5 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAGISTRATII EUROPENI ACUZA BLATUL PE IMPLICAREA SERVICIILOR IN JUSTITIE – MEDEL este socata de modul in care CSM a ingropat scandalul afirmatiilor generalului SRI Dumbrava despre instantele care au devenit camp tactic: „Esecul CSM de a clarifica implicarea SRI in procedurile judiciare... Si mai socant este ca CSM a folosit la deliberari note clasificate ale SRI... SRI a recunoscut ca actioneaza ca o parte in procedurile judiciare”

Scris de: George TARATA | pdf | print

25 November 2015 14:19
Vizualizari: 7561

"Magistratii europeni pentru democratie si libertati - MEDEL" acuza intarzierea clarificarii problemei privind implicarea serviciilor secrete in Justitia din Romania. Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, condusa de judecatoarea Dana Girbovan, a anuntat, miercuri 25 noiembrie 2015, ca MEDEL a votat o rezolutie in care isi exprima ingrijorarea fata de esecul CSM de a clarifica pentru opinia publica implicarea SRI in procedurile judiciare, dar si problema agentilor acoperiti din Justitie.

Potrivit unui comunicat al UNJR, magistratii europeni s-au aratat socati de modul in care CSM a bagat sub pres scandalul provocat de afirmatiile generalului Dumitru Dumbrava (foto), seful Directiei Juridice a SRI, privind instantele care au devenit „camp tactic”. UNJR dezvaluie ca folosirea de catre CSM in acest caz a unor note clasificate ale SRI au provocat stupoare in randul membrilor MEDEL, care considera ca acest aspect sporeste indoielile privind independenta Justitiei din Romania.


Nu in ultimul rand, MEDEL atrage atentia ca implicarea serviciilor secrete in Justitie este de natura sa submineze independenta Justitiei: „Vom sustine in continuare demersurile judecatorilor si procurorilor romani pentru apararea independentei justitiei si vom informa institutiile europene despre aceasta grava situatie din Romania”.

Prezentam comunicatul UNJR:

Magistratii europeni pentru democratie si libertati (MEDEL) au votat o rezolutie la Chisinau, pe data de 21 noiembrie, prin care 'isi exprima profunda ingrijorare fata de esecul CSM de a clarifica pentru opinia publica implicarea SRI-ului in procedurile judiciare si faptul ca problema agentilor acoperiti din justitie nu a fost inca clarificata'.

'Lipsa unei dezbateri publice referitoare la aceste chestiuni importante pentru independenta justitiei este de natura a slabi democratia in Romania', au spus magistratii europeni.

Magistratii europeni s-au aratat 'socati' sa afle 'ca CSM a decis ca declaratia generalului SRI Dumitru Dumbrava, potrivit careia instantele reprezinta un 'camp tactic' pentru acest serviciu secret, nu afecteaza independenta justitiei'.

'Inca si mai socant este ca CSM a folosit la deliberari note clasificate ale SRI, prin care acesta isi explica implicarea in procedurile judiciare. Utilizarea acestor note inaccesibile publicului ingradeste dreptul cetatenilor romani la un proces echitabil si arunca si mai multa indoiala asupra independentei justitiei in Romania', se spune in rezolutie.

Magistratii europeni afirma ca toate legile, regulamentele si conventiile referitoare la administrarea justitiei trebuie sa fie accesibile publicului.

'Faptul ca nici judecatorii nu au acces la informatiile privind relatia dintre procurori si serviciile secrete sau la modul in care serviciile opereaza in instante, unde, de altfel, nu ar trebui sa fie prezente, ridica serioase probleme in ceea ce priveste modul in care justitia este administrata in Romania', afirma acestia.

MEDEL reaminteste necesitatea transparentei absolute in sistemul judiciar, precum si rolul CSM de garant al independentei si transparentei, ca fundamente ale increderii publicului in justitie.

Un alt aspect care a ridicat preocupare in randul magistratilor europeni a fost neelucidarea existentei unor agenti acoperiti printre magistrati.

'CSAT nu a furnizat inca un update cu stadiul activitatii pe care o desfasoara pentru a verifica declaratiile magistratilor ca nu sunt agenti acoperiti ai vreunui serviciu secret', se afirma in rezolutie.

O ingrijorare suplimentara pentru magistratii europeni a fost provocata de recunoasterea SRI-ului din raportul de activitate pe anul 2014 ca acest serviciu de informatii actioneaza permanent pentru a examina calitatea si consistenta informatiei adresate parchetelor, acuratetea argumentatiei juridice si, respectiv, relevanta probelor.

'Cu alte cuvinte, SRI a recunoscut ca actioneaza ca o parte in procedurile judiciare, ceea ce este cu totul interzis de lege', afirma magistratii europeni.

'Lipsa unei dezbateri publice, ezitarea mass mediei de a discuta si investiga aceste aspecte importante, precum si reactiile sporadice ale societatii civile slabesc democratia in Romania. Cel mai bun exemplu pentru a ilustra aceasta stare de fapt este ca o noua lege 'Big Brother' a fost adoptata fara nicio dezbatere publica sau parlamentara si cu o reactie palida a mass mediei si a societatii civile', au spus magistratii europeni.

MEDEL face apel catre toate autoritatile romane competente pentru a clarifica toate aspectele privind implicarea serviciilor secrete in justitie, implicare ce este de natura sa submineze independenta justitiei.

'Vom sustine in continuare demersurile judecatorilor si procurorilor romani pentru apararea independentei justitiei si vom informa institutiile europene despre aceasta grava situatie din Romania', si-au concluzionat magistratii europeni rezolutia.

Magistratii romani au fost reprezentanti la aceasta intalnire de judecator Dana Girbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania”.

*Cititi aici rezolutia MEDEL

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 25 November 2015 14:32 +20

felicitari domna girbovan!!!!!! cu toate ca am O MARE PROBLEMA CU SEVILISMUL BUCATARILOR CHINEZI AI INJUSTITIEI!!!!!!!! DE CE DRACULUI NU ACTIONATI? CA DOAR AU MAI RAMAS CEVA MAGISTRATI ONESTI(este adevarat majoritatea voastra a semnat ADEZIUNI CU SRI!!!!!!!!)

# unul din lumea cea mare date 25 November 2015 14:39 +14

pentru ai de inteleg engleza.VOI ONSERVATI CIT DE TARE ESTE FORMULATA CRITICA!!!!!!!!,,Even more shocking was that the Council used in the deliberation process notes from SRI, explaining their involvement in the judiciary, that were classified as "secret". Keeping such notes secret and inaccessible to the public is depriving the Romanian citizens of their right to a fair trial and is raising more doubts about the independence of the judiciary in the country.,, sa mai zica cineva ca NU S/A DUS BUHUL DE MERMELIREA JUSTITIEI IN MERMELICA(deja termenul de mermelit SI MERMELICA s/a ,,LATIT,,

# mulder, agentul mulder date 25 November 2015 21:08 +7

Eu observ ca stirea se doreste a fi trecuta ca neobservabila de majoritatea publicatiilor binomiste....asta e si mai grav! Mai ales ca breasla jurnalistilor nostrii nu are motive sa evite evidenta indiferent de ordinul celor doua pramatii/ratati de ghene...rali! Iar la noi mermelitorii, cum bine ii numesti, sunt majoritari, zdrobitor de majoritar, cei onesti fiind pedepsiti pt asta (in general exclusi din anumite cercuri si nu autoexclusi!!!). Mai sper ca vine, in cam 6 luni, ziua in care va zbura si...porcul, dupa care si celalalt porc....

# Titi Berlogea date 25 November 2015 14:48 -16

Atata vreme cat printre magistrati coruptia se dovedeste a fi o problema majora, implicarea SRI este necesara dar nu si suficienta. Magistratii cinstiti n-au de ce sa se teama, daca nu ai luat spaga sau nu ai bagat pile cu scopul de obtinere de foloase ulterioare, nu ti se poate intampla nimic, dormi linistit noaptea si iesi la pensie sa-ti cresti nepotii. Pentru personajul care se pricepe la toate si la nimic: nu te stradui sa raspunzi stim ce o sa spui.

# UNUL DIN LUMEA CE MARE date 25 November 2015 15:23 +10

ptr berlogea// pentru tine dnkh nici macar nu m/as obosi!(CA ORICUM NU AI PRICEPE)

# Securistul de serviciu-COKO ONE date 25 November 2015 17:57 +14

TITI, imi esti simpatic rau.Esti de-al nostru si tu ne intelegi foarte bine.Cum putem noi, securistii, sa ne aparam interesele din toate domeniile daca nu controlam justita??Ce ne-am face noi daca procurorii si judecatorii (cei mai multi dintre ei) n-ar lucra pentru noi??Cum am putea reduce la tacere pe cei ce doresc sa ne transforme din servicii anacronice, specifice statelor totalitare, in servicii moderne, neimplicate in economic si politic?? Cum ne- am mai putea vota noi legile in parlament, am schimba guvernele si ne-am vota presedintii daca n-am avea posibilitatea sa zdanganim catusele de cate ori avem chef??Cine s-ar mai teme de noi daca n-am fi atat de multi si implicati in toate domeniile.Ciolos sustine ca marirea salariilor este sustenabila in masura in care se restructureaza institutiile statului. Sper ca nu se gandeste la noi???Dar nu cred pentru simplul motiv ca Ciolanis e de-al nostru, cu state vechi de plata. UNUL.nu te intelege pentru ca traieste intr-o tara fara secu.

# unul din lumea cea mare date 25 November 2015 15:19 +6

sint diferente MARI in traducerea romaneasca !!!!!!!!!! una/i,,Even more shocking ,, =causing indignation or disgust; offensive. "shocking behaviour" causing a feeling of surprise and dismay. "she brought shocking news" synonyms: appalling, horrifying, horrific, dreadful, awful, frightful, terrible, horrible, scandalous, outrageous, disgraceful, vile, abominable, ghastly, foul, monstrous, unspeakable, abhorrent, hideous, atrocious, repellent, revolting, odious, repulsive, repugnant, disgusting, nauseating, sickening, grisly, loathsome, offensive, distressing, upsetting, (ATENTIE! SI GREATA!!!!! DE AICI SI GREATA GRETOASA SI SCIRBA SCIRBOASA) SI ALTA/I ,,PROFUNDA INGRIJORARE,, DEEP CONCERN feeling of worry something you think important feeling you care for someone a responsibility .PENTRU CINE VREA SA INTELEAGA,CE A SCRIS MODEL ESTE F.F.F. TAIOS, DEROGATORIU LA ADRESA MERMELITEI DE JUSTITII

# Avocatul date 26 November 2015 11:06 +4

CSM-ul ,,îngroapă” tot ce nu-i convine și garantează interese oculte, în niciun caz independența justiției. Ieri, au validat rezultatele concursului de admitere la INM, adică au validat o mizerie de concurs. Normal, pentru acest nefast CSM, câtă vreme au nevoie în sistem de oameni pe care să-i manipuleze cum vor și, pentru a  le asigura intrarea, au inventat proba interviului cu note, eliminatorie, probă demnă de angajarea la Kaufland, nu de selecția magistraților. Apoi,ca să elimine orice risc, domnii de la CSM au făcut acest interviu inatacabil, ,,secret de stat”, adăugând în mod nelegal acestă probă, printr-un regulament, deși legea nr.303/2004 nu o prevede, iar selecția magistraților este legată intrinsec de statutul acestora. Și această lipsă totală de transparență, acest uriaș subiectivism, trebuie aduse la cunoștința magistraților europeni. Dacă nu au nimic de ascuns, de ce nu se poate contesta interviul? 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.03.2024 – Postul lui Buda, scos la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva