectiva a infractiunii, astfel cum acestea rezulta din dispozitiile Deciziei Curtii Constitutionale nr.405/15 iunie 2016, respectiv atributia de serviciu sa fie prevazuta de lege, iar actul sa fie savarsit cu incalcarea legii. (...)
Analizand prevederile Statului si ale Regulamentului de Aplicare a Statutului FRF, Curtea constata ca inculpatul S.M., in calitate de presedinte al inculpatei Federatia Romana de Fotbal nu avea vreo atributie prevazuta de statut in legatura cu excluderea provizorie a unui membru afiliat al FRF, fiind incorecta sustinerea din rechizitoriu ca inculpatul S.M. ar fi savarsit infractiunea de abuz in serviciu in calitate de presedinte al inculpatei FEDERATIA ROMANA DE FOTBAL. In realitate, participarea inculpatului S.M. la excluderea provizorie a S.C. ... S.A. s-a facut in calitate de membru si presedinte al Comitetului Executiv al FRF, calitate in care a exprimat doar unul dintre cele 10 voturi care a decis aplicarea masurii excluderii provizorii a acestui club de fotbal.
Curtea constata ca inculpatul D.D., in calitate de .....al inculpatei Federatia Romana de Fotbal si respectiv Presedinte al inculpatei Liga Profesionista de Fotbal, nu avea vreo atributie prevazuta de statut in legatura cu excluderea provizorie a unui membru afiliat al FRF, fiind incorecta sustinerea din rechizitoriu ca inculpatul D.D. ar fi savarsit infractiunea de abuz in serviciu in calitate de vicepresedinte al inculpatei FEDERATIA ROMANA DE FOTBAL si de presedinte al inculpatei LIGA PROFESIONISTA DE FOTBAL. In realitate, participarea inculpatului D.D. la excluderea provizorie a S.C. ... S.A. s-a facut in calitate de membru si vicepresedinte al Comitetului Executiv al FRF, calitate in care a exprimat doar unul dintre cele 10 voturi care a decis aplicarea masurii excluderii provizorii a acestui club de fotbal”.
*Cititi aici integral decizia Curtii de Apel Bucuresti
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# visu 24 June 2018 13:35 +7
# ^^ 24 June 2018 16:56 +5
# Statu-Palma-Barba-Cot 24 June 2018 17:44 +1
# ozzy 25 June 2018 10:56 +1
# ?????? 26 June 2018 22:46 0