22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IATA CUM AU SCAPAT GREII FOTBALULUI – Judecatoarele ICCJ Lucia Rog si Corina Jijiie au dispus rejudecarea dosarului “Transferurilor” pe motiv ca inculpatii nu au avut parte de un proces echitabil la CAB: “Desi era obligata sa procedeze la audierea inculpatilor, Curtea s-a limitat in mod total nejustificat in a consemna in incheiere pozitia procesuala a acestora” (Motivarea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 August 2013 17:54
Vizualizari: 8180

Completul de 3 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie format din judecatoarele Lucia Tatiana Rog, Corina Jijiie (foto) si Lavinia Lefterache a decis trimiterea spre rejudecare a dosarului “Transferurilor”, intrucat judecatorii Viorica Costiniu si Luchian Constantinescu de la Curtea de Apel Bucuresti, care au dispus in apel condamnarea la inchisoare a opt dintre cei mai importanti oameni din fotbalul romanesc a inculpatilor, nu i-au audiat pe inculpati, desi erau obligati sa faca acest lucru. Pentru trimiterea la spre rejudecare s-au pronuntat judecatoarele Lucia Tatiana Rog si Corina Jijiie, in timp ce Lavinia Lefterache a facut opinie separata.


Judecatoarele Lucia Tatiana Rog si Corina Jijiie au constatat incalcarea articolului 378, alin.1, indice 1, din Codul de procedura penala, care prevede ca instanta de apel este obligata sa audieze inculpatul. De asemenea, cele doua judecatoare sustin ca decizia Curtii de Apel Bucuresti s-a fundamentat pe aceleasi probe care au determinat Tribunalul Bucuresti sa ii achite pe fratii Ioan si Victor Becali, Cristian Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Gigi Netoiu, Jean Padureanu si Gica Popescu. De asemenea, in decizia nr. 1687 din 20 mai 2013 a ICCJ, se precizeaza si ca instanta de apel a hotarat condamnarea inculpatilor pe baza depozitiilor unor martori care nu au fost ascultati insa in conditii de contradictorialitate, dar si ca inculpatii nu au avut parte de un proces echitabil.

In final, ICCJ a stabilit ca, la rejudecare, Curtea de Apel va proceda la ascultarea inculpatilor, la audierea martorilor si va administra probe “pe care le va aprecia utile in raport de criticile ce se aduc hotararii de achitare, urmand a valorifica si probele administrate in recurs”.

Iata fragmente din decizia ICCJ prin care s-a dispus trimiterea spre rejudecare a “Dosarului Transferurilor”:

Se constata asadar ca, in pofida caracterului devolutiv integral al caii de atac, prevazut de dispozitiile art.371 alin.2 C.proc.pen., si, desi era obligata sa procedeze la audierea inculpatilor achitati, Curtea s-a limitat in mod total nejustificat in a consemna in incheiere pozitia procesuala a acestora, dupa care, fara a administra nicio alta proba, respingand toate cererile formulate in acest sens de catre aparare, cu exceptia inscrisurilor in circumstantiere, a constatat vinovatia inculpatilor, statuand asupra unor aspecte cu profund caracter faptic, printr-o alta interpretare a probatoriului administrat in cursul urmaririi penale si cercetarii judecatoresti.

In primul rand, in cauza s-au incalcat dispozitiile art. 378 alin. 1 (indice 1) C.proc.pen. potrivit carora, cu ocazia judecarii apelului, instanta este obligata sa procedeze la ascultarea inculpatului prezent potrivit dispozitiilor cuprinse in partea speciala Titlul II, Capitolul II, atunci cand nu a fost ascultat la instanta de fond, precum si atunci cand instanta de fond nu a pronuntat impotriva inculpatului o hotarare de condamnare”.

In al doilea rand, Inalta Curte constata ca, intr-adevar, instanta de apel si-a fundamentat decizia pe o noua interpretare data probatoriului, inclusiv declaratiilor martorilor, inculpatii fiind gasiti vinovati pe baza aceleasi probe ce au au condus la pronuntarea, de catre prima instanta, a unei solutii de achitare intemeiata pe dispozitiile art. 10 lit.a C.proc.pen.

Este adevarat ca, potrivit dispozitiilor art.378 alin.1 si 2 C.proc.pen., instanta verifica hotararea atacata, pe baza lucrarilor si materialului din dosarul cauzei, precum si a oricaror probe noi, avand posibilitatea de a da o noua apreciere probelor administrate in fata primei instante. Dar aceste reglementari interne, care permit instantei de apel sa dea o noua apreciere materialului probator, nu pot fi interpretate decat prin corelare cu prevederile art. 6 din Conventie si cu jurisprudenta instantei europene in aceasta materie, ce are aplicatie directa in ordinea juridica a statelor contractante. (…)

Imprejurarea ca, data fiind solutia de achitare pronuntata de catre prima instanta, nu s-au formulat cereri de administrare de probe, este apreciata de Curte lipsita de relevanta, obligatiile ce ii incumba instantei de control judiciar in temeiul art.6 din Conventie impunandu-i sa ia masuri pozitive pentru asigurarea dreptului la un proces echitabil (cauza Constantin si Stoian contra Romaniei)

(…) Concluzionand, in raport de jurisprudenta constata a Curtii de la Strasbourg, jurisprudenta ce face parte din ordinea juridica interna, Inalta Curte retine ca dreptul instantei de apel de reapreciere a probelor, cu referire expresa la probele testimoniale, prevazut ca atare de dispozitiile art.378 C.proc.pen, este subsumat obligatiei acesteia de a asigura respectarea art.6 parag. 1 si 3 lit.d din Conventie, ceea ce impune administrarea lor nemijlocita.

In prezenta cauza probatoriul este reprezentat in mare parte de inscrisurile ce au stat la baza incheierii contractelor de transfer, rapoarte de constatare tehnico-stiintifica, documente financiar bancare, informatii provenind de la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, dar si de declaratii de martori care au caracter esential pentru stabilirea vinovatiei sau nevinovatiei inculpatilor sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune, cea mai grava dintre acuzatiile aduse inculpatilor. De asemenea, existenta sau nu a acestei infractiuni are posibile consecinte si in ceea ce priveste celelalte infractiuni pentru care s-a dispus trimiterea in judecata”.

Imprejurarea ca parchetul nu a solicitat readministrarea probatoriului testimonial la care a facut referire expresa in motivarea apelului este total lipsita de relevanta in raport de sarcinile ce ii reveneau instantei din perspectiva caracterului devolutiv integral al caii de atac, aceasta avand obligatia de a lua masuri pozitive care sa conduca la respectarea exigentelor art.6 parag.1 si 3 lit.d din Conventie. Ca atare, din oficiu, Curtea de apel trebuia sa dispuna citarea in vederea ascultarii a martorilor ale caror depozitii erau esentiale in cauza (…). Mai mult, se constata ca martorii Sica Puscoci, Stoenescu Mircea, Gonzalo Anton San Juan si John Versluis nici macar nu au fost audiati in fata instantei de fond, ci doar in cursul urmaririi penale, ultimii doi prin comisie rogatorie, inainte de inceperea urmaririi penale in personam, astfel ca era necesar sa se acorde inculpatilor posibilitatea de a le adresa intrebari si de a le contesta credibilitatea, mai ales ca depozitiile acestora au fost avute in vedere pentru retinerea vinovatiei. (…) Sica Puscoci si Stoenescu Mircea, fata de care s-a dispus o solutie de scoatere de sub urmarire penala, au fost implicati direct in cauza prin intermedierea transferurilor fotbalistilor Dulca Cristian si Arhire Iulian (Sica Puscoci) sau semnarea memorandumurilor din partea Clubului Dinamo Bucuresti cu firma Phoenix BV Rotteram (Stoenescu Mircea), astfel ca trebuiau ascultati in mod nemijlocit de catre instanta de apel, cu atat mai mult cu cat aceasta a inteles sa foloseasca depozitiile celor doi date in cursul urmaririi penale in sustinerea solutiei de condamnare.

Ca atare, sub aspectul analizat se constata intemeiate criticile formulate, decizia recurata fundamentandu-se pe acelasi probe ce au determinat tribunalul sa dispuna achitarea inculpatilor intrucat faptele nu exista si pe depozitiile unor martori care nu au fost niciodata ascultati in conditii de contradictorialitate, Curtea de apel ignorand obligatiile ce revin instantei de control judiciar atunci cand devolueaza cauza in fapt si in drept, mai ales cand controlul vizeaza o solutie de achitare”.

Cu ocazia rejudecarii, Curtea va proceda la ascultarea inculpatilor, cu respectarea dispozitiilor art.378 alin 1 (indice 1) rap. la art.323, 324 C.proc.pen, precum si la audierea martorilor (…) Instanta de apel va administra si orice alte probe pe care le va aprecia utile in raport de criticile ce se aduc hotararii de achitare, urmand a valorifica si probele administrate in recurs. Totodata aceasta va avea in vedere si celelalte critici, formulate de catre recurenti, a caror analiza nu se mai impune a fi facuta in raport de solutia ce urmeaza a fi pronuntata”.

* Cititi aici Decizia ICCJ din dosarul “Transferurilor” (I)

* Cititi aici Decizia ICCJ din dosarul “Transferurilor” (II)

* Cititi aici Decizia ICCJ din dosarul “Transferurilor” (III)

* Cititi aici Decizia ICCJ din dosarul “Transferurilor” (IV)

Comentarii

# Dr.Vasile Botomei(www.unbr.info) date 9 August 2013 00:25 0

Dr. Vasile Botomei saluta competenta profesionala a acestui complet.Cinste lor,magistratilor! Cu multumire,dr.Vasile Botomei

# Dr. ginecolog Vasile Botomiei date 9 August 2013 07:50 0

Asta-i titulatura completa dom doftor. Interesant articolul din ziarul primarului de Bacau de acum doua zile. De regula, cand a scris ceva despre tine in ultima vreme, dupa cateva zile intri la beci. Bafta multa.

# dankh1 date 9 August 2013 08:34 +7

pe scurt doamnele din apel nu au respectat un articol din CPP care le obliga sa asculte inculpatul daca la fond fusese achitat...chestia asta o stie si un INM- ist abia iesit de pe bancile tocite de atata drept comunitar...hmmm...pare o lucratura fina pt rejudecare in scopul intervenirii prescriptiei..rusinica instantei de apel..

# DOREL date 9 August 2013 10:35 +2

Hai sa gandim problema si altfel: nu cumva judecatorii din apel (presati in fel si chip, dupa cum e moda DNA & CSM) s-au spalat pe maini cum s-au priceput si ei mai bine ?!? Parerea mea ...

# 992 date 12 August 2013 14:49 0

Mai Dorele, cam mirosi a magistrat......nu ca e un miros urat, dar e unul mai aparte. Daca tot suntem la intrebari, sa punem cateva : de ce sunt platiti gras magistratii, sunt inamovibili, nu cotizeaza la pensie, au paza asigurata, etc. ? Sunt niste privilegiati ai societatii, dar ptr. care motive ? De ce lasa niste infractori in libertate si cu banii la ciorap ? De ce platim noi ceilalti fraieri, taxe si impozite ? Ca shmecherii, gen neamu\' berbecali, copos si ceilalti, nu vor a plati nimic, sau cat mai putin. Daca eu nu platesc 1 leu, ma alearga ANAF-ul si eventual judecatorii sa-l platesc. De ce la mine se aplica legea cu rigoare si altora nu ? Ce e aia \"presiune\" la un magistrat ? Daca se simte \"presat\", sa-si dea demisia de onoare si cetatea il va ridica in slavi. Dar stai, e mai bine ipocrit, cu bucile-n 2 barci.....de asta traim \"bine\" cu totii. Unii insa traiesc bine cu adevarat, stii tu cine.

# hunter date 9 August 2013 10:43 +2

absolut corect ,impartasesc 100% punctul dvs de vedere

# geo date 9 August 2013 09:39 0

RUSINE !RUSINE !RUSINE !RUSINE ACESTOR JUDECATORI SPAGARI ! LA PUSCARIE !LA PUSCARIE !LA PUSCARIE ! SI JUDECATORII ,SI BANDITII FOTBALULUI ROMANESC !

# DOREL date 9 August 2013 10:44 +1

Mai draga, n-ai si ai dreptate ! N-ai dreptate pentru ca judecatorii din dosar nu au fost si nu sunt spagari, dar ai oarecum dreptate cu ce numesti \"banditii\" din fotbal. Situatia Rapidului e un exemplu. Parerea mea ...

# GEO date 9 August 2013 18:21 -1

Nea Dorele, DACA NU SUNT SPAGARI ...PE CE MOTIVE I-AU SCAPAT PE BANDITII ASTIA ?

# geo date 9 August 2013 18:26 -3

P.S.FACEM PARIU CA NU TREC 2 ANI SI PUTORILE ASTEA DE JUDECATOARI VOR INTRA IN PUSCARIE ...SI VOR FACE ANII DE CARE I-AU IERTAT PE BANDITII DIN FOTBAL ? Apropo : sincer nu ai vrea si mata sa mai vezi un pic de fotbal in tara ? sa mai ajungem si noi pe la turneele finale ...de ce oare ...din cauza banditilor din fotbal si putorilor din instanta

# DOREL date 12 August 2013 14:11 +1

Mai draga, simplifici prea mult ! Nu totul se explica prin spaga ! Poate ai sa razi, dar mai exista si oameni care respecta legea si nu au chef peste 4-5-6 ani, cand CEDO o sa condamne Romania, sa fie luati la impins vagoane cand or sa vrea si ei sa fie mai linistiti, de ex. la pensie ! Parerea mea ...

# emi date 9 August 2013 12:15 +2

Judecatorii ICCJ, dau solutii dupa bunul plac! In cazul LEAUTA nu au administrat probe, nu au audiat inculpatul, nu era indeplinita procedura de citare cu reclamantul, dar au condamnat in baza aceluiasi probatoriu dupa 2 achitari, in 4 min. laa 12 ani un om nevinovat!!!!, incalcand procedura asa cum este prevazuta in Cpp, dar si incalcarea conventiei europene privind efectuarea unui proces echitabil intr-un mod fraudulos, distrugand viata si familia acestui om.RUSINE!!!!!

# costica date 9 August 2013 13:10 0

Asta demonstrează că la Curtea de Apel București sunt judecători incompetenți, sau substratul este altul, din moment ce la ICCJ nu a fost unanimitate? Oricum acest proces trenează prea mult, demonstrând că aici sunt și alte interese în joc, mai ales că în fotbal se rulează mulți bani negri, lucru știut de toată lumea, dar nu există voință de luare a unei hotărâri definitive: sunt sau nu vinovați.

# cota date 9 August 2013 13:27 +1

Facatura,nu cred ca judecatorii de la Curtea de Apel nu stiau ca era obligatoriu sa audieze inculpatii.Daca era un amarat ce fura o paine pana acum ,de cand se judeca dos.asta,isi ispasea deja pedeapsa.Justitie oarba????????????????

# INTREBARE DE 1000 000 DE EURO date 9 August 2013 21:14 -1

INTREBARE DE 1000 000 DE EURO Daca putoarea aia de judecatoare a luat DE LA UN SINGUR INCULPAT 1000 000 DE EURO ...CAT AU LUA PUTORILE DE JUDECATORI CARE ...AU SCAPAT GREII DIN FOTBAL ? PRONOSTIC MINIM 8 MILIOANE DE EURO- CATE UN MILION DE LA FIECARE INCULPAT ! si o intrebare de 1 miliard de euro :CATA SPAGA AU LUAT IMPREUNA CEI 1600 DE JUDECATORI CORUPTI (E vorba de cei 1600 de judecatori care i-au linsat pe Ghica si Danilet )

# alex date 9 August 2013 21:39 0

INTREBARE DE 1 EURO : De ce si-a dat demisia felix din parlament CA SA FIE JUDECAT DE JUDECATORI DE TRIBUNAL si nu de cei de la ICCJ ?

# DOREL date 12 August 2013 14:20 0

Bateti campii amandoi ! Felix si-a dat demisia ca s-o mai lungeasca 2-3 ani, mai moare magaru\', mai piere samaru ! Iar aia cu milionul de Euro e o poveste cu cai verzi pe pereti marca Nistor Calin. Pe pariu ! 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva