SANCTIONATI DE CSM, ALBITI DE ICCJ – Completul de 5 condus de sefa ICCJ Cristina Tarcea anuleaza pe banda rulanda deciziile disciplinare de sanctionare a magistratilor fata de care Inspectia Judiciara si CSM au stabilit ca au incalcat Legea privind statutul magistratilor. Ca e sanctiunea cea mai dura de excludere din magistratura sau reducerea indemnizatiei, Completul civil al lui Tarcea caseaza intr-o veselie si ii trimite inapoi in instante si parchete pe magistratii pedepsiti de CSM
Interesante lucruri se petrec la Inalta Curte sub mandatul judecatoarei Cristina Iulia Tarcea. Pe langa din ce in ce mai desele zvonuri care circula prin sistem, potrivit carora Tarcea ar fi mai rea ca predecesoarea sa Livia Stanciu, din mai multe privinte, apare o realitate care, cel putin noua, ne da de gandit. Concret, Completul de 5 Civil 2 condus de sefa ICCJ Cristina Tarcea anuleaza pe banda rulanta deciziile disciplinare emise de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Sectia in materie disciplinara pentru judecatori si Sectia in materia disciplinara pentru procurori, ca urmare a cercetarilor efectuate de Inspectia Judiciara. Fie ca este vorba despre o sanctiune de reducere a indemnizatiei pentru cateva luni, fie ca este aplicata sanctiunea cea mai dura pentru un magistrat, de excludere din magistratura, Completul de 5 Civil 2 decide, in majoritate, sa admita recursurile judecatorilor sau procurorilor nemultumiti de deciziile CSM. Mai exista si exceptii, cum ar fi cazul Laviniei Cotofana, un caz iesit din comun, prin prisma faptului ca aceasta a fost exclusa din magistratura pe motiv ca a sesizat parchetul cu privire la posibila comitere a unor infractiuni de catre anumiti avocati din Arad.
Astfel, conform site-ului Inaltei Curti, intr-o singura zi, Completul de 5 judecatori Civil 2 - NCPC prezidat de sefa ICCJ Cristina Tarcea, din care mai fac parte ca membri titulari Elena Carmen Popoiag, Viorica Cosma, Virgina Florentina Dumineca si Andreea Marchidan, a admis cererile a doi judecatori si un procuror fata de care CSM a dispus sanctiuni, pana la excluderea din magistratura.
Fundatureanu despre Iordache: „Numirea acestei slugi in fruntea acestui minister sensibil este o palma data magistratilor onesti si juristilor profesionisti”
Cazurile judecatorilor si a procurorului fata de care a fost luata decizia anularii sanctiunilor Consiliului Superior al Magistraturii, precum si a raportelor Inspectiei Judiciare care retinuse incalcari ale legii privind statutul judecatorilor si procurorilor, dispunandu-se in schimb albirea magistratilor sunt cunoscute publicului, mai ales prin precendentul pe care l-au creat.
Caci, printre cei care au fost albiti de Completul de 5 Civil 2 condus de judecatoarea Cristina Tarcea se aflat si judecatorul Ioan Fundatureanu de la Curtea de Apel Pitesti, fata de care Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a CSM a decis diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 20%, pe o perioada de cinci luni, dupa ce magistratul l-a jignit incalificabil pe un demnitar, fostul ministru al Justitiei Florin Iordache, pe care l-a descris ca fiind "o sluga si un monument de impostura".
„Numirea acestei slugi in fruntea acestui minister sensibil este o palma data magistratilor onesti si juristilor profesionisti. Nici ca se putea o propunere mai buna in noua era Dragnea, pentru Ministerul Justitiei precum acest sculer matriter de Caracal, pe numele sau Florin Iordache. Mai rar un monument de incompetenta si impostura precum acest ipochimen”, scria judecatorul Fundatureanu pe Facebook.
Fata de judecatorul Ioan Fundatureanu (foto 2), de la Sectia penala a Curtii de Apel Pitesti, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a dispus, in 14 iunie 2017, sanctionarea disciplinara prin diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 20%, pe o perioada de cinci luni. Masura a fost dispusa pentru comiterea abaterii disciplinare prevazuta de art. 99 lit. a) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor privind „manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atribuiilor de serviciu”.
Decizia Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara din CSM a fost insa anulata de Completul lui Tarcea care, in data de 26 martie 2018, a hotarat admiterea recursului formulat de judecatorul Fundatureanu si trimiterea sa inapoi in instanta, cu indemnizatia intacta.
Iata minuta din dosarul nr. 2175/1/2017:
"Materia juridica din care face parte obiectul dosarului: Civil
Sectie: Completul de 5 Judecatori
Obiectul dosarului: abatere disciplinara magistrati
Stadiul procesual: Recurs
Partile din dosar:
FUNDATUREANU IOAN – Recurent
INSPECTIA JUDICIARA – Intimat
Complet de judecata: Completul Civil 2 - NCPC
Numarul documentului de solutionare: 54/2018
Data documentului de solutionare: 26.03.2018
Tipul documentului de solutionare: Hotarare
Solutie: Admitere recurs
Detalii solutie: Minuta deciziei civile nr.54. Admite recursul declarat de Fundatureanu Ioan impotriva Hotararii nr.20J din 14 iunie 2017, pronuntata de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr.11/J/2017. Caseaza hotararea atacata si, rejudecand, respinge actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Fundatureanu Ioan, judecator in cadrul Curtii de Apel Pitesti, ca neintemeiata. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 26 martie 2018."
Judecatoarea Carmen Elena Mihalcioiu, exclusa din magistratura de CSM, retrimisa in instanta de ICCJ
Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul judecatoarei Carmen Elena Mihalcioiu (foto 3) de la Sectia a II-a civila a Tribunalului Dambovita. Fata de aceasta Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din CSM a aplicat, in iunie 2017, cea mai dura sanctiune disciplinara, de excludere din magistratura, decizia fiind un precedent intrucat la baza excluderii a stat activitatea de pe Facebook a judecatoarei Mihalcioiu. La acel moment, CSM a stabilit ca reprezinta o “manifestare care aduce atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”, dupa ce Inspectia Judiciara a retinut ca "postarea de catre judecator pe reteaua de socializare FACEBOOK a unor mesaje care au vizat sau care au condus la lezarea demnitatii ori la crearea unei atmosfere ostile si ofensatoare la adresa altor persoane a deteriorat increderea si respectul opiniei publice fata de judecatori si procurori”.
Ajunsa insa la Inalta Curte in recurs, judecatoarea Mihalciou a fost reincadrata pe functie din dispozitia Completului de 5 Civil 2 condus de sefa ICCJ, judecatoarea Cristina Tarcea, care, in aceeasi zi in care a casat decizia in cazul lui Fundatureanu, 26 martie 2018, a casat si Hotararea CSM a lui Mihalcioiu. E drept, in cazul judecatoarei Mihalcioiu a fost dispusa casarea in partea a Hotararii CSM, caci in loc sa o excluda din magistratura, Completul condus de judecatoarea Cristina Tarcea a dispus suspendarea sa din functie pentru o perioada de 6 luni.
Iata minuta din dosarul nr. 2270/1/2017
"Materia juridica din care face parte obiectul dosarului: Civil
Sectie: Completul de 5 Judecatori
Obiectul dosarului: abatere disciplinara magistrati
Stadiul procesual: Recurs
Partile din dosar:
MIHALCIOIU CARMEN ELENA - Recurent
INSPECTIA JUDICIARA - Intimat
Complet de judecata: Completul Civil 2 - NCPC
Numarul documentului de solutionare: 55/2018
Data documentului de solutionare: 26.03.2018
Tipul documentului de solutionare: Hotarare
Solutie: Admitere recurs
Detalii solutie: Minuta deciziei civile nr.55. Admite recursul declarat de parata Mihalcioiu Carmen Elena, judecator in cadrul Tribunalului Dambovita, impotriva Hotararii nr.21J din 14 iunie 2017, pronuntata de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr.12/J/2017. Caseaza in parte hotararea atacata in sensul ca dispune inlocuirea sanctiunii disciplinare constand in „excluderea din magistratura”, prevazuta de art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004, cu sanctiunea disciplinara constand in „suspendarea din functie pe o perioada de 6 luni”, prevazuta de art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004. Mentine celelalte dispozitii ale hotararii atacate. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 26 martie 2018."
Procurorul Bogdan Diaconescu ramane cu indemnizatia intacta, dupa decizia ICCJ
Un alt caz interesant este si cel al procurorului Bogdan Diaconescu (foto 4) de la DIICOT – Biroul Teritorial Arad pe care Sectia pentru procurori in materie disciplinara din CSM l-a sanctionat cu reducerea indemnizatiei cu 20% pe o perioada de 2 luni, pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) - ”manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu” si n) - ”folosirea functiei detinute pentru a obtine un tratament favorabil din partea autoritatilor sau interventiile pentru solutionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvarii intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decat in limita cadrului legal reglementat pentru toti cetatenii”, din acelasi act normativ.
Ce sa vedeti, tot in 26 martie 2018, Completul de 5 judecatori Civil 2 condus de sefa ICCJ, Cristina Tarcea, dispune casarea hotararilor care il vizau pe procurorul DIICOT Bogdan Diaconescu si, rejudecand, respinge actiunea exercitata de Inspectia Judiciara fata de acesta, ca neintemeiata.
Iata minuta in dosarul nr. 1928/1/2017 :
"Materia juridica din care face parte obiectul dosarului: Civil
Sectie: Completul de 5 Judecatori
Obiectul dosarului: abatere disciplinara magistrati
Stadiul procesual: Recurs
Partile din dosar:
DIACONESCU BOGDAN ALEXANDRU - Recurent
INSPECTIA JUDICIARA - Intimat
Complet de judecata: Completul Civil 2 - NCPC
Numarul documentului de solutionare: 53/2018
Data documentului de solutionare: 26.03.2018
Tipul documentului de solutionare: Hotarare
Solutie: Admitere recurs
Detalii solutie: Minuta deciziei civile nr.53. Admite recursul declarat de paratul Diaconescu Bogdan Alexandru, procuror in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Arad, impotriva Hotararii nr.5P din 26 aprilie 2017 si a tuturor incheierilor premergatoare pronuntate de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr.12/P/2016. Caseaza hotararile atacate si, rejudecand, respinge actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Diaconescu Bogdan Alexandru, procuror in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism -Biroul Teritorial Arad, ca neintemeiata. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 26 februarie 2018."
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Edelweiss - Portraitist de Bukowina
1 April 2018 13:25
+21
# DODI
1 April 2018 17:24
+7
# Edelweiss - Archivar de Bukowina
1 April 2018 18:38
+2
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE
2 April 2018 00:30
+3
# mihail
2 April 2018 21:34
0
# Rusinea justitiei
1 April 2018 13:44
+8
# steluta
1 April 2018 15:34
+5
# Cunoscator
1 April 2018 14:00
+4
# Calu
1 April 2018 14:26
0
# Bobita mateescovici
1 April 2018 15:25
+2
# Lucian
1 April 2018 15:29
+2
# Vali
1 April 2018 15:37
0
# Vali
1 April 2018 15:45
0
# Garcea
1 April 2018 17:12
+2
# CWQ
1 April 2018 17:39
0
# Edelweiss - Tikluitor Tikălos de Bukowina
1 April 2018 18:34
+4
# Distrusa
1 April 2018 19:56
+3
# Canarul
1 April 2018 20:00
+1
# TITULESCU
1 April 2018 21:53
+2
# Judecator iccj
1 April 2018 22:52
+2
# santinela
2 April 2018 07:54
+1
# Marin TULUS, Olt
2 April 2018 08:07
+1
# MARIN Tulus, oLT
2 April 2018 08:08
+2
# arcadie
2 April 2018 18:06
+1
# Jos Tarcea !
2 April 2018 20:32
0
# mai exista indoieli ca 1989 a fost lovitura de stat ?
2 April 2018 22:28
+2