LA MULTI ANI, DNA! – Laura Kovesi a incasat o lovitura devastatoare, fix de “ziua DNA”. Inalta Curte a achitat 29 de inculpati trimisi in judecata pentru abuz in serviciu intr-un dosar marca DNA. Dosarul a fost deschis in 2015 si avea la baza un contract de inchiriere din 1997. In timpul procesului trei inculpati au murit de inima rea. Solutia a fost pronuntata de fostul subaltern al lui Kovesi, judecatorul Dan Marius Foitos, impreuna cu Rodica Aida Popa si Ionut Matei (Minuta)
Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus achitarea a 29 de inculpati trimisi in judecata de procurorii DNA, in anul 2015, intr-un dosar de abuz in serviciu, marturie mincinoasa, fals material in inscrisuri oficiale si fals intelectual. Hotararea a fost luata de judecatorii Dan Marius Foitos, Rodica Aida Popa si Ionut Matei in dosarul nr. 2528/1/2015, care privea pretinse infractiuni de coruptie savarsite ca urmare a incheierii unui contract in 1997 intre Consiliul local al municipiului Pacsani si societatea comerciala Agrocomplex Lunca Pascani SA.
Solutia judecatorilor supremi Dan Marius Foitos, Rodica Aida Popa si Ionut Matei a fost luata in unanimitate, fiind necesar sa precizam ca in ultimul termen al judecatii acestia au schimbat incadrarea juridica a faptei de abuz in serviciu in participatie improprie la abuz in serviciu. Hotararea de achitare a fost dispusa de judecatorii supremi in baza art. 16 lit. b) teza I din Codul de procedura penala, respectiv “fapta nu este prevazuta de legea penala”. Solutia luata de completul prezidat de Dan Marius Foitos (foto alaturi de Laura Kovesi) - fost procuror subaltern al Laurei Kovesi pe vremea cand aceasta ocupa functia de Procuror General al Romaniei – nu este una definitiva, ea putand fi atacata cu apel. Achitarea a venit fix cu o zi inainte de “Ziua DNA” (asa cum Laura Kovesi a numit-o, cand are loc prezentarea Bilantui DNA in care sefa anticoruptilor se impauneaza cu “victimele” sale.
Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie a achitat 29 de inculpati, dintre care doi au decedat in timpul procesului. Este vorba despre fostul primar al municipiului Pascani Neculai Ratoi si Constantin Cojocaru, consilier in carul Primariei. A fost achitata si societatea comerciala in sarcina careia DNA instituise sechestru, dar si senatorul Florin Constantinescu.
Iata lista persoanelor achitate de ICCJ: Nina Agache, Nicolae Apostol, Iulia Baba, Mihai Bodoasca, Irina Bucovan, Elena Casandra, Liliana Centea, Constantin Cojocaru, Florin Constantinescu, Dumitru Damian, Eronim-Eduard Dumea, Georgeta Hutanu, Ioan Ionita, Cristina Lungu, Zina Moraru, Dumitru Pantazi, Ioan Pavaluca, Vasile Plesca, Elena-Silvia Postolachi, Vasile Prisacaru, Neculai Ratoi, Danut Raut, Leonard Rusu, Constantin Simion, Daniel Sirbu, Dorina Sofian, Ionela-Laura Tabarcea, Viorel Toma si persoana juridica SC Agrocomplex Lunca Pascani SA.
In timpul procesului, pe langa Neculai Ratoi si Constantin Cojocaru a mai decedat un alt inculpat, respectiv Costinel Vinga (trimis in judecata de DNA pentru marturie mincinoasa), astfel ca Inalta Curte a decis sa inceteaza procesul penala fata de acesta.
Cea mai grea pedeapsa din dosar a fost aplicata fostului secretar al Consiliului Local Pascani Mircea Zuzan, de 3 ani inchisoare cu suspendare sub supraveghere pentru pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, savarsirea infractiunii de participatie improprie la abuz in serviciu, savarsirea infractiunii de instigare la fals material in inscrisuri oficiale). Dintre zecile de inculpati trimisi in judecata de DNA a mai fost condamnat, alaturi de Mircea Zuzan, si Nicoleta Negulescu, fost consilier in cadrul Serviciului Administratiei Publice din Primaria Pascani, care a primit un an inchisoare cu suspendare sub supraveghere pentru savarsirea infractiunii continuate de instigare la fals material in inscrisuri oficiale.
Dosarul in care s-a dispus achitarea a nu mai putin de 29 de persoane viza un contract incheiat intre Consiliul local al municipiului Pacsani si societatea comerciala Agrocomplex Lunca Pascani SA privitor la inchirierea unui teren de 60 de hectare din zona barajului Siret. In cadrul acestui contract, conform DNA, au fost inregistrate datorii de 15.000 lei si penalitati contractuale in valoare de 947.950 lei catre Consiliul Local al Municipiului Pascani, datorii care mai tarziu au fost sterse de Serviciul Finante Publice Locale Pascani. Hotararea a fost schimbata insa printr-o alta decizie a Consiliului, dar nu a fost pusa in executare, astfel ca s-ar fi ajuns in situatia ca SC „Agrocomplex Lunca Pascani” SA sa datoreze bugetului local suma de 2.045.950 lei (echivalentul sumei de 481.887,56 euro), din care suma de 15.000 lei constituie chiria restanta iar, suma de 2.030.950 lei constituita din penalitati de intarziere) reprezentand, pe de o parte, paguba suferita de Consiliul Local al Municipiului Pascani, si, pe de alta parte, folosul obtinut de SC „Agrocomplex Lunca Pascani” SA.
*Cititi aici minuta ICCJ din dosarul nr. 2528/1/2015
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Carcotas 23 February 2017 19:15 +20
# IOHAN 23 February 2017 20:35 +10
# Legiuitorul nelegiuit 23 February 2017 22:37 -4
# unul din lumea cea mare 23 February 2017 23:30 +2
# Andy 24 February 2017 08:19 +6
# Andy 24 February 2017 08:21 +1
# perversu Joiannis 24 February 2017 12:21 +1
# romanul 24 February 2017 08:30 0
# Mosu 25 February 2017 10:33 0