MAGISTRATII-ASISTENTI SI GREFIERII SUNT DE VINA – Cu 4.000 de hotatari neredactate la Inalta Curte, sefa ICCJ Corina Corbu face scut pentru judecatorii care nu-si motiveaza sentintele si deciziile: “Au fost stabilite proceduri de monitorizare a activitatii si termene pentru evaluarea activitatii magistratilor-asistenti si grefierilor, in componenta ce vizeaza activitatea de redactare a hotararilor”. Corbu se impauneaza cu un magistrat-asistent deferit IJ pentru intarzieri la motivari (Raspunsul)
De-a dreptul batjocoritor! Magistratii-asistenti si grefierii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt scosi tapi ispasitori pentru miile de intarzieri in redactarea hotararilor judecatoresti in termenul legal. Nu acuzam noi, ci asta reiese dintr-un raspuns acordat Lumea Justitiei chiar de catre Inalta Curte.
Astfel, incercand sa ne explice care este pozitia presedintei ICCJ Corin Corbu (foto centru) in ceea ce priveste miile de restante in redactarea hotararilor, precum si masurile dispuse pentru a opri acest fenomen, instanta suprema - prin raspunsul semnat de purtatoarea de cuvant ICCJ, judecatoarea Elisabeta Rosu – arata cu degetul catre magistrati-asistenti si grefieri. Sugerandu-se ca acestia sunt de vina pentru ca hotararile nu au fost motivate la timp, chiar daca este de datoria judecatorilor sa se preocupe ca hotararile lor sa fie redactate in termenul legal si mai mult decat atat, credem noi, acestia ar trebui sa fie cei care isi redacteaza sentintele si deciziile, nu sa lase acest lucru pe seama magistratilor-asistenti si grefierilor.
Astfel, in raspunsul pe care ni l-a trimis (vezi facsimil), Inalta Curte precizeaza ca in ultimul an a solutionat 15.000 de cauze, dintre acestea 4.000 de hotarari nefiind inca redactate, desi termenul legal a fost depasit.
Pe langa explicatiile privind volumul urias de munca, Inalta Curte ne anunta ca sefa instantei supreme chiar s-ar fi implicat in remedierea situatiei, intrucat: “In ceea ce priveste respectarea termenelor instituite prin dispozitiile legilor procesuale sau a legilor procesuale sau a legilor speciale, masurile de optimizare a activitatii, dar si de remediere a deficientelor pe acest palier de activitate, toate acestea au constituit un obiectiv major al mandatului presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie inca de la inceputul exercitarii acestuia”.
Magistratii-asistenti si grefierii, bata-i vina...
In continuare, in raspunsul ICCJ sunt enumerate cateva dintre masurile luate de Corina Corbu. Ce ne-a atras atentia este ca, asa cum precizam mai devreme, se incearca acreditarea ideii ca de vina pentru miile de restante la redactarea hotararilor ar fi magistratii-asistenti si grefierii. In acest sens, ICCJ dezvaluie ca au fost luate masuri in sensul stabilirii de “proceduri de monitorizare a activitatii si termene pentru evaluarea interna a activitatii magistratilor-asistenti si a grefierilor de sedinta, in componenta ce vizeaza activitatea de redactare a hotararilor judecatoresti si a incheierilor, dar si pregatirea profesionala. Masurile au vizat activitatea pentru intreg anul 2020”. Cu alte cuvinte, magistratii-asistenti si grefierii vor fi evaluati pentru activitatea de redactare a hotararilor, insa ICCJ nu spune nimic despre judecatorii care au pronuntat hotararile, ca si cum acestia nu au nicio responsabilitate in motivarea sentintelor si deciziilor pe care le pronunta.
De altfel, sefa Inaltei Curti Corina Corbu se impauneaza ca a cerut capul unui magistrat-asistent pe motiv ca acesta ar fi avut intarzieri in redactarea hotararilor: “In urma analizei rezultatelor primelor masuri de monitorizare, la sfarsitul anului 2019, presedintele Inaltei Curti de Casatie si justitie a sesizat Inspectia Judiciara cu privire la un magistrat-asistent care inregistra intarzieri frecvente la redactarea hotararilor judecatoresti. Sesizarea a fost clasata in anul 2020”.
Volumul urias de munca se aplica doar judecatorilor, nu si magistratilor-asistenti si grefierilor?
Asadar, magistratii-asistenti si grefierii sunt de vina pentru hotararile neredactate in termen legal. Desi nu intelegem de ce un magistrat-asistent sau un grefier trebuie sa redacteze o sentinta sau decizie pronuntata de niste judecatori, admitem ca in Romania acest lucru se poate intampla, insa o intrebam pe sefa ICCJ Corina Corbu:
-oare volumul urias de munca pe care il invoca pentru a gasi explicatii pentru miile de restante la motivarea hotararilor nu se aplica inclusiv magistratilor-asistenti si grefierilor?
-oare acestia stau cumva mai putin in sala de judecata decat judecatorii? Oare acestia pleaca mai repede acasa decat judecatorii? Evident ca nu, ba dimpotriva.
Iata raspunsul Inaltei Curti de Casatie si Justitie:
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# . 21 March 2021 14:15 +25
# Ioana M. 21 March 2021 15:54 +4
# Neamul lui Bicilis 21 March 2021 16:00 +3
# Leo 21 March 2021 18:23 +5
# mitica 21 March 2021 18:46 +4
# Narcis 21 March 2021 19:50 +2
# maxtor 21 March 2021 23:58 -2
# AndreiV 22 March 2021 11:59 +1
# Narcis 22 March 2021 13:32 +1