24 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

INCREDIBIL - Inalta Curte a obligat CSM sa acorde transferul procurorului DNA Marioara Sandu, la PICCJ sau PCAB. Procurorul a fost exclus de CSM din magistratura inainte ca instanta suprema sa ia decizia. Marioara Sandu a picat pe interceptari in dosarul “Moravita 2”

Scris de: Ramona LICA | pdf | print

15 July 2012 10:01
Vizualizari: 5651

 

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au obligat, la data de 27 iunie 2012, CSM - Sectia pentru procurori sa aprobe transferul procurorului Marioara Sandu, de la DNA-Structura Centrala, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. Surprinzator, cu putin timp in urma, mai precis la 4 aprilie 2012, Sectia pentru procurori in materie disciplinara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis ca procurorul Marioara Sandu sa fie exclusa din magistratura pentru ca a fost inregistrata de colegii sai in timp ce oferea sfaturi si consultatii juridice unui vames implicat in traficul de tigari din judetul Timis. Pana sa fie exclusa din magistratura, anul trecut, conducerea DNA Timisoara a dispus ca Marioara Sandu sa nu mai activeze in cadrul Serviciului teritorial de combatere a coruptiei, si a cerut ca aceasta sa fie trimisa la un alt parchet. Procurorul Marioara Sandu a contestat raportul DNA si a cerut CSM sa fie mutata, fie la Parchetul General, fie la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, insa a fost trimisa exact la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara.


Marioara Sandu a fost suspendata din functia de procuror prin Hotararea CSM nr. 264 din 6 iulie 2012, „ca urmare a exercitarii recursului impotriva Hotararii Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pana la solutionarea irevocabila a cauzei de catre instanta competenta”. Ciudata decizie, nu vi se pare? Sa aprobi transferul unui procuror care fusese exclus din magistratura la 4 aprilie 2012 de catre CSM inainte ca aceasta sa-si exercite dreptul la recursul impotriva hotararii Sectiei pentru procurori de exclusdere din magistratura, e ceva?

Plenul mai retine ca asa-zisa discriminare negativa invocata de doamna procuror, este de fapt o discriminare pozitiva”

In cele doua hotarari anulate de Inalta Curte, nr.925 din 13 decembrie 2011 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii si nr. 254 din 19.09.2011 a C.S.M. – Sectia pentru Procurori, se arata ca Marioara Sandu, anterior numirii la DNA, a fost procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara. Motivarea Hotararii 925 din 13 decembrie 2011 s-a bazat pe dispozitiile art. 87 alin. 9 din Legea 304/ 2004 privind organizarea judiciara, conform carora, “la data incetarii activitatii in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, procurorul revine la parchetul de unde provine sau la alt parchet unde are dreptul sa functioneze potrivit legii”. “Din analiza acestui text de lege, rezulta, pe de o parte, faptul ca revenirea procurorului la parchetul de unde provine sau la alt parchet unde are dreptul sa functioneze potrivit legii are loc numai ca efect al incetarii activitatii in cadrul structurii specializate la care a fost numit, iar pe de alta parte, faptul ca revenirea procurorului la unitatea de parchet la care a functionat ori la alta unitate de parchet la care are dreptul sa functioneze potrivit legii, nu se confunda cu institutia transferului. In baza acestui text de legal, Plenul apreciaza ca, prin aplicarea corecta a legii, Sectia pentru procurorii a calificat corect cererea formulata de doamna procuror (cerere care nu a fost intemeiata in drept) ca fiind o cerere de incetare a activitatii in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, legea nereglementand transferul de la aceasta structura specializata, ci numai unde poate functiona procurorul in urma incetarii activitatii la aceasta structura specializata. Plenul mai retine ca asa zisa discriminare negativa invocata de doamna procuror, este de fapt o discriminare pozitiva, ipoteticul transfer de la Directia Nationala Anticoruptie la alte unitati de parchet eludand vadit criteriile care vizeaza toti judecatorii si procurorii, prevazute in Regulamentul privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere, precum si numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator, aprobat prin Hotararea nr 193/09.03.2006 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, cu modificarile si completarile ulterioare”.

ICCJ a anulat hotararea CSM si a Sectiei pentru procurori, in favoarea procurorului Marioara Sandu

Iata minuta Deciziei nr 3270/27.06.2012 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care fostul procuror DNA Marioara Sandu, desi a fost exclusa in aprilie 2012 din magistratura, a obtinut transferul la PICCJJ sau la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti: ”Decizia nr.3270/27.06.2012. Admite recursul declarat de Sandu Marioara împotriva Hotararii nr. 925 din 13 decembrie 2011 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Anuleaza Hotararea nr.925 din 13 decembrie 2011 a Plenului C.S.M. si Hotararea 254 din 19.09.2011 a C.S.M. – Sectia pentru Procurori. Obliga C.S.M. - Sectia pentru Procurori sa solutioneze cererea recurentei de transfer de la D.N.A. - Structura Centrala la Parchetul de pe langa I.C.C.J sau la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. Irevocabila. Pronuntata, în sedinta publica, astazi 27 iunie 2012”.

Aceasta decizie a fost data dupa ce, la data de 4 aprilie 2012, CSM anunta presa: “In sedinta din data de 4 aprilie 2012, Sectia pentru procurori in materie disciplinara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat admiterea actiunii disciplinare formulata de Comisia de disciplina pentru procurori impotriva procurorului Sandu Marioara, din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara si aplicarea sanctiunii disciplinare constand in excluderea din magistratura a procurorului. Sanctiunea a fost aplicata pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit.a) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, constand in incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii. In actiunea disciplinara cu care a fost sesizata Sectia, Comisia de disciplina pentru procurori din cadrul Inspectiei Judiciare a retinut ca doamna procuror Sandu Marioara a avut repetate contacte cu o parte dintr-un dosar instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie – S.T. Timisoara, ocazii in care a acordat consultatii juridice in privinta conduitei procesuale ce s-ar impune sa o adopte, precum si a obiectiilor ce urmeaza sa le invoce referitor la expertiza tehnica efectuata in dosarul respectiv. Hotararea Sectiei pentru procurori in materie disciplinara poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

Procurorul Sandu Marioara i-a comunicat unei persoane cercetata in dosarul „Moravita 2” : „sa „…nu ziceti nimic, nu scrieti, nu…nimic!”,

Numele procurorului Marioara Sandu a aparut in rechizitoriul din dosarul traficului de tigari de la Vama Moravita, in baza caruia au fost trimisi in judecata 41 de vamesi si politisti de frontiera. Procurorii care au lucrat la intocmirea actului de acuzare, Oana Dragomir, Carmen Rusu, Florentina Mirica si Viorel Cerbu, toti procurori la Sectia de Combatere a Coruptiei din cadrul DNA, condusa de Lucian Papici, n-au ezitat sa scoata in relief chiar si complicitatea unor colegi magistrati . Pe fondul cercetarilor efectuate in dosarul ultim mentionat, au fost interceptate si inregistrate patru convorbiri telefonice purtate intre Verdet Gheorghe si procurorul DNA Sandu Marioara. Astfel, in contextul primei discutii telefonice purtate la 24.01.2011, incepand cu ora 12:41, Verdet Gheorghe, utilizand un limbaj disimulat, i-a comunicat procurorului faptul ca a fost citat in dosarul in care era cercetat de Serviciul Teritorial Timisoara al DNA, pentru data de 27.01.2011, ocazie cu care Sandu Marioara l-a sfatuit ca, in momentul in care va da curs citarii si se va prezenta la Serviciul Teritorial Timisoara, sa „…nu ziceti nimic, nu scrieti, nu…nimic!”, adaugand „…dupa ce va… documentati… nici nu stiu cum sa procedam”. De asemenea, procurorul i-a explicat susnumitului „ca nu pot sa zic mai multe (...) ca sa nu vorbim la… la telefon…”.

Totodata, Sandu Marioara si-a exprimat surprinderea fata de faptul ca erau inca in curs de desfasurare cercetarile din dosarul in cauza, mentionand, intre altele, ca … mi se pare… aa… ca ceva… ceva cam dubios si sa nu fi… sa nu fi umblat altii pe undeva”. Pe parcursul aceluiasi dialog, procurorul Sandu Marioara i-a reiterat interlocutorului ca „...in orice caz, mergeti, vedeti despre ce este, nu scrieti, nu ziceti nimic…”, se mentioneaza in rechizitoriu. Potrivit informatiilor aparute in presa despre acest caz, fata de procurorul Marioara Sandu s-a dispus neinceperea urmaririi penale pentru favorizarea infractorului.

* Cititi aici Hotararea CSM nr. 264 din 6 iulie 2012 de suspendare din functie a procurorului Sandu Marioara, pe perioada solutionarii recursului impotriva hotararii de excludere din magistratura

* Cititi aici Comunicatul CSM din 4 aprilie 2012 care a anuntat excluderea din magistratura a procurorului Sandu Marioara

Comentarii

# Stelian date 15 July 2012 11:09 +4

Este o dovada clara a controlului instantei supreme de catre procurorii din DNA aflat sub comanda presedintelui. Procurorul Sandu Marioara a fost adusa la DNA de la Parchetului Judecatoriei Timis de procurorul presedintelui, Zarie Mircea, care si-a format un adevarat comando de procurori de la Parchetele din Timis : Papici Lucian, Sandu Marioara, Stancele Diana, etc.  In acest mod actualul judecatorul suprem, fostul procuror Stanciu, a dat dovada clara de subordonare fata de comenzile din DNA si nu de forul profesional, CSM ! Acesta este de fapt controlul justitiei de actualul presedinte iar pana nu se starpeste cuibul de la DNA - coordonat din umbra de Zarie pentru ca Morar este un fel de BOC - nu se va face justitie in instante iar judecatorii vor fi santajati de DNA si de echipa de ascultare care substituie SRI-ul !

# Dumitru date 15 July 2012 11:21 +5

CSM trebuie sa clarifice imixtiunile grosolane ale sefilor actuali ai DNA in judecarea cauzelor dedicate in instante. Pana cand CSM nu-si face curat in propria ograda, judecatorul-procuror Stanciu va fi condus de unii procurorii DNA iar calitatea de membru CSM va fi formala si rusinoasa.

# Paul date 15 July 2012 11:36 +5

Instantele sunt controlate in prezent prin instrumentul presedintelui numit DNA, condus din umbra de fostul procuror Zarie si de procurori adusi de acesta de la parchetele din Timis. Judecatorii primesc instructiunii de la procurorii DNA cu privire la modul cum sa judece cauzele dedicate si ce solutii sa pronunt. Trebui schimbata conducerea DNA cu o echipa profesionista independenta si introdus criteriul promovarii numai de catre CSM si doar prin concurs.  

# Baumax date 15 July 2012 14:33 +4

Procurorul ZARIE este un cimpanzeu care merge in genunchi in fata lui Macovei-pasarica-Morar, acesta a infiintat in 2005 aceea sectie "misterioasa" in care s-au inregistrat si s-au facut dosare tuturor magistratilor din Romania. Mergand pe santaj, astazi, Justitia este comandata de la Cotroceni-DNA...DNA trebuie arsa din temelii, si reinfiintata Justitia adevarata din Romania..!!!

# Student an III Drept date 15 July 2012 14:37 +3

CONCLUZIE = desfiintare DNA, si admitere procurori doar cu examen si concurs SEVER, in cadrul PICCJ !!!!!!!!!!!! daca se continua cu "interviu" in poala popii - adica in pantalonii lui Morar si chilotii Macovei, atunci asa sa FIE !!

# Senzational date 15 July 2012 15:27 +9

Ce e asa de INCREDIBIL? La ICCJ se poate intampla orice. Avem cea mai slaba Curte Suprema din istoria Romaniei, cel mai slab CSM, cel mai slab Procuror General...deci justitia romana a devenit un fel de tara tuturor posibilitatilor.TRAIASCA BASESCU!TRAIASCA MACOVEI!TRAIASCA COMISIA EUROPEANA!

# louisa macovey date 15 July 2012 20:33 +1

CONCLUZIE=DNA DESFIINTAT= si asa Comisia Europeana CRITICA vehement OUG adoptate de \Romania in cazul institutiilor Fund ale Statului -= parchete= vezi oug 134/2005=numai bine este momentul politic in care sa reinfiinteze sectia Anticoruptie din PICCJ- astfel sa inlaturam suspiciunile ca DNA ar fi instrument politic de reprimare a adversarilor...!

# luminita grecu date 16 July 2012 10:01 +3

Inca o dovada ca DNA-Morar-Macovei protejeaza Crima Organizata din Romania si Mafia din Justitie.

# Dan. B date 16 July 2012 10:34 -2

Articolul prezentat face parte dintr-o campanie de denigrare a ICCJ, inceputa de ceva vreme, analizand comentariile onestului ziarist,,Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au obligat, la data de 27 iunie 2012, CSM - Sectia pentru procurori sa aprobe transferul,, si solitia instantei ,, Obliga C.S.M. - Sectia pentru Procurori sa solutioneze cererea recurentei de transfer de la D.N.A. - Structura Centrala la Parchetul de pe langa I.C.C.J sau la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti,, este cat se poate de evident, pentru o persoana cu minme cunostinte juridice. De une pana unde obligatia de a solutiona o cerere de transfer presupune de facto o obligatie de a transfera, cata vreme exista si posibilitatea respingerii cererii de transfer. Solutia cu cererea de transfer este cat se poate de legala, in contextul in care Sectia de procuirori a respins-o ca inadmisibila sau lipsita de obiect, cum presupun ca a fost solutia. Penibil acesta este cuvantul ce caracterizeaza articolul dar si pe autor. :eek:

# Dorobantu date 17 July 2012 15:17 0

Procuratoarea cu inteligentul nume de Marioara a fost adusă de tov. Frunza de la CS pe filiera vamesilor milionari si e cercetată in...doua dosare!!!

# Alexandra Ionescu date 20 July 2012 13:13 0

Nu intelege ce a facut grav dna Sandu? daca ai o cunostinta veche si te intreaba, ca naivul ceva, orice, fara sa stie ca asta este grav, iar ea, ca procuror, spune " sa vezi ma intai ce e.." se numeste " consiliere". Cum sa distrugi cariera unui magistrat asa usor? Din cate o stiu, de cand era la Timisoara, era un procuror foarte cinstit. Este cinic cea se petrece!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2024 – CSM incepe consultarea cu instantele si avocatii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva