23 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LOVITURA LUJU – Sectia de investigare a magistratilor a deschis dosar dupa dezvaluirile Lumea Justitiei despre modul in care DNA a lucrat cu SRI si cu serviciul secret maghiar pentru executarea fostului presedinte al CJ Bihor Alexandru Kiss in dosarul instrumentat de procurorul Adrian Muntean si comisarul sef Traian Surducan. Ancheta vizeaza comiterea infractiunilor de represiune nedreapta, cercetare abuziva si inducerea in eroare a organelor judiciare (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 November 2018 13:05
Vizualizari: 14793

Semne bune de la nou infiintata Sectie pentru investigarea infactiunilor din Justitie care functioneaza in cadrul PICCJ. Procurorii de la aceasta sectie au deschis dosar dupa dupa dezvaluirile facute de Lumea Justitiei privind modul in care DNA a lucrat cu SRI si cu serviciul secret maghiar pentru executia fostului presedinte al Consiliului Judetean Bihor Alexandru Kiss (foto). Ancheta vizeaza posibila comitere de catre procurorul Adrian Muntean de la DNA Oradea si comisarul sef Traian Surducan, politist judiciar la DNA Oradea, cei care au instrumentat dosarul lui Kiss, a infractiunilor de represiune nedreapta, cercetare abuziva si inducerea in eroare a organelor judiciare.


In seara zilei de luni, 5 noiembrie 2018, dupa ce am publicat in articolul “Tradarea Transilvaniei” o inregistrare exploziva cu declaratia data la Curtea de Apel Oradea de un inculpat din dosarul lui Kiss, care a demascat modul in care ar fi fost preparat de DNA, SRI si serviciul secret maghiar sa faca denunt impotriva fostului sef al CJ Bihor (click aici pentru a citi), Lumea Justitiei a primit o adresa din partea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie. Prin aceasta ni se solicita sa punem la dispozitia sectiei inregistrarea publicata, dar si sa precizam daca s-a intervenit in vreun fel asupra acesteia. In ceea ce priveste acest aspect, precizam ca inregistrarea pe care Lumea Justitiei o detine este cea publicata in cuprinsul articolului, asupra careia nu s-a intervenit in vreun fel.

In aceeasi solicitare se mentioneaza ca cererea adresata Lumea Justitiei a fost facuta in interesul solutionarii dosarului 145/P/2018, in care se fac cercetari pentru comiterea infractiunilor de inducerea in eroare a organelor judiciare prevazuta de art. 268 Cod penal, cercetare abuziva prevazuta de art. 280 alin. (1) Cod penal si represiune nedreapta prev. de art. 283 alin. (1) Cod penal.

Art. 268 Cod penal – Inducerea in eroare a organelor judiciare

(1) Sesizarea penala, facuta prin denunt sau plangere, cu privire la existenta unei fapte prevazute de legea penala ori in legatura cu savarsirea unei asemenea fapte de catre o anumita persoana, cunoscand ca aceasta este nereala, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, in scopul de a dovedi existenta unei fapte prevazute de legea penala ori savarsirea acesteia de catre o anumita persoana, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

(3) Nu se pedepseste persoana care a savarsit inducerea in eroare a organelor judiciare, daca declara, inainte de retinerea, arestarea sau de punerea in miscare a actiunii penale impotriva celui fata de care s-a facut denuntul sau plangerea ori s-au produs probele, ca denuntul, plangerea sau probele sunt nereale”.

Art. 280 alin. (1) – Cercetarea abuziva

Intrebuintarea de promisiuni, amenintari sau violente impotriva unei persoane urmarite sau judecate intr-o cauza penala, de catre un organ de cercetare penala, un procuror sau un judecator, pentru a o determina sa dea ori sa nu dea declaratii, sa dea declaratii mincinoase ori sa isi retraga declaratiile, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”.

Art. 283 alin. (1) – Represiune nedreapta

Fapta de a pune in miscare actiunea penala, de a lua o masura preventiva neprivativa de libertate ori de a trimite in judecata o persoana, stiind ca este nevinovata, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”.

Rejudecare pe probe legal obtinute

Inainte de a prezenta solicitarea primita de Lumea Justitiei, trebuie sa observam asemanarea intre acest caz si un alt caz celebru, cel al familiei Cosma. Si in dosarul lui Kiss, la fel ca in cel al familiei Cosma, avem pe de-o parte o sentinta de condamnare la ani grei de inchisoare data la fond, in acest moment judecandu-se faza de apel la Curtea de Apel Oradea (de altfel, chiar si sentinta data lui Kiss la fond, de 8 ani inchisoare cu executare, este identica cu cea primita la fond de fostul presedinte al CJ Prahova Mircea Cosma). In paralel, iata ca Sectia pentru investigarea magistratilor a declansat o ancheta in legatura cu modul in care a fost instrumentat acest dosar, pentru posibile infractiuni comise de procurorul Adrian Muntean si comisarul sef Traian Surducan. Si nu vorbim despre o ancheta declansata in urma unei plangeri a unuia dintre inculpati, ci de o sesizare din oficiu a procurorilor.

In aceste conditii, atat timp cat exista suspiciuni privind fapte de represiune nedreapta, inducerea in eroare a organelor judiciare si cercetare abuziva posibil a fi fost comise impotriva inculpatilor de catre procurorul Munean de la DNA Oradea si politistul judiciar Surducan, ne intrebam: cat de credibila mai este sentinta data la fond. Caci, nu este deloc exclus ca judecatorul sa fi pronuntat o hotarare pe baza unor probe si declaratii obtinute nelegal, prin amenintarea martorilor si prin incalcarea Codului de procedura penala? Ne intrebam, de asemenea: cum se mai poate judeca in aceste conditii apelul in dosar, atat timp cat chiar procurorii de la PICCJ au declansat o ancheta privind modul de instrumentare a cauzei de catre DNA? Iar in final sa amintim ca in cazul identic al familiei Cosma, Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa aparitia indiciilor privind comiterea unor infractiuni in instrumentarea dosarului de catre DNA, a dispus desfiintarea sentintei de condamnare de la fond si rejudecarea cazului, de data aceasta pe probe legale.

Iata solicitarea adresata Lumea Justitiei de catre Sectia pentru investigarea infactiunilor din Justitie:

“In interesul solutionarii dosarului cu numarul de mai sus, avand ca obiect infractiunile de inducerea in eroare a organelor judiciare prev. de art. 268 Cod penal, cercetare abuziva prev. de art. 280 alin. (1) Cod penal si represiune nedreapta prev. de art. 283 alin. (1) Cod penal, in conformitate cu disp. art. 170 Cod procedura penala, va solicitam sa comunicati suportul audio despre care faceti vorbire in articolul de presa: 'TRADAREA TRANSILVANIEI - Inregistrare audio exploziva care demasca modul in care DNA a lucrat cu SRI si serviciul secret din Ungaria pentru executarea fostului sef al CJ Bihor Alexandru Kiss: Serviciile secrete maghiare, serviciul secret romanesc cu care m-am intalnit si am discutat personal la restaurantul Epi, plus DNA m-au asigurat ca totul va fi ok... Anterior primei chemari la DNA a fost contactat de ofiteri ai serviciului maghiar si i-au fost relatate aspecte din dosar'.

Totodata, va solicitam sa ne comunicati daca redactia dvs. a intervenit asupra suportului audio in sensul modificarii continutului inregistrat”.

* Cititi aici dezvaluirile despre modul in care DNA a lucrat cu SRI si serviciul secret maghiar pentru executarea fostului sef al CJ Bihor Alexandru Kiss

Comentarii

# SANCHI date 6 November 2018 13:35 +12

Hopa, chiar se lucrează la cea secție? NU se transferă acolo cel OFIȚER + CAVALER, ex-răkan-kolonel KOVESI = MAMA CĂTUȘELOR?

# DOREL date 6 November 2018 19:50 +2

Sa fie intr-unj ceas bun, e ceea ce trebuia dupa lege !

# DODI date 6 November 2018 14:12 +5

O fi lucrătura SRI+DNA = love, dar în cazul MIC (kiss=mic pe ungurește) este o lovitură MARE. Și durerea DNA pe măsură. Singurul care nu sesizează amploarea acestei lovituri este un cretin. Cu haltă la Cotroceni, înaintea domiciliului forțat de la Jilava.

# livia date 6 November 2018 14:26 +4

Liviei sprancenata cand ii deschid dosar pentru ca l-a bagat la puscarie, nevinovat fiind pe dl. Gutau?

# DOREL date 6 November 2018 19:53 +1

Asta va fi dovada bunei credinte a nou infiintatei sectii ! Si b): deci, asteptam cererea catre KWI pentru incuviintarea cercetarii duduii LDS ! Parerea mea ..

# adrian date 6 November 2018 22:17 0

Poate ca nu e vorba de o inducere in eroare a organelor judciare,,,poate ca a fost un ordin dat de securisti instantei ca sa il execute.De cand sunt protocoalele astea nu cred ca mai e vorba despre o inducere in eroare.Ei lucreaza impreuna.Am inteles si eu cum functioneaza Sistemul asta mafiot.

# Daaa... date 6 November 2018 23:14 0

Clasare....rusinoasa

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva