18 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt

RATEUL DNA – Parchetul lui Kovesi a incasat o noua achitare. Tribunalul Bihor a desfiintat acuzatiile de complicitate la abuz in serviciu si fals formulate de procurori la adresa consilierului personal al primarului comunei Holod, George Horia Faraianu. Achitarea a fost dispusa pe motiv ca „fapta nu exista” si „fapta nu este prevazuta de legea penala”. Isprava apartine DNA-Oradea, structura condusa ani de zile de procurorul Ciprian Man, promovat recent de Kovesi la DNA-Central (Minuta)

Scris de: Gilda POPA | pdf | print

15 May 2017 15:08
Vizualizari: 8977

Tribunalul Bihor a demontat inca un dosar fabricat de DNA Oradea in perioada in care aceasta structura era condusa de procurorul Ciprian Man (foto), recent promovat de Laura Kovesi in structura centrala, la Serviciul de combatere a coruptiei la nivel inalt. Este un nou rateu, caci structura locala coordonata de Man a esuat in mai multe cauze, in care instantele au desfiintat toate acuzatiile DNA, printre care cele aduse comisarului sef Gheorghe Cornel Sava din cadrul IPJ Bihor sau mai multor judecatori de la Tribunalul Bihor si Curtea de Apel Oradea.


Cel mai recent caz demontat de Tribunalul Bihor este dosarul in care George-Horia Faraianu, consilier personal al primarului comunei Holod, a fost trimis in judecata de procurorii DNA Oradea, in februarie 2015, pentru complicitate la abuz in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Astfel, in 10 mai 2017, Tribunalul Bihor a dispus achitarea consilierului local atat pentru infractiunea de complicitate la abuz in serviciu, in baza art. 16 alin. (1) li. a) Cod procedura penala - "fapta nu exista", cat si pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, in baza art. 16 alin. (1) lit. b teza I Cod de procedura penala – "fapta nu este prevazuta de legea penala".

George-Horia Faraianu a fost achitat in cauza in care Adrian Dume, fostul director al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Bihor, si Anca Banda, directoarea Casei de Cultura Beius, au fost condamnati cu suspendare in ianuarie 2016, dupa ce si-au recunoscut faptele, pentru abuz in serviciu, tentativa la abuz in serviciu, instigare la fals, respectiv complicitate la abuz in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Faraianu a refuzat un asemenea acord, motiv pentru care, in cazul sau, instanta a dispus disjungerea cauzei si formarea unui dosar separat, in care iata a fost achitat.

Sentinta nu este definitiva.

Prezentam minuta Tribunalului Bihor:

”Solutia pe scurt: Face aplicarea art. 5 Cod penal. Recalifica infractiunea prev. de art. 48 Cod penal raportat la art. 13 ind. 2 din Lg. nr. 78/2000, cu referire la art. 297 alin. 1 Cod penal in infractiunea prev. de art. 26 raportat la art. 13 ind. 2 din Lg. nr. 78/2000 si art. 248 alin. 1 Cod penal 1968, precum si infractiunea prev. de art. 290 Cod penal 1968 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, in infractiunea prev. de art. 290 alin. 1 Cod penal 1968 cu aplic. art. 41 alin. 2 Cod penal 1968.

In baza art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. a Cod proc. pen., achita pe inculpatul FARAIANU GEORGE HORIA, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu prev. de art. 26 raportat la art. 13 ind. 2 din Lg. nr. 72/2000 si art. 248 alin. 1 Cod penal 1968.

In baza art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I, achita pe acelasi inculpat pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 290 alin. 1 Cod penal 1968 cu aplic. art. 41 alin. 2 Cod penal 1968. In baza art. 25. alin. 5 Cod proc. pen. coroborat cu art. 397 alin. 5 Cod proc. pen., lasa nesolutionata latura civila a cauzei.

In baza art. 27 alin. 2 Cod proc. pen. coroborat cu 397 alin. 5 Cod proc. pen., mentine masura asiguratorie dispusa prin Ordonanta procurorului din data de 19.01.2015 asupra sumei de 30.000 lei consemnata de inculpat si dispune comunicarea unei copii de pe dispozitivul prezentei cu partea civila Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor, cu mentiunea posibilitatii de a introduce actiune in fata instantei civile in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii.

In baza art. 275 alin. 3 Cod proc. pen. cheltuielile judiciare avansate de catre stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica din data de 10.05.2017”.

Iata comunicatul DAN, din 2 februarie 2015, privind trimiterea in judecata a lui George Horia Faraianu:

”Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata

sub control judiciar a inculpatului:

DUME DUMITRU ADRIAN, director general manager in cadrul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:

- abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (6 infractiuni),

- tentativa la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

- instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata (6 infractiuni).

si in stare de libertate a inculpatilor:

BANDA ANCA – SILVIA, director la Casa de Cultura a municipilui Beius, la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:

- complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (6 infractiuni),

- fals in inscrisuri sub semnatura privata (6 infractiuni).

FARAIANU GEORGE – HORIA, consilier personal al primarului comunei Holod, jud. Bihor, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:

- complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

- fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata(2 acte materiale).

in rechizitoriul intocmit procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada iunie - septembrie 2013, inculpatul Dume Dumitru-Adrian, beneficiind de ajutorul celorlalti doi inculpati, ar fi conceput si pus in aplicare o modalitate frauduloasa de obtinere a unor sume de bani, prin aprobarea unor proiecte finantate de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor.

Concret, activitatea infractionala se prezinta in felul urmator:

- documentatia pentru cele 6 proiecte nu a fost supusa dezbaterii Comisiei de Selectionare a Proiectelor din cadrul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor, intrucat aceasta comisie, desi era constituita din punct de vedere scriptic, in realitate nu a functionat niciodata,

- sumele de bani, cuprinse intre 6.000 lei si 30.000 lei au fost alocate de inculpatul Dume Dumitru Adrian fara a avea in vedere vreun criteriu sau mod de calcul,

- o parte dintre documentele justificative, respectiv tabelele nominale ce contineau datele unor persoane care ar fi fost premiate cu ocazia desfasurarii evenimentelor culturale in baza carora Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor a efectuat platile, au fost intocmite in fals, iar o parte a documentelor justificative, respectiv facturile privind efectuarea unor servicii si chitantele aferente, reprezinta documente ce nu au legatura cu evenimentele culturale finantate, fiind folosite pentru obtinerea in mod fraudulos a finantarii de la institutia mai sus mentionata,

- aceste documente, impreuna cu mai multe acte financiar - contabile au fost prezentate inculpatului Dume Dumitru-Adrian, care, desi cunostea caracterul fals ori fraudulos al acestora, a dispus prin aplicarea stampilei „bun de plata” si a semnaturii decontarea sumelor prevazute in contracte.

In cazul unui alt proiect, activitatea infractionala a inculpatului Dume Dumitru Adrian a fost intrerupta de procurorii anticoruptie, care, la data de 07.11.2013, cu ocazia perchezitiei efectuate la sediul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor, au ridicat contractul in original, incheiat cu presedintele unei fundatii.

Prejudiciul total cauzat Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor in legatura proiectele finantate, ce fac obiectul cauzei, se ridica la suma de 116.000 lei.

In cauza, s-a dispus luarea masurii asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de: 40.000 lei si 30.000 lei, puse la dispozitia organelor de urmarire penala de inculpatii Banda Anca Silvia si Faraianu George-Horia, in vederea repararii pagubei.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Directiei Generale Anticoruptie”.

Comentarii

# DODI date 15 May 2017 21:46 +6

Luând modelul hăhăilă (promovarea nulităților cu eșecuri sau cu slabă pregătire profesionale - vezi cazurile luluța, morar, stanciu, etc.) cățelușii își imită stăpânul. Luluța promovează la DNA doar ratații profesional, ultimii pe lista admișilor sau pe cei cu grave probleme de caracter (vezi portocală). Singurele criterii valabile pentru luluța (la nivelul de înțelegere al doctoriței în plagiat) sunt obediența, proasta pregătire profesională și lipsa crasă de caracter, ca să nu enumărăm decât pe cele mai evidente. Așa că nu ne miră succesele DNA, oriunde s-ar afla.

# 1/4dokta Ko tot în interviuri o ține date 16 May 2017 08:46 0

LULUȚA CIORDUTZA cobește (desigur în presa străineză): „aș fi mulțumită ca o femeie să îmi succeadă. Dar cel mai important este să fie cineva profesionist care să permită echipei să-și continue munca". Acest „permite echipei” ar fi, în românește, ca noul șef să nu mai țină dosarele la FEZANDAT? Doar știm stilul de lucru al 1/4doktei ex-miss Lascu: «De ce a cerut interceptarea unor persoane din dosarul ALRO fără s-o informeze şi că, dacă nu este în stare de acest dosar, să plece». Era momentul când Angela Ciurea ajunsese cu cercetările sale la uşa camarilei lui Băsescu...

# ana date 17 May 2017 08:21 0

Eu imi doresc sincer ca acest procuror Man Ciprian sa ajunga procuror sef DNA Structura Centrala . Este cel mai bun exemplu de procuror DNA , dupa procurorul Portocala !!!

# ana date 17 May 2017 08:25 +1

De asa ceva este nevoie in sistem ! Ar trebui sa se faca o statistica cu cate dosare abuzive a facut acest procuror si cum isi rezolva problemele peronale cu institutia statului DNA , pe banii mei si a dvs.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.11.2024 – Procurorul Lia are viata grea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva